Razer Viper V2 Pro este răspunsul logic, deși cam întârziat, la lansarea lui Pro X Superlight de către Logitech.

Dacă nu Razer, atunci cine?!

Viper Ultimate, deși pare un mouse mișto, nu se compară nici cu Logitech G Pro Wireless și nici cu mai noul Superlight. Wireless-ul lui era insuficient de performant pentru a putea transfera la fel de multe date. Cu fir, însă, Viper Ultimate era ceva mai rapid și fără sughițuri. Poate din motivul ăsta n-a fost așa popular scena pro de CS:GO.

Din tot marketing-ul vizibil pe internet mi-a atras atenția faptul că acum au dongle-uri multidevice. În concluzie, mă gândesc eu, e revizie nouă de wireless care poate rezolvă problemele lui Viper Ultimate. Sau poate au schimbat furnizorul de tehnologie wireless și au acces la caracteristici noi. Ca de exemplu multi device pentru un dongle.

Oricum, un șoarece interesant și o serie cu totul interesantă, având în vedere că Viper 8KHz este în continuare cel mai rapid mouse. Dar la segmentul wireless lucrurile sunt total diferite. Exită o mână de furnizori de astfel de tehnologie blocați în diferite contracte exclusive.

Iar în afara acestor nume mari, au început să apară o sumedenie de șoareci wireless cu PAW3370 de la diverse branduri chinezești mai mici sau mai mari. Senzorul PAW 3370 este ok. Dar modulele wireless folosite de toate semi companiile de periferice, nu. O să vedeți în selecția de date la input lag confirmarea acestei afirmații. Veți remarca diferențe între wireless și fir chiar și de 8 milisecunde.

Razer Viper V2 Pro review | WASD

 

Ce este Razer Viper V2 Pro?

Este un mouse destinat pro gamerilor. Forma lui este simetrică, iar layout-ul butoanelor este specific dreptacilor. Butoane laterale există doar pe partea stângă.

Greutatea mouse-ului a fost redusă de la 78 grame, cât cântărea Viper Ultimate, la 58 grame. Cântărind doar 58 grame, am putea spune că este cel mai ușor mouse din oferta Razer.

Asta îl și face potrivit pentru esports. Alături de toate noile tehnologii sau iterații de tehnologii sau generații noi de componente.

Este foarte interesant că au ajuns atât de departe cu prezentarea diferențiatorilor, pardon, specificațiilor, încât switch-urile optice trebuie semnalizate că sunt la generația a 3-a. Îți pasă care sunt diferențele între generații? Mie nu pentru că sunt niște consumabile.

Pe partea de senzor, Razer vin cu ceva nou. Focus Pro este capabil de „treijdemii” de DPI. YO!

Patinele au fost micșorate și ele și este pentru prima dată când Razer îmi lasă impresia că au ales dimensiunea asta pentru a ajusta gradul de frecare. L-au făcut de patinează cam la fel ca Superlight.

O adevărată noutate o reprezintă și faptul că n-au mai inclus grip-uri laterale, ci au lasat carcasa mouse-ului simplă. Totuși, au inclus în pachet gripuri opționale.

Mi se pare mișto abordarea asta pentru că permite și unor 3rd parties să își dezvolte mini business-uri adiacente. Sunt atractive grip-urile cu modele. Și nevoia de personalizare o regăsim vis-a-vis de aproape orice produs electronic folosim.

Îmi place foarte mult felul transparent în care Razer comunica autonomia acestui model. Bateria alimentează mouse-ul pentru 80 de ore de mișcare continuă. Nu sunt 80 de ore în care poate faci și tu o treabă mare sau mică și stă un pic idle, sunt 80 de ore de mișcare constantă.

N-am să încerc să le validez orele de autonomie. N-am cu ce să mișc mouse-ul 80+ ore. Dar îl testez în felul meu ingenios și vă spun la final dacă e bun sau nu. Cel puțin pe partea de lag.

O altă schimbare importantă și obligatorie aș putea spune, o reprezintă conectorul TypeC. Cablul este tip șiret și bun pentru a fi utilizat la nevoie.

 

Galerie foto

 

Software

Cu inima cât un purice am decis să instalez Synapse. Cu aproximativ 6 luni în urmă nu funcționa deloc corespunzător și parcă amplifica lag-ul lui Viper Ultimate în modul wireless. Iar în cazul lui Viper 8KHz, îl făcuse random. Un eșantion era conform, următoarele 5-6-7 erau foarte laggy. Și asta se întâmpla pentru că aveam instalat Synapse. De data aceasta totul funcționează corect. Am luat eșantioane și cu și fără Synapse și totul e ok.

Oricum, după ce îi setezi pașii de DPI și poate acțiunile butoanelor nu văd niciun motiv să stai cu el instalat. Poate te trezești cu un random disable al port-urilor USB. Nu merci, Synapse.

