Pe lângă faptul că a trecut destul de multă vreme de când Logitech au mai lansat vreo tastatură de gaming, se simţea nevoia de ceva cu totul şi cu totul nou. Pentru a umple acest gol şi pentru a satisface dorinţa tot mai mare a gamerilor de a avea o tastatură atât fiabilă cât şi pe placul lor, fără ecran şi alte artificii ce îngreunează şi complică „munca” de gamer, Logitech au venit cu G710+.

Logitech G710+ este o tastatură mecanică special concepută pentru gameri. Asta înseamnă că toate caracteristicile ei au fost gândite pentru acest public.

Spre diferenţă de celelalte tastaturi de gaming high-end de la Logitech, G710+ nu vine dotată cu ecran şi veţi vedea că de fapt are mai multe aşa zise minusuri. Totuşi, după cum vă spuneam şi mai devreme, cu cât o tastatură este mai simplă cu atât este mai utilă unui gamer ce nu doreşte să se complice cu n butoane sau ieşiri audio sau chiar ecran.

Este destul de dificil să vă imaginaţi la ce excelează această tastatură, însă ca să vă puteţi da seama va trebui să citiţi în continuare.

 

Layout si caracteristici

Cea mai importantă caracteristică a acestei tastaturi o reprezintă de departe faptul că toate cele 110 taste sunt cu antighosting şi asta înseamnă că puteţi apăsa combinaţii între toate tastele şi tastatura nu se va bloca. Această caracteristică este minunată mai ales pentru jocurile de racing unde de obicei tasta de acceleraţie este apăsată în permanenţă. Dacă mai adăugăm la socoteală şi una dintre cele două pentru direcţie plus frâna de mână ajungem la un total de 3 taste apăsate doar pentru a frâna într-o curbă.

Vă spun foarte sincer că jucând NFS, pe vremuri, am păţit exact în aceste situaţii ca tastatura să se blocheze şi să nu mai inregistreze de fapt niciuna dintre comenzile pe care le dădusem anterior.

Având toate tastele antighosting prezintă un avantaj strict pentru confort deoarece putem să ne modificăm tastele după bunul plac. Putem să folosim orice zonă a tastaturii fără să fim limitaţi de vreo graniţă sau de vreun număr de taste aşa cum am văzut la foarte multe tastaturi moderne.

Există totuşi şi o parte ascunsă a acestui antighosting pentru toate tastele. Deşi toate au această proprietate, numărul de taste ce pot fi apăsate în acelaşi timp este de 26. Este un număr enorm, însă e bine de ştiut că există totuşi o limitare. Partea bună este că în acest număr de 26 de taste nu sunt incluse şi „shift, control, alt”.

O altă caracteristică ce s-a tot menţinut la toate tastaturile de gaming Logitech este tasta cu care se poate schimba între modul joc şi cel desktop. Practic, această tastă, atunci când este activată face ca tastele Windows de pe tastatură să nu mai funcţioneze. O schimbare faţă de celelalte tastaturi ce includ această funcţie o reprezintă plasarea LED-ului indicator chiar lângă cel ce semnalizează starea numlock-ului.

Pe partea de multimedia, G710+ stă relativ bine în sensul că e dotată doar cu tastele multimedia esenţiale şi anume „play/pause, stop, backward şi forward”. De asemenea, există şi un scroll lat pentru reglarea volumului la fel ca pe G510 sau G110.

Iluminarea a fost şi ea modificată şi deşi tastele nu pot fi luminate decât în alb, G710+ permite luminarea selectivă şi astfel se pot „aprinde” tastele WASD împreună cu săgeţile atunci când restul tastelor sunt stinse. De asemenea, este permisă şi luminarea tuturor tastelor în timp ce WASD şi săgeţile sunt stinse. Pentru a putea modifica intensităţile celor două zone trebuie doar să apăsaţi pe butoanele dedicate acestui lucru ce se află chiar lângă tastele multimedia.

Macro-urile rămân în continuare importante pentru Logitech şi deşi există un singur rând de taste dedicate acestor funcţii, G710+ este înzestrată cu 3 profiluri ce pot fi schimbate între ele prin simpla apăsare a butoanelor M1, M2 sau M3.

Similar modelelor precedente, G710+ este şi ea capabilă să înregistreze macro-uri on the fly prin simpla apăsare a butonului MR. Diferenţa este că la acest model putem să înregistrăm fie cu delay-ul impus de rapiditatea fiecărui individ ce utilizează această tastaturăl, fie fără delay.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/04-gaming-gear/logitech-g710-plus/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Experienta in utilizare

Tastaturile Logitech mi-au fost întotdeauna pe plac şi de la G15 versiunea portocalie le tot folosesc pentru că scriu foarte uşor. Întotdeauna am găsit foarte multe caracteristici pe placul meu şi cea mai recentă pe care am folosit-o intensiv a fost posibilitatea de a avea sunet independent cu ajutorul tastaturii G110. Da, aţi citit corect propoziţia legată de sunet. Practic, G110 are un adaptor USB audio integrat şi poţi beneficia şi de ieşire audio pentru căşti şi de microfon suplimentar. Unora li se pare inutilă această posibilitate, mie mi-a fost utilă. Probabil totul depinde de necesităţi şi de gusturi în materie de caracteristici şi dotări.

