Cel mai popular maus de gaming din lume. Sau cel mai bine vandut. Asa este laudat G502 chiar de catre producatorul lui, Logitech.

Nu pare ceva incredibil. Indraznet, da. Dar cam atat.

Lumea perifericelor de gaming este pe zi ce trece tot mai interesanta.

Fiecare producator reinventeaza roata, da un nou rol iluminarii, incearca sa gaseasca tot felul de gimmick-uri, doar doar sa reuseasca sa mai convinga pe cineva sa le cumpere soarecele.

Logitech G502 Hero | WASD

De-a lungul timpului, pe masura ce am tot discutat in privat cu fiecare dintre voi despre un model sau altul, mi-am dat seama ca majoritatea suntem ancorati in amintiri pe care le consideram succese.

Fie ca vorbim de un 360 noscope sau de o victorie imposibila intr-un MOBA, ne raportam involuntar la acele momente.

Daca evenimentele s-au intamplat atunci cand jucam pe un prajitor de paine (un PC slab), am ajuns la concluzia ca, in realitate, nu ai nevoie de 4 miliarde de cadre pe secunda ca sa vedem emblema castigatorului pe propriul monitor.

Uite asa ajungem la niste alegeri destul de inflexibile. Ca de exemplu: 30 fps sunt suficiente pentru multiplayer.

Sigur, eram deranjat cand cineva imi cerea o recomandare. I-o faceam si descopeream ca persoana respectiva a decis sa mearga tot pe ce i-a cantat creierul. Chiar daca era constient de faptul care nu facea cea mai inteligenta alegere.

Cam pe acolo se incadreaza si cei ce stiu ca majoritatea sobolanilor de la Razer le vor face figuri la un moment dat (scroll care scartaie, double click la o singura apasare, scartait al carcasei s.a.m.d). Sunt perfect constienti. Si totusi aleg acelasi drac.

De ce? Pentru ca, desi au fost dezamagiti in anumite situatii de proasta rezistenta a echipamentelor, per total s-au simtit mai bine cu acel maus pentru ca le oferea victorii.

Acum serios, eu folosesc G Pro Wireless zilnic si sunt ferm convins ca la un moment dat click-urile vor ceda. Dar, daca pun in balanta experienta pe care mi-o ofera sobolanul acesta contra sumei pe care mi-o cer Logitech, observ ca e totul echilibrat (in my book).

De ce?

Poate si datorita nivelului meu de cunostinte in materie de soareci de gaming.

Eu nu am o problema cu switch-urile care se pot defecta dupa un timp indelungat de utilizare.

Nici cu rotitele care se mai strica din cand in cand.

Si pentru ca nu imi e frica sa ii schimb eu switch-urile sau sa trebaluiesc prin interiorul unui mouse de gaming.

 

Drumul catre popularitate

Dar ce il face pe G502 sa fie atat de popular incat Logitech il vinde precum painea calda si ajunge sa il actualizeze constant si chiar sa ii lanseze si o versiune wireless?

Cand a aparut prima iteratie, imi si aduc aminte ca toti cei carora le-am recomandat acest mouse au zis ca NU! Nu vor investi atat de mult intr-un mouse.

Si, uite asa, G402 a venit parca cu dedicatie pentru tara noastra. Avea pretul mai mic cu aproximativ 100 Lei si forma derivata tot din G502.

Ii lipseau caracteristicile alea misto ale lui G502, precum infinite scroll, tilt pe scroll, greutati si senzor de top.

Ce ii leaga pe acesti doi soareci?

Confortul!

Asta am subliniat si in review-ul de l-am publicat la lansarea lui G502 Proteus Core. Cu toate astea, mi se parea mai degraba un mouse potrivit pentru toate stilurile de joaca si pentru orice gen de joc.

Nu era cel mai usor mouse de pe planeta, insa acoperea o plaja mare de preferinte.

De la 121 grame pana la 139 grame.

