Poate să conteste cineva faptul că tastaturile Logitech sunt mai mult decât nişte plăci cu butoane? Fie că vorbim de o tastatură stylish, fie că e una pentru gaming, bătrânul producător de perferice excelează fără doar şi poate.

După ce o perioadă foarte lungă de timp G15 a fost criticată ca fiind prea scumpă pentru ceea ce ştie să facă, Logitech s-au gândit să ţintească şi mai sus. Adevărul e că G15 a avut succes în ciuda criticilor primite. Culmea este că am văzut-o şi prin birouri (locurile alea unde oamenii se fac că muncesc) nu doar pe mesele gamerilor.

 

So, cu ce poate să vină Logitech în plus faţă de G15? Cu un ecran LCD color şi cu o serie de îmbunătăţiri care fac din G19 un guru al funcţionalităţii. Au mai lucrat şi la macro-uri şi mai ales au retuşat aşezarea butoanelor, atât a celor multimedia cât şi a celor necesare navigării prin funcţiile display-ului.

Eu am folosit G15 Refresh (cea cu lumină portocalie) aproximativ 2 ani şi  recunosc că nu am reuşit să mă obişnuiesc cu butoanele pentru play, volum şi ce mai era pe acolo. În schimb cu G19 cred că m-am obişnuit după aproximativ două zile. De ce e mai simplu? Pentru că seamănă foarte mult cu tastele pentru navigarea în meniul telefonului mobil.

 

Logitech G19

Detalii

 Vom începe prin a o compara cu G15 pentru că G15 are dimensiuni normale.

Trebuie remarcat faptul că dimensiunile sunt similare chiar dacă G19 are în plus un rând de taste pentru macro-uri. Se vede cu ochiul liber că tastele pentru scris sunt un pic înghesuite. Partea bună este că nu se simte diferenţa când treci de la una la alta.

Din tot layout-ul un singur lucru este enervant, tasta Shift stânga este scurtă. În rest toate tastele sunt aşezate ca la orice tastatură.

Avem în total 12 taste pentru macro şi 3 taste pentru schimbarea profilului activ. Asta nu înseamnă că numarul maxim este de 3 profile, se pot creea un număr infinit şi acestea pot fi schimbate folosind tastele de navigare şi display-ul.

Tastele pentru navigare au fost simplificate. S-a renunţat la ideea de taste cu mai multe funcţii pentru a uşura adaptarea utilizatorului. Avem, după cum observăm, butonul de meniu, taste direcţionale şi ok, back şi butonul ce permite schimbarea directă a applet-ului ce rulează pe LCD (pentru asta trebuie bifată o setare în Logitech LCD Manager) sau pentru afişarea listei de applet-uri.

Cel mai util buton. Acesta are funcţia de stingere a sistemului de iluminarea al tastaturii şi al LCD-ului. Se foloseşte atunci când se apropie un superior de biroul utilizatorului sau când se vizionează un film pe monitorul calculatorului pentru a reduce numărul luminilor ce pot distrage atenţia.

Butoanele multimedia sunt măricele şi accesul este foarte facil. Observăm că butonul pentru „Mute” este ceva mai mare, tocmai pentru a putea fi apăsat în cazuri urgente. Ceea ce vedeţi lângă nu este un cilindru pentru masat buricele degetelor, ci potenţiometrul pentru volum şi atât. Să nu credeţi că puteţi ajusta intensitatea luminării tastelor pentru că nu se ocupă de aşa ceva. Pentru a duce volumul la minim în Windows 7 a fost nevoie de aproximativ 20 de mişcări ale potenţiometrului.

Acele şanţuri sunt extrem de utile pentru cable management. Indiferent că folosim căşti USB instalate în HUB-ul tastaturii sau căşti normale, acele canale de cablu sunt binevenite pentru că putem trece firele exact cum ne avantajează încât să putem să şi jucăm dar să şi scriem în voie fără să fim încurcaţi de un cablu care traversează tastatura.

Suportul LCD-ului este construit de aşa natură încât să putem ajusta poziţia lui pe verticală.

