De fel in general eram dispus sa incerc diversi producatori „noname” de periferice, insa doar cand venea vorba de casti, mousepad-uri sau tastaturi.

Bine, asta cu noname-ul e putin cam dura. Eram dispus sa testez produse de la producatori ce nu intrau in top 4: Razer, SteelSeries, Logitech si HyperX.

Dar cand vine vorba de soareci, eram dispus sa utilizez doar mousi de la producatori consacrati. Insa cu timpul, mi-a disparut putin aceasta teama nefondata si am inceput sa testez de curiozitate mousi Zowie, Roccat si Finalmouse.

Dar am facut prostia sa vad ce pot mousi precum Natec sau de la branduri similare. Imi venea de multe ori sa deschid geamul si sa le catapultez direct de pe birou. Sau daca eram in toane ceva mai bune, le donam colegilor de prin birou.

Ei bine, in numele curiozitatii ce nu mi-a fost gadilata in ultima perioada, am zis sa testez doi mousi de la producatori ce nu se afla in acel top4 pe care l-am specificat mai sus. Primul este mouse-ul XM1 de la Endgame Gear, produs ce a atras cateva priviri, nu doar prin senzorul cu care este dotat, dar si prin pretul pe care soarecul il are.

Si m-a impresionat putin este faptul ca a atras aceste priviri, mai ales pentru ca ii lipseste o dotare „socanta”, anume iluminarea. Si in ziua de azi cam orice soarec, oricat de ieftin sau performant ar fi, este taxat aspru de catre public daca nu dispune de iluminare, mai ales RGB. Insa am spus-o de nenumarate ori, iluminarea pe mousii de gaming mi se pare complet inutila.

Endgame Gear XM1 review | WASD.ro

 

Ce este Endgame Gear XM1?

Hai sa incepem cu inceputul. Endgame Gear este o alta firma detinuta de gigantul Caseking. Este primul soarece cu acest nume si tot site-ul lor de prezentare se invarte in jurul acestui mouse. Este de asteptat ca pe viitor sa mai apara si alte produse, insa noi habar n-avem cand vor aparea acestea.

Mouse-ul de gaming de la Endgame vine dotat cu un senzor optic performant, mai exact PixArt 3389 ce poate fi ajustat din 50 in 50 DPI pana la maxim-ul de 16.000 DPI.

Click-urile stanga si dreapta vin cu switch-uri mecanice Omron, iar cei de la Endgame se lauda ca acestea au un timp de raspuns mai mic de 1ms.

Mouse-ul cantareste doar 70 de grame, fiind un alt „greu” al revolutiei ce se afla in reprezent pe piata, adica de mousi lightweight.

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Cu Endgame Gear XM1 m-am jucat in mare doar CS:GO. Si dupa cum am spus-o si in alte materiale, eu ma joc low sens. Anume 400 DPI si ingame sensitivity 1.1 sau 1.3, depinde de caz. Am avut momente cand ma jucam si cu sensitivity 0.8.

Dar m-am lovit de o problema majora cu XM1. Anume in 9 din 10 cazuri in care trageam repede de soarec, mousepad-ul se termina si incercam sa-l repozitionez pe suprafata, in momentul in care acesta lua contact cu mousepadul mi se activau click-urile, in special click dreapta.

Desi pe site-ul oficial cei de la Engame Gear se lauda ca aceasta problema se rezolva cu firmware-ul 1.62, la mine problema persista. Deci fie am prins eu un exemplar cu probleme, fie aceste probleme au fost rezolvate partial.

Sansele sunt foarte mari ca exemplarul pe care l-am cumparat sa fie defect pentru ca o astfel de problema a intalnit si ang cand a testat Asus Gladius. Si doar acel exemplar avea problema click-urilor. Celelalte sample-uri existente in Romania la momentul respectiv nu prezentau aceasta problema.

Oricum, il voi duce la garantie.

 

Forma si constructie

Forma mouse-ul este un confortabila. Nu ma pot decide exact cu ce soarec se aseamana, poate ar fi o combinatie de Abyssus si Imperator, doar ca a iesit lat si nitel turtit.

Firul lasa de dorit, ceva similar gasesti si pe unii mousi de office. Un cablu paracord ar adaugat 1-2 dolari in plus la costul de productie, deci ceva nesemnificativ. Insa au preferat un cablu ce daca nu utilizezi si un mouse bungee in mod sigur devine problematic.

Nu-mi prea place nici suprafata mouse-ului. Eu de fel imi ingrijesc perifericele, curatandu-le des de ampreinte si de praf. Iar XM 1 dupa doar cateva minute de utilizare avea deja niste urme pe el parca ar fi stat minim o luna intr-o sala de gaming cu un trafic destul de mare.

Imi plac destul de mult skatez-urile din politetrafluoretilena sau pe scurt PTFE. Sunt niste bucati maricele si aluneca foarte bine pe un pad gros precum SteelSeries QCK Heavy.

 

Butoane si scroll

Click-urile laterale sunt cam galagioase pentru gusturile mele. Insa oricum eu la orice mouse pe care-l folosesc dau disable acelor butoane, asa ca nu prea m-a afectat acest lucru.

Scroll-ul este unul decent, nu foarte galagios insa as fi preferat ceva cu striatii mai in relief, lucru ce m-ar fi ajutat in CS:GO pentru bunnyhop.

Click stanga si dreapta sunt cam lungi si late pentru gusturile mele. Adica cu ochiul liber observi ca doar click-urile reprezinta~40% din mouse. Dar macar sunt silent si au o senzatie decenta la apasare.

 

Software

Software-ul nu iese cu nimic in evidenta si poate in unele cazuri pare chiar sec. Insa acopera exact ce este necesar. Anume dezactivare butoane, modificare trepte DPI si update de firmware.

 

Verdict

Scurt si la obiect, este un mouse cu un senzor performant si un produs ieftin. Atat.

Este de apreciat ca la primul produs lansat au reusit sa scoata un produs decent, insa este loc de mai bine pe viitor.

Are ceva lucruri ce nu-mi plac la el si cea mai grava este activarea click-urilor la repunerea mouse-ului pe pad. Chestie pe care toti jucatorii low sens o fac in mod repetat. Si are legatura strict cu marele lor mesaj de marketing ca au click-uri cu tehnologie de 1ms. Dar reducand acel delay au stricat si algoritmul de debouncing care nu mai filtreaza corect click-urile false.

Experienta de unboxing este si ea una seaca. M-am simtit fix ca atunci cand eram copil si imi luau ai mei incaltari doar ca sa le stric la fotbal. Insa nu este neaparat un lucru negativ, pentru ca oricum in proportie mare acel ambalaj ajunge in tomberon.

Insa nu toti au scos produse de top din prima. Eu unul imi aduc aminte cu usurinta ce atrocitati au scos prima oara pe piata producatori cu un renume mult mai mare decat al celor de la Endgame.

Iar in momentul publicarii review-ului, mouse-ul are un super pret de doar 203.99 lei la PC Garage. Si daca ma uit putin pe oferta, nu prea gasesti un mouse cu specificatii oarecum similare in bugetul acesta.

Similar Articles

2 thoughts on “Review: Endgame Gear XM1

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.