Corsair Katar Pro este directionat catre un public mai rafinat, care isi doreste un setup cu un profil redus. Nu toate mouse-urile de gaming trebuie sa se identifice prin forme ciudate, culori tipatoare sau un design flamboiant in general.

Ca testament al acestei directii, Katar Pro este insemnat pe click-ul din stanga cu //KT. In aceeasi maniera se prezinta versiunea wireless (//KTWL) si XT (//KTXT).

Daca in 2050 as intra intr-o gladire de birouri, nu m-ar surprinde sa vad un Katar. Are intocmai acel iz classic-futurist dintr-o corporatie. Curbe si cute de Cybertruck à la Corsair.

Corsair Katar Pro review | WASD

 

Ce este Corsair Katar Pro?

Un mouse de gaming cu fir de buget. Face parte din familia minimalistelor Katar.

Katar Pro reprezinta copilul mijlociu dintre Wireless si XT. Fulger i-a revizuit deja pe ambii, asa ca voi prezenta succint diferentele in tabelul de mai jos:

Katar Pro Wireless Katar Pro Katar Pro XT
Model Senzor PMW3325 PAW3327 PMW3391
Sensibilitate 10.000 DPI 12.400 DPI 18.000 DPI
Polling Rate 1.000 Hz 1.000 Hz 1.000 Hz
Butoane programabile 6 6 6
RGB Nu Da Da
Conectivitate USB Type-A dongle, Bluetooth Cablu USB Type-A Cablu USB Type-A
Cablu Cauciucat Textil
Dimensiuni (LxWxH)  115.8 x 64.2 x 37.8 mm  115.8 x 64.2 x 37.8 mm  115.8 x 64.2 x 37.8 mm
Greutate 96 g 69 g 73 g

Versiunea Pro are un sasiu identic cu fratii sai, e cel mai usor in greutate, iar cablul e cauciucat. Senzorul este superior PixArt-ului de pe Wireless si inferior fata de XT.

Forma indeamna utilizatorul in mod cert catre palm grip, dar podul palmei nu atinge logo-ul Corsair. Doar degetele tind sa stea intinse si relaxate, iar, daca nu vrei asta, treci direct la fingertip grip. Mouse-ul este atat de mic si cocosat incat un claw grip nu poate fi obtinut fara sa fac vreo mini-intindere.

Poate fi utilizat atat de stangaci, cat si de dreptaci. Nu e demn de titlul „perfect ambidextru” din cauza butoanelor laterale ce se gasesc doar pe partea stanga.

Pe fund are 2 skates-uri mari non-PTFE, frontal si posterior.

 

Galerie Foto

Experienta in timpul utilizarii

Dupa o zi de antrenament in 3D Aim Trainer la Sphere Clash, nivelul 1, am obtinut cu Katar Pro urmatoarele cifre:

Dispunand de un seznor cu un lift-off distance destul de mare, nu m-am incumetat sa-l testez la flick-uri (la care nici nu ma pricep), asa ca luati rezultatele cu un dram de sare.

Voi mai folosi Trainer-ul si la soarecii viitori, urmand sa schimb testele in functie de caracteristici. Desigur, nu fara sa fac o incalzire sanatoasa.

 

Input lag

Dupa ce am extenuat click-ul stang in Trainer, i-am dat mouse-ul si lui Fulger sa-l mai cotonogeasca putin. Cu ciocanelul.

Metodologia si alte detalii fine prin care ajunge barbosul la cifrele de mai jos, o gasiti aici.

Senzorul PAW3327 e foarte departe de fratele mai mare, XT, care momentan se situeza in top #3. Pentru unii, se poate justifica diferenta de 90 lei (la momentul redactarii articolului) pentru a scadea 1.62 milisecunde de lag. Pentru altii, gamerii modesti si moderati, e o cantitate neglijabila si chiar insesizabila.

Ca de obicei, depinde de preferinte. Cine vrea sa se antreneze in regim eSports, isi va gasi un aliat de incredere in PMW3391 de pe XT. Cine vrea doar sa bage un Valorant pe weekend cu baietii, nu va simti neajunsuri cu varianta standard.

 

Forma si constructie

Intreg mouse-ul este texturat mat. Click-urile imi dau senzatia ca pun degetele pe un perete, dar mult mai fin. Sunt oarecum grunjase; daca le zgarii delicat cu unghia, mi se face pielea de gaina. Degetele stau fixe in timpul sesiunilor de joc, indiferent ca transpira mana sau nu; asta conteaza in final.

Pe abele laterale reies mici triughiuri care confera degetului mare si celui mic control, aidoma formelor reliefate de pe suprafetele metalice.

