Ce poate fi inovator la o tastatura? O intrebare la care incearca cu patos sa raspunda Asus ROG Claymore II.

Tot apar asa-numitele tehnologii noi pe o bucata de hardware care a ramas mai mult sau mai putin neschimbata inca din anii ‘70. Da, OK, tastatura este, probabil, interfata principala a omului cu PC-ul sau. Sau cel putin asa imi place sa cred. Folosesti ambele maini, folosesti (aproape) toate degetele. Iti ocupa destul de mult loc pe birou. Tastatura este cea care este centrata pe monitor, nu mouse-ul.

Exista tastaturi mecanice, tastaturi cu membrana, tastaturi analogice, tastaturi cu senzori optici. Exista tastaturi modulare, pe care le poti reconfigura fizic (intr-o masura). Poti schimba taste, poti schimba lumini, poti schimba intreaga functionalitate a fiecarei taste. Nici nu mai ai nevoie de fir ca sa te conectezi la PC.

Stau si ma intreb, or fi necesare toate aceste inovatii? Se simt altfel, mai bine, mai premium, ultimele tastaturi cu cele mai noi tehnologii pe ele? In ce masura intervin upgrade-urile astea tech in ergonomia generala a unui produs pe care multi il folosesc cel putin 8 ore pe zi?

Cei de la Asus parca m-au auzit si au venit cu varianta mai noua de la un model consacrat – ROG Claymore II. E o tastatura care integreaza tot ce este mai nou in domeniu. E wireless. E modulara. Si mai are si switch-uri optomecanice.

 

Ce este Asus ROG Claymore II?

Varianta mai noua si imbunatatita a lui ROG Claymore, Asus ROG Claymore II pur si simplu urla “Sunt din viitor!”. Este o tastatura full size cu design modular. Ii poti muta NumPad-ul din dreapta in stanga, sa devina MacroPad si sa iti lase mai mult loc de mouse. O poti folosi si in configuratia TenKeyLess. Iar faptul ca e wireless ii adauga si mai multa versatilitate in pozitionarea pe biroul tau.

Asus ROG Claymore II review | WASD

NumPad-ul in sine se conecteaza de tastatura principala prin USB-C. Aurit, frumos, luxos. Atat NumPad-ul cat si tastatura principala au mufe pe ambele parti. Pe partea libera, cei de la Asus au prevazut un capacel magnetic, branduit. Se inchide frumos conturul tastaturii.

 

Asus ROG Claymore II vine si cu pernita pentru incheieturi. E ingusta dar pufoasa si se prinde si ea magnetic de marginea tastaturii si extensiei.

 

Probabil toate aceste detalii au dus la castigarea unui RedDot Award pe anul 2021, pentru design.

Logo-ul luminos ROG si indicatorul de baterie vin amandoua in partea stanga a tastaturii prinicpale. Cumva atipic. Ultimele tastaturi Asus ROG aveau logo-ul sus in dreapta.

Asus ROG Claymore II review | WASD

Despre taste este mult de zis. Asus ROG Claymore II vine cu switch-uri optomecanice proprii Asus. Se spune ca sunt foarte sensibile si rapide dar, in acelasi timp stabile.

Exista RX Red si RX Blue. Cele rosii au cursa mai scurta si se apasa ceva mai usor, “liniar”. Cele albastre au aceeasi cursa dar putin mai mult feedback, “clicky”. Eu am avut RX Red.

Foarte complicat pare sa fie ansablul de switch-uri asa ca nu, nu poti schimba tastele. Design-ul este foarte estetic pentru lumina RGB. Asus ROG Claymore II vine cu taste ABS. Chiar sunt luminoase, ceea ce ajuta. Cromatica tastaturii este super inchisa.

Software

Ca orice produs Asus ROG, configurarea se face din Armory Crate. Din el poti sa scazi consumul bateriei, sa setezi niste animatii simple RGB sau sa configurezi macro-uri. Se poate modifica si comportamentul indicatorului de baterie desi nu vad de ce ai vrea asta.

Configuratii RGB mai complicate se fac din Aura Creator. Ziceam in trecut, pentru ROG Strix Scope si ROG Falchion, ca imi place mult rezolvarea celor de la Asus pentru animatiile RGB. Ele pot fi modificabile in timp, cu o interfata similara celor de software de animatie.

Macro-uri merg setate si direct pe tastatura. Mai putin cele de deasupra NumPad-ului.

Experienta in timpul utilizarii

Sa nu uitam faptul ca Asus ROG Claymore II este o tastatura optomecanica. Cei de la Asus zic ca e ceva mai sensibila decat cele mecanice. Recomanda sa testezi mai mult inainte sa iti faci o opinie.

