Sincer, este prima oara cand utilizez un mouse de la Corsair. Am incercat niste tastaturi si casti de la ei, chiar am avut pentru cateva luni o tastatura K63 Wireless si o pereche de casti HS70.

Nu erau produse rele, dar aveau hibele lor. De exemplu, HS70 se auzeau destul de bine, dar bateria avea o autonomie destul de mica avand in vedere ca singura iluminare prezenta pe casti este un led. Iar la K63 wireless era super enervant cand revenea din sleep, functia de wake-up dura vreo 10 secunde, timp in care eu scriam in gol sau stateam degeaba.

Corsair Ironclaw RGB review | WASD

Insa nu exista producator perfect, fiecare are probleme lui. Logitech are produse faine, dar un software jalnic, Razer au inceput in ultimul timp sa scoata produse decente insa mai au ceva de strabatut pana ajung la nivelul care trebuie, iar SteelSeries par a nu fi prezenti mai pe nicaieri.

 

Ce este Corsair Ironclaw RGB?

Corsair Ironclaw RGB este doar un alt mouse din multele produse aflate pe piata. Cu ce se diferentiaza de restul?

Pai, in primul rand vine cu un senzor optic PixArt PMW3391. Nu va panicati, 3391 este un 3390 cu ceva tweakuri aduse de catre Corsair, drept urmare si-au pus lacatel pe modificari si l-au denumit 3391. Bineinteles, aceste tweak-uri nu le fac publice din motive evidente…ca sa nu le fure altii.

Dar ideea este ca senzorul lor se comporta diferit de un 3390 si, cel putin teoretic, este mai bun.

Mouse-ul duce pana la 18.000 DPI, vine cu memorie onboard cu un profil, polling rate 1000Hz, cablul are o lungime de 180 cm si greutatea mouse-ului este de 105 grame fara cablu. Conform specificatiilor lor. Dar o sa il cantarim si noi.

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Butoane si grip

Click-urile sunt comode si au o actiune usoara si placuta. Insa am o mare problema cu scroll-ul. Daca tranzitia up/down decurge fara dificultati, click 3 se apasa destul de greu. Iar eu utilizez click 3  mai des decat click 2. Atat in browsing, dar si-n jocuri, unde am probabil la fiecare joc pe care-l joc cate un bind setat pe el.

Gripurile laterale prezente pe ambele parti sunt foarte faine. Desi sunt cauciucate, sunt destul de solide si ofera o senzatie sporita de control.

 

Forma si aspect

Clar mouse-ul este destinat celor cu maini mari. Avand palma de dimensiune medie nu neaparat ca m-am chinuit sa utilizez mouse-ul, controlul era acolo, doar ca era usor incomod.

Dupa cum specifica si Corsair, mouse-ul este destinat celor ce utilizeaza palm grip, deci asta a fost motivul pentru care forma nu m-a deranjat deloc cat am utilizat mouse-ul.

Materialul are o atingere placuta, insa suprafata are o problema. Sau reprezinta o problema doar pentru mine: este un magnet de amprente. Eu de felul meu sunt destul de imprastiat, traiesc intr-un haos controlat. Insa cand vine vorba de PC, atat de componente cat si de periferice, parca ma apuca o nebunie inexplicabila si le pastrez in conditii cat mai bune. Iar cand vad o amprenta pe mouse am senzatia ca mi-a bagat cineva degetul in ochi.

Iluminarea RGB este putin vizibila, doar pe logo si langa scroll, insa acest lucru nu m-a deranjat. Desi intial eram contra produselor RGB, in ultimul timp am tot achizitionat produse ce aveau acest “dar”. Insa, pe un mouse iluminarea mi se pare total inutila, pentru ca oricum acea iluminare o sa fie acoperita in timpul utilizarii.

Cablul este destul de rigid insa folosind un mouse bungee, un produs ce-l consider must have pentru un utilizator de mouse wired, acest lucru nu m-a deranjat prea mult.

Cat l-am utilizat am incercat o varietate mai larga de mousepaduri, cum ar fi SteelSeries QCK+, HyperX Fury S Large sau Logitech G640 si Fnatic Boost G1 Speed XL. Atat pe hard cat si pe panza, experienta de utilizare a fost ok.

 

Greutate

Corsair declara ca mouse-ul are 105 grame, insa, in realitate acesta cantareste 109 grame. Nu e foarte mare abaterea si diferenta este data de bucatica cablu din interiorul mouse-ului si conectorul acestuia la PCB. Sunt sigur ca atunci cand Corsair l-au cantarit, au facut-o fara cablu conectat la PCB-ul mouse-ului.

Oricum, e la granita decentei greutatea lui.

 

Software

Si cum era evident, softul utilizat este iCue. In momentul de fata mi se pare ca ar fi cel mai stabil software de periferice.

Ca la orice mouse de gaming, putem seta DPI, polling rate-ul, iluminarea, macro-uri sau binduri diferite pe butoane.

Cred ca la Synapse 2.0 am vazut prima data surface calibration, unde incercat cu un Deathadder Chroma si un mousepad Goliathus Speed, insa a iesit un mare fail. Insa in situatia de fata pare nu sa nu-mi fi afectat acuratetea. Dar nici nu stiu cat de mult m-a ajutat aceasta actiune.

 

Concluzie

La inceput aveam un oarecare hate pentru Corsair Ironclaw RGB, ce-l consideram oarecum nemeritat. Probabil pentru ca am crescut doar cu anumiti producatori si vad ca sunt si altii capabili sa ofere produse de calitate, poate chiar mai bune. Si poate asta ameninta fanboy-ul din mine, cel credeam ca a ramas fara influenta asupra mea din perioada liceului.

Insa apoi i-am vazut si hibele. Si da, poate reticienta mea n-a fost neaparat nefondata.

Daca vorbim doar din punct de vedere al senzorului, evident n-am ce sa reprosez. Daca vorbim din punct de vedere al constructiei, ma lovesc doua probleme maricele: greutatatea si click3. Dar poate la versiunea wireless, probleme au fost rezolvate. Cel putin acolo dispar problemele legate de greutate si cablul rigid.

Per total, este un mouse ok, atat pentru MOBA-uri, cat si pentru battle royal-uri. Poate sunt utilizatori ce pot trece peste acele probleme sau nu sunt deranjati de astfel de lucruri.

Iar pretul lui Corsair Ironclaw RGB este idee peste 300 lei, cel putem considera oarecum decent. Insa exista pe piata variante mai ok la acest prag.

  • Corsair Ironclaw RGB poate fi cumparat de la PC Garage la pretul de 304 Lei

Review overview
Summary Un mouse cu un senzor extrem de precis, cu o forma comoda pentru navigat, chiar si pentru jocuri. Dar nu pentru jocuri FPS, cel putin nu pentru ce nu se joaca casual.
4
Tagged

Similar Articles

2 thoughts on “Review: Corsair Ironclaw RGB gaming mouse

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.