G402 nu este din alta era datorita aspectului. Deja ne-am obisnuit cu aceasta forma dupa ce G502 a ajuns deja la maturitate. Factorul SF al lui G402 este dat de fapt de dotarile lui si desi are un senzor de doar 4000 DPI, iata ca pot aparea inovatii si fara a da cifre astronomice.

Evident, si eu urmaresc toate lansarile de produse si nu puteam sa ratez filmuletul de prezentare al acestui soarece. Mi-a atras atentia, normal, caci seria MX si G400 au fost dintotdeauna favoritele mele de la Logitech. Era evident ca G402 avea sa mosteneasca ceva de la G400 sau G400S si sa aiba puncte comune cu G502.

Daca va scarpinati dupa ceafa si faceti apel la memorie veti observa ca la fiecare linie noua de produse, fie ca a fost ea cu S sau fara in coada, Logitech a incercat sa aduca elemente comune tuturor produselor din acea linie.

In cazul celor 3 soareci ce au 2 la coada observam ca forma este mai alungita si mai ascutita cu un art un pic futurist ce te duce cu gandul direct la navele cosmice din Star Trek.

G402 nu este tocmai dintr-un film SF, insa ACEA dotare il trimite direct in alta era, intr-una din viitor in mod cert.

Logitech G402 Hyperion Fury

 

Specificatii si caracteristici

Logitech G402 Logitech G502 Logitech G400S
Dimensiuni (mm) 135,7*71,1*41 131,2*75,12*41,1 131*73*43
Greutate (g fara cablu) 108 121 118
Tip senzor Optic IR Optic IR Optic
Senzor AM010 PMW3366DM-VWOU S3095
Rezolutie (DPI) 240-4000 200-12000 200-4000
Polling rate (Hz) 1000 1000 1000
Acceleratie maxima (G) 16 40 25
Viteza maxima (m/s) 12.7 7.62 4.06
Nr. butoane, programabile 8, da 11, da 8, da
Lungime cablu (m) 2 2 2
Material invelis cablu Cauciuc Textil Cauciuc
Iluminare Da Da Nu

 

Primul lucru care iese in evidenta este, bineinteles, senzorul. Desi tot internetul vuieste ca AM010 este un senzor nemaipomenit pentru segmentul din care face parte G100S, Logitech a gandit-o destul de bine atunci cand l-au combinat cu a lor tehnologie Fusion.

Singurul avantaj al acestui senzor este ca nu are niciun fel de smoothing pana la 2000 DPI si ofera un tracking bun la viteze normale de utilizare. Evident ca ar fi putut utiliza un alt senzor, chiar si cel din G502. Dar daca ar fi facut asta nu mai avea niciun fel de sens implementarea Fusion Engine, adica a acelui accelerometru.

Principiul de functionare a Fusion Engine este cat se poate de simplu. Misti mouse-ul cu 5 m/s? Nicio problema, senzorul optic face fata. Ce? Misti mai rapid de atat si senzorul optic pierde tracking-ul? Nicio problema iar, pentru ca atunci cand procesorul mouse-ului observa ca se pierde tracking-ul, acesta este compensat de coordonatele citite din accelerometru.

Este un principiu atat de simplu incat ma intreb de ce nu s-au gandit pana acum la el.

Oricum, nu pot sa nu ma gandesc cum ar fi fost un G402 cu performantul senzor din G502.

Unul din lucrurile pe care le gasesc interesante la G402 il reprezinta rezultatul vocii internetului. Toate comunitatile s-au plans de patinele lui G502 si Logitech nu numai ca au „auzit”, dar au si scos un mouse cu aceeasi forma, dar cu patinele reparate.

 

Galerie foto

 

 

Software

Software-ul Logitech a fost intotdeauna cam la fel. Totusi, pentru G402 exista 2 optiuni in plus. Una care iti permite monitorizarea numarului de click-uri, daca cumva esti curios cate si ce click-uri apesi cand te joci. A doua optiune este de fapt o demonstratie a functionarii FusionEngine-ului comparativ cu senzorul simplu. Daca va uitati la screenshot-urile de mai sus veti observa ca am miscat mouse-ul cu 5,3m/s, ei bine, chiar m-am chinuit sa ating acea viteza. In mod normal viteza este pe undeva pe la 2,5m/s.

