Cand vine vorba de mouse-uri mici si compacte dedicate gamerilor cu laptopuri, Razer nu a avut o vedeta. Pana acum, caci Orochi V2 bifeaza o multitudine de casute care-l fac greu de displacut.

De fiecare data cand aud „Razer”, modele Viper imi acapareaza indubitabil imaginatia. In subconstient chiar asociez forma si designul lor cu ce-mi inspira un sarpe din viata reala. Orochi V2, insa, se distanteaza complet de la acel vibe.

Iar dupa vreo zi de cumpanit — si cautat pe Google poze cu serpi — mi-am gasit raspunsul la mini-dilema: Orochi  V2 nu este un sarpe, ci UN OU! Da, sigur, e de neratat celebra forma ovala, cu care Logitech merge chiar si acum la sigur, dar ma refer ca acest mouse e intruparea unui ou de sarpe. Arata gingas si dragut, dar ascunde un potential imens.

Razer Orochi V2 14

Micul meu exercitiu de imaginatie a dat roade, confirmandu-mi ca puiul de vertebrat este animalul spirit al lui Orochi V2.

Si, tratandu-l ca pe un animalut, m-am atasat mai puternic de el decat de G305-ul prietenei mele. Apropo, pe parcurs voi reveni de cateva ori la comparatia Orochi V2 vs. G305, asta ca sa descoperim si daca este un mouse obiectiv mai bun.

Orochi vs G305 03

 

Ce este Razer Orochi V2

Companionul ideal pentru un laptop de gaming. Nu este ergonomic, pentru un asemenea deziderat exista Pro Click, iar ambidextru ar fi necinstit sa-l numesc din moment ce latura stanga se prezinta cu o scobitura pentru degetul mare si unicele butoane laterale; deci e tot pentru dreptaci.

Razer Orochi V2 11

Numele este inspirat din mitologia japoneza, facand referire la Yamata no Orochi, sarpele-dragon cu 8 capete din mitologia japoneza. Recunosc, nu vad legatura dintre designul mouse-ului si creatura legendara, asa ca voi ramane la analogia mea cu oul.

Ah, iar acel „V2” nu semnifica vreun motor ascuns cu 2 cilindri, ci pur si simplu este versiunea a 2-a a primului Orochi — de pe vremea cand  Razer avea logoul ultra-edgy.

Sa revenim si la functiile oului de sarpe: se conecteaza la PC exclusiv prin wireless — dongle 2.4GHz sau Bluetooth — neexistand un port fizic de incarcare. Asisderea lui Logi G305 sau versiunilor wireless ale Steelseries Rival 3 și Katar Pro, Orochi V2 functioneaza pe baza de baterii. Rectific, baterie AA sau AAA.

Orochi V2 02 (2)
Puncte bonus pentru dongle-ul marcat distinctiv

Evident, gramele tipului de baterie afecteaza si greutatea oului (fara dongle inclus): una AA pe litium il aduce la ~73g, cea AAA la ~69g, iar una alkalina AAA ~81g. Razer il marketeaza drept <60g, insa fara vreo baterie la bord, asa ca sunt tare curios carui consumator ii foloseste informatia asta.

Pozitionarea bateriei e neconformista relativ de rivalii mentionati mai sus: pe diagonala in loc de verticala. Daca optati pentru o bateria AA (inclusa in pachet), castigati durata de utilizare in pofida greutatii adaugate, iar la AAA se intampla vice-versa.

Orochi V2 01 (3)

Diferenta majora o face distributia greutatii, caci slot-ul pentru cea AAA e pozitionat o idee mai in spate, dezechilibrand anumite stiluri.

Cat despre durata de viata…depinde si de capacitatea bateriei alese. Razer spune ca poate ajunge pana la 950h pe BT si la 425h pe HyperSpeed (2.4Ghz).

Dedesubt avem de-a face cu 2 patine mari PTFE, senzorul Razer 5G Advanced Optical Sensor (18.000 DPI) si comutatorul pentru conectivitate.

Razer Orochi V2 12

 

Galerie Foto

 

Experienta in timpul utilizarii

As indrazni sa-l numesc pe Orochi V2 oul progenitor al viitoarelor mouse-uri. Motivul este marimea si forma, dar si usurinta cu care poate fi utilizat. Sigur, pe cat de mic e, cred ca cel mai confortabil i se potriveste unui copil, asta in asta consta farmecul; oricum ai apuca mose-ul, o sa ai un timp pe cinste cu el.

In poze, cei mai atenti vor observa ca sensorul este descentrat pe verticala. Ingrijorator? Chiar deloc, deoarece asigura receptivitate imbunatatita a miscarilor. Imediat cum ii ridicati botul, senzorul inceteaza sa mai inregistreze suprafata — lucru la care ajuta si lift-off distance-ul de minim 1mm.

Razer Orochi Synapse lift-off distance

 

Forma

Trebuie sa admit: Orochi V2 este de fapt jumatate de ou. Daca as fi avut 2 sa la alipesc ca-ntr-o oglinda, probabil ca mi-ar fi ciocanit o gaina la usa crezand ca i-am furat pruncul.

