Logitech G213 Prodigy reprezinta raspunsul Logitech la invazia de tastaturi noi cu membrana sau memcanice. Evident, si Logitech au gasit un nume fancy pentru acest gen de tastatura si i-au spus ca este cu mech-dome.In esenta, Logitech G213 este o tastatura cu membrana si nu ar nicio legatura cu cele mecanice. Si va spun din start ca nu permite instalarea de keycaps de Cherry MX si nici macar de Romer-G.

Sincer sa fiu, ma gandeam ca in sfarsit am si eu o tastatura demna de a o compara cu cea de la Cooler Master despre care am vorbit aici.

Logitech G213 Prodigy
Sus – Cooler Master MasterKeys Lite L; Jos – Logitech G213 Prodigy

Dar nu, Logitech G213 Prodigy este de fapt comparabila cu cea despre care am discutat in cel mai recent review, Corsair K55.

Bineinteles, sunt diferente intre ele si le vom aborda in cele ce urmeaza.

 

Layout si caracteristici

Intrucat este o tastatura cu membrana, e foarte greu sa o compari cu una mecanica. Totusi, Logitech pun la dispozitie cateva detalii foarte importante, dar care sunt utile doar celor care stiu cate ceva despre switch-urile mecanice.

De exemplu, pentru a apasa o tasta a tastaturii Logitech G213, ai nevoie de o forta de 50g. Pentru a apasa un switch Cherry MX Brown de 45g, iar unul Blue tot de 50g.

Cursa totala a unei taste este tot de 4mm ca in cazul uneia mecanice si probabil de aici s-au gandit ca ar fi o idee buna sa si foloseasca acel nume fancy pentru tehnologie, mech-dome. Pffff…

Ar fi fost foarte util daca specificau si punctul de inregistrare al comenzii. De exemplu, la tastaturile mecanice comanda este inregistrata inainte ca tasta sa parcurga intreaga cursa. Iar punctul de resetare poate sa fie in acelasi loc cu cel in care se inregistreaza comanda, sau mai aproape de pozitia 0 a switch-ului. Adica pozitia neapasata.

Totul depinde de switch-ul folosit. La switch-urile Brown, de exemplu, inregistrarea comenzii se face la 2mm, iar resetul tot la 2. La Blue avem 2,2mm pentru inregistrare, iar resetul la 1,5mm, adica foarte aproape de pozitia initiala.

Stiu ca par niste chestii irelevante pentru multi dintre voi, dar aceste detalii fac diferenta. Aceste jumatati de milimetru dau o senzatie cu totul si cu totul diferita. Si chestia e ca membranele nu pot oferi o varietate atat de mare de senzatii la apasare si sunetul produs este similar la mai toate tastaturile cu membrana.

Revenind la G213, ei bine, ea are un timp de raspuns de 2ms si Logitech se lauda ca este de 4 ori mai rapida decat o tastatura conventionala. Sincer sa fiu habar n-am care este timpul de raspuns general al tastaturilor de gaming cu membrana. Oricum nici nu prea conteaza pentru ca senzatia apasarii unei taste se modifica atat de mult cu trecerea timpului de la imbatranirea cauciucului incat chiar nu cred ca are vreo relevanta.

Layout-ul lui G213, ei bine acesta este clasic Logitech. Dimensiunile tastelor sunt identice cu ale lui G810 si am putut sa incep sa scriu fara sa stalcesc vreun cuvant.

Am remarcat totusi ca G213 Prodigy, fiind o tastatura relativ noua, are shift stanga lung. Am mai primit astfel de sample-uri de la Logitech si m-am gandit ca a venit si aceasta la fel, din greseala.

Dar reprezentantul Logitech mi-a marturisit ca Logitech nu vor mai produce tastaturi de gaming cu shift stanga scurt. Poate nu stiti, dar in Romania se vindeau tastaturi de gaming cu shift scurt. Eram una din putinele tari unde se intampla asta.

De acum incolo, insa, vom avea tastaturi corespunzatoare.

 

Galerie foto

 

Software

Software-ul este cel cu car ene-am obisnuit din partea Logitech. Fata de G810, G213 permite iluminarea RGB a 5 zone ale tastaturii, nu individuala a fiecarei taste.

Iar macro-uri se pot compune pentru a fi executate cu tastele F, la fel ca incazul lui G810 sau G610.

 

Experienta in timpul utilizarii

In prima faza nu credeam ca se poate modifica iluminarea in vreun fel, insa asta s-a intamplat pentru ca nu aveam ultima verisune a software-ului. Si cat am crezut eu asta am tot incercat diferite combinatii de taste. Deh, vazusem la Corsair K55 ca asa se ilumineaza.

La G213 se poate face acelasi lucru insa folosind butonul dedicat pentru iluminare si cifrele de la 1 la 0 si – si +. Acestea din urma au rolul de a creste sau scadea viteza de breathing sau viteza cu care se schimba culorile intre ele atunci cand este ales modul color cycle.

Bineinteles, aceleasi lucruri le poti seta si din software la capitolul iluminare.

Mai jos aveti o serie de fotografii in care se vad diferite culori ale tastaturii. Nu ma prea incanta modurile de iluminare psihedelice si prefer o umplere statica in loc de schimbatul culorilor sau impartitul pe zone.

