M-am gândit să vă zic direct din titlu pentru că mi se pare obligatoriu pe o tastatură să existe seăgeți dedicate.

Este limbajul primitiv. Este gugu gaga al navigării prin meniuri, prin BIOS. Este moartea pasiunii să navighezi prin BIOS și să faci setări ale memoriilor, ținând Fn apăsat. Direct pianist. Dacă te vede Buni zice că ești mare hacker. Și tu doar n-ai taste dedicate pentru săgeți.

Dar v-am povestit cum mă distram și eu în Excel cu HyperX Alloy 60? Tastatura aceea este absolut superbă, dar n-are săgeți.

Iar WASD este limbajul în gaming. Limbajul academic. De acolo accesezi mai multe butoane decât direcții și Enter. Stai pe burtă, pe vine, sari, mergi tiptil.

Una peste alta, ai nevoie de spațiu mai mult și de eliminat din tastele pe care le folosești o dată pe an. Săgețile nu intră în categoria asta. F-urile poate că da. Poate și Scroll Lock. Dar săgețile sunt importante.

Hai să vedem cu ce vine nou Everest 60 pe lângă săgețile cu care v-am împuiat capul.

Mountain Everest 60 review | WASD

 

Ce este Mountain Everest 60?

Este al doilea model de tastatură pe care Mountain îl lansează. Dar spre diferență de prima lor tastatură, sau prima generație de tastatură, Everest 60 vine echipată cu switch-uri in-house (au renunțat la Cherry pentru acest model). Practic s-au folosit de lansarea unui produs nou și pentru lansarea unor piese noi. Piese ce pot fi folosite bine-merci și pe tastatura veche. Și se simt atât de mișto switch-urile lor încât cred că voi face o achiziție și pentru Everest Max.

Mountain Everest 60 review | WASD

Layout

Layout evoluat de tastatură 60%. Dacă vă mai amintiți,  primele iterații de astfel de tastaturi nu veneau cu săgeți sau tastă Delete dedicată. Oricum, cu cât un layout este mai restrâns, cu atât este mai dificil să mulțumești pe toată lumea. Eu prefer shift dreapta mare, dar și săgeți. Probabil d-asta folosesc o tastatură tenkeyless.

 

Switch-uri

Este extrem de interesant faptul că Mountain au decis să lanseze propriul line-up dupa ce au lansat un singur produs cu Cherry. Diferențe între switch-uri există. Atât pe partea de preluare a luminii, cât și la materialele folosite. Plus că sunt switch-uri pre-lubbed. Ceea ce le ofera acel go-to vibe căci te scapă din prima de chinuiala de a-ți lubrifia proproiile switch-uri.

 

Keycaps

Nu sunt fanul numarul 1 al schimbatului de keycaps, dar aproape toate tastaturile își cer asta. Exemplul de față are fontul oricum, dar nu pe gustul meu. Nu imi plac literele mici și am observat că îmi displac teribil imperfecțiunile felului în care trece lumina prin simboluri.

După ce în fază inițială schimbasem doar literele, am decis să schimb și semnele de punctuație pentru a le avea ceva mai pronunțate.

Puteți observa diferența între cele originale, și unele de la Corsair. Din păcate singurii care vor putea vinde seturi complete de keycap-uri sunt Mountain. Cu greu cred ca o să reușești să găsești un keycap „delete” care să se potrivească practic două rânduri mai jos. Are alt unghi și vine ca nuca-n perete.

Mountain Everest 60 review | WASD

 

Extra

Piciorușele magnetice sunt de departe cea mai tare invenție a celor de la Mountain. Sunt cele mai stabile piciorușe de dimensiuni normale.

Numpad-ul opțional se conecteaza folosind una dintre cele 2 port-uri TypeC poziționate pe laterală sub un căpăcel magnetic. În cazul în care nu v-ați prins deja, acesta este plug and play. Adică îl poți conecta sau deconecta în timp ce folosești tastatura. Am încercat să folosesc numpad-ul de la Everest Max, însă acesta nu funcționează. Nu mă miră. Este destinat unui alt produs. Atât ca form factor cât și în ceea ce privește caracteristicile.

