In ultima vreme, Logitech a inceput sa surprinda pe toata lumea prin design-ul noilor produse din seria G, la inceput cu G502, apoi cu G402, iar acum cu G910 Orion Spark.

De ce impresioneaza G910? Pai e simplu, are cam tot ce ai nevoie, eu nu am gasit niciun neajuns la ea pana acum si probabil ca nu o sa gasesc prea curand. Daca G710+ era considerata o tastatura buna la toate, G910 Orion Spark este si mai buna.

Logitech G910Faptul ca Logitech a ascultat si va asculta de comunitate este remarcabil pentru o firma producatoare de periferice. De exemplu, multe persoane s-au plans de G1-ule din stanga ESC-ului, asadar la G910 este un loc liber special sa nu mai apese gamer-ul pe G1 sa ii se activeze bind-ul in timpul jocului.

Insa, pentru ca o tastatura sa fie buna nu e relevant design-ul sau daca s-a repozitionat tasta X pentru a nu mai incomoda jucatorii, cele doua aspecte reprezentate mai sus transforma o tastatura buna intr-una foarte buna. Bine, acum sa vedem cam in ce categorie se incadreaza G910 Orion Spark.

Are iluminare RGB pentru fiecare tasta in parte si se personalizeaza individual. Selectia se face dintr-o paleta de doar 16,8 milioane de culori si poti face absolut orice vrei la capitolul iluminare. Efecte precum Color Wave, Breathing, Star Effect si multe altele disponibile in software extraordinar de responsive, din momentul ce ai apasat ok pe schimbare se modifica si pe tastatura ta, in fine o sa discutam despre asta mai jos in articol.

Switch-urile exclusive Romer-G, au componente ce nu pot fi gasite la nicio alta tastatura mecanica, dispunand de un punct de actionare de 1,5mm. Switch-urile Romer-G inregistreaza apasarile tastezi mai rapid cu pana la 25% fata de alte switch-uri mecanice de pe piata. Durabilitatea lor este imbunatatita la 70 de milioane de apasari de taste.

Trecerea de la Mx Cherry la Romer-G din punctul de vedere a multor oameni de pe internet a fost o greseala, insa daca ajungi sa testezei aceste noi switch-uri o sa vezi ca afirmatia de mai sus este eronata. Sunt grozave, super feedback tactil, super rapiditate in scriere, din pacate nu prea exista feedback sonor, dar yet again in viata nu poti sa le ai pe toate.

Iar ultima caracteristica, dar nu cea din urma, Arx Control. Suna bine nu? Cam da, este free pe site-ul Logitech SDK-ul pentru Arx Control, momentan aplicatie pentru Android nu functioneaza chiar cum trebuie, insa pe viitor (lansarea este in decembrie) 100% Logitech o sa rezolve toate problemele.

Poti stoca pana la 27 de macro-uri on-the-fly, adica pe loc, pur si simplu sa zicem ca vrei sa faci webcoding si vrei sa nu mai scrii, pur si simplu apesi pe M1 apoi pe MR apoi pe G1 si scrii, apasand din nou pe MR ti-ai salvat in tasta G1. Acum nu mai trebuie sa scrii de 100 de ori, pur si simplu apesi pe G1. Evident nu numai la webcoding e buna functia asta de macro on the fly, multi jucatori au bindat pe G1 „GG EASY”. Fata de G710+ pozitionarea butoanelor macro este MULT mai buna. Dupa cum spuneam inca din incipitul review-ului, in stanga ESC-ului este un spatiu gol, asadar nu o sa mai existe persoane care sa se planga de typo-uri. De asemenea, distanta dintre F1 si G6 este una extraordinar de buna, deoarece fata de alte tastaturi cu taste macro deasupra F-urilor acum chiar poti apasa, eu avand o mana destul de scurta nu am avut nevoie sa ma „intind” catre G6

 

Layout

Orion Spark are 113 taste care beneficiaza anti-ghosting si alte 11 taste multimedia/taste macro/alte functii. Cu ajutorul altor maini am reusit sa apas 50 de taste in acelasi timp, deci in cazul in care vreti sa va jucati cu alti 4 prieteni Mortal Kombat veti putea apasa 10 butoane fiecare in acelasi timp!

