Baietii astia de la Razer sunt foarte activi de vreo 2 de ani. Lanseaza produse la greu, pe toate diviziile in care sunt activi.

Si daca nu-s bagati pe un segment, pare ca daca au chef sa lanseze ceva, se arunca pe piata pe un domeniu in care au zero experienta.

Asta nu prea e de bine, nu pentru ca vor sa ciupeasca din cifra altora, concurenta este binevenita indiferent de domeniu. Ci pentru ca nu le iese mai deloc. Decat cand vine vorba de periferice de gaming PC.

Pentru ca, exceptand perifericele de gaming pentru PC, restul produselor Razer par a fi facute pe vapor. Arata bine, dar cam atat, ca funcionitalitate sunt de toata jena.

Au incercat-o cu telefoanele. Razer Phone a fost penibil, plin de probleme. Au scos Razer Phone 2 si la cateva saptamani/luni au anuntat inchiderea diviziei.

Au scos controllere si a apucat Fulger sa se joace cu ele. O sa fac un mic spoiler, dar n-a fost multumit de ele.

Apoi eu acum cateva saptamani am zis sa incerc Hammerhead True Wireless, mai ales ca citisem cateva review-uri ca sunt ok.

Si nu stiam la ce sa ma astept, pentru ca nu-s fan deloc gadget-uri ce sunt destinate in mare parte telefoanelor. Dar am zis sa incerc, mai ales ca mi-ar fi fost utile in mediul office.

Penibile este putin spus. O calitate audio ce rivalizeaza cu niste casti banale la 100 de lei, conexiune slabuta si, cel mai important, un microfon execrabil.

Am zis ca sunt eu tembel, ca este prima pereche de genul pe care o incerc si am asteptari prea mari. Si i le-am lasat lui Fulger cateva zile fara sa-i zic prea multe din aceste defecte. In mare, mi-a confirmat si el fix problemele evidentiate de mine.

Si mai sunt si pe alte segmente pe care Razer si-o tot incearca, insa feedback-ul utilizatorilor nu este unul foarte bun.

Noroc ca-i mai salveaza perifericele in ultima perioada. Asta pentru ca au lansat niste mousi foarte buni precum Razer Viper sau Razer Viper Ultimate. Pe Deathadder v2 am zis sa nu amintesc de el, pentru ca este un refresh. Chiar daca este unul reusit.

Insa se parea ca publicul ar fi cerut si un mouse mic. Asta pentru ca, Viper este un mouse pentru cei ce au palma de dimensiune medie. Iar cei cu palma mica sau care preferera mousi de dimensiuni mici pareau putin ignorati. Ce-i drept sunt putine modele disponibile pe piata. Poate cea mai bun ar fi fost Glorious Model O-.

Si iata, avem un Razer Viper Mini. Ce seamana cu modelul initial in mare parte, dar are alt senzor, anume PMW 3359.

Se zvonea ca ar veni si un model Ultimate, care sa se bata cu G305. Dar momentan nu pare nimic confirmat/leak-uit, cum s-a intamplat in trecut.

Razer Viper Mini review | WASD

Ce este Razer Viper Mini?

Ca si Razer Viper, Mini este un mouse simetric. Insa se repeta situatia de la SteelSeries Rival 3, unde unui utilizator stangaci ii va fi putin incomod sa utilizeze mouse-ul, pentru ca butoanele laterale se afla pe partea stanga.

Nu doar ca au reusit sa-l bage la apa pe Mini, unde au obtinut niste dimensiuni de 118.3 x 53.5 x 38.3 mm, dar au reusit sa-l faca si mai slab, ajungand la 61 de grame.

Viper Mini are 6 butoane si da, are si el switch-uri optice ca celalte modele Viper. Mouse-ul vine si el cu skatez-uri PTFE si cablu Razer SpeedFlex, cablu ce este similar cu cel paracord.

Pana acum, pare Viper in totalitate. Da, exceptand mutarea butonului de Switch DPI, micsorarea carcasei si scaderea in greutate, este acelasi mouse.

Mai putin cand vine vorba de senzor. Acesta are un senzor optic ce atinge 8500 DPI si are o viteza de tracking de 300 IPS.

 

Galerie foto

Experienta in timpul utilizarii

Ca orice alt mouse de gaming ce-mi calca pragul il stresez nitel in jocuri precum Dota2, PUBG si CS:GO, insa accentul se pune pe ultimul joc. Iar in acesta ma joc deathmatch, 1v1 aim_map si matchmaking.

Insa l-am stresat putin si in cateva sesiuni de Valorant. Asta ca sa intru si eu in randul celor tineri si sa vad cu ce sa mananca jocul ala.

Nu m-a dat pe spate jocul, insa mai multe voi spune in partea a 2-a a acestui articol.

Mousepad-urile utilizate sunt Xtrfy XG-GP1-L si SteelSeries QCK Heavy, asta pentru ca am renuntat in urma cu ceva timp sa mai testez mousi pe suprafete hard pentru ca abuzam prea mult de skatez-uri.

Dupa ce am testat SteelSeries Rival 3, am incercat Razer Viper Mini. Fiind mousi de dimensiuni oarecum similare, adaptarea la mouse-ul Razer am facut-o intr-un timp foarte scurt. Ok, a contribuit si faptul ca, inca de la lansare am utilizat Viper in mod regulat, chiar daca nu intotdeauna pe platforma pe care ma joc/testez.

Este ok faptul ca am trecut din Rival 3 in Viper Mini pentru ca, cel putin din perspectiva mea, mouse-ul celor de la SteelSeries este competitorul mouse-ului de la Razer. Da, ca pret mouse-ul Razer o idee mai scump, insa are cateva features in plus.