Vă spun sincer că nu mă aşteptam să fie nevoie de un alimentator extern. Sunt conştient de faptul că LCD-ul consumă destul de mult curent electric, dar credeam că va fi nevoie de un extra port USB pentru satisfacerea acestei nevoi. Să nu credeţi că tastatura nu funcţionează dacă nu este alimentată, însă nu vă aşteptaţi ca luminile tastelor sau LCD-ul să fie aprinse.

A sosit momentul să studiem caracteristicile speciale şi să vedem cum arată pornită tastatura.

Mai multe detalii

Din ce ştim cu toţii, tastele luminate sunt foarte trendy, G19 evident că oferă mai mult decât o simplă iluminare. Similar mouse-ului G9, se poate alege pentru iluminare aproape orice culoare.

Acum că ştim cum se luminează tastele G19 vom continua cu alte caracteristici interesante.

Butonul magic. În cazul în care nu l-aţi observat este cel dintre tastele de navigare pe LCD şi tasta pentru macro record. Ce face el? Dezactivează toate tastele inutile într-un joc, cum ar fi cea „Windows”.

Tastele multimedia sunt şi ele iluminate absolut la fel ca restul tastaturii. LED-urile indicatoare pentru CAPS LOCK, SCROLL LOCK şi NUM LOCK sunt luminate în portocaliu, destul de discret. LED-ul din apropierea cablurilor indică dacă tastatura este alimentată sau nu.

Pozele de deasupra servesc pentru observarea cursei tastelor. Aceasta este puţin de tot mai scurtă decât la G15, iar zgomotul produs de taste este şi el mai mic.

Printr-o singură apăsare de buton se poate stinge LCD-ul  şi lumina tastelor. Singurele LED-uri care rămân aprinse sunt cele ce indică funcţiile blocate şi indicatorul de alimentare.

Coloana vertebrala a tastaturii – LCD-ul

LCD-ul este motivul pentru care preţul este mai mare decât al oricărei alte tastaturi Logitech de gaming şi scuza pentru care ţi-ai cumpăra aşa ceva în locul unei tastaturi banale de gaming. Putem spune că este coloana vertebrală a lui G19.

Ştim că toate tastaturile au luminiţe, macro-uri, profile, taste multimedia şi tot felul de invenţii ce se potrivesc unor utilizatori şi altora nu. La fel este şi ecranul LCD din dotarea lui G19. Important este să vedeţi dacă vă ajută cu ceva, dacă vă uşurează cumva viaţa şi cel mai important, dacă merită să plătiţi pentru el sau să aşteptaţi să cumpăraţi G110 care este un fel de G19 mai ieftin.

Bun, hai să trecem uşor uşor prin applet-urile ce vin cu software-ul de la Logitech şi să discutăm şi despre alte câteva aplicaţii utile care oferă suport pentru display.

În pozele de mai sus am dorit să evidenţiez unghiul de vizualizare al LCD-ului. Acesta nu este la fel de bun ca al unui monitor LCD, dar de ajuns cât să nu fie nevoie să îl mişcăm în sus şi în jos de fiecare dată când se modifică unghiul privirii noastre. În prima poză avem ecranul lăsat pe spate iar în a doua îl avem apropiat de verticală. Aparatul foto nu a fost mişcat absolut deloc pentru a putea percepe cât mai corect fenomenul. Applet-ul care rula este Performance Monitor care oferă o privire de ansamblu asupra ocupării memoriei şi asupra gradului de încărcare a întregului procesor. Ştie să lucreze cu mai multe fire de execuţie însă numărul maxim este de 4. Dacă utilizatorul are i7 cu 8 fire de execuţie va putea vedea doar media.

Am pus împreună applet-urile care au legătură cu timpul. Ceasul seamănă cu cel din Vista/Windows 7 şi poate fi modificat în aceeaşi manieră. Cronometrul şi countdown-ul sunt foarte utile chiar şi în jocuri. Countdown-ul de exemplu l-am folosit în Unreal Tournament 3 şi îl setasem la cicluri de 50 de secunde astfel încât să fiu anunţat cu câteva secunde înainte de apariţia Belt-ului. Anunţul se face prin selectarea unui fişier audio şi nu întrerupe sunetele jocului pentru redarea sa.

