Iata ca avem ocazia sa ne jucam putin cu o tastatura 65% de la un brand mare – Asus ROG Falchion. Ah. Si e wireless.

In ultima vreme, am vazut tot mai multe branduri indie de tastaturi care experimenteaza cu layout-ul pentru a le reduce dimensiunea. Rezultatul este un produs super interesant, care arata bine si, in final, iti ocupa mai putin loc pe birou.

Nu pot sa zic neaparat ca tastaturile compact mi-ar sugera ca se preteaza bine la gaming. In acelasi timp, nu pot sa neg ca producatorii au inceput sa se gandeasca tot mai mult la gaming-ul in deplasare. Tot cei de la Asus au implementat acel ROG Keystone pe laptopurile de gaming care retine setarile din Armory Crate si mai ofera si un folder ascuns.

In general, tastaturile de gaming au memorie interna, pentru salvarea macro-urilor si a configurarilor RGB. Asadar, imi imaginez ca ideea e sa o iei cu tine atunci cand participi la un turneu. Desi nu ai voie sa folosesti scamatorii pe la concursuri. Sau pur si simplu te intalnesti cu prietenii la un LAN party. Chiar, oare mai exista LAN party-uri?

Lasand gandurile parazit la o parte, chiar pot sa zic ca sunt foarte entuziasmata sa testez Asus ROG Falchion.

Sa incepem deci.

Ce este Asus ROG Falchion?

Asus ROG Falchion | WASD

Asus ROG Falchion este o tastatura mecanica wireless compacta, 65%. Acest numar mai putin intreg de 65% inseeamna ca baietii de la Asus au implementat o extra coloana de taste, langa Enter. Ceea ce mie mi se pare interesant. Se observa ca tastele Backspace si Enter sunt putin mai scurte ca sa faca loc acestei extra coloane, ducand-o la procentajul interesant de 65%.

Se vede in design-ul ei cum se insista categorizarea in produs de gaming. Are RGB, are fontul asta agresiv, are inclusiv un „Republic of Gamers” printat ostentativ pe space bar.

 

E o tastatura mica si rea. Are o fata de aluminiu destul de groasa, corp din plastic dur, negru cu mai multe texturi. Iar tastele sunt PBT cu o textura mata care arata spectaculos pe viu. Efectiv este imposibil sa lasi o amprenta pe aceasta tastatura. Ador asta.

 

Sapand mai adanc in ea, constatam ca are switch-uri mecanice Cherry MX. Asus ROG Falchion vine cu patru variante de Cherry MX: conventionalele rosu, maro si albastru, in ordinea brutalitatii in actuare, daca pot sa ii zic asa, la care se adauga si varianta gri, cu cursa mai scurta si actuare mai rapida. In jurul switch-ului mai apare o piesa translucida pentru difuzia RGB-ului.

Conexiunea wireless se face printr-un dongle super finut la 2.4GHz iar pe site-ul Asus este mentionat un timp de raspuns de 1ms. Impresionant. Conexiunea cu fir se realizeaza cu USB-C. Mufa USB-C impreuna cu locasul pentru dongle se afla pe partea posterioara, central, alaturi de switch-ul on/off. Simplu, frumos, satisfacator.

Pe marginea stanga se gaseste o banda RGB care poate fi programata sa iti afiseze nivelul bateriei. Mai jos, aliniat, este un touch panel din care se controleaza volumul. Mai rar asa rigurozitate in design. Serios.

Piciorusele ajustabile nu sunt extraordinare. Folosesc diminutivul pentru ca ele sunt si inguste, si scurte. Au o singura pozitie.

O chestie pe care nu am mai intalnit-o la alte tastaturi este aceasta piesa din policarbonat rigid. Ii spun „piesa” pentru ca ea actioneaza si ca un suport pentru tastatura, dar se potriveste ci ca un capac peste tastatura. Fata (sau spatele) acestei piese este din aluminiu brushed, de culoare neagra, cu inconfundabilul logo ROG stantat. Aminteste mult de laptopurile Asus ROG de anul acesta. E tare ca au implementat consecventa asta in produsele lor. Chiar e de respectat.

Hai sa vedem daca ne pastram in continuare nivelul de respect dupa cateva mii de cuvinte scrise pe ea.

Software

Produsele Asus ROG functioneaza cu consacratul lor software Armoury Crate. E un software destul de stufos, dar suprinzator de usor de utilizat. Din Armoury Crate se programeaza comportamentul RGB-ului, se seteaza macro-uri si se reprogrameaza orice tasta, inclusiv touch panel-ul din lateral.

In ceea ce priveste configurarea luminii RGB, daca nu iti ajung preset-urile oferite de Armoury Crate, nu-i problema. Pentru asta, instalezi ceva numit Aura Creator. Configurarea se poate face sincronizat cu orice alt produs Asus ROG. Le organizezi frumos pe un grid in functie de ordinea in care vrei sa se intample animatia.

Cand spun „animatie”, chiar ma refer la o animatie. Cei de la Asus au implementat configurabilitate in spatiu si timp! Ca si la alte software-uri, se lucreaza pe layere, dar in plus exista o bara de time stamps. Asadar ai un interval de 2:30 in care te poti juca cu cam tot ce iti trece prin cap.

Ca nota personala, trebuie sa mentionez ca Armoury Crate, impreuna cu Aura Creator sunt niste software-uri surpinzator de stabile. Atata timp cat tastatura este conectata atat prin dongle cat si prin USB-C. Insa daca vrei sa o configurezi doar prin conexiunea wireless, probabil ca vei constata, ca mine, ca nu prea se poate.