 

 

Experienta in timpul utilizarii

Nu poti sa treci cu vedere asemanarile acestui mouse cu G502. Totusi, din primul moment in care il pui pe mousepad si il misti observi faptul ca patinele aluneca perfect si nu agata niciun colt al vreuneia.

In ceea ce priveste obisnuirea la el pot spune ca n-am avut nevoie de vreun timp special de ajustare a mainii. Totul a decurs foarte rapid si sa nu credeti ca am trecut de la G502 la G402. Din contra, eu folosesc zilnic un SteelSeries Rival ce are o forma diferita.

Tot la fel de rapid am observat si faptul ca nu mai apas aiurea cu degetele pe butoane fara sa vreau asa cum faceam la G502. Se si vede, de fapt, ca cel putin cele de deasupra click-ului stanga sunt mult mai mici din punct de vedere al dimensiunilor.

Grip-ul este foarte bun si daca vei trece de la un mouse cu forma MX la acesta nu vei avea probleme deloc. Priza se face foarte bine pe laterale pentru ca G402 este acoperit cu un material cauciucat.

Nu ma pot pronunta in privinta rezistentei in timp a acestui material, insa totul depinde pana la urma de fiecare utilizator si de cat de murdar pe maini foloseste mouse-ul.

 

Despre senzor nu sunt foarte multe de spus in afara de faptul ca pana la 2000 DPI are tracking perfect. De la 2000 in sus lucrurile nu mai sunt asa de roz deoarece se observa un pic de smoothing. Oricum, este un mouse construit special pentru jucatorii de FPS-uri si se presupune ca jucatorii de astfel de jocuri folosesc mouse-ul in stil low-sens.

In ceea ce priveste mousepad-ul pe care se comporta cel mai bine acest mouse – Razer Goliathus Speed, SteelSeries QCK+ si Logitech G240 sunt cam cele mai bune alegeri pentru G402.

 

400 DPI, 1000 Hz

 

800 DPI, 1000 Hz

 

1600 DPI, 1000 Hz

 

3200 DPI, 1000 Hz

Melcii si liniile de deasupra au fost realizate cu aceeasi viteza de miscarie a mainii, doar la 3200 DPI am incetinit miscarea foarte mult deoarece este imposibil de tinut in frau cursorul la acele setari, similar oricarui mouse de altfel.

 

Concluzii

Senzorul din G402 a mai fost folosit de catre Logitech cu doua ocazii care dau de inteles ca nu ar fi cel mai potrivit pentru pretentiosii gameri low-sens: 1. G602 si 2. G100S. Ei bine, unul dintre acestia doi este wireless, iar celalalt este entry-level. Pare ciudat faptul ca Logitech l-au ales pentru un mouse mainstream, dar senzorul este chiar bun, chiar si fara FusionEngine. Bine, sincer sa fiu nici nu reusesc sa vad o adevarata utilitate a acestui FusionEngine, dar sa zicem ca ai un exo-schelet care iti da super puteri si te va face sa misti din maini cu 10+m/s.

Intr-un final nu imi ramane de spus decat ca este mult, dar muuuuult mai bun decat G400S la rezolutii mici.

Daca SteelSeries Rival m-a facut sa uit de G400S, G402 m-a convins ca ar fi cazul sa ma intorc la Logitech.

Il recomand pentru jucatorii care folosesc sub 1000 DPI.

Din pacate, in momentul publicarii articolului, Logitech G402 nu se gaseste la vanzare. Toate stocurile sunt epuizate. Dar in momentul in care apare la vanzare, go get it! Este excelent.

 

Plusuri si minusuri

+ Grip excelent
+ Senzor bun
+ Forma
+ Raport calitate/pret

Similar Articles

One thought on “Logitech G402 Hyperion Fury review – un mouse din alta era

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.