In partea din stanga sus, asezate foarte „finut” gasim cele 4 butoane pentru selectarea profilului si inregistrarea macro-urilor M1-M4 si MR. Apoi in partea din dreapta intalnit butonul gaming care are o functie foarte utila pentru orice gamer, blocheaza tasta Windows. Oleaca mai incolo gasim un buton pentru inchiderea/deschiderea iluminarii tastelor si cele patru butoane multimedia: Play/Pause, Stop, Back, Forward. Iar un pic mai jos rotita FOARTE folositoare pentru setarea volumului si butonul de mute. G910 nu mai dispune de un hub USB insa are un loc in plus pentru telefon/phableta chiar pe mijlocul tastaturii.

Prima oara am crezut ca o sa-mi ia undeva la 2 saptamani sa ma obisnuiesc cu tastele, insa trecerea de la Cherry MX Brown cu inele amortizoare a fost probabil cea mai rapida trecere de cand testez tastaturi. In aproximativ o ora era unul cu tastatura, nu a existat niciun typo (inb4 am typo-uri in review) si nu am facut niciodata un double tap cand nu trebuia. Fata de tastele altor tastaturi, tastele G910-lui sunt borduite, adica ofera o precizie mai mare atunci duci degetul inspre tasta respectiva, practic elimina typo-urile. Aceste borduri sunt si foarte confortabile atunci cand tii degetul pe tasta, si nici macar la primele taste apasate nu am fost incomodat de aceasta noutate.

Feedback-ul tactil este extrem de placut, dar cel sonor nu este foarte puternic. Pentru mine, nu pot zice ca e un minus dar tot prefer feedback-ul sonor de la un Cherry Mx Blue sau G710+ fara inele amortizoare, dar ma rog astea sunt doar gusturile mele.

Ma bucura faptul ca Logitech a pus in pachetul pentru G910 doua extensii de tastaturi, una mai scurta care este optimizata pentru jocurile la care ai nevoie de mouse si la scris si una mai lunga pentru jucatorii de FIFA/NBA/etc.

Materialul este durabil si tastele par foarte rezistente, de altfel mult mai rezistente decat la G710+.

 

Galerie foto

 

Software

Nu stiu daca pana acum ati avut produse Logitech, insa va pot spune ca Software-ul lor este 10/10. Foarte usor de folosit, foarte fancy si mai ales responsive. De data asta am petrecut cred ca 4 ore in software doar ca m-am jucat cu paleta de culori sa-mi fac cea mai colorata si frumoasa tastatura de pe planeta :)). Glumesc, am stat doar 3.

Ok, primul tab foarte frumos iti setezi macro-urile si profilele (iti adaugi jocuri, profile care mai tarziu o sa fie folosite pentru ARX Control), nimic nou aici. In schimb urmatorul tab este cel care mi-a consumat o mare parte din timp ieri, setarea iluminarii. Ai 4 optiuni, prima fiind Freestlye – poti sa-ti customizezi tastele in orice fel vrei, absolut orice culoare. A doua optiune fiind pe zone, pur si simplu alegi sa zicem de la ESC pana la F12 sa fie roz si de la ` la Backspace sa fie verde si asa mai departe. Si ca sa nu pierdem prea mult timp Logitech s-a gandit sa bage si un select la taste (Multumim Logitech) ca sa nu mai dureze 10 minute sa ti colorezi fiecare zona de culori in parte acum o poti selecta cu mouse-ul, nici nu vreti sa stiti cat de incitat am fost de treaba asta. Urmatoarea optiune este cea legata de profilele create in celalalt tab, sa ziceam ca va jucati DoTA2 si folositi doar Q W E R, F1, F2, SpaceBar, pai G910 va lumina doar acele taste. Ultima insa este cireasa de pe tort, ea numindu-se Effects.

