Asus, ca orice alta companie care…face de toate, au venit in prima faza cu niste experimente pentru casual gaming.

Keris este primul mouse care îmi dă impresia că este utilizabil în sfera pro gaming.

Va spun foarte sincer ca nu mi-au plăcut niciodata mouse-urile de gaming de la Asus. Mereu aveau prea multe lucruri care mă făceau să le displac. Ba erau colțuroase, ba prea alunecoase, ba software-ul lor mă scotea din sărite.

Și Keris are același software, dar macar este un mouse pentru țintit și nu ai nevoie de caracteristici software ca macro-uri sau bind-uri ciudate. Ai doar click-urile principale și butoanele laterale. Mouse perfect normal. Basic cum s-ar spune. Și poți dezinstala software-ul în momentul în care ai găsit setările tale.

Pare candidatul perfect pentru preferințele unui jucător de FPS.

Motivul pentru care m-a interesat atât de tare acest model este pentru a obsevra cum este implementat PMW3389. Acel senzor pe care mai toti producatorii fără experiență l-au implementat prost (Gigabyte, HyperX, Genesis, Xtrfy, Aqirys etc)

Asus au niște caracteristici foarte utile pe șoarecii lor și dacă au integrat ca lumea PMW3389, înseamnă că au început să își bage nasul în configurarea senzorului și setările algoritmului de tracking. Adică nu doar aruncă niște piese într-o carcasă de plastic. Ci le mai si setează parametrii. Chestii pe care le-ar face un producător căruia îi pasă câtuși de puțin.

Vedem la capitolul input lag ce îi poate pielea.

Una dintre caracteristicile alea mișto este accesul în interior. Pare ceva banal, dar în majoritatea cazurilor distrugi patinele daca vrei sa schimbi un switch sau să iți repari scroll-ul.

Asus ROG Keris hands on review | WASD

În cazul șobolanilor Asus nu distrugi patinele pentru că există niște căpăcele langă patine și acolo sunt ascunse șuruburile.

Click-urile principale sunt foarte bine tensionate și presiunea pe care o necesită e cam la fel pe toată suprafața click-ului.

Iar scroll-ul are pașii foarte bine definiți. Dar nu este clicky precum cel de la Vaxee. Dar tot se simte bine și cel de pe Asus ROG Keris.

Gripul este destul de bun, iar unghiul la care sunt înclinați pereții laterali îl va împiedica să îți alunece prea ușor. În combinație cu textura granulată îți oferă o priză sigură.

Cablul este cam moale și stă destul de ciudat în bungee.

Asus ROG Keris hands on review | WASD

Acum hai să trecem la cifre.

 

Top 100 input lag

top100-inputlag

 

Input lag PMW3389

Metodologia de testare o găsiți aici.

Daca izolam doar modelele ce sunt echipate cu PMW3389, observam ca modelul Asus, desi este lent, nu are power saving activ. Senzatia senzorului este foarte similara cu a lui Glorious Model O, un alt mouse extrem de lent.

De la ce vine această diferență între un XM1 și Keris? Configurări diferite ale algoritmului de tracking.

Culmea este ca Keris are un MCU ceva mai „capabil”, cu 128 KB memorie, versus cel cu doar 32 KB de memorie al lui XM1. Dar altfel, cele doua MCU-uri de la STM sunt foarte similare. Poate la un viitor firmware update o sa schimbe configurarea asa cum au facut-o si cu Gladius III Wireless a carui performanta a fost îmbunătățită foarte mult de la un firmware update la următorul.

PMW3389 - Motion Delay - miliseconds - lower is better

 

Verdict

Un mouse clasic Asus. E mișto dar mai au de îmbunătățit una-alta. Mi-ar plăcea ca trend-ul ăsta al lor în care includ în pachet și alte switch-uri, să îl extindă cumva și pentru scroll. Cumva, rotița lui Keris are potențial, dar cam alunecă. Poate că alt cauciuc în pachet m-ar fi mulțumit.

Oricum, am observat ceea ce era de observat. Asus configurează ceva la senzori. Nu în cel mai fericit mod posibil. Dar față de toate mini brandurile chinezești care se dau locale prin toate țările bananiere ca România, e ceva. Cândva acei ingineri de la Asus vor învâța ceea ce e de învățat despre senzori și vor veni pe piață cu o configurație „Razer killer”. Să sperăm că nu se întâmplă peste 10 ani, totuși.

Asus ROG Keris hands on review | WASD

În stadiul actual acest mouse este bun doar pentru casual gaming și pentru jocurile unde nu contează viteza de reacție. E cu 3 milisecunde mai lent decât un mouse ok dotat tot cu PMW3389. Dacă adaugi la un setup cu acest mouse și un monitor cu culori mai mișto și al cărui lag este mai mare și el cu vreo 3-4 milisecunde decât al unui monitor pentru esports, atunci te alegi cu un setup mai lent cu vreo 6 milisecunde. Pentru fun și o seară cu băieții în squad nu conteaza. Dar pentru jucătorii de CS:GO sau orice tryhard…

Oricum, pare că s-ar îndrepta și Asus într-o direcție. Vedem anul ăsta dacă e și bună direcția.

Poți cumpăra Asus ROG Keris de la PC Garage la prețul de 349 Lei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.