In urma cu 14 ani Razer avea sa lanseze soarecul ce este practic sinonim cu termenul mouse-ul de gaming, produs ce orice gamer il recunoaste: Deathadder.

Cel mai de succes mouse de gaming, lucru ce este pe deplin meritat, a pornit oarecum de la ceva ce este destul de practicat in aceasta piata. Au copiat un model, doar ca l-au imbunatatit.

Ei bine, forma la baza este a lui Microsoft Intelli 3.0, ce chiar si atunci era la baza un mouse de office, doar ca era superior oricarui soarec prezent pe piata la vremea respectiva.

Avea o forma foarte comoda, un senzor optic bun pentru acele vremuri si cel mai important, nu te scarpinai serios in portofel ca sa-l achizitionezi.

Dar cu trecerea timpului senzorul si-a aratat limitele, scroll-ul era penibil, iar vopseaua nu era asa deosebita pentru ca dupa un an de utilizare arata de parca ar fi fost facut posta intr-o sala de net de niste oameni ce se joaca zeci de ore pe zi.

Si uite asa, Razer a luat forma unui mouse legendar, a folosit o carcasa calitativa versus cea de pe Intelli, i-a pus un senzor optic de top pentru vremea respectiva, chiar daca avea doar 1800 dpi, dar i-au pus si iluminare. Si asa a luat nastere Razer Deathadder.

Imi aduc aminte si acum ca l-am cumparat instant cum a aparut pe piata romaneasca. In magazinele mari de pe atunci inca nu era pe stoc, magazine precum Diverta (erau mari la vremea respectiva), Altex, Depozitul de calculatoare si altele.

Pe stoc a aparut la Mega Byte, un magazin IT ce avea locatia pe Bd Marasesti, iar service-ul produselor il faceau intr-o bucatarie de 5 mp.

Nu era un magazin extravagant, dar la vremea aia perifericele de gaming erau un domeniu nisat, ei fiind printre putinii care aveau toti producatorii de top, dar si preturi accesibile.

Si cum a intrat soarecul pe stoc, am sunat acolo sa-mi rezerv un produs, m-am dus l-am ridicat si am fugit spre casa sa ma joc cu el.

Stiu ca pana seara in ziua respectiva, deja aveau rupturi de stocuri pe Deathadder. Bine, ce-i drept nici n-au avut multe bucati, fie atat si-au permis sa cumpere, fie au crezut ca risca cu el.

Dar in fine, trecem peste partea asta. Intre mine si Deathadder a fost dragoste la prima atingere. M-am inteles foarte bine cu el, mai ales dupa un timp in care am inceput sa-l folosesc pe mousepad-ul QPad CT Large.

Consider ca atunci a fost apogeul aim-ului meu de jucator de CS 1.6, cand am folosit acel combo.

Dar cine stie, poate cu V2 acum la batranete imi revin partial.

Razer DeathAdder V2 review | WASD

 

Ce este Razer Deathadder v2?

Este curios faptul ca abia acum, dupa atatia ani de la lansarea primului model, dupa ce au fost pe piata zeci de modele, abia acum il denumesc V2.

Si in mare toate Deathaddere-ele le-am detinut, mai putin cel Black edition si cele limited edition ce erau brand-uite cu diverse jocuri.

Ce-i drept in mare erau refresh-uri. Ba mai schimbau grip-ul, ba o iluminare RGB, ba era branduit cu un joc anume. De fel erau modificari minore, rar erau cele de senzor. Si poate pentru ca au venit cu atatea schimbari versus Deathadder Elite, ultimul Deathadder de top, au considerat ca este necesar sa fie considerat V2.

Ca sa nu o lungesc, Deathadder V2 vine cu noul senzor optic Razer Focus+ de 20000 DPI, dar in realitate este PixaArt 3390 cu tweak-urile celor de la Razer. Si asta il face un senzor extrem de rapid, dar lucrul asta o sa-l vorbim in detaliu in perioada urmatoare, cand ne aruncam cu capul inainte in subiectul input lag la mousi.

