Cooler Master sunt, la fel ca multi alti producatori de periferice, capabili sa vina cu inovatii sau cu…gauri.

Si fix despre asta vomd iscuta in acest scurt review: despre gaurile lui M711.

Nu sunt poleite cu aur, dar sunt un element pe care tot mai multi producatori il adopta.

Iar partea interesanta este ca multi cer extra bani pentru niste goluri. Ca si cum v-ar vinde gaura din covrig ca feature.

Cooler Master M711 review | WASD

 

Ce este Cooler Master M711?

M711 este un mouse pseudo simetric. Asta inseamna in acceptiunea mea ca are linii ale formei simetrice, dar caracteristici doar pentru dreptaci. Ma rog, la acest capitol se incadreaza butoanele laterale. Nimic altceva.

Pe langa asta, asa cum dicteaza prezenta gaurilor, este destinat gamerilor tryhard. Adica celor ce joaca jocuri online competitive. Indiferent de nivelul la care fac asta. Pro sau semipro.

Principalele caracteristici trendy ale acestui model sunt:

  • Carcasa cu gauri
  • Shield-ul de sub gauri
  • RGB
  • Senzor PMW 3389
  • Cablu siret

Carcasa este cel mai slab punct al acestui mouse deoarece scartaie usor in functie de gripul pe care il aplici sau cat de tare strangi de el. Problema asta, de fapt, o au majoritatea soarecilor sita. Sunt foarte putine modele suficient de solid construiti cat sa nu te enerveze cand il folosesti.

Pozitionarea gaurilor pe carcasa este destul de buna pentru ca sunt zone unde acestea lipsesc si acolo iti poti aseza degetele cand joci. Dar daca ai mana prea mare o sa nimeresti cu degetul mic fix intr-o gaura. Cum mi se intampla mie cand il folosesc pe M711.

Shield-ul de sub gauri este bine venit deoarece serveste drept difuzor pentru iluminarea RGB, dar si pentru a proteja electronicele de posibilele inundatii ale palmei tale.

Senzorul PMW 3389 a devenit dotare standard pentru toti soarecii de gaming performanti din momentul in care Razer au ramas fara exclusivitate. In esenta este foarte bine ca multi folosesc acest senzor deoarece este foarte performant. Din pacate multe implementari ale acestui senzor sunt facute in graba si prost. Ca de exemplu HyperX Pulsefire Pro, Dreammachines DM1 FPS si Xtrfy M4. Cel putin la aceste modele am observat ca au tracking-ul extrem de intarziat. Asta se intampla pentru ca „producatorii” au cerut cel mai mic lift off de la senzor. Si acest senzor are dificultati in a detecta miscarea la viteza mica daca lift off-ul este prea mic (la minim). Dar vom discuta mai multe in episodul doi al calatoriei prin lumea input lag. Pana atunci puteti citi primul material din acel serial, e mai interesant decat acest mouse.

Cablul siret, sau paracord, a devenit si el o dotare standard pentru soarecii de gaming. Este singurul fel in care poti utiliza un soarece cu cablu fara bungee (macara pentru cablu). Este extrem de usor si extrem de flexibil.

Toate specificatiile acestui soarece le gasiti pe pagina producatorului.

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Pot sa va spun de pe acum ca scartaitul nu m-a deranjat deloc. Asta pentru ca am permanent casti pe cap cand joc. Insa in pauzele dintre meciuri m-am trezit ca storc mausul in mana. Si nu stiu de ce.:)

O singura chestie m-a deranjat cat am utilizat mouse-ul. De fapt, o gaura ar fi mai specific. Mai exact ultima gaura de pe partea cu degetul mic.

Ce m-a deranjat? Faptul ca degetul mic ajungea taman acolo. Nu este neaparat o problema, dar cand imi creste unghia un pic mi se modifica gripul, caci devine mai prost.

Asa ca aveti si voi grija la cum va pica in mana. S-ar putea sa nu va prindeti din prima daca va pica bine sau nu.

Iar referitor la forma, aceastate impinge spre claw grip sau finger tip grip.

 

Software

Cooler Master au o singura aplicatie ce permite configurarea perifericelor lor. Si asta este super bine deoarece daca iti mai cumperi si o tastatura de la ei nu vei avea nevoie sa mai instalezi inca o aplicatie.

In ceea ce priveste funtionalitatea ei, sta super bine.

Poti modifica functiile butoanelor lui M711, ceea ce este absolut normal.

Iar la capitolul performanta poti alege daca sa ai lift off mare sau mic, functie absolut obligatorie pentru rezolvarea anumitor probleme de tracking ce pot aparea daca suprafata nu ofera un contrast suficient de mare pentru senzor (contrast invizibil pentru ochiul liber).

In ceea ce priveste performanta senzorului, poti alege intre 200 DPI si 32000 DPI. Probabil ca valoarea mare este obtinuta prin interpolare. Nu am gasit nicaieri vreo referinta despre acest senzor ca ar suporta nativ o aberatie precum 32000 DPI.

O alta caracteristica misto o reprezint aposibilitatea de a ajusta unghiul de functionare al mouse-ului. Practic ii alegi unghiul maxim la care mai poate functiona. Aceasta functie este utila pentru jucatorii low sens care ridica mouse-ul frecvent si practic il reaseaza pe pad nu perfect paralel cu acesta ci la un oarecare unghi.

Si pe langa acesti parametri, mai poti regla si debounce-ul pentru click-uri. Aceasta functie o sa o apreciezi in momentul in care mouse-ul o sa dea click-uri duble pentru o singura apasare. Acest efect apare dupa uzarea switch-urilor. Contactele metalice ale switch-urilor nu se arcuiesc dupa zeci de milioane de apasari asa cum o faceau dupa 5000 apasari. Si asta duce la o nevoie de un delay din ce in ce mai mare.

Software-ul ofera suport si pentru macro-uri cu tot cu delay-ul tastelor. Din pacate nu poate fi inregistrata si pozitia cursorului mouse-ului.

Aplicatia ofera suport si pentru profile cu configurari, insa, nu in memoria mouse-ului.

 

Verdict

Cred ca este cel mai straight forward verdict. Mouse-ul este cu plusuri si minusuri. Iar printre minusuri singurul ar fi ca mai scartaie din cand in cand si ca are o forma a gaurilor cam ciudata. La alti soareci gauriti nu imi intra unghia degetului mic in nicio fanta. Un mare plus il reprezinta software-ul. Macar poti modifica debounce-uld aca cumva ai nevoie candva. Si mi se pare absolut normal ca in anul 2021 sa iti ofere acest feature.

La capitolul senzor sta excelent. Nu a avut niciun fel de problema de tracking. Nici la low speed, nici la high speed.

Asa ca fara sa o mai lungim va recomand acest model. Daca il gasiti pe stoc. Daca nu, puteti sa va luati oricand un Razer Viper Roz.

Similar Articles

One thought on “Review: Cooler Master M711

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.