Anul 2019 a fost destul de incarcat pe piata de periferice de gaming. Logitech a refresh-uit tot portofoliul lor de mousi ce au avut priza la public si i-au dotat cu senzor HERO 16K, am vazut gloriosul mouse ce l-a asteptat toata lumea cu sufletul la gura.

A iesit de Model Oaie in mare, dar macar l-a vazut lumea la fata. SteelSeries a stat nitel degeaba, mi-a atras privirea doar cu Sensei Ten si Apex Pro. Iar Hyperx… au fost putin absenti, dar multe promotii. Doar un Alpha 7.1, Orbit S si un mouse wireless.

Ok, deci n-a fost un an cu foarte multe noutati din partea celorlalti producatori. Insa culmea, Razer a tinut stacheta ridicata anul asta si a avut foarte foarte foarte multe lansari. De la gadgeturi semi fashion/gaming pana la periferice noi.

Si au rupt gura targului cu Razer Viper, dar au reusit sa puna pe piata si un rival pentru Logitech G PRO Wireless prin varianta lor a lui Viper fara fir.

Iar acum Basilisk. Un mouse ce parea ok la prima vedere initial. De ce l-au scos si Wireless? De ce n-a iesit un Deathadder Wireless? Renunta in sfarsit Razer la punctul lor de reper cand vine vorba de mousi?

Sincer, nu cred. Doar ca probabil vor sa-l ascunda nitel de public ca sa-l mai „uite” lumea, iar probabil peste un an-doi o sa primeasca si el versiune Ultimate.

Razer Basilisk Ultimate review | WASD

 

Ce este Razer Basilisk Ultimate?

Ca si Razer Viper Ultimate, Basilisk Ultimate vine cu senzorul optic vedeta al lui Razer, anume Razer Focus+ ce este facut in parteneriat cu cei de la PixArt. Acesta are o viteza de tracking de 650 IPS, duce pana la 20.000 DPI si vine cu diverse functii noi precum Smart Tracking, Asymmetric Lift Off si Motion Sync.

Insa nu s-a oprit doar aici Razer in a implementa caracteristici de pe Viper pe Basilisk. Cel din urma vine dotat cu switch-urile optice, dar si firul Razer Speedflex ce din greseala poate fi confundat de catre vreo bunicuta cu un siret futurist.

Pe memoria interna a mouse-ului pot fi stocate 5 profile, insa din pacate acesta nu retine deloc iluminarea custom pe care o se tezi in Chroma Studio.

Acesta are un design ergonomic, dispune de 11 butoane programabile, cantareste 107 grame si are o durata de viata a acumulatorului de pana la 100 de ore, asta cu iluminarea oprita.

Si o alta chestie misto pe care au implementat-o este rotita care regleaza rezistenta scroll-ului. Nu ma refer la durata de viata, ci la accentuarea pasilor rotitei pana al disparitia lor total. Si nu, nu este la fel ca Infinite Scroll de la Logitech. Nu dai o data si sa se invarta free wheelie mult si bine. Doar face sa dispara pasii.

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Ca orice mouse de gaming ce-mi trece pragul, aceste este stresat in cateva sesiuni de Dota2, PUBG si CS:GO.

Iar cand vine vorba de CS:GO, acesta beneficiaza de un tratament aparte. Este aruncat in diverse sesiuni, precum deathmatch, aim_map 1v1 sau matchmaking.

 

Forma si constructie

Asta a fost primul meu contact cu Basilisk. Stiam de nume, nu stiam cum se simte. Si va dati seama ca am fost nitel pleostit cand am vazut ca seamana la forma fix cu un Logitech G502 intrat la apa. Ok, nu este o forma neaparat rea, insa este una ce se adreseaza oarecum gamerilor casual sau in cel mai bun caz jucatorilor de MOBA.

Cu un asemenea mouse, eu unul nu prea ma inteleg in jocuri precum CS:GO sau PUBG. Dar na, sunt cazuri si cazuri.

Mouse-ul atinge greutatea de 107 grame si mi se pare putintel maricica, mai ales ca este un mouse mare.

Insa greutatea asta nu afecteaza atat de rau un utilizator, pentru ca dupa cum m-am plans oleaca mai sus, Basilisk Ultimate nu este un mouse pentru jucatorii de FPS-uri.

Si am nimerit-o si cu charging dock-ul. Ziceam tot la Viper Ultimate ca mie mi se pare urat, insa pare are un design generalist si cel mai probabil ar urma sa fie folosit si pentru alte modele de mousi. Pacat ca in ziua aia n-am fost inspirat sa ma lovesc de o agentie Loto si astfel as fi scris acest material de pe plaja.

