Asus a scos varianta noua a unui model consacrat – ROG Gladius III Wireless. Si este atat de wireless…

Urmand trendul pietei, Asus au venit si ei pe piata cu un mouse wireless ce promite autonomie, luminite si gaming fara fire.

Sa incepem.

Asus ROG GLadius III review | WASD

Ce este Asus ROG Gladius III Wireless?

ROG Gladius III Wireless pare sa fie cel mai avansat mouse din gama wireless a celor de la Asus. Si specificatiile sunt chiar impresionante.

Senzorul optic de 19.000 DPI este un PAW3370 de la PixArt. Senzor pe care mai toti marii producatori au inceput sa il implementeze.

Gladius III exista in doua variante. Una ce functioneaza doar cu fir si cantareste 79g, si varianta wireless care de altfel a si venit la review. Aceasta din urma are o masa de 89g. Ca tot veni vorba de faptul ca e wireless, ROG Gladius III Wireless se poate conecta la PC atat prin RF 2.4GHz cu dongle USB, cat si prin Bluetooth (BLE). Dar si folosind cablul USB.

Talpicile sunt 100% TPFE iar cand il intoarcem avem parte de o surpriza placuta. Suruburile sunt acoperite de niste dopuri de cauciuc. Altele decat talpicile sau patinele. Deci nu trebuie sa le dam jos ca sa umblam la mouse!

Acest element de design vine mana in mana cu faptul ca Asus ne da doua seturi de switch-uri pentru Gladius III. Primim un set de switch-uri ROG si un set de switch-uri Omron. Cei de la Asus aduc vorba de ceva numit Push Fit Switch Socket II, ceva ce ne permite demontarea si remontarea switch-urilor cu ajutorul unei pensete. Primim chiar si penseta in cutie.

Pe langa inca un set de switch-uri Omron, o penseta branduita Republic of Gamers si o extra mufa USB aurita, mai primim si un cablu USB textil. Este important sa mentionez ca, de data asta, calitatea e dubioasa. Zici ca nu e Asus ROG.

Asus ROG Gladius III Wireless este un mouse ergonomic. Deci numai pentru dreptaci. Lateralele sunt realizate dintr-un material grippy. Pe partea stanga, sub degetul mare, in textura este integrat un discret “Republic of Gamers” cu lumina RGB. Pe partea dreapta nimic pentru ca, logic, este pentru dreptaci.

Pentru ROG Gladius III, Asus a implementat un mecanism cu pivot in butoanele principale. Astfel se minimizeaza distanta de apasare si jocul in gol al click-urilor.

Ca in cazul tastaturii Asus ROG Claymore II, mouse-ul ROG Gladius III Wireless a primit si el un RedDot Award pentru design in 2021. Doar ca mouse-ul parca il merita, tastatura nu.

 

Experienta in timpul utilizarii

Marturisesc ca, prima data cand l-am vazut la Fulger, am comentat ceva negativ despre forma. Mi s-a parut ca nu este ergonomica.

M-am inselat.

 

Asus ROG Gladius III Wireless este un mouse super comod. Cel putin pentru mine. Am citit ca se plange lumea de ergonomia butoanelor, ceva despre unghi, curbura si dimensiune.

Mie mi s-a potrivit perfect in mana. Nu am simtit niciun deranj. Foarte repede a devenit ca o extensie a mea si efectiv am uitat ca il am la review. Ma gandesc ca asa ar trebui sa fie un mouse.

In schimb, nu mi s-a potrivit pozitia butonului de DPI. Era cumva mai in spate decat trebuia sa fie. Ajungeam mai greu la el.

Desi finish-ul de pe corpul mouse-ului si de pe butoanele principale nu m-a incantat, mi-au placut extrem de mult lateralele. Si forma lor e reusita, dar mai ales textura lor este fix cum trebuie – nici prea alunecoasa, nici prea lipicioasa. Foarte simpatic integrate LED-urile RGB. Chiar si asa, pe o singura parte. Stiu, stiu. E asimetric.

Punctul forte al acestui mouse mi s-a parut usurinta in demontare. Chiar e mare lucru faptul ca suruburile nu sunt pe talpile de glisare. Inseamna ca nu mai esti nevoit sa distrugi mouse-ul, putin cate putin, de fiecare data cand vrei sa umbli in el.

Asa ca, cu mare drag, m-am apucat sa il desfac ca sa ii schimb switch-urile. Asus ROG Gladius III Wireless vine cu switch-uri ROG montate. Switch-urile Omron le primesti in punguta. Am pus si eu switch-urile Omron, dar trebuie sa zic ca le prefer pe cele ROG. Switch-urile Omron imi amintesc de vremuri de acum 15-20 de ani, perioada in care PC-urile mergeau mai prost. Niste vremuri negre.

Revenim. Desi switch-urile Omron sunt promovate ca fiind “satisfacator de clicky”, mai tare m-au satisfacut switch-urile ROG. Se aud mai infundat si parca ar avea alt feedback.

Si nu in ultimul rand, am constatat ca bateria tine o vesnicie. De cele mai multe ori, il foloseam pe Bluetooth la laptop si bateria a durat circa o saptamana. Calendaristica, nu lucratoare.