 

Experienta in timpul utilizarii

Asus ROG Falchion a venit la mine intr-o perioada in care chiar aveam de scris, de modelat 3D si de destins dupa munca cu un pic de CS:GO. Marturisesc ca, dintre toate tastaturile pe care le-am avut la review, pe asta am scris cel mai mult.

In momentul in care mi-am pus-o pe birou, m-a socat cat de mult spatiu castigasem. Fiind un obiect atat de compact si atat de frumos, a fost incantatoare prezenta ei in viata mea.

Trecerea de la o tastatura full size la una compacta nu se face la fel de incantator. Compromisurile facute pentru reducerea dimensiunilor se simt direct in ergonomie. Nu exista palm rest iar tastatura este cam inalta.

In schimb, mi-a placut cum au implementat functiile alternative ale tastelor, notate pe laterala. Vazandu-le marcate asa evident, m-am obisnuit foarte repede cu formatul de 65%. Chiar pot trai cu asta, pe termen lung. Mai ales ca mi s-a eliberat o buna parte din birou.

Ajustarea pozitiei e practic inexistenta. Exista foarte putina variatie intre pozitia lipita de masa, cea ridicata pe picioruse si cea in tavita din policarbonat. Dupa ore indelungate de utilizare, am constatat un usor disconfort in antebrate datorat faptului ca am stat putin incordata pe toata perioada.

Din pacate, nici forma tastelor nu ajuta foarte mult. Baza unei taste e considerabil mai mare decat fata unei taste. Probabil ca sa se potriveasca cu Cherry MX. In plus, fetele tastelor sunt putin mai plane decat mi-as fi dorit. Aceste doua aspecte au cauzat multe apasari intre taste.

 

Creierul uman are tendinta sa se adapteze repede la astfel de conditii. Asa ca misstype-urile au incetat sa mai fie o problema dupa o scurta perioada de timp. In modelarea 3D au fost cateva comenzi date gresit si niste incercari nereusite de selectie. La CS:GO pot spune ca a fost de-a dreptul incomod.

In schimb, o surpriza foarte placuta a fost durata de viata a bateriei. Am primit-o la 30% si am scris aproape doua zile pe ea. La 10%, ea ar mai fi mers dar am decis eu sa o bag la incarcat. Pentru nivelul meu de utilizare, cred ca o incarcare full dureaza circa 4-5 zile. Din nou, ceva foarte respectabil.

Modelul pe care l-am avut la review era prevazut cu Cherry MX Red. O varianta destul de echilibrata, dupa parerea mea. Pe tastatura Asus ROG Falchion se aud si se simt putin diferit aceste switch-uri. Am avut curiozitatea sa ma uit cu putin mai multa atentie si am descoperit urme de lubrifiant pe switch-uri. La unele dintre taste pare ca s-a mai dus din lubrifiant si se aude un foarte discret scartait. Sincer, nu ma deranjeaza. Ce m-a deranjat la modelul folosit de mine a fost o problema cu tasta Shift de pe stanga. Am demontat-o sa vad ce se intampla si, din pacate, prinderile nu sunt foarte stabile.

E posibil ca greselile in scriere sa se fi datorat chiar acestor switch-uri. Mai exact, din cauza feedback-ului post actuare. Mi-ar placea sa vad din partea lui Asus o dezvoltare a propriilor switch-uri. E pacat, produsele sunt premium.

 

Opinie

In general, parerea mea despre gama ROG de la Asus este ca sunt niste produse extrem de frumoase, care iti iau ochii, dar care nu sunt neaparat performante.

Asa mi se pare ca este si cazul tastaturii Asus ROG Falchion.

Este un produs absolut superb, cu cele mai frumoase finisaje de pe piata. Forma obiectului este una armonioasa, dar doar daca te uiti la ea. In timpul utilizarii, constati ca e mai mult pentru poze si mai putin pentru tine.

Nu reusesc sa inteleg utilitatea capacului. Are comutator on/off, deci n-are ce sa se intample daca sare pisica pe ea. Iar ca suport de tastatura este incomoda. Poate protejeaza in cazul in care versi suc pe masa. Nu stiu. Piesa nu se potriveste ca lumea nici ca un capac, nici ca o tavita. In ambele situatii exista mici lufturi si nu se fixeaza bine.

Daca tot s-a dorit o tastatura compacta dedicata gaming-ului, portabila, atunci poate era mai potrivita o carcasa intreaga. Pentru ca, asa, doar cu capacul pe taste, nu e ok sa o bagi in ghiozdan. Iti garantez ca ti se va desprinde minim o tasta si o vei gasi pe langa ambalaje de Snickers si cheile de la fosta garsioniera, pe care ai crezut ca le-ai pierdut. Si capace de pix.

 

Verdict

Dupa cateva zile de utilizare, uitandu-ma in jos la ea, am realizat ca imi este, totusi foarte draga. Ii tine foarte mult bateria si are diferite modalitati prin care sa ma anunte cand e cazul sa o incarc.

Asta cred ca este meritul product development-ului din gama Asus ROG. Te face sa te indragostesti cumva neconditionat de produsele lor. Le doresti in viata ta.

Asta, impreuna cu faptul ca software-ul chiar functioneaza ca lumea (dar numai daca conectezi tastatura cu fir in timpul configurarii!) face din Asus ROG Falchion un produs chiar dezirabil.

Daca vrei sa iti infrumusetezi si tu biroul cu un Asus ROG Falchion, o poti achizitiona la pretul de 849.99 Lei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.