Asa ca eu am stat cu ea 10 zile pana sa ma apuc sa scriu despre ea. Am scris circa 80 de pagini de text, am folosit softare-uri CAD, am jucat si un pic de CS:GO.

Poate este putin prea sensibila pentru mine. Chiar si acum, cand scriu pe ea, fac o gramada de greseli si parca nu iert Caps Lock-ul ala deloc. Litere dublate, litere in plus, punctuatie in plus. Nu cred ca este din vina tehnologiei optomecanice. La Razer Huntsman V2 Analog, feedback-ul tastelor era cumva mai puternic si ajuta. Cel mai frustrant, chiar periculos, a fost in modelare 3D, cand se inregistrau multe comenzi (pe care nu mi le doream) si se tot bloca fisierul.

Asus ROG Claymore II review | WASD

 

Trebuie sa marturisesc ca am folosit, de cele mai multe ori, NumPad-ul in pozitie normala. Nu m-am obisnuit cu taste in stanga, chiar daca ii programasem cateva macro-uri pentru modelare 3D. M-am obisnuit prea tare sa bag numere cu mana dreapta si sa trebuiasca sa ma intind dupa mouse. Conceptul de ergonomie este o iluzie – fiecare face ce vrea. Dar tocmai asta este farmecul unei tastaturi modulare!

Asus ROG Claymore II review | WASD

Ca tot veni vorba de ergonomie, la nivel fundamental, tastatura e OK si cam atat. E mult prea inalt wrist pad-ul dupa gustul meu asa ca am stat fara. Un singur reglaj la picioruse m-a determinat sa le folosesc ca si asa nu sunt prea inalte.

La gaming am simtit ca se remarca switch-urile RX. Mi-a placut mult aceasta tastatura in CS:GO. De unde era o problema faptul ca apasam aiurea cand scriam text, WASD-urile extra sensibile prezinta un avantaj.

In ceea ce priveste durata bateriei, cei de la Asus sustin ca e mare. Confirm, e mare de tot. Cu power saving pornit, dupa o saptamana de utilizare, eram la 34%. Bateria asta chiar tine ridicol de mult. Cu tot cu NumPad atasat!

Opinie

Nu prea inteleg acest produs. Hai sa va explic si de ce.

Asus ROG Claymore II este o tastatura premium, corect? Ei bine, calitatea materialelor pare sa fie inferioara modelelor ROG Falchion si ROG Strix Scope.

Asus ROG Claymore II review | WASD

E vorba totusi de o tastatura care a primit RedDot Award pe anul 2021. Respectiv s-a premiat design-ul de produs. Pot sa enumar cateva chestii in neregula cu designul acestui produs:

  • acel plastic lucios din stanga, cu logo ROG si indicator de baterie aminteste de periferice de acum minim 10 ani
  • potentiometrul de volum de deasupra NumPadului lipseste cu desavarsire daca vrei sa o folosesti TenKeyLess

Asus ROG Claymore II review | WASD

  • wrist rest-ul magnetic este compatibil cu tastatura doar daca ai atasat si NumPad-ul (paradoxul magnetilor – ei atrag dar se si resping)
  • conexiunea cam sensibila intre tastatura principala si NumPad. Am impins-o putin mai in fata pe birou si n-am mai avut NumPad.

Nu in ultimul rand, Asus ROG Claymore II se presupune ca este o tastatura modulara. Dar cat de modulara? Un singur reglaj pe inaltime, un palm rest care nu se potriveste, un buton de volum la care constati ca nu ai mereu acces. Probabil cea mai frustranta chestie la aceasta tastatura “modulara” sunt switch-urile, compatibile cu… nimic. Nu poti regla sensibilitatea actionarii, nu poti schimba key cap-urile. In afara de NumPadul detasabil, e o tastatura destul de restrictiva.

Verdict

Ma bucur sa vad ca cei de la Asus isi dezvolta propriile switch-uri, dar eu personal prefer NX-urile. RX-urile nu m-au dat pe spate. Mi-au amintit putin prea tare de tastaturile cu membrana.

Asus ROG Claymore II este o tastatura modulara interesanta, cu switch-uri interesante. Insa senzatia pe care ti-o da nu este una de produs premium.

Pe de alta parte, poate fi o alegere buna daca o vei folosi mult la gaming. 

Poti achizitiona o tastatura Asus ROG Claymore II la pretul de 1399.99 Lei.

Similar Articles

One thought on “Review: Asus ROG Claymore II

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.