Guess who’s back, back again. Mamba’s back, tell a friend. Asa imi imaginez ca sarbatoresc cei de la Razer cand anunta un produs, in cazul de fata Mamba. Ca in mare pentru asta-s recunoscuti, au cateva modele de periferice, dar cu multe refreshuri/versiuni noi.

Intre mine si Razer exista un love-hate relationship de aproximativ 15 ani. Nu reprezinta primul producator de periferice pe care l-am abordat, ci de la ei am cumparat cele mai multe produse.

In inceputurile mele de gamer wannabe pro, am abordat Copperhead si Diamondback, produse ce puteau fi considerate mediocre in cel mai bun caz. Apoi m-am lovit de niste casti Razer Barracuda, destul de bune, dar cum PGL-ul in perioada respectiva se juca doar in sali de net, nu le puteam utiliza deoarece nu gaseai o sala cu o placa de sunet sa suporte asa ceva. Dupa a venit Piranha, o combinatie intre Sennheiser si Plantronics, dar Razer din pacate a decis sa ia ce e mai rau de la ambii producatori si sa le imbine in produsul specificat la inceputul frazei.

Razer Mamba Wireless review | WASD

Prin 2006, a aparut nestemata, bijuteria coroanei – Deathadder. A fost mare valva atunci, mouse-ul utilizand un senzor bun si forma unui mouse legendar – Intelli 3.0. Deathadder poate fi considerat unchiul lui Mamba, sau cel putin Mamba 2012 intra aceasta asemanare. Trecem peste ani, cateva lansari interesante, gen Naga sau Blackwidow, cateva deloc spectaculoase cum ar fi Abyssus sau Kraken. Iar apoi au aparut multe refreshuri. Unele au fost reusite, de exemplu prima versiune de Tiamat a fost jalnica, iar v2 ofera o calitatea audio net superioara. Bine, au uitat sa implementeze si un microfon decent, dar se mai intampla.

 

Ce este Razer Mamba Wireless?

Ei bine, ne aflam la a 3-a versiune de Razer Mamba wireless. Prima varianta a fost jalnica, baterie penibila, senzor prost, mouse-ul se uza foarte repede. Il consider in cel mai bun caz un mouse office fancy. A 2-a editie a fost ceva mai buna, dar nici acesta n-a stralucit prea mult. Versiunea a 3-a vine fara presiune din partea familiei Razer, deoarece standardul n-a fost ridicat pana acum. Dar presiunea a venit din partea  utilizatorului, deoarece are la indemana de mai bine de un an mousi precum G305, G703, Rival 650 si alte modele.

Eh, s-a prins si Razer intr-un final ca lumea nu prea doreste mousi pe laser. Si abia acum, au pus pe Mamba un senzor optic, anume Razer 5G Advanced Optical Sensor sau cum ii mai spun prietenii, Pixart 3389.

Despre 3389 n-ar fi foarte multe de spus, sunt diferente minore intre el si precedesorul acestuia, 3360. Una dintre acestea ar fi ca senzorul 3389 are IPS-ul crescut, dar acest lucru este usor irelevant in utilizarea de zi cu zi. Ceva ce mi se pare interesant, este ca la senzorul in cauza, consumul de curent este o idee mai scazut, iar asta asigura o  durata de viata mai lunga.

Mousi ce mai folosesc senzorul 3389 ar fi Razer Deathadder Elite, Lancehead, HyperX Pulsefire Surge, Dream Machines DM1 FPS si altele.

Ce observ prima oara la deshiderea si instalarea mouse-ului? Au renuntat la dockstation. La acesta iti incarcai mouse-ul, era receiverul semnalului wireless si, probabil cea mai inutila functie a acestuia, lumina. Au ales intelept si au introdus un stick usb de marimea unei memorii usb nano. In pachet mai gasim un cablu usb de 2.1 m, pe care-l utilizam fie cand incarcam mouse-ul, fie ii atasam receiverul pentru wireless.

