Logitech G Pro este o tastatura dedicata gamerilor profesionisti. Cel putin asta afirma Logitech in momentul in care o incadreaza specific in aceasta categorie. Bineinteles, se potriveste si utilizatorilor normali, insa acestia trebuie sa stie la ce sa se astepte.

Fiind dedicata pro gamerilor, tastatura are cateva caracteristici speciale pentru acestia, insa are si lacune cand vine vorba de utilizare normala, acasa.

Cand au lansat mouse-ul Pro, chiar ma intrebam ce vor aduce si pe partea de tastare…mi-au raspuns.

Acum ma intreb in continuare ce vor aduce pe partea de audio:).

Logitech G Pro gaming keyboard este echipata cu switch-uri Romer-G si nu este neaparat urmasa lui G410, ci mai degraba a lui G810.

Logitech G Pro Tenkeyless Gaming Keyboard

 

Layout si caracteristici

Intrucat este o tastatura dedicata gamerilor profesionisti, sau gamerilor try hard, tastatura Pro vine in format tenkeyless. Sau pe romaneste, n-are numpad.

Nu este un mare compromis avand in vedere ca majoritatea gamerilor profesionisti nu sunt si contabili ca sa aibe nevoie de numpad pentru tastat tone de cifre.

Lipsa numapd-ului este fie avantaj, fie dezavantaj si va voi explica imediat despre fiecare.

Avantajul major pe care il aduce este dimensiunea redusa a tastaturii. Acest lucru atrage dupa sine si o greutate mai mica. Dar cel mai important avantaj il reprezinta spatiul pentru mousepad pe birou.

Poate ca in confortul casei tale ti-ai amenajat spatiu asa cum trebuie, insa, majoritatea organizatorilor de concursuri nu iti asigura spatiul necesar incat sa te lafai ca acasa.

Dimensiunea redusa mai inseamna si ca o poti transporta folosind orice ghiozdan. O tastatura full size nu incape in orice ghiozdan, pe cand una tenkeyless nu are astfel de probleme.

O alta noutate pentru tastaturile Logitech o reprezinta cablul care poate fi indepartat. Conectorul acestui cablu este absolut identic cu cel folosit pentru mouse-ul G900. Bine, cablul in sinea lui este diferit, intrucat cel al tastaturii este mult mai rigid.

Tot la capitolul noutati se incadreaza si faptul ca au pus in sfarsit tasta Shift lunga. Bine, v-am spus din review-ul lui G213 ca vor face asta si nu vor mai folosi niciodata Shift scurt pentru tastaturile de gaming, dar ma bucur si e o chestie care merita reamintita.

Si pentru ca este vorba de o tastatura de format mic, intram in zona compromisurilor pe care trebuie sa ti le asumi atunci cand cauti o astfel de tastatura.

Rotita de volum lipseste si este inlocuita de combinatia FN+PrintScreen sau Scroll Lock sau Pause pentru mute, volume down si volume up.

Exista si combinatii multimedia pentru play, stop, backward si forward, dar acestea sunt total inutile. Cred ca mai bine nici nu le includea.

Pe scurt, se poate spune ca Logitech G Pro este un Logitech G810 cu numpad-ul amputat.

 

Galerie foto

 

 

Software

Este vorba despre acelasi clasic Logitech Gaming Software. Spre diferenta de G810, de exemplu, nu ai nicio optiune in plus si similar acestei tastaturi, doar F-urile pot fi transformate in macro-uri.

Modurile de iluminare au fost si ele actualizate la fel ca in cazul lui Logitech G810 si dintre acestea Contrastic este cel mai misto.

Cu ajutorul software-ului se poate concepe un mod de iluminare ce poate fi salvat in memoria tastaturii. Iar pentru a utiliza acest mod de iluminare trebuie sa apesi combinatia „buton iluminare”+7.

 

 

Experienta in timpul utilizarii

Despre adaptare

Nu mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu ea din doua motive: folosesc G810 zilnic si tastele sunt identice si al doilea pentru ca folosesc un laptop cu ecran de 13 inci fara numpad.

