In portofoliul Corsair exista deja un mouse micut, usor, ieftin si wireless. Iar mouse-ul care se alatura acestui portofoliu poarta numele din titlu.

Harpoon, modelul deja existent pe piata, il stim. L-am testat si retestat, fiind un mouse de nivel mediu. Este bun pentru o utilizare normala. Adica cu de toate.

Noul Katar Pro Wireless se aseamana cu Harpoon Wireless la tot, mai putin forma.

Bine, formatul acesta de mouse mediu ce functioneaza cu o baterie normala nu aveau in portofoliu.

Oricum, senzorul ma astept sa se comporte ok la viteze mici de miscare a soarecelui.

Pana una alta haideti sa vedem ce caracteristici aduce Katar.

 

Ce este Corsair Katar Pro wireless?

Este un mouse compact cvasisimetric cu un senzor cu performanta medie.

Logitech G Pro Wireless la stanga, Corsair Katar Pro Wireless la mijloc si Logitech G305 la dreapta

Bine, simetria se termina acolo unde intalnesti butoanele laterale pe o singura parte.

Dar cert este ca se incadreaza cumva in categoria entry level – mainstream.

Cam pe acolo unde gasiti si Logitech G305. Cu acest model ar cam vrea sa se lupte pentru marketshare.

Totusi, pentru partea mai semi pro a gamingului, Katar Pro Wireless a pierdut lupta din start cu G305, deoarece acesta din urma are un senzor mult mai performant. Se vede in rata de adoptie a senzorului in segmentul Pro gaming. Adica PMW3325 din Katar Pro nu e folosit de niciun pro gamer. In schimb, G305 cu totul, sau varianta custom si neoficiala Ultra Light, este destul de raspandit.

Totusi, asta nu inseamna ca mouse-ul Katar Pro Wireless  nu isi are locul in piata.Desi pare acelasi lucru, forma este complet diferita.

Dar am sa va povestesc in capitolul „Experienta in timpul utilizarii” despre forma si greutate.

La fel ca si in cazul brandului amintit mai devreme, Katar Pro Wireless are si o varianta cu fir. Bineinteles, acleasi lucru il vedem si in cazul Logitech.

Au G305 complet wireless si G102/203 cu fir, care mostenesc forma celui wireless.

Asa cum am lasat sa se inteleaga, si Katar Pro Wireless este construit in maniera full wireless, iar din acest motiv nu este prevazut cu o mufa pentru incarcare.

Pana la urma se adreseaza unei categorii de utilizatori care urasc sa foloseasca un cablu pentru incarcare.

Bine, Katar Pro Wireless are ceva in plus fata de G305: protocol Bluetooth.

 

Galerie foto Corsair Katara Pro Wireless

 

Input lag – Metodologie

Am inceput testarea soareicolor de gaming cu aceasta noua versiune a metodologiei in momentul in care am publicat soarecele Mountain Makalu 67. Deja am facut mici ajustari ale metodologiei, in sensul ca nu mai luam date pentru 5 supfrate, ci doar pentru doua suprafete reprezentative. Una tare si una de carpa. Mai exact, Logitech G440 si Razer Goliathus.

  • camera 1000 fps
  • Indicator vizual si declansator miscare mouse (electrocorditor)
  • CS:GO la 400 fps, 1920×1080, low details
  • Platforma de teste
  • Monitor AORUS KD25F – Cel mai rapid 240 Hz

Bineinteles, fara Sony RX 100 Va nu se putea. Este camera la 1000 fps pe care o folosim de ceva vreme si vom continua sa o mai folosim, pentru ca, in esenta, fiecare cadru capturat la 1000 fps reprezinta o milisecunda. Si, prin urmare, este o unealta nemaipomenita pentru masurat timpul cu o precizie ridicata.

In ceea ce priveste electrocorditorul despre care v-am tot povestit, acesta este compus dintr-un ciocan ce penduleaza si impinge mouse-ul. In momentul in care cele doua se ating, circuitul se inchide pe sarcina negativa si LED-ul se aprinde. Aprinderea LED-ului imi indica momentul in care mouse-ul a inceput sa se miste.

Viteza de deplasare a ciocanului este identica la fiecare lovitura. Nu poate fi pendulat prea mult pentru ca este prevazut cu o piedica in partea din spate. Viteza este suficient de mare cat sa puna in dificultate senzorii entry level vechi.

Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Input lag – Rezultate

Mai jos aveti toate cifrele legat de soarecele Corsair Katar Pro Wireless. Am sa ma folosesc de Google Sheets pentru a putea actualiza automat toate cifrele din toate review-urile. Intentionez sa testez si versiuni ulterioare ale firmware-urilor pe care le vor scoate fiecare producator.

Daca aveti dificultati in a urmari tabelul encapsulat pe site, il puteti deschide intr-un tab nou.