Constructia pare foarte solida, chiar daca e din plastic, si niciun buton nu tradeaza vreun joc. Aspectul asta ii confera o aura mai premium decat gama de buget in care se afla soarecele.

La 69 g (nice), imi da impresia de mouse greu. Sunt perfect constient ca abia Corsair Dark Core RGB Pro la 133 g e voinic, dar la Katar Pro, fiind mai mic, greutatea nu e distribuita la fel de egal.

Poate sunt eu prea obisnuit cu mouse-urile wireless si simt acel fir ca ma trage in jos ca o ancora. Cine poate spune?

Legat de fir: il urasc. Katar Pro XT are unul textil, mai usor si mai flexibil, care nu pastreaza fiecare indoitura. Dar, trecand peste, de fapt nu il sufar din cauza ca e exact acelasi tip ca la incarcatoarele de telefon. In timp, am rupt atatea cabluri de genul incat nu mai vreau sa utilizez vreunul. Poate de aici si afinitatea mea pentru wireless.

 

Butoane si scroll

Click-urile principale nu se apasa foarte usor, lucru care ajuta la evitarea actionarilor accidentale. M-am obisnuit rapid cu forta ceruta, dar n-am scapat de senzatia mecanica. Parca sunt la propriu niste tragace.

Fata de XT, click-urile de pe Pro au un sunet mai infundat, mai greoi. In ton cu constructia.

Rotita are un cauciuc neted care imi aminteste de anvelopele motocicletelor. Scroll-ul se apasa si mai greu decat butoanele principale, insa cu acesta nu m-am putut obisnui.

Cand imping de rotita, scoate un zgomot ca de rasnita. Daca trag de ea, e ok, aproape silentioasa, iar feedback-ul e subtil si tactil. Dar serios, cand roata se misca inainte, simt ca daca continui rup ceva.

Cele doua butoane laterale sunt singurele mai moi, care ies putin din tiparul mouse-ului. Daca intreaga carcasa pare ca e de metal si ascunde un mecanism complex dedesubt, butoanele laterale zici ca-s de jucarie. Noroc ca functioneaza optim, adica le apas usor si doar cand vreau eu. Sunt pozitionate la o inaltime ideala pentru a nu le apasa in timpul meciului.

Pe switch-ul de DPI pot fi schimbate 3 profile DPI in iCUE, ceea ce ma aduce la…

 

Software

Am avut o surpriza cand am reinstalat iCUE, UI-ul a fost regandit aproape complet. Daca data trecuta mi s-a parut greu de navigat, acum Corsair chiar au usurat experienta.

De aici pot fi reprogramate toate cele 6 butoane, customizat RGB-ul de pe rotita, setat DPI-ul si polling rate-ul.

Redesign-ul vine si cu incorporarea inteligenta care permite sincronizarea mai multor componente si periferice, de la brand-uri diferite, ca un tot unitar RGB. Daca ai Lenovo, ROG si Corsair, toate vor reda aceleasi culori RGB, care se mai si adapteaza la filme sau jocuri.

Verdict

Corsair Katar Pro este un mouse de buget pentru cei care isi doresc un rozator minimalist, elegant si, s-o spunem pe sleau, foarte smecher.

Forma nu va acomoda toti utilizatorii, dar nici nu e nevoie. Oameni diferiti, mouse-uri diferite. Ma bucur ca nu debordeaza de RGB si isi pastreaza identitatea corpo-futurista.

Ca aim, m-am impacat mai bine decat as fi crezut cu el. La cat de mic e, la fel de bine in pot controla. Doar ca forma imi cam recalibreaza tendoanele si falangele, asa ca ma bucur ca l-am avut doar la review.

In gama de buget unde se afla, Corsair Katar Pro face o impresie premium. Este construit bine, materialele nu strang mizerie si reziduri si sunt sigur ca in cativa ani nu se va degrada indeajuns cat sa se observe. Totusi, preferam cu draga inima cablul textil de pe XT, ca sa ofere un pachet premium complet.

Senzorul este entry-level, iar singurul motiv pentru care nu il recomand e distanta de lift-off imensa. Adica, Katar Pro nu e de incredere in FPS-urile care necesita reactii la milisecunda si flick-uri MLG.

In final, e un mouse din „vechea garda” cu blana noua. Daca vrei soarec de eSports, mergi pe XT.

Review overview
Summary Un mouse cu o forma nisata care sigur isi va gasi parteneri. La entry-level, iese in evidenta prin aspect si constructia premium. Iz-ul de unicitate cu care vine insotit Katar Pro e de luat in seama pe o piata aproape dominata de forme de ou.
4
Tagged

Similar Articles

One thought on “Review: Corsair Katar Pro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.