De fapt, utilizarea laptop-ului m-a cam facut sa ma dezobisnuiesc cu utilizarea numpad-ului in general.

Partea misto a fost ca, fiind mica, am putut sa o transport dupa mine ba la tara, ba la serviciu, ba pe unde m-am mai deplasat si am putut sa o conectez la laptop acolo unde mi-au permis imprejurarile astfel incat sa pot sa ajung la concluzie cu privire la compormisurile pe care trebuie sa le faci cand achizitionezi o astfel de tastatura.

 

Despre memoria interna

Plimbandu-ma cu tastatura din loc in loc a ajuns sa o folosesc la mai multe PC-uri, inclusiv cel de acasa la care m-am si jucat oleaca cu aceasta tastatura.

Am remarcat imediat nevoia reala de memorie interna pentru iluminare.

Este extrem de enervant ca de fiecare data cand conectezi tastatura la un PC nou, sau restartezi PC-ul sa o vezi ca trece in modul curcubeu epileptic.

Si va dati seama ca pentru un gamer stresat care merge la un concurs este si mai enervant.

Tocmai din acest motiv Logitech au implementat si memorie interna pentru un singur profil. Ceea ce este suficient.

In mod normal, memoria interna ar trebuie sa functioneze ceva de genu: Faci iluminarea, o salvezi pe tastatura, bagi tastatura in alt PC si porneste tastatura cu iluminarea ta. Well, eu nu am reusit sa o fac sa porneasca folosind preset-ul meu. In schimb am reusit sa o fac sa porneasca mereu in solid color. Ceea ce din punctul meu de vedere e good enough. Atata vreme cat nu este un curcubeu epileptic totul este perfect.

 

Despre nivelul de zgomot

Mai jos aveti un clip cu zgomotul produs atunci cand folosesti aceasta tastatura.

All in all e cam la fel ca la G810.

 

Despre iluminare

Iluminarea este perfecta din punctul meu de vedere pentru ca nu vomita culori pe langa keycap-uri.

Literele sunt iluminate absolut perfect si le vezi no matter what.

 

 

Concluzii

Logitech G Pro este o abordare corespunzatoara pentru acest domeniu. Gamerii profesionisti nu se prea cred contabili si nici nu sunt pasionati de excel incat sa planga dupa lipsa numpad-ului. Mi-ar fi placut sa vad un nivel minim de customizare al memoriei in sensul ca butonul de iluminare plus orice tasta numerica iti permite sa setezi modul de iluminare.

Aceste moduri ar fi fost chiar misto sa le poti modifica. As fi eliminat direct curcubeul prezent la tastele 1, 2 si 3.

Practic, dupa ce iti faci setarile de iluminare individuala a tastelor poti sa uiti de existenta software-ului si asta este un aspect extrem de important. Cand te duci la concursuri, nu poti sa ai grija software-ului vreunei periferice. In plus, la multe concursuri nu ai voie sa instalezi software-uri din motive evidente.

Asadar, tastatura G Pro face ceea ce promite si e o unealta gandita bine pentru pro gameri.

Pretul tastaturii este de 149€ pe site-ul Logitech si asta se traduce int-run pret usor mai mare decat al tastaturii Logitech G610 de la lansare. Nu e un pret rau. Este pozitionata corespunzator fata de produsele competitorilor, insa sunt curios cum o sa abordeze posibilitatea de a customiza tastatura.

Caci diferenta dintre aceasta tastatura Logitech si o alta tenkeyless exact asta o face. Keycaps pentru Cherry MX gasesti pe toate drumurile, pe cand pentru Romer-G nu gasesti nicaieri.

 

Similar Articles

3 thoughts on “Logitech G Pro Tenkeyless Gaming Keyboard review

  1. Salut Octavian!
    imi spui si mie te rog de unde ai luat tastatura cu layout-ul asta (ISO)
    peste tot gasesc numai US INTL care din ce stiu are enterul ala orizontal si mic.

  2. Daca te uiti de exemplu la pozele de prezentare de pe pcg o sa vezi ca sunt cu alt layout.
    O sa comand oricum ca poimaine trebuie sa fac cadoul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.