Orochi vs G305 01

Revenind la realitate, mouse-ul se aseamana cu Viper ca inaltime si usurinta cu care poate fi palmat — adica o bataie de cap — dar e mult mai ondulat. Reproduce multe trasaturi ale lui G305, dar Orochi reuseste sa fie chiar mai mic reducand din lungimea cocoasei.

In teorie, poate fi folosit cu orice grip-style, dar in practica se vor simti putin neglijati cei cu palm, printre care ma numar si eu. Eu prefer un mouse pe care sa mi se odihneasca mana complet si, mai ales, sa aibe o cocoasa pe care sa o simt cu podul palmei. Moftul meu este satisfacut usor, de exemplu, cu MX Master 3, dar asta nu inseamna ca Orochi ma incomodeaza.

Din contra, prefer forma albiciosului pentru ca ma baga in starea de „asta e un mouse, trebuie sa il folosec”. Forma nu iese cu nimic in evidenta, imi permite sa nu ma gandesc deloc la mouse, il folosesc si gata.

Orochi nu e perfect simetric; latura stanga e scobita — destul de agresiv — pentru a acomoda mai bine degetul mare. Mai marunte sunt curbele plasticului care se intinde deasupra switch-urilor, insa punctele de reper conferite la atingere sunt inconfundabile.

Razer Orochi V2 18
Nu poate fi folosit ca G305 fara capac pentru a reduce din greutate, caci e nevoie de carapace pentru apasarea switch-urilor

Cochilia unitara este sectionata putin pe mijloc pentru a asigura autonomia clickurilor; se evita o relatie de dependenta aidoma degetului mijlociu si inelar.

 

Constructie

Cel mai surprinzator aspect — iesit la iveala de la prima atingere — este textura granulara a cochiliei mate (pe care Fulger ar vopsi-o intr-o clipita daca nu era vorba de un sample); se aseamana foarte mult cu cea de pe click-urile lui Katar Pro. In timpul meciurilor intense, nu e un secret ca mana transpira, iar o textura sau un velis aderent pot face diferenta intre un headshot si un missclick.

Razer Orochi V2 16

Nu ma pot abtine sa nu comentez efemer logo-ul Razer de pe spate. Conturul este facut cu o linie indeajuns de subtire ca sa nu para violenta, iar datorita texturii iese si mai bine in evidenta. Cu un asa logo simplu imprimat, pot doar sa ma bucur ca RGB-ul lipseste cu desavarsire de pe Orochi. Less is more.

Daaar, pentru cine isi doreste o carapace personalizata — cu designuri colorate si text imprimat la alegere — Razer ofera bucuros optiuni foarte diversificate de customizare pentru €100 (493 lei). Stati calmi, serviciul nu e inca disponibil in Romania.

Razer_orochi_lipseste_romania

Astfel vedem cat de constienti sunt Razer de rivalul Logitech. Daca G305 vine in 5 variante (Color Collection + K/DA), atunci era imposibil ca Orochi sa ramana cu alb si negru.

Cochilia detasabila din plastic nu tradeaza slabiciuni, iar intregul corp al mouse-ului este solid. Nu scartaie, nu paraie, nu troncane; totusi, este tinuta in loc de niste magneti firavi, ceea ce face mouse-ul, la o scuturare zdravana, sa…pacane! Nu l-as recomanda pentru jucatorii virulenti. De fapt, nu as recomanda niciun produs pentru cineva care se enerveaza la jocuri.

Razer Orochi V2 17

Prin comparatie, G305 inspira mai mare incredere, ca o masinarie, pe cand Orochi are o latura organica in imaginarul meu.

Orochi este delicat, trebuie tratat cu candoare si tinut in palme exact ca un ou. ^-^

Orochi vs G305 02

 

Scroll si butoane

Inca o pagina copiata din viperele Razer este rotita de scroll. Aceasta are 3 „spite” la interior pentru a economisi greutate si aceiasi zimti de cauciuc la exterior pentru control sporit.

Pasii sunt indeajuns de bine definiti pentru a fi numarati cu ochii inchisi, fapt ce ajuta la ciclarea prin loadout.

Razer Orochi V2 19

Sub carcasa vedem si a 2-a generatie de switch-uri mecanice Razer. Nu am gasit ceva sa-mi displaca; sunt mai discrete decat cele de pe G305, insa se apasa la fel de usor si satisfacator.

Datorita cochiliei unitare, cu ceva efort pot fi inregistrate click-uri apasand chiar in dreptul taieturii de pe mijloc.

Aviz utilizatorilor de claw/palm-grip: clickurile transmit uneori vibratii pana la baza palmei. Nu-l consider un inconvenient, este imposibil sa te distraga un astfel de detaliu — doar daca nu esti pedant — mai ales ca, la un clutch de exemplu, vei tine indeajuns de strans mouse-ul incat sa nu permiti transmiterea vibratiilor prin carcasa.