Senzorul vine cu tehnologii precum precum Smart Tracking, Asymmetric Cut-off si Motion Sync, ce se gasesc si pe Razer Viper Ultimate de exemplu.

Mouse-ul are switch-uri optice ce au o durata de viata de 70 milioane de click-uri, cablul Razer Speedflex ce masoara 210 cm si skatez-uri PTFE.

Deathadder V2 are o greutate de doar 82 de grame, deci este cu 23 de grame mai usor decat versiunea Elite.

Razer DeathAdder V2 review | WASD

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Ca orice alt mouse de gaming ce-mi calca pragul il stresez nitel in jocuri precum Dota2, PUBG si CS:GO, insa accentul se pune pe ultimul joc. Iar in acesta ma joc deathmatch, 1v1 aim_map si matchmaking.

Mousepad-urile utilizate sunt Xtrfy XG-GP1-L si SteelSeries QCK Heavy, asta pentru ca am renuntat in urma cu ceva timp sa mai testez mousi pe suprafete hard pentru ca abuzam prea mult de skatez-uri.

Forma si constructie

In ultimele luni m-am jucat la greu cu mousi simetrici. Insa cand scriam review-ul lui Xtrfy M4 am realizat ca imi era putin dor de forma unui mouse ergonomic.

Ei bine, cu Deathadder V2 lucrul asta s-a accentuat si cu el am realizat ca imi lipsea destul de mult, nu doar din punct de vedere al confortului, dar si ca performante in game. Deh, chiar daca au trecut niste ani, muscle memory aparent ramane chiar si dupa atata timp.

Nu e ca si cum peste noapte din nivelul meu mediocru am atins nivelul de pro player intr-un joc de genul CS:GO, insa loveam flick-uri ce eram capabil sa le fac doar in perioada mea de glorie.

Fulger a tras si el de cateva ori de soarec si a semnalat un lucru foarte corect: greutatea de 82 grame este perfecta pentru dimensiunea si forma mouse-ului. Ca idee, Deathadder Elite cantareste ~107 grame.

Grip-urile laterale sunt si ele imbunatatite versus cele gasite pe Deathadder Elite. Mai exact, acesta este vizibil mai subtire si are straitii mici si dese. Daca vreti, se aseamana cu pielea unui sarpe.

Firul Speedflex este divin, lucru semnalat si in review-ul lui Razer Viper. Desi nu era necesara utilizarea unui mouse bungee, l-am pus doar pentru ca am schimbat locatia PC-ului si am dorit sa ma asigur de faptul ca firul nu o sa-mi cada de pe birou.

Categoric este cel mai bun fir de pe un mouse wired, fiind mult superior celui aflat pe Xtrfy M4 sau Glorious Model O-.

Skatez-urile PTFE sunt si ele superbe, fiind superioare celor vechi. Aluneca perfect pe cele doua suprafete pe care m-am jucat in aceasta perioada.

Razer DeathAdder V2 review | WASD

 

Butoane si scroll

Dupa cum am zis si mai sus, Deathadder V2 vine cu multe imbunatatiri aduse fata de versiunea anterioara.

Click-urile sunt mult mai silentioase, dar este de inteles pentru ca V2 gasim switch-uri optice, in timp ce pe Elite sunt prezente switch-uri mecanice Omron.

Si nu doar click-urile sunt mai silentioase, ci si scroll-ul. Dar pe langa acest lucru, pe V2 acesta are striatii mici si dese, fapt ce sporeste controlul asupra lui.

Acesta este benefic de exemplu jucatorilor de CS ce se joaca des mod-uri precum kz sau surf.

Razer DeathAdder V2 review | WASD

 

Software

Si cum probabil sunteti, perifericele Razer sunt customizate utilizand software-ul Synapse 3. Si cand zic customizare, ma refer la praguri de DPI, polling rate, modificari butoane, iluminare si altele.