Primul efect este Color Wave care are de asemenea 3 directii Orizontal, vertical si Center out si de asemenea poti selecta viteza, urmatorul efect este cel de Breathing la care de asemenea poti seta viteza. Cel de-al treilea efect este Star Efect in care-ti poti seta culoarea „cerului” si culoarea „stelelor” care apara random la tine pe taste. Al 4 lea efect este unul care face un tur random al culorilor pe tastatura ta, numit Color Cycle, la ea evident ca poti sa-ti setezi viteza, iar ultimul dar nu cel din urma Key Press, care e destul de basic, poti atribuii o culoare tastaturii in stand-by si cand apesi pe o tasta aceasta se coloreaza in maro.
Din pacate sunt 11 taste care nu pot fi colorate, anume cele multimedia, in rest chiar si G-ul din partea din stanga a tastaturii poate fi colorat si de asemenea inscriptionarea cu G910 din partea de jos a tastaturii.

 

ARX Control

Nu stiu daca multi o sa folositi aceasta facilitate noua, insa mie mi se pare absolut revolutionara, va voi explica mai jos de ce.
In primul rand ca sa faci conexiunea dintre telefon si PC este destul de simplu, ai una bucata router cu un fir infipt in el cu internet, ai una bucata smartphone/phablet conectat la acel router si un fir de net care pleaca tocmai in PC. Intrii pe App Store/ Google Play, tastezi Arx Control, downloadezi aplicatia, o instalezi si esti gata. O pornesti si Logitech Gaming Software o sa te intrebe: „Are you sure you want to connect with Sony Xperia Z2/Apple 6S/Samsung S4?”. Dupa ce raspunzi pozitiv o sa iti apara cateva tab-uri chiar interesante. In primul rand sa zicem ca te duci pana in bucatarie si te-ai cam plictisit de DoTA2 si parca ar merge un Call of Duty AW, dar nu ai SSD si pana porneste jocul innebunesti, pai e simplu iti iei telefonul cu tine si dai play si porneste jocul automat. Sa zicem ca in timpul jocului vrei sa urmaresti temperaturile fara sa mai dai Alt-Tab. Al 2-lea tab al aplicatiei Arx Control este numit PC Stats, acolo poti vedea temperatura GPU-ului, la cati GHz functioneaza procesorul, ce usage are si multe altele.

O alta chestie „mega ultra smechera” este ca mai exista un tab care iti permite schimbarea DPI-ului mouse-ului on the fly, adica sa zicem ca pilotezi un avion in BF3 si ai nevoie de 1200 DPI in loc de 800 si nu ai timp sa dai Alt-Tab pur si simplu apesi pe tab-ul Mouse si il schimbi de acolo, schimbarea ESTE INSTANTA. Sau apesi pe butonul dedicat de pe mouse:).
De asemenea daca ai cunostinte in Visual Basic/C++ cu ajutorul SDK-ului open poti sa faci ORICE iti trece prin cap, de exemplu sa zicem ca esti intr-un meci de LoL si vrei ca in minutul 10 sa ai 110 minioni, poti sa faci sa iti afiseze pe ecranul telefonului sau al phablet-ului cati minioni ai si cati minioni ar trebuii sa ai. Acesta a fost doar un exemplu, posibilitati sunt infinite acum totul depinde de tine cat de mult esti initiat in tainele informaticii.

 

Experienta in timpul utilizarii

Schimbare switch-urilor a fost facuta pentru un plus de performanta si din testele efectuate pe tastatura asta am aflat diferentele dintre ele si Cherry MX Brown.

Primul test foarte interesant a fost sa apasa pe 8 taste timp de 1 minut la o viteza infernala (spam-test) la G710+ am reusit sa ating o „viteza” de 3100 KPM (keys/minute), la G910 am atins „viteza” de 3400 KPM si la Roccat Ryos MK PRO 2900 KPM. De ce e diferenta asta asa mare la G910? Pai cursa este mai scurta si poti spama :)).

Poate vi se pare irelevant acest test dar asa iti poti da seama de cat de repede poti da double tap-uri. La aceste teste a trebuit sa iau o pauza de 30 de minute intre ele ca sa le pot face pentru a fost foarte epuizant. Revenind, am avut un acelasi text pentru cele 3 tastaturi si am facut la fel teste cu fiecare in parte. 800 KPM pentru G910, 680-700 cu G710+ (am facut mai multe teste) si 650-670 cu Roccat Ryos MK PRO (am facut mai multe teste).