Mouse-ul cantareste undeva la 105 g, putin cam greu pentru gusturile mele. Bine, asta poate ca si m-am obisnuit cu Logitech G PRO Wireless, care are doar 80 g.

Dimensiuniile sunt de aproximativ 12.6 cm x 7 cm x 4.3 cm. Mi se par dimensiuni optime pentru cei ce au palme de dimensiuni medii si mici.

N-are rost sa mai vorbim de detalii tehnice precum pooling rate, onboard memory sau de forma ergonomica, fiind deja standard de ani de zile.

 

Galerie Foto

 

Software

Din pacate, Mamba Wireless n-a vrut sa mearga pe Synapse 2.0, asa ca a trebuit sa instalez versiunea 3.0.

La prima incercare, Synapse 3.0 m-a lasat in aer. Dar dupa ce am vazut ca si pe reddit mai multi utilizatori s-au plans de acest lucru, am reinstalat aplicatia si totul a functionat.

Nu are rost insa sa vorbesc foarte de mult de Synapse. Il consider unul din cele mai bune softuri de perficerice gaming. Am utilizat ceva ani buni Deathadder si Blackwidow si-mi aduc aminte ca am avut o singura problema cu Synapse, anume intra in conflict cu OBS. Dar s-a introdus fix cu trecerea timpului. Scurta experienta pe care am avut-o cu Synapse 3.0 pe o Ornata Chroma si Blackwidow v2, dar si acum cu Mamba nu mi-ar fi semnalat vreo problema cu softul in cauza.

 

Experienta in timpul utilizarii

Dupa cum se stie si de la modelele anterioare, Mamba vine cu forma lui Deathadder usor modificata. Clickurile la varfuri sunt usor arcuite catre interior, probabil au avut feedback negativ legat de vechiul design.

Iar pentru ca sunt 2cool4newschool, cum am bagat Synapse-ul, am setat mouse-ul pe 400 dpi, 1000 hz si am pornit in jocuri. L-am testat in jocuri peste 20 de ore, in special in Dota 2 si PUBG, fiind cam singurele jocuri pe care le mai deschid in momentul de fata. Probabil o sa deschid si CS:GO-ul curand, dupa un banwave masiv.

Mouse-ul sta bine in mana, fiind utilizator de palm grip n-am avut probleme. Insa forma mi se pare aproape perfecta pentru toate tipuri de gripuri.

Gripurile cauciucate de pe lateral insa ma incomodeaza teribil, imi aduce aminte de cele prezente pe Rival 300. Bine, poate fi si ceva PTSD, dar eu fug de mousi ce au gripuri cauciucate.

Pe toate distantele parcurse pe mousepad, scurte, medii sau mari, senzorul este foarte precis, nu nimic negativ de spus despre el.

Bateria se descurta decent, luni cand am intrat in posesia mouse-ului aceasta era la 100%, iar pana sambata, mouse-ul a fost “chinuit” in sesiuni de gaming si browsing de peste 40 ore, iar bateria s-a dus in 25%. Bine, asta cu ledurile oprite.

 

Verdict

Aici voi fi scurt si la obiect. Razer Mamba Wireless editia 2018, este un mouse reusit. Sincer ma asteptam ca Razer sa mai dea un rateu, aparent zicala este adevarata, 3rd time’s a charm. Gripurile laterale sunt singurele lucruri ce ma deranjeaza la mouse.

Produsul nu rivalizeaza cu Logitech G Pro Wireless (pe care il consider cel mai bun mouse wireless), ci poate rivaliza cu fratele mai batran al acestuia, anume G703. Daca ar fi sa aleg totusi intre G703 si Mamba, as alege produsul de la Razer deoarece sunt mai familiarizat cu forma acestuia, si pentru ca relatia mea cu Razer poate ar mai merita o sansa.

Avand in vedere pretul la care este listat, 379.99 Lei, consider ca merita sa fie in top 5 daca te uiti dupa un mouse nou.

Similar Articles

4 thoughts on “Razer Mamba Wireless gaming mouse review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.