Desi in teorie Razer Synapse 3 este cea mai „matura” aplicatie de genul de pe piata, de ceva timp are niste mici probleme.

Observ faptul ca inca nu s-a inlaturat acel „feature”, in care daca conectezi la portul USB un produs Razer, aplicatia iti taie toate porturile USB pentru cateva secunde, indiferent ca ai o tastatura Logitech conectata sau un HDD extern, lucru ce este destul de enervant.

 

Verdict

N-am avut decat o scurta perioada in care am fost fanboy cand vine vorba de periferice. Si culmea este ca am fost atasat de produsele Razer, pana am vazut ca la fiecare X luni venea refresh-ul de produse, iar imbunatatirile versus modelul anterior erau mici spre inexistente, lucru ce ma irita teribil.

Insa am mai tot zis-o si-n 2019, Razer pare de ceva timp ca a abandonat pista asta, probabil au realizat ca nu pot vinde la nesfarsit din inertie, din renumele brand-ului sau pentru ca au acest mic cult sau fanbase, cum vreti sa-i spuneti.

Si au inceput iar sa scoata produse bune, unele chiar foarte bune. Exemple sunt cei doi soareci Viper. Nici Basilisk Ultimate nu este rau, doar ca datorita formei nu este un produs care mi se adreseaza.

Razer DeathAdder V2 review | WASD

Dar sa revenim la oile noastre. Deathadder V2 este un mouse extrem de bun. In top 3 cand vine vorba de soareci pentru FPS-uri.

Dar ca orice produs de top, trebuie sa te scarpini putin in buzunar. Mai exact, in momentul de fata costa 399.99 lei, fiind un mouse nu tocmai atat de accesibil precum Glorious Model O sau Xtrfy M4.

Insa daca trebuie sa o mai spui, o fac. Deathadder V2 este net superior celor doi soareci. Si nu doar lor.

Iar acum eu sunt in dubii. Am pe birou 3 mousi buni. Deathadder v2, Viper si Xtrfy M4. Si nu stiu care sa fie main mouse.

Viper este cel mai usor dintre ei, dar are o forma la care ma adaptez ceva mai greu, mai ales ca mi-am schimbat iar grip-ul. Xtrfy M4 este un mouse bun, dar firul este foarte prost, jucandu-ma lowsens mereu ma trezesc cu el sub soarec. Iar Deathadder pare oarecum intre ele. Un mouse oarecum usor, o forma buna, dar si caracteristicile mai misto decat cele gasite pe Viper.

Cel mai probabil razboiul intern se da intre Razer Viper si Deathadder V2.

Editor's Choice WASD Award

Similar Articles

7 thoughts on “Review: Razer DeathAdder V2

  1. Eu am cumparat modelul de la Best Buy fix dupa ce l-au avut in stoc. Faptul ca au redus greutatea si au schimbat putin forma + evident noul senzor si celalalte tehnologii m-au facut sa il achizitionez. (77$ cu tot cu taxe). Toate bune si frumoase pana am inceput sa il testez in Cs.Go. Noile skates cat si greutatea nu m-au ajutat deloc sa am o performanta mai buna comparativ cu Elite-ul, de asemenea avea un build problem. Cand apesi in partea dreapta pe el, se aud niste sunete si in partea de jos se misca, nu stiu cum sa explic, unde se imbina latera dreapta cu baza mousu-ului. L-am returnat, al doilea exemplar avand aceeas problem. L-am returnat si pe acela si am luat Sensei Ten,net superios, dar si asta are o buba, are un cablu care nu are nici o logica de ce ar pune asa ceva in 2019/2020.

  2. I’m still rocking the Deathadder 2013, mai ales dupa ce i-am reparat scroll click-ul :)) dar switchurile alea optice suna f bine. Good to know, thank you

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.