De la G19 mi-a fost extrem de uşor să trec la G110 pentru simplul motiv că îmi era total incomod să stau să am grijă de alimentatorul tastaturii, eu fiind genul care îşi tot plimbă perifericele.

Iar trecerea de la G110 la G710+ este mai mult decât uşoară. Am fost întotdeauna frustrat de faptul că tastaturile din seria G (de la G15 portocalie) au tastele destul de înghesuite. La fiecare sesiune de scris intensiv aveam nevoie de aproximativ 5 minute pentru a mă reobişnui cu poziţia un pic spre dreapta a tastelor faţă de latura stângă a tastaturii. Deşi existau mici inconveniente când trebuia să scriu un text mai lung, compensa confortul pe termen lung şi de aceea nu am considerat a fi un minus real poziţionarea tastelor.

Bun, acum că îmi cunoaşteţi trecutul în ceea ce priveşte tastaturile Logitech poate veţi înţelege mai uşor despre ce vorbesc când vă poveste experienţa cu G710+.

În ultima perioadă am tot folosit tastatura GIGABYTE Osmium despre care v-am spus că este excelentă pentru jocuri şi cam groaznică pentru scris. Atât Osmium cât şi G710+ sunt tastaturi mecanice şi fiind obişnuit cu cea de la GIGABYTE, m-am gândit că îmi va fi destul de uşor să o judec pe cea de la Logitech mai ales că este mai săracă în dotări. Ei bine, după primul cuvânt scris cu G710+ verdictul înclina total invers decât ideile pe care le aveam în cap iniţial.

Pe lângă faptul că butoanele din interiorul tastelor sunt MX Cherry Brown adică cele silenţioase cu cursă lungă, G710+ a primit şi câteva modificări în bine la capitolul layout al tastelor. Deşi practic vorbim despre două tastaturi ce în mod clar au target-uri diferite. GIGABYTE Osmium sau orice altă tastatură cu MX Cherry Red au ca public ţintă gamerii ce vor o tastatură care să răspundă instant la apăsări şi comenzile să fie inregistrate chiar înainte de a termina cursa butonului. Logitech G710+ cu MX Brown se adresează celor ce au nevoie de o tastatură mult mai silenţioasă şi nu sunt atât de disperaţi după o activare a comenzilor mai rapidă.

Concluzia este că G710+ se apropie foarte mult de o tastatură clasică păstrând totuşi feeling-ul dat de butoanele mecanice. Pentru cei ce şi scriu este o tastatură excelentă deoarece nu poţi scrie cu atât de multe typo-uri aşa cum scrii cu Osmium sau orice altă tastatură cu butoane MX Cherry Red.

De asemenea, deşi nu vine echipată cu un port USB 3.0, G710+ vine dotată cu un pass-through USB 2.0 şi asta face posibilă utilizarea port-ului atât pentru un mouse cât şi pentru căşti.

 

Concluzii

Poate că G710+ pare cam scumpă, însă funcţionalitatea şi confortul de care beneficiezi când o foloseşti fac toţi banii. E drept că există tastaturi mecanice la preţuri mai mici, însă facem comparaţie între tastaturi simple şi tastaturi cu extra dotări. Singurele modele ce pot fi comparate în acest segment în care se află G710+ sunt Razer BlackWidow 2013 Ultimate/Stealth, CM Storm Trigger, Corsair K90 şi GIGABYTE Osmium. Vă daţi seama că fiecare dintre aceste modele vine echipată cu dotări care mai de care mai atractive şi decizia poate fi foarte uşor influenţată şi de brand-ul care este mai apropiat de cumpărător.

Totuşi, Logitech vine cu ceva în plus faţă de brand-urile prezentate mai sus ca fiind singurele modele cu care poate fi comparată tastatura G710+. Singurul motiv pentru care G710+ poate fi ales în detrimentul altor modele mai ieftine este reputaţia pe care această firmă şi-a clădit-o datorită fiabilităţii produselor lor.

Logitech G710+ poate fi achiziţionată de la PC Garage la preţul de 858 Lei.

 

Plusuri şi minusuri pentru Logitech G710+

+ Silenţiozitate
+ USB 2.0 pass-through
+ Confort
+ Aspect

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.