Spatiul dintre suprafata pe care se afla mouse-ul si butoanele laterale e foarte mica. Degetul meu mare ia in permanenta contact cu acestea din urma, nefiind pura intamplare.

Orochi V2 03 (2)

Vedeti voi, degetul nu sta deasupra butoanelor, nici macar pe-aproape, ci pe marginile acestora. Acele margini sunt asezate la un unghi perfect cu scopul a servi drept o extensie a scobiturii pentru degetul mare; deci butoanele laterale functioneaza si ca suport tactil pentru deget.

Din acea pozitie se apasa foarte greu, lucru de apreciat, insa in rest se comporta ca oricare alte butoane laterale.

Razer Orochi V2 10

 

Software – Razer Synapse 3

N-am sa mai trec prin caracteristicile de baza la care e util Synapse, ci la cele care mi-au atras atentia.

Razer Orochi Synapse 1

Synapse 3 inca nu e compatibil cu macOS.

Orochi V2 are un singur profil on-board prin care sa retina toate setarile incarcate din soft.

Razer Orochi Synapse 4

Dongle-ul wireless suporta HyperSpeed Multi-device; adica posibilitatea de a conecta mai multe periferice Razer prin intermediul aceluiasi adaptor. Momentan, numaram pe degete cate produse suporta aceasta functie:

  • Naga Pro
  • DeathAdder V2 Pro
  • BlackWidow V3 Pro
  • Orochi V2
  • BlackWidow V3 Mini HyperSpeed

Distanta de lift-off poate fi setata binar, 1mm ori 2mm, dar softul include acum si calibrare presetata in functie de pad-urile Razer.

Razer Orochi Synapse 5

Trecerea pe Bluetooth este o experienta paralizanta. Poate dura intre 5 si 15 secunde sa se conecteze la laptop, pe cand prin 2.4 procesul are loc intr-o clipita. A fost tare frustrant cand, dupa ce mi-am format o parera asa buna despre simpaticul ou, am incercat si protocolul BT doar ca sa ma trezesc ca mouse-ul a facut infarct.

orochi_diferit_tastatura
Nu-i vreun secret ca Windows si Bluetooth scartaie, dar totusi

Am trecut plangerea mea la capitolul software deoarece din acesta se seteaza dupa cat timp de inactivitate intra mouse-ul pe sleep mode. Dorind sa nu consum prea multa baterie, m-am grabit sa trag sliderul pana la minim, adica dupa 1 minut.

Greseala majora a fost ca, dupa ce am asteptat sa se conecteze prima oara, dupa ce a intrat in sleep mode a trebuit sa astept iar. Problema pe care nu am avut-o pe 2.4, caci nu imi dadeam seama cand se trezea din hibernare.

Razer Orochi Synapse 2

 

Verdict

Flexibilitatea pe care o ofera Orochi V2 este inbatabila. Asa am realizat ca, din oul pe care-l vedeam, prin comparatie cu alte mouse-uri a devenit un sarpe agil.

Atuul sau cel mai mare e ca poate acomoda orice mana. Este simplu, minimalist si construit pe principiul Pick-Up-And-Play.

Razer Orochi V2 09

Textura aderenta de pe cochilie pare un must-have si ma face sa iau in calcul niste grip tapes pentru mouse-urile de pe care lipseste.

Senzorul si clickurile nu te lasa la greu, iar conexiunea wireless nu poate decat sa ma bucure. Nu pot sa spun acelasi lucru si despre cea pe Bluetooth; e utilizabila daca nu intra mouse-ul in sleep mode des, insa de gaming nici nu se pune problema. E o diferenta de la cel la pamant intre acuratetea conexiunii pe 2.4Ghz versus cea Bluetooth.

In ultimul rand, formatul de incarcare pe baterii clasice, atat AA cat si AAA. Pentru unii poate parea dezavantajos, dar eu, cat si Fulger, putem garanta ca trebuie sa te chinui sa consumi o baterie din mouse in 6 luni. Bine, daca nu esti jucator profesionist.

Toate cele de mai sus sunt motivele pentru care prefer Razer Orochi V2 — sarpele ager si granular — in defavoarea lui G305. Ador forma care ofera mobilitate imbunatatita, imi acomodeaza mai bine mana si se simte corespunzator la atingere, fara a compromite din utilitate.

Orochi vs G305 04

P.S. In America e mult mai ieftin, mai exact $69.99 (288 lei), pe cand pe site-ul european costa €79.99 (330 lei). E aceeasi situatie ca pe Steam, de tarile mai sarace nu se tine cont, fiind nevoite sa plateasca chiar mai mult decat natiunile prospere. De aceea este important sa vorbim despre localizarea preturilor.

  • Razer Orochi V2 poate fi cumparat de la Altex/Media Galaxy la pretul de 400 lei.
Review overview
Summary Daca aude tata Razer ca micul Orochi V2 a luat 4 pe linie la testul WASD, risca sa-l trimita la internat. Din fericire, serpisorul a dovedit ca e un aliat de nadejde in batalia impotriva soarecilor cu fir si poarta stelutele noastre in piept cu mandrie.
4
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.