 

Experiență în timpul utilizării

Îmi place fără cauciucurile laterale. Voiam să spun asta de la bun început. E singurul lucru pentru care nu am putut să folosesc Viper 8KHz, deși mi se pare un mouse excepțional la 1000 Hz. Dar este o preferință personală. Îmi alunecă degetul mic pe acel cauciuc și trebuie să țin mâna mai încordată.

Dar mă lovesc de înălțimea lui prea mică. Pentru mine îl consider un impediment pentru că îți fuge spre finger tip grip. Și poate nu vreau. Și trebuie să mai acord atenție și acestui detaliu. Extra efort inutil.

Cu gripurile opționale situația se schimbă în bine. Îl poți ține lipit de podul palmei deși e pitic.

În ceea ce privește rotița, aceasta îi seamănă celei folosite pe Viper 8KHz sau Viper Ultimate. Măcar știți la ce să vă așteptați. O senzație similară pe mai toate modelele.

Butoanele laterale sunt ușor mai pronunțate decât în cazul vechilor modele și găsirea lor în timp ce joci o sa fie ceva mai ușoară.

În ceea ce privește utilizarea lui propriu zisă, am să mă declar extrem de mulțumit de el. Este cumva mai relaxant de folosit decât G303 Shroud Edition sau Pro X Superlight. Dar asta nu inseamnă neapărat mai bine.

Am descoperit că în funcție de efortul pe care sunt dispus să îl depun îl aleg pe unul sau altul. Cu G303 mă concentrez cel mai tare. Are baza cea mai ingustă și îmi ține mâna tensionată. Iar Superlight îmi umple podul palmei. În vreme ce Viper V2 Pro tinde sa fuga cu totul din podul palmei într-un finger tip grip. Dar cumva asta se întâmplă doar când sunt obosit.

 

Teste input lag

Ca de obicei, am să vă îndrum să citiți de aici și de aici mai multe despre metodologia de testare. Deși informațiile din grafice sunt destul de ușor de înțeles.

Centralizator input lag

În graficul de mai jos regăsiți toate modelele testate de noi până acum. În economia testelor noastre, Razer Viper V2 Pro se situează cumva la mijlocul clasamentului. Și în vârful celor wireless.

Wireless gaming mice input lag

Singurul lucru pe care îl pot spune despre Viper V2 Pro este că toate eșantioanele au fost bune. N-am întâlnit niciun sughiț sau întrerupere a conexiunii. Nici măcare pentru câteva grade ale mișcarii pe care o măsurăm în CS:GO.

Viper V2 Pro nu atinge același input lag precum Superlight, dar nu mă surprinde. Nici Logitech nu au atins performanța aia cu G303 Shroud Edition.

Oricum, la acest nivel diferențele sunt foarte mici și atâta vreme cât nu există probleme cu transmiterea datelor, diferența de ~1 milisecunda pentru cei trei șoareci colorați mai jos nu ar trebui să fie îngrijorătoare.

Am lăsat în chart și câteva modele cu fir. Doar pe post de etalon.

 

Verdict

Până acum Razer Viper V2 Pro s-a dovedit a fi răspunsul potrivit pentru Pro X Superlight. Și chiar dacă nu se poate spune că au cel mai bun mouse wireless pentru esports, măcar au ajuns acolo.

Iar Razer V2 Pro face tot ce face exact cum trebuie. Patinele sunt din teflon. Iluminarea RGB a disparut și ea, iar acumulatorul are o autonomie mare. Pare un knokoff din Superlight, dar are algoritmul de tracking Razer. Este ceva mai smooth decât cel Logitech. Chiar dacă o idee mai lent. La fel cum experiența oferită de Superlight este unică, iar cea a lui G303 Shroud seamănă cu GPW, la fel și Viper V2 Pro se diferențiază. Se simte unic printre toți șoarecii de gaming. Cel puțin la capitolul senzor unde nu doar specificațiile contează. Ci și tweaking-ul și experiența celui ce ajustează acel algoritm.

Așadar, dacă niciunul dintre șoarecii wireless de la Logitech nu te-a convins cu forma lui, s-ar putea să ți se potrivească Viper V2 Pro. Dar prețul. Oh boy! După ce au învățat de la toată scena pro că este nevoie doar să înlăture castraveții și ceapa din senviș, vin și taxează extra pentru ca e lejer. Mda.

  • Poți cumpăra Razer Viper V2 Pro de la Altex la prețul de 779 Lei.

Similar Articles

One thought on “Input lag: Razer Viper V2 Pro

  1. Razer a anuntat ca au un dongle wireless pentru Viper V2 ce va debloca polling rate de pana la 4000 Hz comparat cu „micutul” 1000 cu care vine out of the box. O sa-i faci o testare?

    Also, desi mouse-ul asta primeste puncte bonus pe toate nivelele (mai putin pret, Razer fiind bulan*** si stiind ca se va vinde si la pretul asta), ma face putin confuz faptul ca latenta a ramas asa de mult in urma. In schimb, am observat la cei de la rtings ca Viper V2 are cea mai buna consistenta la click latency chiar daca nu e cea mai rapida.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.