Teste au iesit foarte bune pentru noile switch-uri, tastele sunt foarte confortabile si double tap-urile sunt sublime. Am inceput un joc de DoTA2 acum cateva seri sa vad daca mai stiu combo-urile la Invoker.. combo-urile le-am uitat, dar in al 2-lea meci nu am ratat un combo si am luat si report pentru script-uri. Nu m-am simtit niciodata mai confortabil cu o tastatura mecanica in DoTA2 pana acum, mi s-a parut senzationala.

Am apuc sa ma joc si Call of Duty Advanced Warfare, multiplayer in care daca nu poti face double tap movement-ul tau este practic useless. Au bagat nu stiu ce jetpack care e activat la al doilea jump si apoi tre sa faci double tap pe W/A/S/D pentru a primii un boost de viteza si va pot spune cu certitudine ca tastatura asta e „malefica”. De ce malefica? Pai, dupa ce m-am obisnuit cu jetpack-ul si cu toate Exo-urile am inceput practic sa zbor pe harta, cu un movement bun faci inconjurul hartilor super rapid, cam ca in UT3.

In League of Legends am dat cateva meciuri ca ADC sa vad cum merge la kiting (da se foloseste mult si tastatura la kiting btw) si nu am intampinat nicio problema in a face kite ba chiar mi-am „sacrificat” cateva meciuri de ranked cu Vayne ca sa vad cum merge tastatura.

Un lucru un pic deranjant este distana foarte mica dintre F-uri si celelalte taste, mult mai mica ca la G710+, eu m-am obisnuit insa stiu sigur ca am multi prieteni care o sa scoata din functiune F1-F3. Insa este ok puteti reprograma oricand G6-G7-G8 sa functioneze ca F1,F2,F3.

Firul nu este matisat, este cauciucat, pare mai durabil decat de obicei si nu este nici foarte lung, ceea ce este ok. Este vorba de 1.8 metri, iar greutatea tastaturii este de 1.5kg, oleaca mai usoara ca G710+.

 

Concluzie

Cu certitudine pot spune ca Logitech G910 Orion Spark se incadreaza in categoria high-end, momentan pe primul loc, cel putin pentru mine. Multitudinea de facilitati si functii o plaseaza acolo pentru inca 2-3 luni pana cand vin si ceilalti producatori cu ceva nou. O sa vedem totusi si CMStorm NovaTouch daca se poate compara cu G910, pentru ca si CMStorm vin cu switch-uri noi, numite tot NovaTouch, insa nu are la fel de multe facilitati si functii.

Partea cea mai faina, pe langa switch-uri si iluminare este SDK-ul, eu unul asta vreau de la producatori sa pot sa-mi customizez ARX-ul si iluminarea exact cum vreau eu, daca pana acum nu am putut decat cu Roccat Ryos MK Pro acum pot sa o fac si cu G910.

Acum vine partea care mie-mi place cel mai mult… ce sa-mi cumpar dintre cele 3?

E destul de simplu, vrei cea mai buna tastatura de pe piata momentan iti iei G910, vrei o tastatura foarte buna dar fara iluminare RGB si fara SDK ia-ti G710+. Insa daca vrei o tastatura foarte buna, fara iluminare RGB si cu SDK atunci ia-ti Roccat Ryos MK PRO. Iluminarea RGB poate fi oprita, asadar daca ai aspiratia sa devii un jucator profesionist sau esti un gamer profesionist si vrei sa ai cea mai rapida si precisa tastatura atunci ia-ti G910.

O poti precomanda de aici la pretul de 799 Lei, insa tine cont ca va fi disponibila incepand cu 12 decembrie 2014.

Similar Articles

2 thoughts on “Logitech G910 Orion Spark review – Next-Gen Keyboard

  1. E gunoi. LED-urile la intensitate luminoasa mica au culorile neuniforme , keycap-urile s-au desprins dupa 2 ani de folosire continua. Controlerul e prost conceput, fara memorie onboard, profilelel sunt stocate pe calculator, nu retine nici macar profilele de iluminare fara software-ul sa ruleze. Pe linux (de exemplu in cazul masinilor dual boot) nu merge. Daca cineva nu e fanboy Logitech, un produs de evitat. Se gasesc alternative la preturi mai avantajoase, mult mai bine concepute.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.