Razer Blackwidow a fost tastatura mea favorita de ceva ani de zile, prin design-ul ei dar si prin faptul ca era mecanica. Prima Blackwidow care mi-a trecut prin mana a fost prin 2011 sau 2012, cand a trebuit sa ma joc pe ea cateva zile la un LAN event, mi-a placut extrem de mult, insa din pacate nu a putut fi a mea. Echipa mea avusese un rezultat destul de slab la LAN, iar organizatia a preferat ca gear-ul sa fie trimis inapoi la organizatie si mai apoi noi sa fim dati afara.

De curand am primit un mini-set de Chromas, Blackwidow si Deathadder, ca mai apoi sa public review-ul la Deathadder si acum sa ma ocup de Blackwidow. Am asteptat mai mult de Blackwidow pentru ca la inceput eram super hyped si nu voiam sa fac un review care sa nu exprime calitatea adevarata a produsului, daca il scriam acum o saptamana probabil review-ul era altul, insa here it goes.

DSC09848Evident Razer a incercat sa bata Logitech-ul cu noua lor tastatura Orion Spark sau G910, insa veti afla in review daca au reusit sau nu. Razer dispune de iluminare RGB pe toate tastele, inclusiv pe logo-ul Razer aflat central la „inceputul” tastaturii. Fiind o tastatura considerata high-end ea nu putea sa nu fie mecanica, asadar Razer a decis sa foloseasca switch-urile Cherry MX Green. Aceste switch-uri au o durata de viata, promite Razer, de 60 de milioane de apasari, pe fiecare tasta in parte evident.

Razer Blackwidow Chroma se remarca prin iluminarea ce poate fi customizata usor si rapid folosind Razer Synapse (software-ul Razer) avand posibilitatea de a va selecta culorile pe fiecare tasta in parte, efecte de Wave, ciclu de culori etc. Paleta de culori nu este de ici de colo, aveti de ales intre 16.8 milioane de culori.

Haideti sa vedem totusi ce poate sa faca o astfel de tastatura si dat fiind ca probabil multi dintre voi cititi acest review pentru a va achizitiona fie Razer BlackWidow Chrome fie Logitech G710+ sau Logitech G910 la concluzie o sa fac o comparatie directa intre cele 3.

 

Layout

Razer Blackwidow Chrome are un layout destul de normal, tasta „Shift” din stanga fiind una de dimensiuni normale (UK version), ea evident fiind disponibila si US layout, adica cu Shift-ul mic. Desi nu stiu exact cine ar cumpara una cu Shift-ul mic cand are de ales intre unul mare si cel mic, dar preferintele nu se discuta.

Evident ca tastatura dispune de tehnologia Anti-Ghosting, puteti apasa pana la 23 de butoane in acelasi timp – am avut maini ajutatoare, iar switch-ul de la Cherry MX Brown la Cherry MX Green a fost foarte rapid si lejer. Tastatura dispune de un port USB si 2 Jack-uri de 3.5 pe lateralul tastaturii – partea dreapta, jack-urile fiind walkthrough-uri, adica nu influenteaza calitatea audio a placii audio.

Pe partea din stanga observam 5 butoane programabile de tip macro, care pot fi programate usor cu ajutorul software-ului Razer Synapse sau prin apasarea butonului de Fn+F9, insa el inregistreaza cu un anumit delay si nu functioneaza fara software-ul Razer Synapse pornit si implicit instalat.

Inca de la inceput am observat lipsa mai multor lucruri dintr-o tastatura high-end. In primul rand rotita de volum. Banuiesc ca stiti cum este cand va dati seama cat de mult a insemnat lucrul X atunci cand l-ati pierdut. Pentru mine acea rotita a reprezentat lucrul X, pentru ca eram obisnuit mereu sa dau de rotita si cateodata chiar mai puneam mana in locul unde era rotita inapoi :(. Cred ca aceasta rotita este cel mai folositor ,,add-on” aflat pe o tastatura in momentul de fata. In cazul Blackwidow-ului Chroma, schimbarea volumului se poate realiza prin apasarea tastei Fn+F1 pentru Mute, Fn+F2 pentru a reduce volumul si da ati ghicit Fn+F3 pentru majorarea lui. Evident ca intr-un joc este foarte stresant sa stai sa apesi Fn+F1 pentru a da mute, este mult mai confortabil butonul de pe G910 si G710+ care da mute la volum instant.

In al doilea rand, pe aproape toate tastaturile in partea din dreapta atunci cand apasati Caps Lock, Num Lock, Scroll Lock se aprinde sau se stinge un LED. Pe aproape toate tastaturile acest LED este destul de vizibil. In cazul Blackwidow-ului, nici noaptea, nici dimineata si nici dupamiaza nu poti sa-ti dai seama daca e LED-ul aprins sau nu, insa cel mai greu de distins este… ce LED este aprins?

Mai sunt inca 3 butoane multimedia F5-F7, evident care pot fi activate doar cu ajutorului tastei Fn, care reprezinta Back, Forward si Stop. Un pic mai in dreapta mai gasim inca 4 butoane destul de folositoare, de primul am mai vorbit – F9 macro on the fly, F10 dezactivand Windows key-ul, iar F11 si F12 sunt pentru controlul intensitatii iluminarii, foarte folositoare de altfel, iar cu ajutorul tastei Fn + apasarea tastei Pause/Break iti poti duce PC-ul in Sleeping Mode.

De asemenea distanta dintre butoanele Macro si tastatura propriu zisa este destul de mica comparativ cu distanta dintre G1-G6 de la Logitech cu restul tastaturii, poate pentru unii acest aspect reprezinta un impediment in a achizitiona aceasta tastatura, insa pe mine nu m-a deranjat absolut deloc.

