Si iata ca a sosit momentul sa extindem testarea de input lag si catre Logitech. Ei sunt prezenti cu aceasta tehnologie de mai multa vreme pe piata si implicit au rafinat modelele lansate de-a lungul timpului.

Teoretic ar trebui sa vedem niste lucruri foarte interesante pentru ca au tot schimbat senzorii de-a lungul timpului si cu siguranta nu doar consumul a fost factorul decisiv.

Dar vom vedea, pe masura ce avansam, care-i treaba cu Lightspeed, caci asa se numeste tehnologia lor wireless.

Bineinteles ca mentinem tot metodologia de testare cu ciocanitorul magic. Si asa cum am mai zis si in primul material, totul va culmina cu un mare comparativ.

Iar al doilea punct culminat va fi cand cei mai rapizi soareci de gaming testati vor fi analizati din punct de vedere al tracking-ului. Speram noi ca, punand in balanta performanta si caracteristicile, vom ajunge la concluzia ca X este cel mai bun mouse de gaming.

Dar, revenind la Logitech, acestia au lansat tehnologia wireless numita Lightspeed in momentul in care au venit cu G900 si G403 wireless.

Asta se intampla prin 2016 si in acesti 4 ani cat au trecut sunt convins ca au lucrat si mai mult la a imbunatati aceasta tehnologie. Adica daca te vezi cu sacii in caruta,  risti sa te intreaca la un moment dat concurenta.

De pe atunci imi era destul de clar ca se vor concentra tare pe tehnologia wireless.

Pana la urma asta este viitorul. Lipsa firelor, dar transfer rapid de date.

Si in cazul perifericelor chiar trebuie sa se intample asta. Mai ales daca sunt de gaming.

Logitech Lightspeed input lag | WASD

Asa ca au venit cu tot mai multi soareci wireless. Unii mai buni ca altii. Unii mai plini de caracteristici, altii mai ieftini. Si cu autonomii care variaza intre cateva zile si un an.

Totul depinde de buget. Ideea e ca segmentarea lor mi se pare foarte buna si clientii pot cumpara un mouse bun chiar daca este ieftin.

A, nu stii ce inseamna input lag? Este timpul dintre momentul apasarii unui buton/touch si momentul primirii confirmarii vizuale. Si acesta poate fi afectat de o multitudine de factori. Principalul fiind framerate-ul mic, iar secundar fiind cel al perifericelor. Am sa presupun ca deja ti-ai rezolvat problema cu framerate-ul si ai cateva cunostinte despre lag.

 

Ce si cum testam?

Bineinteles ca vedeta acestui articol este capul listei.

Ca sa va fie mai usor sa intelegeti ce reprezinta datele din lista de mai jos, aveti aici un fel de legenda:

Model mouse – greutate – mod conectare – data lansare

  • Logitech G Pro Wireless – 80g – Hero 16K – wired si wireless – 08 2018
  • Logitech G305 – 99g – Hero 12K – wireless  – 05 2018
  • Logitech G403 Hero Wired – 87.3g – Hero 16K – wired – 06 2019
  • Logitech G403 Wireless Gaming Mouse – 107.2g – PMW3366 – wired si wireless – 09 2016
  • Logitech G502 Hero Lightspeed Wireless – 114g – Hero 16K – wired si wireless – 05 2019
  • Logitech G502 Hero – 121g – Hero 16K – wired – 10 2018
  • Logitech G703 Hero – 95g – Hero 16K – wired si wireless – 06 2019
  • Logitech MX518 Legendary – 101g – Hero 16K – wired – 02 2019
  • Logitech G900 – 107g – PMW3366 – wired si wireless – 04 2016
  • Logitech G903 – 110g – PMW3366 – wired si wireless – 09 2017
  • Logitech G903 Hero – 110g – Hero 16K – wired si wireless – 06 2019

Singurul mouse de gaming din lista de mai sus care functioneaza doar wireless este G305. Si drept urmare nu am avut incotro decat sa il testam asa cum este el, wireless.

In dreptul fiecarui model am trecut atat greutatea, modelul de senzor, cat si anul si luna lansarii acestuia. Este o informatie foarte importanta pentru se va vedea diferenta dintre generatii.

