Încet încet, Logitech au ajuns la performanţa de a se adresa mai tuturor gamerilor prin produsele lor. Dacă publicul ţintă al mauşilor lor de gaming erau jucătorii cu mâini destul de mari, de câteva luni bune fanii cu mâini mici ai acestui brand se pot bucura de G300, un mouse mic şi ambidextru.

Principalul avantaj al unui mouse mic este că poate fi folosit atât pentru PC-ul de acasă cât şi pentru notebook. Evident, este de preferat unul wireless pentru notebook, însă adesea, mauşii wireless sunt atat de prost făcuţi pentru gaming încât există şanse să vă fie dor de fir.

Logitech G300 este un mouse mic, cu fir, ambidextru şi foarte versatil. Principalul avantaj al unui mouse ambidextru este că are formele croite pentru a satisface atât confortul stângacilor cât şi al dreptacilor.

Chiar dacă pare că liniile formelor unui astfel de maus ar incomoda un grip ferm, aflaşi că de fapt ele sunt trasate în aşa fel încât să nu jeneze niciunul din degete pentru majoritatea mâinilor.

Principalii competitori ai acestui mouse sunt: Steelseries Kinzu V2 Pro, Razer Abyssus şi Roccat Pyra.

Specificatii

Logitech G300 Razer Abyssus Steelseries Kinzu V2 Pro
Dimensiuni (mm) 72,2*112,7*39,9 63*115*40 64*117*36
Greutate fără cablu (g) 85 72 77
Lungime cablu (m) 2 2 2
Seonzor Avago ADNS-A3055 Avago ADNS-S3888 PixArt PAW3305DK
Rezoluţie (DPI) 2500 3500 3200
Polling rate (Hz) 1000 1000 1000
Viteză maximă (IPS) 160 120 65
Acceleraţie maximă (G) 20 15 30
Preţ 175,24 Lei 176,36 Lei 172,66 Lei

 

Evident că în această categorie de preţ mai sunt şi alţi mauşi, însă aceştia 4 sunt reprezentativi pentru segmentul ambidextru. Motivul pentru care vedeţi Kinzu V2 Pro şi nu cel simplu este acela că V2 Pro foloseşte componente mai rezistente. Acestea fiind spuse, putem să trecem la prezentarea lui G300.

 

G300 se remarcă în primul rând prin numărul mare de butoane. Nu le-am trecut în tabel numărul butoanelor pentru că nu mi se pare o dotare atât de importantă a unui mouse. Până la urmă, toate jocurile pot fi jucate folosind doar două click-uri pe maus, restul comenzilor putând fi desemnate pe tastatură.

Având acele butoane incastrate oarecum în click-uri, G300 este aproape imposibil de folosit pentru palm-grip mai ales dacă aveţi mâini bărbăteşti. Motivul pentru care nu poate fi folosit astfel este destul de simplu – mausul este prea îngust şi degetele arătător şi inelar s-ar aşeza chiar deasupra acestor butoane, fiind practic imposibilă apăsarea click-urilor.

Faptul că butoanele laterale sunt inexistente, sau defapt sunt poziţionate în altă parte, poate fi interpretat ca un dezavantaj dacă vă este dificil să vă obişnuiţi cu ceva nou. Însă, dacă puteţi fi îngăduitori pentru 2 zile veţi observa că poziţionarea lor pe laterala click-ului stânga nu este chiar aşa de neplăcută.

După ce am folosit mausul 5 minute am simţit nevoia de butoane back şi forward şi instinctul a fost să le încerc pe toate să văd dacă există aşa ceva. Le-am găsit foarte repede şi m-am obişnuit aproape instant.

Construcţia lui G300 este foarte bună şi spre deosebire de alţi mauşi din aceeaşi plajă de preţ, primul feeling pe care îl imprimă la atingere este acela de rezistenţă. Faţă de Knzu, Abyssus sau Pyra, G300 nu scrăţâie sau trosneşte atunci când este strâns mai tare în mână.

 

Galerie foto

Hai să vă arăt şi poze cu G300 din toate unghiurile şi apoi să comentăm despre acestea.

{gallery}/2012/04-gaming-gear/logitech-g300/galerie:125:115:0:1{/gallery}

 

Se poate observa că talpa mausului este foarte lată. Acest lucru este un avantaj enorm pentru că oferă o stabilitate foarte bună în mână. Dacă aţi citit acest comparativ veţi înţelege perfect la ce mă refer anume.