Software

Aplicația este tot Base Camp. Însă, spre diferență de Mountain Everest Max unde ai o sumedenie de funcții software pentru ecran și tastele cu ecran, la Everest 60 ajustezi mult mai puiține caracteristici.

Poți programa macro-uri pentru fiecare tastă în parte. Iluminarea poate fi ajustată și ea per switch.

Mi-ar fi plăcut să pot schimba tasta Alt și să îi dau rolul Print Screen.

 

Unboxing

Experiența de a scoate o tastatură Mountain din cutie a ramas la fel. Totul se simte premium. Cutiile sunt utile pentru păstrat switch-uri si keycaps. În pachet se mai găsește cleștele pentru scos switch-uri și keycap-uri, piciorușele magnetice și cablul TypeC.

 

Experiență în timpul utilizării

Două săptămâni mai târziu și pot să spun că nu m-am obișnuit înca cu acel mic Shift dreapta. Mi-am dat seama că degetul mic al mâinii drepte nu e capabil să se ducă atât de precis de niciun fel. Și partea cea mai frustranta este că dacă nu nimeresc acel Shift dreapta mic, apăs săgeata sus. Și așa fuge cursorul în alt loc.

Am observat că primul meu reflex a fost sa verific unde apăs. Ceea ce mi se pare complet absurd pentru un simbol atât de esențial și frecvent utilizat precum semnul întrebării.

Așadar, Everest 60 este mult mai de gaming decât pentru typing. Experiența petrecută înșirând cuvinte digitale nu a fost la fel de plăcută precum pe Everest Max, de exemplu. Al cărui layout normal îmi este mult mai ușor să îl accept.

Iar felul în care emite doar sunete înfundate o face perfectă pentru apăsatul nervos/compulsiv din timpul unui meci în care ți-o cam iei pe coajă…

Mountain Everest 60 review | WASDDar trecând peste această nepotrivire între mine și tastatură (mai mult scriu decât să mă joc), am decis să fac un swap între Everest Max și Everest 60.

Experiențele sunt total diferite. Switch-urile se simt ușor diferit pentru că incintele sunt diferite și rezonează diferit. Dar rezultatul este atât de bun încât am să las switch-urile Mountain Blue pe tastatura Everest Max, tastatura main, și să mai comand un pachet ca să înlocuiesc Cherry-urile MX Red de sunt momentan instalate pe Everest 60.

Mulțumit pe deplin de switch-urile Mountain Blue pentru activitățile birocratice.

 

Verdict

Cumva am testat două produse noi pentru un singur articol. Mă refer la faptul că și tastatura este nouă, dar și switch-urile. Mi se par niște alternative foarte bune la Cherry MX. Însă, nu mă pot pronunța asupra durabilității lor. Au o garanție de 100 milioane apăsări. Exact cum oferă și Cherry. Poate acest rating crește când switch-urile sunt lubrifiate. Habar nu am. Cert este că 100 milioane apăsări sună bine.

Mountain Everest 60 review | WASD

Oricum, switch-urile lor sunt foarte mișto și chiar mi-au trezit curiozitatea pentru cele liniare.

Everest 60 este o tastatură foarte bună, dar și foarte tinerească. Dacă deja folosești un PC de pe vremea când existau surse AT și mouse-uri PS/2, îți va lua ceva timp să te adaptezi la acest layout. Dar fiumiu de exemplu, se adaptează fără să se împotmolească în dimensiunea unei taste. Pentru el deocamdată este doar un buton. Un oricare alt buton.

Font-ul keycap-urilor nu este deloc pe gustul meu și per să întregească oferta și cu pachete de keycaps cu font ALLCAPS.

Altfel, antifonare și construcția sunt top notch. Mult peste ce oferă A-brands din segmentul tastaturi.

Puteți să cumpărați tastatura Mountain Everest 60 direct de la ei de pe site. Există în următoarele variante:

Great for gaming WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.