Modificarea greutatii o faci folosind niste piese de 3,6 grame fiecare, iar partea misto este ca felul in care au fost gandite modifica inclusiv pozitia centrului de greutate.

Asta face ca un mouse greu sa para o idee mai usor daca adevaratul centru de greutate pica exact in punctul in care mana noastra il simte bine.

In acelasi timp, G402 venea direct la 108 grame. La vremea respectiva era considerata greutatea maxima pentru jocuri FPS (first person shooter) jucate in stilul lowsens.

E logic ca strategia pe care Logitech au aplicat-o a dat roade.

Ambii soareci erau foarte rezistenti. Tocmai asta i-a facut pe oameni sa isi recomande intre ei acesti soareci si pe Logitech sa castige niste renume.

Pentru ca, daca va aduceti aminte, in perioada respectiva aveai SteelSeries Rival, a carui laterala de cauciuc o distrugeai dupa numai o luna de utilizare, si Razer DeathAdder 2013, care era perfect functional la achizitie doar daca erai norocos.

Si ai ghicit! In cazul soarecilor este la fel de important ca si in cazul autovehiculelor. Vrei sa se strice cat mai greu.

E un periferic esential, dar pe care oamenii il cam ignora pana dau de un mouse cu adevarat bun si experimenteaza pe pielea lor.

Primul lucru pe care il observi despre un mouse este confortul. Apoi rezistenta lui in timpul utilizarii si abia apoi performanta. Sau, mai bine zis, performanta ta ca jucator folosindu-te de acel echipament.

Voi de ce credeti ca pilotii de Formula 1 dau sute de ture de antrenament la inceputul unui sezon? Pentru ca atunci se reconecteaza cu masina lor si pot da feedback bun inginerilor.

Asta trebuie facut si in cazul echipamentelor de PC. Daca e vorba de gaming, bineinteles.

Trebuie ca utilizatorul sa se obisnuiasca cu un mouse astfel incat sa nici nu ii treaca prin cap ca poate ii scapa din mana sau ca are o bucata colorata de mousepad pe care senzorul nu o citeste bine.

In momentul in care scapi de grijile astea si esti doar tu si jocul, abia atunci ai posibilitatea sa iti atingi potentialul maxim.

Fix la asta te ajuta un mouse confortabil. Te adaptezi usor la el si joci fara sa ii porti de grija.

Ca Logitech sa ajunga in acest stadiu in care sa vina cu un mouse care sa rupa gura targului, va dati seama ca au muncit ceva.

Aproximativ 17 ani, caci pe atunci incepea sa se contureze ce avea sa fie legendara forma MX.

O parte din elementele acelei forme le vedem in toti soarecii ergonomici de azi din portofoliul Logitech. Partea superioara inclinata spre dreapta si scobitura pentru amplasarea degetului mare.

Totul a inceput cu MX500, iar de acolo tot vedem linii similare ale formei.

Cumva, G502 este apogeul acestei forme pentru ca vine imbracat pe laterale cu un cauciuc extrem de rezistent si bine texturat astfel incat sa nu il scapi din mana.

Iar G502 Hero este apogeul acestui model. Are atat forma aia indragita de toti clientii lui Proteus Core si Proteus Spectrum la un loc.

Si motivul de upgrade de la acestea la Hero a fost simplu: senzorul atat de laudat, inclusiv de catre pro gameri.

 

Senzorul erou

Senzorul Hero a fost privit cu scepticism cand si-a facut aparitia. Insa, in momentul in care pro gamerii au inceput sa foloseasca mouse-ul G Pro Wireless in competitii, a fost clar ca Logitech au atat o tehnologie wireless super buna, cat si un senzor exceptional.

  • G502 Proteus Core – 2014 – PMW3366
  • G502 Proteus Spectrum – 2016 – PMW3366
  • G502 Hero – 2018 – Hero 16K
  • G502 LIGHTSPEED – 2019 – Hero 16K

Exista 4 modele lansate pana acum, iar primele doua seamana izbitor de tare intre ele. La fel si ultimele doua lansate.