Spuneam în pagina precedentă că profilul poate fi selectat şi via LCD. Iată cum arată lista acestora. Pe partea dreaptă avem un ecran cu applet-ul pentru Media Player, în stand-by. Când este ascultată o melodie, acesta afişează titlul ei şi progress bar-ul. G19 oferă suport şi pentru Winamp, iTunes, Sonique, RealPlayer şi MediaLife.

YouTube Player este un applet foarte interesant însă strict pentru utilizarea lui din tastatură. Nu poate fi legat de contul de Youtube, iar clipurile ce pot fi selectate din acea listă sunt cele care pot fi vizualizate şi pe prima pagină YouTube. Are o funcţie foarte interesantă dar enervantă uneori, mai ales dacă ai obiceiul să dai link-uri prietenilor. În momentul în care este apăsată combinaţia Ctrl+C pentru copierea unui link, clipul începe să ruleze pe afişajul tastaturii. De ce poate deveni enervant? pentru că atunci când copiem un link să îl dăm mai departe, ne trezim că începe să ruleze şi pe LCD-ul tastaturii şi sunetul celor două se amestecă. Partea bună este că reacţia la Ctrl+C poate fi dezactivată.

POP 3 monitor poate verifica un cont de e-mail şi poate afişa adresa de la care a venit un mesaj precum şi subiectul acelui mesaj. Este foarte util dacă aştepţi un e-mail important şi doreşti să te joci în acel timp. Avantajul este că poţi dezactiva notificarea Outlook-ului care uneori te poate scoate din jocuri. Acesta poate fi setat să verifice contul chiar la intervale de 1 minut. Picture Viewer oferă slideshow-uri cu pozele dintr-un folder selectat de către utilizator.

Movie Viewer mi se pare cea mai utilă funcţie a LCD-ului mai ales pentru cei ce decid să o folosească la birou. Cu toţii ştim că există perioade moarte în care trebuie să ne facem că muncim…de ce să nu o facem mai plăcut:). Viewer-ului îi poate fi atribuit un folder de unde să culeagă fişierele suportate.

G19 oferă suport atât pentru Xfire cât şi pentru Afterburner. În cazul în care folosiţi Xfire, trebuie să ştiţi că acesta afişează doar mesajele primite, nu şi cele trimise.

Am lăsat pentru final deliciul, afişajul din Bad Company 2. Recentul lansat titlu din seria Battlefield oferă suport complet pentru G19 şi afişează informaţii utile chiar şi în timp ce se încarcă o hartă nouă. Loading screen-ul din a treia imagine oferă informaţii despre numărul jucătorilor deja prezenţi pe server precum şi harta şi cel mai important lucru….ping-ul. Ultima imagine arată informaţiile afişate de ecranul LCD în timpul meciului. Nu numai că arată tot ce este vizibil în scoreboard dar arată şi ping-ul, lucru pe care utilizatorii normali nu îl pot vedea încă:D.

Concluzii

Concluziile cu privire la G19 nu sunt greu de tras. Este o tastatură genială. E drept că şi preţul este cam mare, dar asta se datorează veniturilor noastre. Dacă ne raportăm la restul tastaturilor oferite de oricare dintre producătorii de periferice observăm că de fapt este foarte bine ales. Totusi, având un preţ mare pentru situaţia noastră financiară suntem constrânşi să o clasăm drept produs de lux sau moft.

Utilitatea ecranului LCD poate fi greu contestată însă este drept că pentru preţul tastaturii majoritatea utilizatorilor vor prefera să se lipsească.