De precizat ca iti poti colora aproape orice tasta, inclusiv logo-ul Razer aflat pe tastatura.

 

Galerie foto

 

Software

Stiam ca o sa apara Razer Synapse v2 asa ca am asteptat cu drag noua versiune, ei bine nu sunt foarte multe lucruri noi. Cel mai important lucru nou care a aparut a fost sa rezolve problemele softului, prima versiune se mai bloca cateodata, dadea crash-uri, in schimb dupa 3 zile de testat v2-ul va pot spune ca nu am avut nicio problema cu el pana acum.

O alta noutate introdusa este pentru iluminare, efectul Reactive este mult mai cool, iar la efectul Breathing poti selecta acum doua culori. Banuiesc ca o mare parte dintre voi nu sunteti familiarizati cu Reactive asadar, Reactive este destul de simplu, apesi un buton si se lumineaza tasta respectiva doar ca are un efect „reactiv” :). Breathing cred ca este destul de usor de dibuit, practic tastatura „respira” si isi schimba culoarea din Rosu in Verde – de exemplu.

Un alt efect care poate fi selectat si care este favoritul meu este Custom, aici faci absolut ce vrei tu, vrei anumite taste roz si altele maro? Vrei tasta X rosie si tasta Y verde, etc. Poti sa iti colorezi fiecare tasta in parte, singura problema este ca nu poti selecta o anumita tasta si trebuie sa-ti customizezi fiecare tasta in parte… Daca vrei sa fie super custom o sa iti ia in jur de 5-10 secunde sa-ti setezi culoarea pe fiecare tasta in parte.

Efectul Spectrum Cycling este destul de cool pentru ca se sincronizeaza cu alta periferica din marca Chroma, in cazul meu DeathAdder, adica isi sincronizeaza culorile, face un ciclu de X culori care se schimba in acelasi timp pe mouse si pe tastatura, eventual si pe casti daca cumva detineti Razer Kraken Chroma.

Efectul cu care iti poti impresiona prietenii este Wave, nu stiu ce sa scriu aici asa ca uitati-va la acest filmulet:

Ultimul efect este Static, practic setezi o singura culoare pe toate tastele.

De asemenea am uploadat inca un filmulet unde puteti observa efectul ,,Reactive” si un sound preview al tastelor :).

 

Experienta in timpul utilizarii

Tastatura asta a fost supusa la cele mai grele teste posibile, prima si prima oara a fost folosita la un LAN event. De ce e asta un test greu? Pai in primul rand, atunci cand mergi la un LAN event trebuie sa dai 110%. Acel 110% nu vine daca nu esti obisnuit cu perifericele, asta este am riscat, insa pana la urma mi-a luat cam 2-3 minute sa ma obisnuiesc cu tastatura, trecand de la Cherry Mx Brown. Green-urile de la Razer sunt mult mai zgomotoase decat Brown-urile Logitech-ului, chiar pot fi comparate cu Blue-urile, insa nu sunt chiar la fel de zgomotoase.

Am fost destul de multumit de cum s-a comportat tastatura la acel LAN event, insa evident ca asta nu este factorul definitoriu. Dupa aproximativ 4 saptamani de probe am reusit sa ajung la o concluzie vis-a-vis de noile switch-uri de la Razer si tastatura all-in-all.

Dat fiind ca au fost doar 2 meciuri jucate la acel LAN, nu aveam cum sa-mi dau seama exact de calitatea tastaturii asa ca timp de 3 saptamani Blackwidow Chroma a stat la biroul meu zilnic pentru regular use. Acum cateva zile m-am convins.

Am intrat intr-un meci de Ranked cu Ezreal Mid, pentru a fi viabil acel erou este nevoie sa folosesti primele 2 spell-uri cam in acelasi timp. Dupa mai multe incercari, Shift+Q si Shift+W nu prea puteam sa le dau in acelasi timp, primul meu gand a fost ca am o problema cu Windows-ul meu vechi de 1 an, asadar l-am instalat. Dupa ce mi-am instalat toate programele, driverele si jocurile am intrat intr-un joc de LoL tot cu Ezreal Mid. Am observat cam aceeasi problema, un mic delay intre spell-uri.

Dupa mi-am conectat prin USB o alta tastatura, in timpul meciului, am observat ca acel delay a disparut. Chiar daca problema aceasta nu este foarte sesizabila, chiar conteaza. In restul jocurilor – Counter Strike – Global Offensive si Call of Duty 4 nu am intampinat probleme la movement.

 

Concluzie

Razer Blackwidow este o tastatura care este considerata high-end, nu neaparat datorita performantelor si a RGB-ului ci mai degraba din cauza pretului, el fiind un pic mare. La noi, G910 nu este disponibila asa ca eu as recomanda achizitionarea Blackwidow-ului Chroma, cel putin pana cand o sa apara G910. Un lucru e cert, Blackwidow Chroma nu este cea mai buna tastatura, insa se integreaza usor in top3 tastaturi in acest moment.

Parca ceva totusi lipseste, ma tot gandesc daca e ,,rotita” pentru ajustarea volumului sau macro-on-the-fly cum este la Logitech, inca nu m-am decis, insa un lucru e cert, nu a fost cum ma asteptam si cum imi doream sa fie, insa este un produs foarte ok. In schimb software-ul nou – Razer Synapse 2.0 ridica stacheta la fileu pentru cei de la Logitech, avand mai multe optiuni, fiind mai usor de folosit si avand si un aspect per total mai cool.

  • Puteti gasi Razer Blackwidow Chroma aici la pretul de 833 RON.

+ Iluminare RGB
+ Fir matisat
+ Software
– Lipsa butoane multimedia dedicate

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.