Input lag – Comparativ

La fel ca si in capitolul de mai sus, am sa ma folosesc tot de Google Sheets. Mai jos aveti graficul cu media tuturor soarecilor pe care ii vom testa folosind procedura la 400 fps. Acest grafic se va actualiza automat in toate review-urile. Asa ca e posibil ca azi sa existe un set de cifre, iar peste doua saptamani acesta sa se dubleze.

Xtrfy M4 are niste probleme serioase cu senzorul, iar din acest motiv ofera niste rezultate atat de mari. I-am contactat pe Xtrfy si astept sa vina cu un firmware nou, sau sa isi dea seama daca exemplarul meu este defect. Oricum, lag-ul lui se simte ocazional. In unele situatii functioneaza excelent, dar doar daca mausul se afla deja in miscare. Lag-ul isi face simtita prezenta atunci cand senzorul se opreste din miscare. Ii cam ia ceva timp ca sa isi dea seama ca s-a miscat.

Acelasi lucru se poate spune si despre Corsair Katar Pro Wireless. Cea mai mare problema a lui a fost functionarea pe mousepad-ul Logitech G440, adica pe o suprafata dura. Pe una soft a functionat corect si nu a fost chiar atat de laggy. Cam la fel am observat ca s-a comportat si Harpoon.

 

Experienta in timpul utilizarii

Forma si greutate

Forma lui Corsair Katar Pro Wireless este in linii mari asemanatoarea cu cea a lui G305. Totusi, am observat ca are o cocoasa mai ingusta Katar. Asta te va impinge spre claw grip chiar in momentele in care esti stresat si nu poti acorda atentie grip-ului (lucru pe care oricum nu ar trebui sa il faci niciodata).

Pentru mana mea de dimensiuni medii, am descoperit ca cea mai confortabila utilizare este sub forma de fingertip grip. Acest gen de grip il consider util doar in Windows si scenariile de lene maxima. In niciun caz bun pentru precizie in shootere.

Centrul de greutate este situat sub butonul lateral de back. Adica cel din spate. Este o pozitie buna, dar in cazul meu cumva in spatele punctului de grip natural.

Asta ma face sa imi tot corectez gripul in timp ce il folosesc. E destul de clar nu se potriveste perfect cu mana mea. Insa cu una mai mica vine ca mulat.

 

Butoane si Scroll

Butoanele principale au cursa cam lunga si uneori pare ca dureaza o eternitate pana se apasa click-ul. Pe langa faptul ca are click-uri zgomotoase, in functie de zona pe care apesi, vei genera un sunet diferit pentru fiecare click.

Pasii rotitei sunt destul de bine definiti, dar uneori ai impresia ca se freaca plastic pe plastic. Dar asta se intampla doar cand scrollezi extrem de lent. Ca atunci cand stai degeaba pe Facebook. Striatiile prezente pe scroll sunt extrem de bine realizate pentru ca sporesc grip-ul degetului.

Butoanele laterale seamna extrem de bine cu cele ale lui G305. Da, sunt un pic mai mari ale lui Katar Pro, dar apasarea lor o vei face atingand dunga mai in relief (o poti vedea in poza de mai sus)

 

Verdict

Corsair Katar Pro este un maus pentru jucatul ocazional. Este clasificat ca fiind un soarece de gaming, insa, in mod clar poate fi incadrat si la utilizarea normala.

Doar pentru ca are Pro in nume, nu ar trebui sa va ganditi ca este destinat pro gaming-ului. Este un maus bun, cu functiile minime necesare. Dar in afara de MOBA-uri, nu ma vad jucand altceva cu el. In fps-uri doar m-a enervat forma lui pentru ca, dintr-un motiv necunoscut, grip-ul meu in ultima perioada a fugit spre palm.

In ceea ce priveste performanta lui, ei bine, totul este dictat de senzor. Daca cumva il cunosti si stii ca te incadrezi in limitele lui de tracking cu miscarea mainii tale, atunci go for it. Dar, daca stii ca joci low sens si folosesti un mousepad mare, de 40 cm, orienteaza-te spre un model de la ei cu senzor mai bun. Ironclaw, de exemplu.

Este foarte usor sa dai acest senzor „peste cap” daca misti mana super rapid. Dar, asa cum am mai zis, acest gen de comportament este specific pro gaming-ului.

De asemenea, nici power managementul nu este cel mai stralucit de pe planeta. Adica am setat un delay de 600 secunde pentru sleep mode din software si il gaseam „adormit” dupa 1 minut in timp ce ii masuram lag-ul. Dar astfel de aspecte le vor rezolva cu firmware-uri noi sau actualizari ale iCUE.

Nu uitati, functioneaza mai bine pe mousepad de carpa!

  • Puteti cumpara Corsair Katar Pro Wireless de la PC Garage la pretul de 299 Lei

Similar Articles

2 thoughts on “Review: Corsair Katar Pro Wireless

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.