Pentru ca de exemplu, G900 si G903 par identici, dar sunt extrem de diferiti din punct de vedere al comportamentului. Acelasi lucru il veti observa si la primul G403.

Dar pana sa discutam despre rezultate, hai sa vedeti si platforma de test si metodologia.

 

Metodologie de testare

Bineinteles, fara Sony RX 100 Va nu se putea. Este camera la 1000 fps pe care o folosim de ceva vreme si vom continua sa o mai folosim.

Fiecare dintre soarecii prezentati mai sus a fost acoperit pe partea din spate cu o bucata de aluminiu ce serveste pe post de conductor electric. Acelei bucati i-a fost atasat un fir cu sarcina negativa, iar pe ciocan la fel, este prezent un alt fir tot cu sarcina negativa. Iar cand acestea doua se ating, LED-ul (indicatorul vizual) se aprinde.

Ciocanitorul magic nu este vreun rocket science, ci un ciocan pe un suport de lemn ce penduleaza si impinge mouse-ul ce este testat in momentul respectiv.

Suprafata atasata este o bucata de mousepad Steelseries QCK, unul dintre cele mai populare suprafete. Motivul pentru care am mers pe o alta suprafata decat Logitech este strict legata de popularitate.

In cazul in care va intrebati, LED-ul sta aprins intre 2 si 5 ms in functie de geometria cocoasei mouse-ului. In cazul lui Lancehead care se poate vedea in imaginile de mai sus, LED-ul a stat aprins pentru 3ms. Cu alte cuvinte, atat de scurt este contactul intre cele doua elemente. Iar forta cu care impinge mouse-ul asigura o miscare a crosshair-ului in joc pana in pozitia in care priveste cerul. Adica 90°.

Sens-ul din joc a fost setat la 1.75. Asa ca daca vreti sa vedeti ce inseamna 90° in termeni de miscare pe pad puteti sa setati 1.75 in CS:GO si 800 DPI pe orice mouse.

Pentru fiecare soarece in parte am luat cate 30 de sample-uri din care am folosit primele 20. Celelalte 10 au fost inregistrate intotdeauna de backup pentru cazurile in care pot aparea erori. Si asta s-a intamplat de cateva ori la alte modele wireless folosite pentru validarea procedurii. In functie de producator am observat micro sleep si deep sleep. Si iesirea din acest mod poate varia intre 50 si 150 ms in functie de ceea ce a implementat producatorul in power management-ul mouse-ului.

Si tot pentru a verifica repetitivitatea procedurii, aceleasi sample-uri au fost reinregistrate si in alte 2 zile. Intre acestea au fost variatii de 0.1 milisecunde. Si, drept urmare, aceasta valoare o putem considera eroarea maxima.

Jocul pe care l-am folosit pentru testare este Counter Strike: Global Offensive setat la 1280×1024 pixeli si cu framerate-ul blocat la 300 fps.

Toate modelele testate au fost setate pe 1000 Hz si 800 DPI.

 

Componentele platformei de test:

  • CPU: Intel Core i9 9900K@5 GHz
  • RAM: 4x 8GB HyperX Predator DDR4@3600 MHz
  • Motherboard: Asus ROG Maximus XI Hero
  • GPU: Gigabyte Radeon RX 5700 XT
  • PSU: Seasonic X-Series 1250W
  • Case: Be Quiet! Silent Base 601
  • SSD: Seagate FireCuda 510 1TB + Kingston KC2000 500GB
Da, da, da. Apar in reflexie.

Cea mai importanta componenta din toata aceasta lista este GPU-ul deoarece este singurul care poate modifica dramatic rezultatele in functie de cat de prost este driver-ul pe care il lanseaza producatorul aceluia. AMD sau Nvidia. Dar avand in vedere ca am testat doar 11 soareci pentru acest material, nu ne-am lovit de o asemenea problema.

Hai sa vedeti datele complete pentru fiecare mouse.

