De la Dream Machines, o companie poloneza ambitioasa, apar trei modele de mouse-uri rafinate in timp: DM4 Evo, DM5 Blink si DM6 Holey.

Probabil este natura mea feminina (ca sa nu zic mamoasa) sa ma incante evolutia companiilor europene de hardware. Ma bucur asa mult cand vad nu numai ca supravietuiesc dar reusesc sa isi si diversifice oferta si sa isi imbunatateasca produsele. Un exemplu este Dream Machines care ofera astazi laptopuri, mouse-uri si mousepad-uri.

In urma cu 3 ani, Fulger a testat Dream Machines DM1 FPS. Cu ocazia lansarii acestui produs, cei de la Dream Machines dezvoltasera un software compatibil cu toate mouse-urile lor. Verdictul lui Fulger a fost o calduroasa recomandare.

Am avut si eu ocazia sa ma joc putin cu DM1 FPS si m-a suprins placut si pe mine. La prima vedere, design-ul nu este neaparat remarcabil. Insa ofera o pozitie super confortabila, materialele sunt, intr-adevar, placute la atingere iar USB-ul este aurit.

De data asta, avem la review trei mouse-uri diferite cu public-tinta diferit pentru fiecare. Asa ca trei persoane diferite si-au ales modelul preferat si l-au luat la teste. Sa vedem cum s-au comportat Dream Machines DM4 Evo, DM5 Blink si DM6 Holey.

DreamMachines review | WASD

 

Ce sunt Dream Machines DM4 Evo, DM5 Blink si DM6 Holey?

Adevarul ca fiecare model are niste particularitati specifice iar ele intre ele nu se exclud.

DM4 Evo are un design simplu cu o banda RGB perimetrala, configurabila. RGB configurabil se mai gaseste si in rotita si in logo-ul Dream Machines aflat pe suprafata lui. Un design robust dar si finut. Garantat sa tina la 20 de milioane de click-uri. Forma lui este similara cu a lui Logitech G403.

DM5 Blink arata ceva mai deosebit. Lumina RGB configurabila este incastrata in niste striatii subtiri pe lateralele mouse-ului, similar unor coaste. Similar DM4, scroll-ul si logo-ul sunt si ele luminate RGB. Insa in plus, are ceva mai multe butoane configurabile de la Huano. Din pacate LED-urile pot fi observate individual prin benzile transparente si nu se poate spune ca iluminarea este foarte bine difuzata. Mouse-ul pe care DM5 Blink il copiaza este Razer Basilisk.

DM6 Holey este modelul cel mai sportiv dintre cele trei. Este un model de mouse perforat, super usor si fara prea mult decor inutil. Cu o greutate de 69 grame, chiar ca “less is more.” Forma lui este simetrica si seamana cu DM1 FPS, doar ca gaurit.

Toate trei sunt cu fir imbracat in textil si mufa placata cu aur. Pentru DM6 exista si exista si varianta Holey Duo, cu conexiune USB detasabila si posibilitatea de wireless.

Dream Machines DM4 Evo Dream Machines DM5 Blink Dream Machines DM6 Holey
Max speed 7.0 m/s 7.0 m/s 7.0 m/s
Polling Rate 1000 Hz 1000 Hz 1000 Hz
Sensor Optical PMW3389 Optical PMW3389 Optical PMW3360
DPI 400, 800, 1600, 2400, 4800, 16000 400, 800, 1600, 2400, 4800, 16000 DPI400, 800, 1600, 2400, 4800, 12000
LOD (lift off distance) ~1.8mm ~1.8mm 1/2/3mm
Left/Right switch Huano 20M clicks Huano 20M clicks Huano 20M clicks
Side switches 3M clicks 3M clicks 3M clicks
Scroll Huano TTC 20M clicks Huano
Weight 97g 95g 69g

Experienta in timpul utilizarii

Este important sa mentionez faptul ca, de cand a facut Fulger review lui DM1 FPS, lucrurile s-au mai schimbat. Fiecare model de mouse are propriul software, cu exceptia DM6 Holey care nu are software, toate setarile facandu-se on the fly.

Dream Machines DM4 Evo

Cand l-am scos din cutie nu am fost impresionati. Parea un mouse cat se poate de simplu, totusi cu materiale destul de calitative. Suprafata cu grip bun, fir textil, mufa USB aurita. In momentul in care a fost conectat la PC a devenit cu totul alt mouse. Super frumoasa aura RGB, nici nu ii trebuia nimic mai mult.

Butoanele au suprins prin calitatea lor. Se simteau foarte placut la apasare. Nu doar left-click si right-click dar si scrollul si butoanele auxiliare. O placere sa le apesi. Poate si pentru ca Dream Machines au folosit exclusiv switch-uri Huano.

Forma e in general buna, dar amprenta s-a simtit totusi cam ingusta. Atingi cam mult mousepad-ul cu degetul mic.

In shootere, mai exact Warzone si CS:GO, experienta a fost comparabila cu cea oferita de un mouse high end.

Chiar nu ai de ce sa te plangi. Arata bine, se simte bine in mana si ajungi sa joci ore intregi in conditii cat se poate de confortabile.