 

Software

Ne reintalnim cu deja cunoscutul Armory Crate, soft-ul lui Asus ROG. La cat de wireless este, Asus ROG Gladius III merge configurat DOAR prin fir.

Umbland la configurari, am constatat ca butonul de DPI nu creste sau scade valoarea, ci trece prin patru configurari. Apropo de asta, valoarea de 26.000 mi se pare ridicol de mare. Nu cred ca am eu monitorul, sau ochii, sau reflexele suficient de bune ca sa ma pot bucura de asa ceva. In plus, din software se poate opta pentru angle snapping si se poate umbla la poling rate.

Configurarea luminii RGB se face la fel ca la orice produs Asus ROG, prin Aura Sync si Aura Creator. Mouse-ul e mare, negru si destul de opac si deci nu stiu cata relevanta are configuratia RGB ultra custom pentru acest produs.

Ce mi-a placut a fost reglajul distantei de lift off. Setarea default este “low” asa ca nu cred ca vei umbla vreodata acolo.

 

Opinie

Incep prin a spune ca imi place destul de mult Asus ROG Gladius III Wireless. Conexiunea a avut loc instantaneu de fiecare data. Software-ul a fost stabil. Forma si greutatea s-au potrivit foarte bine cu fizionomia mea. Am constatat ca nu se imbacseste la fel de tare ca altele de la grasimea de pe degete.

Dar parca arata cam plictisitor. Modelul precedent, Gladius II, mi se pare mai interesant. Avea alta textura pe scroll, avea o forma mai complexa, butoanele se intersectau la un unghi ascutit. Are un design mai sec din cauza caruia, daca n-ai fi vazut logo-ul ROG, n-ai fi zis ca e ROG.

 

Input lag

Acest capitol ii apartine lui Fulger si ceea ce cititi mai jos este de fapt citat de la el.

Asus au folosit un senzor modern pentru mouse-ul lor wireless. PAW3370 a aparut pentru ca era nevoie de un senzor ce consuma mai putin curent electric decat PMW3389. Fiind un senzor gandit pentru consum redus, nu atinge aceleasi performante pe care le poate atinge un PMW3389. Si asta se remarca sub forma de extra lag de aproximativ 1ms la mai toate implementarile de PAW3370. Nu e nimic grav aici. Pana la urma lag-ul poate aparea si din alte parti, nu numai de la un senzor un pic mai lent. Un firmware prost, sau un MCU ultra low power sau ieftin pot provoca acelasi lucru.

In cazul Gladius III, din fericire, este vorba de firmware. Si pe perioada de testare am apucat sa vad si cum se comporta cu un al doilea firmware.

Cu primul firmware aveam lag, dar constant. Ceea ce se simte destul de ok. Dar se traduce in jucat prost chiar daca tintesti bine. Cu al doilea firmware au rezolvat lag-ul constant. Dar a aparut lag ocazional.

Acelasi comportament l-am observat si in cazul soarecilor bluetooth, doar ca invers. In cazul bluetooth majoritatea esantioanelor sunt cu lag, si cateva sunt bune. Cam de nivelul unui mouse cu fir. Cumva, acele evenimente sunt coincidente cand miscarea mea a prins fix urmatorul pachet de date si a plecat catre PC. In cazul lui Gladius III majoritatea esantioanelor indica valori bune…ish si cateva sunt extrem de intarziate. Ca atunci cand ai o liniuta de semnal Wi-Fi la Starbucks si Youtube sacadeaza pentru ca cineva a trecut o secunda printre laptop-ul tau si access point. Cam asa pare si lag-ul asta ocazional pe care il are Gladius III atunci cand este conectat wireless cu firmware-ul nou.

In cazul in care e greu de inteles ce inseamna tabelul de mai sus va invit sa vizionati graficul de mai jos. Acesta include doar valorile medii. Este suficient cat sa va faceti o idee despre ce s-a intamplat de la un firmware la altul. Cumva au reparat. Dar doar functionalitatea pe fir.

 

Verdict

Asus ROG Gladius III Wireless este, mai presus de toate, user friendly. Au gandit niste caracteristici misto pentru un soarece.

Dar daca ar baga si niste QA pe partea de electronice poate ca vor lansa un soarece complet top to bottom. Nu doar un mouse construit bine, dar a carui performanta este unreliable.

Cam asta este diferenta dintre modelele cu un lag mai mic si cele cu lag mai mare. Valorile masurate sunt mult mai apropiate unele de altele. Deltaul este mai mic intre min si max la un mouse testat si calibrat de catre producator. Evident, daca acest producator stie ce face acolo.

Daca ar avea QA adevarat nu i-ar interesa doar sa se miste cursorul pe ecran. I-ar interesa si de lag. Ca pana la urma sunt pe taramul PCMR unde lag-ul cica e mic.

Cand simti ca esti pregatit sa treci intr-o noua etapa a vietii in care vei astepta un firmware bun, poti achizitiona Asus ROG Gladius III Wireless la pretul de 499.99 Lei.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.