 

Datele complete

 

La fel ca si in materialul precedent, vom extrage valorile minime si maxime si vom ilustra intervalul de lag in care te poti afla cu unul dintre soarecii pe care i-am testat. Cu cat este mai mic intervalul, cu atat mai bine. Pentru ca exact asta vrei, sa nu varieze lag-ul. Asta este si motivul pentru care gamerii profesionisti joaca cu framerate-ul blocat. Ca sa fie cat mai constant input lag-ul. Constanta este cea mai importanta pentru ca aia te face sa iti formezi reflexe.

Cel mai mic interval l-am obtinut de la G703 si G903, Primul utilizat wireless, iar al doilea cu fir. Daca va mai aduceti aminte, si la Razer observam un mouse care se incadra intr-un interval asa mic.

Ce inseamna un interval de lag mic? Inseamna ca oricand ai misca din mouse, vei avea un lag cuprins intre 10 ms si 12 ms. Bineinteles, conteaza extrem de mult suprafata pe care este utilizat. Dar la fel ca in cazul oricarui producator mare de periferice de gaming, Logitech isi testeaza si calibreaza soarecii pe suprafetele pe care le produc ei si apoi merg cu testarea spre alte suprafete de la alti producatori.

De ce? Ca utilizatorul sa se loveasca de o experienta similara atat pe un mousepad, cat si pe altul. Pana la urma e posibil sa injuri mouse-ul daca ceva nu merge bine, nu pad-ul. Si tocmai din acest motiv intervalul de lag arata destul de similar pe mai toti soarecii pe care i-am testat, pentru ca au fost calibrati de catre Logitech inainte sa ii scoata la vanzare.

Analiza comparativa

Primul lucru pe care eu il observ uitandu-ma la grafic este ca senzorii vechi, PMW3366, sunt o idee mai lenti decat cei din seria Hero 16K. Dar diferentele sunt extrem de mici.

De asemenea, mai observ si ca diferenta dintre conectarea cu fir si cea wireless la fiecare model este de 1ms la modelele mai noi ce au Hero16K si aproape 2ms la modelele mai vechi ce au senzor PMW3366. Bine, nu este universal valabil.

Verdict

De fiecare data cand vine vorba de discutia asta wireless versus wired imi aduc aminte de Antonio care nu ma credea ca G Pro Wireless e atat de bun precum spuneam in review. Si pe buna dreptate. Eram unu care poate i se parea ca e la fel de bun precum un mouse cu fir. Dar se poate vedea clar ce diferenta minuscula este intre modul de conectare cu fir si cel fara fir.

Intotdeauna am fost fascinat de acest prag in care simti sau nu diferenta de lag intre doua dispozitive.

Am invatat de-a lungul timpului ca o simti doar daca este vorba de ergonomia cu care esti obisnuit. Si evident, daca vorbim de cel putin 5ms diferenta de lag. 3ms nu o sa le simti niciodata.

Recent am testat niste gamepad-uri si acolo am putut observa cat este de importanta ergonomia. Un gamepad cu stick-ul stanga offset-at precum cel de XBOX ma face sa joc mai prost decat acelasi gamepad dar cu stick-ul pozitionat la fel ca la DualShock 4.

Asa ca poate ar trebui sa va concentrati foarte mult pe forma cu care sunteti obisnuiti. Logitech au talentul asta de a mentine o forma pentru mai multe generatii si de a o implementa chiar si pe modele diferite. Vezi MX518, G400, G400S, MX518 Legendary sau G403 Prodigy, G403 Prodigy Wireless, G403 Hero, G603, G703, G703 Hero. Forma lui G403 a fost atat de bine primita de oameni incat au scos si G603, dar si actualizari la senzorul Hero pentru acea forma. La fel s-a intamplat si cu G502. A primit multiple actualizari ale tehnologiilor tocmai pentru ca are o forma primita bine de catre gameri.

Asa ca nu trebuie sa alegi un mouse cu fir doar pentru ca tu crezi ca e mai rapid. V-am mai zis, progreseaza tehnologia. E al doilea producator a carui tehnologie de conectare wireless ma impresioneaza. Mai avem pe lista Corsair si pooooaaaaate SteelSeries.

Similar Articles

2 thoughts on “Logitech wireless la nivel de wired? analiza input lag

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.