Primele difera doare din pricina iluminarii: blue VS RGB.

Ultimele doua difera la capitolul cablu (LIGHTSPEED fiind wireless).

Cumva se pot observa trendurile globale de care Logitech au tinut cont. G502 era excelent asa cum era, dar utilizatorii doreau si RGB, pentru ca asta era la moda prin 2016. Era inacceptabil ca un mouse sa nu fie iluminat RGB. Asa ca G502 devenit RGB.

Iar dupa ce au lansat tot soiul de soareci wireless, ieftini si scumpi totodata, care au ajutat la popularizarea tehnologiei lor wireless, era logic ca o parte din clientii de G502 Hero sa si-l doreasca si fara fir.

Pentru ca asta este viitorul.

Este perfect normal sa ai pretentia de la mouse-ul tau wireless sa vina cu autonomie mai mare de 2 zile in anul 2020.

Asa cum vad eu lucrurile acum, parca un singur element prezent pe G502 LIGHTSPEED care necesita actualizare: conectorul micro USB. Nu ar fi rau sa il schimbe cu un Type C.

 

Un scroll pentru infinitate

Stiu ca pare mega dubios sa auzi ca o rotita e atat de nu stiu cum. Dar crede-ma, daca folosesti ceva ce necesita mult scroll repetat in sus si in jos precum Excel, Premiere Pro sau Photoshop, te vei indragosti de miscarile fine ale rotitei. Mi se intampla de nenumarate ori sa lucrez in fisiere Excel cu peste 200 de randuri, iar doar cu G502 sau G903 simt ca nu o iau razna verificand valorile.

 

Botom line

Ca sa raspund la intrebarea ce il face atat de popular intr-un mod cat mai simplu: Senzorul de top si forma potrivita cat mai multor tipuri de maini.

Poate ca nu va vine sa credeti, dar conceperea unei forme comode pentru mouse poate fi asemuita cu procesul prin care se ajunge la forma unui pantof. Cu cat sunt mai multe resurse investite in acest proces de prototipare, cu atat mai multi oameni vor spune ca sunt pantofii comozi.

Iar senzorul poate fi considerat un adevarat motor. Partea cea mai interesanta, apropos de senzor, este ca Logitech au mers atat de departe incat nu folosesc decat LED-uri a caror dioda nu este cu un offset prea mare fata de centru.

Are vreo importanta pozitia diodei? Bineinteles! Daca nu tii cont de acest offset ajungi sa ai doi soareci de gaming identici, dar al caror comportament este diferit. Imaginati-va ca aveti un mouse X si un mouse Y. Amandoi sunt construiti pe o platforma standard de PMW3360. Unul are offset al diodei 2 grade si celalalt 4 grade. Senzorii vor vedea diferit, desi sunt atintiti catre acelasi lucru.

Cred ca e mai simplu sa va ganditi la farurile unei masini. Daca sunt strambe la fiecare vehicul iesit pe poarta de la Mioveni, vei vedea cum doi soferi cu skillset similar ajung sa conduca total diferit noaptea. Asta doar pentru ca unul vede mai bine in stanga, iar altul mai bine in centru. Dar niciunul asa cum trebuie.

Asa ca, vedeti voi, la fel ca in orice sport, si in gaming cineva trebuie sa reinventeze roata de scroll si sa calibreze senzori. In cazul de fata, acel cineva este tocmai Logitech.

Similar Articles

5 thoughts on “Regele junglei – Logitech G502 Hero

  1. Am primul din 2015 incoace si pot spune ca sunt extrem de multumit de el. L-am ales pentru forma buna si calitatea Logitech, si nu am avut vreun issue cu el. Daca ar fi sa se strice, tot pe o varianta de g502 as merge. Am jucat toate genurile de jocuri si nu am vreun complaint. 10/10 would buy again.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.