Eu personal găsesc ideal ecranul LCD pentru vizionarea filmelor în timp ce lucrez. Mi se întâmplă adeseea să ocup tot ecranul cu doar două fişiere de Excel şi ultimul lucru de care am nevoie este o fereastră de Media Player. Teoretic aş putea alege un monitor cu rezoluţie mai mare de 1680*1050, dar asta necesită şi un spaţiu pe birou mai mare precum şi mişcări ale gâtului suplimentare pentru a privi colţurile ecranului. Dacă mai pun la socoteală şi prezenţa inutilă în lista de alt-tab a aplicaţiei Media Player atunci clar singura cale comodă către lucru şi vizionat filme este G19. Ar mai fi o alternativă însă comoditatea mă face să înclin tot către G19. Filmele pot fi vizionate şi folosind un telefon mobil sau un iPod care să fie amplasat cam în aceeaşi poziţie ca ecranul tastaturii, dar transferul filmelor pe dispozitiv necesită timp pentru conversia lor. So, din punctul de vedere al unui cinefil selectarea unui folder unde zac toate filmele (indiferent că sunt structurate pe sub-foldere) şi suportul pentru cele mai populare formate fac această alternativă să se poziţioneze înaintea altora. Era să uit, poţi viziona filme şi în timp ce te joci.

Trecând de aspectul ăsta, un alt avantaj pe care îl aduce este acela că nu mai ai nevoie să dai alt-tab când te joci pentru a verifica ce a zis X pe Xfire, dacă ai primit un mail sau cine a intrat pe TeamSpeak şi nu vorbeşte.

Ce nu este absolut deloc avantajos pentru un gamer care mai şi participa la LAN party-uri este faptul că tastatura are nevoie şi de alimentare. Dezavantajul nu vine datorită necesităţii unei prize ci din cauza discomfortului de trage de încă un fir care e posibil să aibe un capăt între birou şi perete, iar calea de acces către el s-ar putea să nu fie tocmai uşoară.

N-am vorbit absolut de macro-uri însă o voi face acum. La capitolul macro-uri şi uşurinţă de folosire a lor stă la fel ca G15. Pe mine G19 m-a avantajat mai mult pentru că pot apăsa mult mai uşor tasta G11 decât puteam apăsa G5 pe tastatura G15. Deşi poziţia lor este aproape la fel, pentru dimensiunea mâinii mele se potriveşte aşezarea şi dimensiunea tastelor lui G19. Software-ul este acelaşi Logitech G-series Key Profiler şi înregistrarea macro-urilor se face în acelaşi fel în care am întâlnit pe o tastatură Logitech, deci n-are sens  să discutăm pe latura unui subiect deja cunoscut. Un lucru care îi interesează pe unii utilizatori este prioritatea macro-urilor şi anularea celorlalte apăsări. Sunt utilizatori care se plâng de alte tastaturi că după ce dau play unui macro nu mai pot face nimic la tastatură pentru că celelalte comenzi nu le sunt recunoscute. În cazul lui G19 nu o sa vedeţi aşa ceva nici în cazul în care folosiţi macro-uri foarte lungi.

Pentru a proba aspectul ăsta am făcut un macro echivalent al apăsării repetate a tastei Q care în Bad Company 2 permite sharing-ul target-ului (nu vom discuta despre ce face, dar cunoscătorii de Battlefield ştiu deja). Aşadar, mă aflu în timpul bătăliei şi când nu ţin apăsat pe W ca să ma deplasez apăs pe Q pentru enemy spotting. Cu acel macro nu mai trebuie să fac nimic decât să îndrept ţinta spre un inamic pe care eu n-aş putea să îl elimin, să spunem un sniper la o distanţă prea mare pentru a-l atinge cu shotgun-ul. Partea bună este că restul tastelor funcţionează atunci când macro-ul rulează iar dacă apăsăm alte taste, nici macro-ul nu este întrerupt. Cum mi-am dat seama că nu este întrerupt? Am apăsat pe tasta ce deschide chat box-ul şi începuse să apară un mesaj de forma „qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq”.

Acestea fiind spuse nu îmi rămâne decât să spun că Logitech a făcut o treabă excelentă, iar G19 este un adevărat vârf de gamă în lista lor de tastaturi pentru gaming….şi nu numai. Iar cireaşa de pe tort este SDK-ul public care face să apară din când în când şi câte un applet de la diverşi programatori.

În cazul în care vă pasionează G19 vă recomand să studiaţi ofertele de prin alte ţări pentru că în general preţurile pot fi şi cu 100 RON mai mici.

Plusuri şi minusuri pentru Logitech G19

+ Finisaj
+ Layout
+ Display
+ Hub USB 2.0 alimentat

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.