Vedeta acestui mouse este senzorul PMW3389 combinat cu forma de G403 de la Logitech. Rezolutatul este un mouse foarte bun pentru gaming.

 

Dream Machines DM5 Blink

Coastele laterale sunt date de alternanta dintre materialul aderent si insertiile RGB. Combinatia da un rezultat extrem de placut la atingere iar, impreuna cu forma, castiga premiul de ergonomie.

In plus fata de celelalte, DM5 Blink are implementat un buton de tip tragaci, programabil in software.

Software-ul este usor de utilizat, stabil si ofera multa personalizare. „Am pus tasta Shift ca macro sa pot mangaia pisica in timp ce selectez mai multe chestii deodata in Rhinoceros 3D” ne-a marturisit Sebastian.

Polling rate-ul poate fi si el configurat atat din soft cat si prin intermediul unui switch pe spatele mouse-ului. E ciudat implementat pentru ca prioritar este switch-ul si deci software-ul aici este inutil.

Ne-a surprins neplacut si faptul ca, desi este cel mai frumos dintre cele trei, pare sa aiba un frame rate foarte mic la animatia RGB. Pacat. E ultra configurabil si cu suprafata cea mai mare luminata RGB.

 

Dream Machines DM6 Holey

Cum ziceam, este prima data pentru mine cand incerc un mouse perforat. Recunosc ca am avut o preconceptie legata de nevoia de feedback din partea mouse-ului, obtinuta cumva prin greutate.

M-am inselat.

La 69 grame, DM6 Holey este atat de usor incat, fara intentie, il ridicam de pe mousepad in timp ce lucram, ca sa il pozitionez mai bine. Mi-a placut foarte mult acest aspect. A compensat lipsa feedback-ului.

Finisajul cu care este acoperita suprafata este foarte, foarte placut. Se simte fiecare micron din granulatia powder coat-ului ceea ce lucreaza foarte bine cu greutatea extrem de redusa.

La prima vedere, forma nu mi s-a parut remarcabila. Insa pe masura ce lucram cu el am constatat ca este mult mai ergonomic decat pare. Am avut dubii cand l-am scos din cutie dar mi-a facut mare placere sa il folosesc.

Pe partea de design, m-a cucerit simplitatea. Nu exista decoratiuni. Singura lumina pe care o emana este un singur LED care se vede prin gauri. Culoarea lui indica DPI-ul, configurabil cu un buton foarte accesibil pe mouse. Exista un switch pe spatele mouse-ului care il poate stinge. LED-ul respectiv este insa total expus. Fara un material de difuzie, te cam rupe la ochi.

 

Input lag

Pentru a intelege mai pe indelete procedura de testare folosita de Fulger pentru testarea mouse-urilor am sa va rog sa accesati acest link. In acel articol va explica totul. Bine, aveti si mai jos explicatiile lui.

De ce Dream Machines DM1 Pro S si DM6 Holey au atat de mult lag? Pentru ca firmware-ul MCU-ului ruleaza la parametri default si asta inseamna ca au power saving activat. Adica dupa cateva secunde iluminarea NIR pentru senzor scade la jumatate si devine intermitenta iar senzor pierde tracking-ul (crede ca nu este pe nicio suprafata). In momentul in care miscarea incepe de cele mai multe ori senzorul isi da seama foarte greu ca a plecat din loc pentru ca are „lumina stinsa”. Ca sa ma exprim pe intelesul tuturor.

Atat DM1 Pro S cat si DM6 Holey vin echipate cu acelasi combo de piese electronice. Senzorul PMW3360 si MCU-ul HOLTEK HT68FB560. Si din acest motiv si comportamentul similar.

In jocuri asta o simti doar daca pandesti colturi. Daca joci Quake si faci non stop strafe jumps nu vei observa pentru ca senzorul os a fie mereu „cald” si nu va apuca sa intre in stand by.

Cu ocazia retestarii lui DM1 Pro S mi-am si amintit cum fara sa vreau deprinsesem un obicei sa misc rapid stanga dreapta din mouse si abia apoi sa fac flick-urile. Ce ciudat ca nu m-am prins atunci cand jucam ca de fapt intra in stand by.

 

 

Verdict

DM6 Holey nu trebuia sa fie lansat cu acele componente. Mai ales ca imediat dupa ce l-au pus online, a aparut si varianta Holey S ce vine echipata cu senzor PMW3389. Zici ca avea niste senzori PMW3360 si MCU-uri Holtek si voiau sa scape de ele. Asa ca au lansat un produs intermediar.

DM4 Evo este un mouse foarte misto. Iar DM5 Blink este potrivit pentru cei ce joaca ocazional.

Dream Machines DM4 Evo poate fi achizitionat direct de la producator. La fel si Dream Machines DM5 Blink. Iar Dream Machines DM6 Holey poate fi achizitionat la pretul de 219 Lei de la Shop4PC.

Similar Articles

One thought on “Review: Dream Machines DM4 Evo, DM5 Blink, DM6 Holey

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.