Desi pare identica tastaturii Corsair K55 (evident, fara tastele pentru macro), Logitech G213 este mult mai apropiata de senzatia unei tastaturi mecanice. Este mult mai zgomotoasa si mai clunky.

Aveti mai jos un video comparativ intre G213 si G810. O sa puteti compara sunetele produse direct cu tastatura Corsair K55 in momentul in care vom publica review-ul acelei tastaturi.

 

Concluzii

Cand ma uit inapoi la cele trei tastaturi cu membrana pe care le-am testat imi dau seama ca atat Logitech G213, cat si Corsair K55 au o constructie ceva mai strasnica si materialele par mai de calitate decat cele folosite de catre Cooler Master pentru MasterKeys Lite. Totusi, tastatura din acest kit imi place foarte mult pentru ca permite schimbarea keycap-urilor si senzatia este similara cu cea oferita de catre G213, adica oarecum de tastatura mecanica.

Corsair K55 pare all the way tastatura cu membrana asa ca nu prea mai are rost sa o includem in discutii.

Iar MasterKeys Lite are un pret super bun si are si un mouse bunicel in pachet.

Daca te intrebi care isi merita mai mult banii, ei bine e destul de clar ca MasterKeys Lite. G213 nu merita mai mult de 250 Lei. E misto tastatura dar e prea scumpa pentru ceea ce ofera. Adica la 380 Lei poti cumpara o tastatura mecanica Gigabyte K83 cu switch-uri Cherry MX.

Evolutia pretului acestei tastaturi este foarte dubioasa. La inceputul lunii ianuarie costa aproximativ 300 Lei, apoi a crescut la 399 Lei, iar acum a scazut la 360 Lei. Oricum, toate cele 3 preturi sunt mari in continuare.

Review overview
Summary Desi Logitech G213 este o tastatura foarte misto pentru cei ce acum se apuca de gaming si nu dispun de 200 euro pentru o tastatura mecanica plina de caracteristici misto, pretul ei este prea mare pentru ceea ce ofera.
3.5
Tagged

Similar Articles

10 thoughts on “Logitech G213 Prodigy review

  1. Aspect curat, plastic mat fin, USB-ul ala de calitate si cablul ala invelit in impletitura… Merge la set cu Corsair Harpoon.
    Poate ca exista si clientul care prefera sa renunte la aspectele tehnice superioare pentru constructia si aspectul de calitate.
    Dar 360 lei e pretul de la care le poti avea pe toate in acelasi pachet.

  2. Am luat tastaura asta crezand ca este ceva bun start de a lua o tastaura de gaming la buget mediocru. Am luat-o cu 230 lei si eram incantat… Dar dupa primele senzatii de incantare au aparut problemele. Tastele nu se inregistreaza numai daca apesi tare si poate perpendicular 100%. parca se lovesc de ceva cand le apesi si nu sunt sigur niciodata ca imi inregistreaza apasarea. Si asta ii cel mai enervant la SHIFT-ul ala lung. In cele mai multe cazuri trebuie sa il apas de mai multe ori si cu forta ca sa inregistreze. De cele mai multe ori apas CAPS LOCK ca toggle ca sa scap de chinul cu shif-ul. Si imagineaza-ti ca Shift-ul este esential in jocuri si nu sunt sigur ca il pot folosi ( shootere ii sprint sau abilitati). Iti imaginezi ce enervant ii ? Tastatura asta ii anti-gaming…. Jur ca ii cea mai proasta tastatura posibila si as fi preferat una ieftina de 20 lei. Asta as da-o la dusmani sa se ‘distreze” ei cu ea. Va rog cand faceti review-uri tesatti-le si dupa prima impresie, ca si mie mi-a dat o prima impresie decenta dar acum dupa mai mult timp de utilizare am comandat alta si asta imi vine sa o arunc pe foc.

      1. Da ca merge…. defect ar fi sa nu mearga o chestie anume la ea… Toate lucrurile ma enerveaza la ea. Toate tastele trebuie apasate cu o forta mai mare decat o tasta ieftina si multe apasari nu mi se inregistreaza. ( de exemplu la shift-ul lung trebuie sa apas pe partea superioara si mai spre interiorul lui ca sa am sanse mai mari de activare.). am incercat sa scot tastele sa le cuplez cum trebuie inapoi dar fara nici o diferenta. Repet la inceput nu am observat mare problema ca parea in regula. Dupa un timp mai lung de gaming am observat ca ceva nu e in regula … ca ce apasam sau credeam ca am apasat nu executa in joc. Si la inceput am crezut ca ii vina mea…. dar asta dupa 14 zile cand puteam sa returnez tastatura. Deci la inceput mi-a parut o tastatura normala si acum imi vine sa ii dau foc si sa ii sap o groapa in pamant sa fie inchisa omenirii…. Timpul mi-a aratat problema ei.

  3. Mi-a ajuns astazi tastatura Rooccat 120 Aimo si pot sa confirm ca ii diferenta de la cer la pamant. nu imi vine sa cred ca m-am chinuit cu tastatura logitech 213 prodigy. O tastatura ar trebui sa te ajute nu sa te incurce in jocuri si la scris. O gluma de tastatura.

  4. Oricum tastatura asta nu merita atentia si eu am avut probabil nevoia sa ma plang undeva de ea.
    Oricum v-am descoperit site-ul din cauza ei si imi place site-ul vostru si articolele si o sa va urmaresc in continuare. O zi faina va urez.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.