Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition este cel mai nou mouse cu care taiwanezi vor să pătrundă în acel segment ultra elitist al mouse-urilor ultra ușoare pro grade.

Asus vor ca acest mouse, al cărui nume îl voi repeta doar în scopuri SEO, să concureze cu Logitec G Pro X Superlight, Razer Viper V3 Pro, Corsair Sabre Pro RGB Champion edition, Endgame Gear XM2w, Pulsar X2, Fantech Aria XD7 și ce alți șoareci au mai ieșit pe piață recent și sunt echipați cu senzorul PAW3393 și se încadrează în sub 70 grame.

Și ca să fie siguri că livrează un mesaj puternic au sărit în barcă cu Aimlab și i-au luat în echipă pentru a beneficia de niște extra knowhow pentru a construi un mouse mai „plăcubil”. Și bine au făcut căci fix asta lipsea în segmentul de periferice de la Asus. Cel puțin până la acest model. O viziune mai ancorată în realitatea gameristică.

Asus ROG Hapre Ace review | WASD

Software-ul este tot plin de bloatware, dar măcar mouse-ul este ce trebuie din punct de vedere al caracteristicilor, construcției și formei.

Dar după ce reușești să refuzi un Virtual Pet și să dai skip bombardamentului cu fundaluri de ecran și alt spam, dai de setările șoarecului.

Partea de software, Armoury Crate, nu are nicio legatură cu Aimlab. Sau cel puțin nu reușesc eu să o găsesc. La fel cum nici software-ul Aimlab nu are nicio legatură, mai specială decât cu Superlight sau orice mouse modern. Absolut tot ceea ce e este branded cu ROG în Aimlab poate fi accesat cu absolut orice mouse.

Poți să folosești lejer aplicația Aimlab. Si e chiar mișto. Poate că de fapt acesta este și beneficiul pe care îl primesc Aimlab. Niște expunere. Că notorietate au.

De fapt, dacă nu ai chef să te antrenezi și să menții skill-ul „cald”, e treaba ta. La fel și cu Armoury Crate. Dacă ai motive să o lași instalată, go ahead. Dacă nu, te felicit.

Și dincolo de aceste evenimente in-game pe care Aimlab le-au conceput pentru Asus ROG, mai observăm un fruct al acestei colaborări: un mousepad cu centimetru pe o latură.

Așadar, acum că am rezolvat partea de software și observăm că putem trăi și fără acesta a sosit momentul să aruncăm o privire asupra construcției.

Dacă credeai că Logitech și Razer sunt singurii care știu să dea piese la o parte din mouse și apoi să zică că au reinventat roata, te-ai înșelat.

Fix asta au făcut și Asus de la Keris Aimpoint incoace. Au îndepărtate o parte din caracteristicile ce adăugau greutate. Inclusiv RGB-ul de pe spate.

Și să nu mai vorbesc de caracteristica mea favorită, găuri pentru șuruburi lângă patine. A dispărut și dânsa. O caracteristică atât de mișto. Dar pe semne că adăuga la greutate și a trebuit să zboare.

 

Unboxing

Pachetul nu include foarte multe piese. Ai un cablu USB TypeC pentru încărcarea acumulatorului sau pentru conectare.

Un adaptor de la TypeC la TypeA ce are și o clemă și poate fi fixat ușor de mousepad. Așa vei putea avea linie directă între dongle și mouse.

Și câteva hârtii și stickere. Bineînțeles că și mouse-ul. Însă acesta este ambalat într-o folie de protecție textilă. Destul de utilă pentru ținut un mouse în sertar.

De asemenea, în pachet se găsesc și cele 4 benzi de grip. Două pentru click-uri și două pentru laterale.

În ceea ce privește patinele de rezervă, Asus au pu în pachet și una mare ce poate fi instalată pe partea frontală a mouse-ului. Sunt utilizatori ce preferă o singură patină mare în loc de două.

Drăguț că s-au gândit și la ei.

 

Galerie foto

 

Experiența în timpul utilizării

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să reîncerc Aimlab. Și am fost șocat în bine de ceea ce am găsit. Îmi place unde a ajuns și cât de bine îți poți face niște rutine de antrenament zilnic fără să te enervezi.

Este super ușor să identifici unde îți pică prost în palmă un mouse sau sub ce deget este prea umflat atunci când nu ai presiunea unui meci live.

Am descoperit că am o disponibilitate mult mai mare spre a încerca setări noi pentru mouse. Unde în meciurile jocurilor multiplayer merg direct spre setările pe care le consider eu safe. O lungime de mousepad=360 grade in-game.

Am ajuns să experimentez și cu high sens și cu ultra low sens. Și doar ca să văd în mod obiectiv unde și de ce failez. Și e super interesant să tot schimbi șobolanii. Ajungi în punctul în care îți dai seama exact ce te deranjeaza de la o formă la alta.

Ce vreau să zic este că acest „joc” îl tratezi fix ca pe ceea ce este. O unealtă de măsurat skill-ul numit țintit. Fără spectatori.

Pentru asta există tot soiul de mini game-uri ce au un singur scop, să te facă să țintești mai bine. În cadrul colaborării cu Asus au conceput o serie de 7 astfel de mini joc-uri ce durează câte 1-2 minute fiecare și la finalul fiecăruia îți este oferită o statistică suficient de detaliată cât să îți dai seama dacă apeși click-ul în mod nectrolat pentru că degetul stă prost pe mouse.

Cam asta am observat trecând de la Keris la Harpe. Că degetul pentru click stânga stă mai sus pe Keris și mi-l ține prea tensionat. Astfel, mai îmi scapă câteva click-uri în funcție de mișcarea pe care o are mouse-ul. Dacă îl trag în jos sau îl împing în sus.

Ideea e că ar trebui să țintesc și să trag într-o manieră similară cum fac și pe laterale. Dar asta se întâmpla doar cu Harpe a cărui formă simetrică îmi ținea degetul arătător într-o poziție mai bună.

Nu vreau să îl umflu pe Harpe Ace, dar cu el am scos cele mai bune punctaje în Aimlab dintre toți cei 6 șoareci pe care i-am probat. Cei din Top 10.

 

În ceea ce privește software-ul de la Asus, Armoury Crate, am fost surprins să găsesc setările deja făcute. Adică 1000 Hz, Angle Snapping off și pași de DPI ce includ și 400 și 800 DPI. Puteam să nici nu îl instalez.

Dar trebuia să actualizez firmware-urile.

 

Verdict

V-am spus și când l-am testat pe Keris Aimpoint că Asus se îndreaptă în direcția corectă. Harpe Ace arată în mod clar asta. Balansul dintre caracteristici și performanță este taman bun. Cu prețul însă…meh.

Dar dacă ne uităm la ce prețuri au alte modele ale altor firme dar tot din sfera asta de șoareci super ușori, observăm că nu sunt prea departe. Adică vibe-ul ala de overpriced e absolut identic ca la un Deathadder V3 Pro sau un Superlight. Dar banuiesc că acela este vibe-ul esports.

 

Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition este un mouse excelent și colaborarea cu Aimlab popularizează o unealtă ce îi va ajuta pe mulți ce au probleme cu țintitul.

Dacă voie simți nevoia unor teste de input lag le voi efectua. Dar așa „la mână” în Aimlab îmi vine mai bine decât Superlight. Are cocoașa ușor diferită și îmi pică mai bine în mână.

În România îl găsiți la PC Garage la prețul de 799 Lei.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.