Gigabyte Aorus M3 este un mouse ergonomic pe care producatorul il adreseaza tuturor tipurilor de grip-uri. Atat palm grip si claw grip, cat si finger tip grip. Dar vine si cu o serie de probleme pe care le veti afla si voi.

Asta inseamna ca sansele sa ti se potriveasca in mana sunt extrem de mari, in ciuda faptului ca este un mouse ergonomic.

In cazul in care iti e lene sa citesti ai mai jos varianta video a acestui review.

 

Ce este Gigabyte Aorus M3?

Este un mouse mainstream si asta se reflecta in pretul lui. In Romania poate fi cumparat undeva pe la 200 Lei.

Totusi, pentru acest pret are niste dotari chiar interesante. Pentru o parte dintre voi, compatibilitatea cu RGB Fusion s-ar putea sa fie cea mai interesanta.

Na, sunt oameni care vor ca placa de baza sau placa video sa fie sincronizate cu mouse-ul.

Specificatiile complete le puteti vizualiza pe site-ul producatorului.

Primul subiect pe care il vom aborda in acest material este forma mouse-ului. Este de departe cel mai important aspect al unui mouse, impreuna cu senzorul, care pe moudelul Aorus M3 este Pixart 3988.

Acesta este deja super cunoscut pentru ca a fost folosit de catre Razer pe DeathAdder 2013 care la vremea lui a fost un mouse super bun.

Senzorul este in continuare de actualitate, fiind mai performant decat PMW 3310. Un senzor foarte intalnit in zona de asta de pret.

Gigabyte Aorus M3 review | WASD

 

Forma si butoane

Dupa cum spuneam, este un mouse ergonomic. Asta inseamna ca se adreseaza doar dreptacilor, iar stangacii il vor putea folosi cu mari dificultati. Deh, are inclinarea potrivita pentru mana dreapta.

Seamana foarte mult cu DeathAdder in ceea ce priveste forma, dar ii este superior la un aspect: grip-ul, sau priza.

Asta se datoreaza unghiului usor diferit in zona in care vin amplasate degetul inelar si cel mic.

Pare un detaliu prea mic ca sa conteze pentru cineva, insa, in cele mai multe cazuri, asta face diferenta.

 

O mica paranteza

In ceea ce priveste masurarea bazei mouse-ului si comparatul ei cu lungimea de la varful degetului mijlociu pana la incheietura, ei bine, aceasta procedura este total gresita.

In primul rand mana nu sta dreapta pe mouse.

Iar in al doilea rand, mana nu sta pe baza mouse-ului.

Asadar, daca vrei o masuratoare calumea, trebuie sa masori suprafata de contact a mainii cu mouse-ul. Vedeti voi, mouse-ul nu iti vine in mana pana la incheietura. Deci faptul ca ai 18-19 cm de la varful degetului mijlociu pana la incheietura nu are nicio legatura cu cei aproximativ 15 cm de pe cocoasa mouse-ului.

In cazul nostru, Aorus M3 este mai mare decat DeathAdder.

Am masurat o lungime de 15 cm pe spatele lui, incluzand si cocoasa fantoma. Iar la DeathAdder am masurat 14cm si acesta nu are nicio fantoma. Adica mouse-ul se termina cand atinge pad-ul.

De aici rezulta ca Aorus M3 are o inaltime mai mare.

 

Butoane

Butoanele principale au aceeasi forma si aceleasi canale intre ghilimele pentru degete. Este o caracteristica foarte misto pentru ca sporeste confortul.

Butoanele laterale sunt mult mai bine pozitionate la Aorus M3 si sunt si un pic mai mici. Asta inseamna ca vei avea aproximativ 2 milimetri in plus pentru amplasarea degetului mare.

Nu imi place insa faptul ca sunt prea moi butoanele laterale si se apasa prea usor. Cu alte cuvinte lipseste feedback-ul sonor sau tactil.

Pentru unii utilizatori e bine sa fie mai silentios. Vorba aia, trebuie sa te joci si noaptea cand altii dorm.

 

Constructie

Gigabyte Aorus M3 este destul de bine construit, insa nu va imaginati ca ajunge la nivelul calitativ al unui mouse Logitech sau Corsair.

Elementele nu se imbina perfect si nici materialele nu sunt de cea mai buna calitate. Totusi, vorbim de un mouse care costa 200 lei, nu peste 300.

Carapacea cu logo-ul Aorus, de exemplu, nu se potriveste perfect cu peretele vertical din partea dreapta, sau cu click-ul stanga.

Sunt foarte putin importante aceste aspect, mai ales daca nu te jeneaza cand il tii in mana. Dar na, definesc nivelul la care se afla acest mouse.

Un alt aspect pe care vreau sa il mai precizez in ceea ce priveste constructia mouse-ului este zgomotul pe care il produce din interior. Si am sa va rog sa vizionati review-ul video ca sa vedeti la ce ma refer.

Intrucat exista in pachet doua seturi de patine de rezerva, am decis sa il desfac pentru a vedea ce anume zdrangane in interior.

Si am avut o surpriza de zile mari. Initial ma gandeamca lentila senzorului se misca. Stiam ca o parte din zgomot e produs de catre rotita, dar restul din cauza senzorului? Ei bine nu.

Foamea lor dupa iluminare mega extra fancy i-a facut sa se faulteze singuri. Palnia, intre ghilimele, care conduce lumina de la LED catre logo-ul Aours de pe cocoasa nu este prinsa bine.

As fi putut sa ii pun niste super glue ca sa o fixez calumea. Dar am decis sa o scot de tot ca sa vad daca chiar se strica grav iluminarea. Si nu. Nu se strica. Nu mai e la fel de uniforma. Dar who gives a fuck? Ca oricum ai palma acolo.

 

Verdict

Gigabyte Aorus M3 este un mouse misto daca te pasioneaza interventiile chirurgicale pe mausii de gaming. Este foarte ciudat zgomotul pe care il produce si daca va cumparati un asemenea mouse, va indemn sa il desfaceti si sa ii fixati ca lumea palnia aceea de plastic. Sau sa o scoateti de tot.

Dupa reparatie am mai remarcat o singura problema. Activarea click-urilor si schimbarea automata a DPI-ului.

M-am trezit de cateva ori cu rezolutia maxima aleasa fara ca eu sa apas pe butoanele ce fac acest lucru.

Iar click-urile, m-am prins ca e o problema in timp ce jucam. De mai multe ori m-am trezit zoomed in, desi eu nu joc aproape niciodata cu zoom.

Pana la urma m-am prins despre ce e vorba si am intrat singur pe harta sa verific. Da, are o problema atunci cand il repui pe mousepad. Se activeaza random click-urile.

Sper sa poata rezolva aceasta problema cu un firmware update, pentru ca altfel este un mouse misto. Se poate cu firmware. Am vazut asta si la alti soareci de gaming ai altor companii.

Pentru cat costa vi-l recomand, insa doar daca nu ridicati niciodata mouse-ul de pe pad. Adica daca jucati high sens. Daca jucati low sens, orientati-va spre alt mouse.

  • Poti cumpara mouse-ul Gigabyte Aorus M3 de la PC Garage la pretul de 209 Lei (redus in momentul publicarii la 178)
Review overview
Summary Gigabyte au scos un mouse misto pe piata, dar parca au sarit partea de testare a mouse-ului. Nu reusesc sa inteleg cum de a ajuns la vanzare cu atat de multe probleme.
3.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.