Vă spuneam că mausul este foarte îngust şi că poate fi imposibil să îl folosiţi ca palm grip. Ei bine, degetele arătător şi mijlociu pot pica chiar pe mijlocul click-urilor şi după cum se vede ăn poze, click-urile sunt mai adâncite exact în mijloc tocmai pentur a acomoda degetele acolo.

Poziţia în care stă o mână de dimensiune medie este destul de comodă însă după aproximativ 4 ore de joacă eu aveam impresia că am stat cu mâna încleştată pentru că stilul claw-grip este destuld e obositor.

Se poate observa pe lateralele mausului că existe ndouă canale destul de mari ce sunt acoperite cu un cauciuc cu striaţii în formă de fagure. Ei bine, acolo se poate odihni degetul mare foarte bine şi dacă vă veţi întinde degetul acolo veţi realiza până la urmă un grip hibrid ce oferă un confort mai mare.

 

Software

Software-ul mausului este clasicul SetPoint însă interfaţa lui a fost actualizată. Ceea ce vedeţi deasupra reprezintă setprile ce pot fi făcute şi stocate în memoria mausului.

 

Dacă se alege stocarea setărilor pe PC, atunci numărul setărilor devine brusc mult mai mare. Tot în cadrul acestei alegeri se pot crea şi macro-uri şi salvarea lor nu se va putea face în memoria mouse-ului.

Fiind mai conservator în ceea ce priveşte rolul unui maus în viaţa unui gamer, vă imaginaţi că mă lasă rece faptul că nu poţi lua macro-urile după tine atunci când iei şi mausul. Totuşi, este foarte important că setări ca polling rate-ul, cât şi DPI-ul se pot salva în memoria lui. Până la urmă pentru asta foloseşti un maus, să îl mişti tu pe ecran şi să execuţi tu comenzi, nu să facă singur totul aşa cum se întâmplă cu macro-urile avansate.

 

Teste

Pentru testarea mausului am voit doar să mă asigur că acceleraţia dispare în totalitate atunci când este aplicat mousefix-ul. Întrucât senzorul nu are prediction nu am mai trasat nicio dungă în Paint. Şi cum nu am observat jitter absolut deloc cât l-am testat, n-am mai desenat nici cerculeţe.

Vă recomand dacă veţi deveni posesorii acestui maus să îl folosiţi la 500Hz pentru simplu fapt că avem parte de ceva mai multă stabilitate.

 

Comportament pe mousepad-uri

Unitatea de măsură pentru tabelul de mai jos sunt CD-urile. A devenit un standard pe internet ca lift-off-ul să fie măsurat folosind CD-uri şi iată că şi noi procedăm la fel pentu a fi mai uşor de înţeles pentru toată lumea. Un CD are gorsimea de 1,2 mm, deci calculele le faceţi singuri.

 

Razer ExactMat EVO-G Cyber Killer SS QCK+ SS QCK+ NAVI Genius GX-Speed CM Storm FPS Tactics DC
Logitech G300 2 3 2 3 2 2
Razer Abyssus 1 3 2 2 2 3
Roccat Pyra 1 2 2 2 1 2

 

Deşi lift-off-ul este destul de zcăzut pe ExactMat, acel pad nu vi-l recomand absolut deloc pentru G300 deoarece nu se înţeleg bine la alunecare sub nicio formă. Cel mai bun pentru G300, dintre cele de deasupra, a fostcel de la CM Storm deoarece combinaţia dintre alunecare bună şi lift-off micuţ a fost perfectă.

 

Concluzii

Deşi este un maus foarte mic, G300 este al naibii de voinic şi vine cele mai multe caracteristici pe centimetrul pătrat la ora actuală (evident vorbim de brand-uri respectabile). Chiar dacă unora le pare incomod, plusul de caracteristici este foarte atractiv mai ales pentru jucătorii de MOBA sau RTS-uri.

Senzorul mausului este foarte bun indiferent de rezoluţia la care rulează şi dacă ţinem cont şi de preţ, atunci G300 ar putea să fie o alegere înţeleaptă pentru cei ce nu se dau în vând după un confort sporit, dar doresc multe caracteristici.

 

Plusuri şi minusuri pentru Logitech G300

+ Seonzor foarte bun
+ Calitatea materialelor
+ Preţ

– Erogonomie

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.