Steelseries tot încearcă să iasă în fața concurenței cu câte un gimmick și uneori le iese, alteori nu. În cazul de față rezultatul este un mouse mediocru fără prea mari pretenții de la senzor.

Nu vreau să intru foarte tare în detalii despre Steelseries și produsele lor. Nu au o tehnologie nemaivazută implementată, iar pe partea wireless nu au disponibilă o tehnologie suficient de bună încăt să poată integra algoritmul de tracking și senzorul lui Prime + pe vreun model wireless.

Steelseries Aerox 5 Wireless gaming mouse | WASD

Acesta este și motivul pentru care toți șoarecii wireless de la Steelseries vin echipați cu acel senzor Truemove Air. În esență acel senzor este unul low power. Este un PAW3335 cu altă denumire. Acesta nu are aceleași nevoi în materie de lățime de bandă precum Truemove Pro +, de exemplu. Trumove Pro+ existând doar cu fir.

Vedeți voi, transmisia wireless la un mouse este și ea la fel ca și în cazul conexiunii telefonului tău la router, limitată. De ce? De tehnologia folosită pentru acest schimb de informații fără cablu. Din păcate, Steelseries nu au acces la o tehnologie wireless suficient de permisivă astfel încât să integreze un senzor high end. Dacă aveau, veneau deja cu Prime+ wireless. Ar fi fost singurul concurent pentru DA V3 Pro și Superlight.

Cu toate astea, dintre toți șoarecii wireless pe care i-am testat până acum, Aerox 5 Wireless se remarcă cu dongle-ul TypeC. Mai toate firmele ignoră acest port cu desăvârșire. Mă refer pentru realizat conexiunea, nu pentru încărcat. Dar în ciuda faptului că au un port modern pentru dongle, acest dongle este supra dimensionat. Și îl face total inutil în cazul în care vrei sa il folosești la un laptop. Riști să îl rupi. Totuși, un dongle mare indică și o antenă mare. Asta înseamnă că au depus eforturi în creșterea calității semnalului între mouse și dongle. Asta se și vede în rezultate. Multe valori mici îl plasează prin top. Dar are sleep. Așa că este invalid drept mouse de gaming.

O sa vedeți mai jos rezultatele, le-am formatat condiționat. Până una alta ar trebui să vă povestesc cum ajung să măsor milisecunde.

 

Cum testez input lag/motion delay?

Metodologie

Primul lucru pe care îl fac este să actualizez firmware-ul sau firmware-urile în cazul în care este vorba de un mouse wireless. Căci și dongle-uri au așa ceva. Apoi verific dacă are sleep sau nu ca să știu la ce mă aștept. Testarea unui mouse cu sleep este infinit mai lungă. Uneori nici nu se trezește din sleep. Dar asta se întâmplă de obicei cu chinezării.

Pentru a măsura ceea ce eu numesc motion delay folosesc întotdeauna CS:GO la 400 fps la rezoluția 1920×1080. Unitățile de măsură din grafice sunt milisecunde și reprezintă timpul scurs din momentul în care mouse-ul și-a început mișcarea pe mousepad și această mișcare apare pe monitor.

Indicatorul vizual pentru a semnaliza începutului mișcării mouse-ului este un LED albastru.

Mai multe detalii găsiți  aici și aici.

 

Componente și periferice

Monitorul folosit de noi pentru asta este Aorus KD25F la 240 Hz. Este cel mai rapid monitor căruia i-am măsurat input lag-ul dintre toate monitoarele pe care le-am testat.

Configurația PC-ului este mereu neschimbată și este bazată pe Ryzen 9 5950X, 32GB Corsair Dominator RGB, Corsair MP600 2 TB și Gigabyte Radeon RX 6900 XT.

 

Rezultate teste

Valorile colorate cu roșu sunt valori prea mari pentru a mă face să îl recomand. Acestea se întâmplă pentru că mouse-ul intră într-un mod de power saving din care iese exact când îl mișc. Aș fi putut să le evit mișcând mouse-ul chia rînaintea înregistrării sample-ului, dar nu ar fi reflectat realitatea.

 

Galerie foto

Verdict

La fel ca și în cazul mouse-ului HyperX Pulsefire Haste Wireless, am să ofer o recomandare doar în cazul în care nu contează viteza de reacție. Având un power management agresiv și imposibil de modificat, nu văd vreun jucător competitiv alegând un asemenea mouse pentru a își încerca norocul. De asemenea, senzorul nu este de top. Truemove Air poate că are specificațiile sus, dar comportamentul lui este fix ca al unui motor subdimensionat si cu 10 turbine. Schimbările bruște de direcție nu se simt la fel de bine ca pe un Prime + nici dacă ai firul USB conectat la Aerox 5 Wireless.

Senzorul și algoritmul de tracking nu sunt la fel de smooth precum cele ale lui Steelseries Prime +.

Prețul întreg al mouseului este de 749 lei șu cumva pare poziționat în același loc cu Viper V2 Pro, Deathadder V3 Pro, Superlight și G303. Dar nu are legătură cu acele modele. Steelseries Aerox 5 Wireless nu are un senzor atât de bun. În schimb are câteva caracteristici în plus dintre care doar Bluetooth ar fi de menționat.

Sleep-ul lui mă face să nu îl recomand.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.