 

Butoane si scroll

Asa cum am zis mai sus scroll-ul seamana intr-un fel cu cel al lui G502, insa nu in totalitate. Au omis intentionat sau nu, fix lucrul ce-l facea foarte sexos pe G502, anume infinite scroll-ul. Deci scroll-ul lui Basilisk se aude ca cel de pe G502 cand nu are „roata” blocata.

Insa scroll-ul lui Razer Basilisk Ultimate poate fi usor deblocat, rotind de butonul „Resistance” ce se afla pe burta soarecului. Insa il face un scroll comestibil, usor de deplasat si silentios, daar nu infinite scroll.

Butoanele laterale sunt aplasate intr-o zona oarecum clasica, fix sub click stanga si deasupra grip-ului lateral.

Cum in momentul de fata nu utilizez o tastatura cu taste multimedia, mi-am setat ca acele doua butoane sa fie skip backward si skip forward, asta pentru ca de multe ori Dota 2 merge foarte bine cu muzica.

Click-urile principale nu-s nici ele de lepadat si inca sunt surprins placut de faptul ca sunt silent.

 

Si o alta implementare misto o reprezinta butonul supranumit si sniper button. Acesta este total diferit de ceea ce am mai intalnit si nu numai ca poate fi indepartat complet, dar partea din plastic care acopera switch-ul este o parghie din plastic si apasarea se face mult mai placut decat in cazul butoanelor clasice de sniping.

 

Software

Pentru modificare DPI, iluminare, macro-uri si altele se utilizeaza software-ul Razer Synapse 3. Pana acum, acesta a fost a fost aplicatie destul de teapana si dadea rateuri destul de rar.

Insa, dupa cum spuneam in materialul cu Razer Kraken Kitty, de ceva timp Synapse are o problema super enervanta. Anume, cand il trazneste pe el cheful de update sau daca scoti de exemplu mouse-ul din port-ul USB si il bagi tot acolo, Synapse reuseste cumva sa-ti taie toate porturile USB de pe placa de baza.

Adica nu conteaza ce alte periferice ai conectate in momentul respectiv la PC, nu conteaza ca ai o tastatura HyperX, casti Logitech, un HDD extern sau mai stiu eu ce alte periferice conectate la PC. Cand incepe Synapse update-ul ai pus-o, ti-a taiat totul.

 

Verdict

Razer tot anul 2019 s-a aflat pe un trend ascendent, cel putin din punctul meu de vedere. Au abandonat cel putin momentan pista aia hidoasa in care erau refresh peste refresh pentru Deathadder si Blackwidow si au scos niste periferice chiar faine. Evident totul culimand cu Viper.

Insa sa revenim la Basilisk Ultimate. Ignorand faptul ca a imprumutat design-ul unui alt mouse, Razer Basilisk Ultimate este un mouse foarte reusit. Si eu unul pot ignora foarte usor acest lucru pentru ca, in primul rand nu este primul produs unde Razer se inspira de un design. Si nici nu este singurul producator de periferice care face asta.

Nu vorbesc doar din perspectiva unui mouse wireless de gaming, ci in general a soarecilor dedicate.

Pana la urma asta se intampla in toate domeniile si nu poti spune ca Mercedes a copiat pe o alta companie doar pentru ca au folosit 4 roti cu jante de 18 inci.

Si Basilisk Ultimate momentan nu e este in stoc in Romania, insa daca ne uitam la SRP-ul lui Razer, care este de 189.99 Euro, deci cel mai probabil la noi o sa fie listat undeva un jurul sumei de 900 lei.

Si da, este o suma mare pentru un mouse de gaming, fie el si perfomant, dar si wireless. Daca la Razer Viper Ultimate am trecut cu vederea pretul, care era oleaca mai jos, am facut asta pentru ca este un mouse cu care poti performa in jocuri, este adresat chiar si pro gamerilor.

Similar Articles

2 thoughts on “Review: Razer Basilisk Ultimate

  1. „…seamana la forma fix cu un Logitech G502 intrat la apa. Ok, nu este o forma neaparat rea, insa este una ce se adreseaza oarecum gamerilor casual sau in cel mai bun caz jucatorilor de MOBA.”

    Poti da mai multe detalii? de ce crezi asa, dupa ce criterii se face asa o categorizare? ok, greutatea, pentru cs e nevoie de ceva mai usor (cazul general).
    Sunt utilizator de g502, joc doar MOBA… dar imi este interesant cum ai gandit.
    Multumesc!

    1. Salut, nu este o forma deloc confortabila pentru flick-uri de exemplu.
      Si mie imi place forma lui g502 sa stau sa navighez pe net, un excel sau o dota. Dar in CS imi rup falangele. Si nu este din vina dimensiunii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.