Forma si constructie

Forma este un subiect pe care nu-l voi baga prea mult in seama. Dupa cum se deduce si din numele produsului, este un Viper intrat la apa. O forma comoda pentru toate tipurile de grip-uri.

Bine, treaba e ca multe lucruri se repeta din povestea lui Viper. Switch-uri optice, cablu RazerFlex si skatez-uri PTFE.

Si ca tot am pomenit de skatez-uri, imi place faptul ca au pastrat fix design-ul lui Viper, adica 2 bucati intregi de skatez-uri. Nu stiu cum sunteti voi, insa cand vad doua bucati intregi imi da o senzatie de control mai buna decat cea care-si fragmenteaza skatez-urile in mai multe bucati mici, cum este pe Zowie EC2-B de exemplu.

Ok, poate nu e chiar identic. Grip-urile laterale prezente pe Viper nu se gasesc si pe Mini. Situatie putin discutabila, mie unul imi plac acele grip-uri.

Ce mi se pare fain este ca Viper Mini atinge 61 de grame fara cablu, adica cu fix 3 grame mai mult decat Glorious Model O-. Si asta fara ca mouse-ul sa arate de parca s-ar fi plictisit cineva in carantina si s-a plimbat cu burghiul pe mouse din 0.25 cm in 0.25 cm. Dar este mai usor si cu 8 grame decat Viper.

Ca si pe Rival 3, sunt doua zone iluminate RGB. Logo-ul si o banda pe lateralul mouse-ul ce este aproape de burta acestuia. Ei bine, daca la Rival suprafata acestei zone acopera ~80% din mouse, la Viper mini aceasta este prezenta doar oleaca dupa ce se termina skatez-ul.

Butoane si scroll

Imi place extrem de mult scroll-ul ce se afla in dotarea soarecilor din familia Viper. Nu doar ca este destul de silentios, ci si are o apasare placuta. Nu este extrem de slaba, cat sa dai double tap din greseala, dar nici greoaie cat sa te chinui sa deschizi un tab nou.

Butonul de Switch DPI a fost mutat de pe burta mouse-ului, cum era pe Razer Viper. Pe Mini, acesta a fost mutat fix in spatele click-urilor. O idee inteleapta, mai ales daca nu-ti setezi mai multe trepte DPI poti seta acel buton sa-ti ruleze un macro de exemplu. Sau orice altceva, acum dupa preferinta fiecaruia.

Iar de click-urile nu prea am ce sa pomenesc. Evident, fac referire la switch-urile optice. Este misto ca oricat de tare as arunca cu soarecul pe mousepad, click-urile nu se activeaza, cum patesti in mod normal la switch-uri mecanice.

Software

Se utilizeaza aplicatia Razer Synapse 3 pentru a modifica diverse setari precum iluminare, DPI, polling rate, setare macro-uri.

Avand o experienta mare in spate, teoretic, vad ca Razer o da in barci rau de tot cu software-ul. A trecut ceva timp de cand a implementat un „feature” foarte enervant.

Anume, daca ai un device Razer conectat la USB si se trezeste sa-si caute din senin update, pac ti-a taiat toate port-urile USB pentru 5 secunde sau chiar mai mult

Nu conteaza ca ai mouse Xtrfy, tastatura Ducky, casti HyperX si un HDD extern WD, iti taie absolut tot, lasandu-te in aer cat isi face el damblaua.

Verdict

Razer Viper Mini este un mouse foarte bun, cu un pret de vanzare oarecum modic. Dupa cum spuneam si ceva mai sus, il consider pe Rival 3 de la SteelSeries competitorul lui direct.

Da, mouse-ul celor de la Razer este o idee mai scump, cel putin daca ne ghidam dupa pretul recomandat pentru Europa. Insa, Viper Mini are ceva features in plus. Dar Razer a luat o decizie cel putin dubioasa. In SUA, Viper Mini are un pret recomandat de vanzare de 39.99 USD. Iar pentru europeni cel putin, acesta este de 49.99 Euro.

Insa, in primul rand, trebuie pomenita carcasa. Suprafata lui Mini este mai placuta, Rival 3 avand cel putin la atingere senzatia unui mouse ieftin. La Mini nu se simte asta. In plus, Viper Mini este mai usor.

Ok, mouse-ul rivalizeaza si cu Model O-, insa din punctul meu de vedere batalia se da intre baietii mari, Razer si SteelSeries.

Firul tip siret este unul foarte fain, ce elimina in mare parte necesitatea unui mouse bungee. Skatez-urile sunt si ele mai bune. Si un aspect important ce nu trebuie ignorat: switch-urile optice.

Vorbind strict de performante/caracteristici, as alege Viper Mini. Daca m-as ghida doar dupa pret sau aspect, as alege Rival 3. Model O- ar fi mereu, indiferent de caz, a 3-a varianta.

Dar acum depinde de fiecare utilizator in parte. Poate cineva este pornit impotriva celor de la Razer. Sau vor un ecosistem complet Razer Chroma. Sau mai stiu eu ce variante. Ideea este ca ce-mi place mie, automat sunt persoane care detesta acele lucruri.

Din pacate, poate contribuie si contextul actual in care ne aflam cu pandemia COVID, mouse-ul nu se mai gaseste, cel putin pentru moment, in magazinele din Romania.

Cand era pe stoc, acesta avea un pret de vanzare in jurul sumei de 260 lei.

Similar Articles

One thought on “Review: Razer Viper Mini

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.