Cu multi ani in urma, SteelSeries era un colos cand venea vorba de periferice de gaming. Cand dormeam in sali de net precum Wired, Darena sau Zoomless in mare predomiau doua branduri: SteelSeries si Razer.

Mai gaseai baieti ce utilizau mousi gen Intelli 1.1/3.0 sau Logitech MX 310/518, insa dupa 2008 s-au rarit acestia pentru ca au trecut pe Kinzu sau Deathadder.

Utilizatorii ce doreau ceva fancy, luminite etc aveau Razer, iar cei ce doreau ceva functional si ceva mai ieftin foloseau SteelSeries.

Eu am fost de ambele parti, initial am inceput cu Razer si utilizam produse precum Tarantula, Barracuda, Mantis si Deathadder. Insa cu timpul am facut tranzitia catre SteelSeries si acolo am ramas o perioada.

Incepusem initial cu Xai si Sensei, dar senzorul laser nu m-a atras deloc. Iar apoi la scurt timp, am facut trecerea pe Kinzu, mouse pe care si-n ziua de azi l-as utiliza daca nu mi-ar sari senzorul din senin. Iar gearul asta a fost completat de Qck Heavy si 5H v2.

Insa in ultimii ani colosul asta SteelSeries a devenit aproape muritor de rand. Au avut vizibilitate din ce in ce mai putin in zona esports, au sponsorizat putine echipe spre deloc, iar de evenimente nici n-are rost sa zic, nu i-am mai vazut de ani de zile.

Au disparut si au vandut produse din inertie. Da, consider in continuare ca padurile lor sunt cele mai bune si in plus sunt si mai ieftine decat modelele vandute de catre Logitech sau Razer.

Ultimele produse SteelSeries cu care am avut contact au fost doua perechi de casti Arctis, 3 si 5. Si sincer, m-au lasat rece. Iar de atunci, n-am mai atins decat paduri.

Dar in ultimii ani cand vine vorba de produse noi, SteelSeries au frecat buha. N-au venit cu nimic interesant, sau daca au avut impresia ca aduc ceva nou gen senzor de proximitate, ei bine…. politicos ar fi sa o spun ca nu a prins la public.

Insa pare cel putin momentan ca vor sa-si revina putin, sa-si recapete din renume. Au inceput in urma cu un an daca-mi aduc aminte bine un parteneriat cu FaZe, una dintre cele mai vizibile organizatii de gaming din America si au inceput sa scoata niste produse ce capteaza putin atentia publicului. Primul produs a fost tastatura Apex Pro, iar acum mouse-ul Sensei Ten.

Pare putin tarziu la prima vedere, asflatul e asternut si piata este dominata de catre altii. Dar asa gandeam si de Razer la sfarsitul anului trecut, iar acum pare ca-s aproape de gloria de alta data.

Steelseries Sensei Ten review | WASD

 

Ce este Steelseries Sensei Ten?

Ca si-n cazul celui vechi, Sensei Ten este un soarec simetric, vine cu un cablu USB ce masoara 200 cm si are 8 butoane programabile.

Sub click-urile principale se afla switch-urile mecanice ce au o durata de viata garantata in jurul 60 milioane de utilizari.

Mouse-ul vine echipat cu noul senzor optic al celor de la SteelSeries, anume TrueMove Pro. Acesta poate fi modificat din 50 in 50 de DPI, pana ajunge la maxim-ul de 18.000 si are o viteza de tracking de 450 IPS.

Si ca orice mouse de gaming, acesta vine si cu super feature-ul de iluminare RGB. Si vine si stocare onboard pentru profile.

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Si ca orice alt mouse de gaming ce-mi calca pragul il stresez nitel in jocuri precum Dota2, PUBG si CS:GO, insa accentul se pune pe ultimul joc. Iar in acesta ma joc deathmatch, 1v1 aim_map si matchmaking.

Si culmea e ca dupa atatat timp, in sfarsit padul face echipa cu mouse-ul. Ma refer strict ca producator. Mousepad-ul utilizat este un Qck Heavy, asta pentru ca am renuntat in urma cu ceva timp sa mai testez mousi pe suprafete hard pentru ca abuzam prea mult skatez-urile.

 

Forma si constructie

Forma este fix a lui Sensei al batran. In esenta daca forma a ramas cea veche, soarecul a primit upgrade-uri de senzor si switch-uri.

Ca si soarecul anterior, Sensei Ten este bun pentru orice grip are utilizatorul, fie ca vorbim de claw, fingertip sau palm.

Mi se pare absurd oricum in 2019, mai ales cand declari ca acest mouse este „esports ready” sa vina echipat cu un cablu banal de cauciuc, ca la mousii de office. M-am plans mereu de chestia asta, un cablu paracord ar fi crescut pretul de productie cu 1-2 dolari, deci ceva nesenficiativ. Insa SteelSeries au hotarat sa ocoleasca acest „feature”. De ce, nu stiu.

Este un cablu de asa natura incat trebuie neaparat sa-l folosesti cu mouse bungee. Incercand sa-l utilizez fara, fiind si jucator lowsens nu de putine ori imi ramanea cablul agatat intr-o muchia mousepad-ului si evident imi afecta aim-ul.

Senzorul este unul precis si oricat m-am chinuit sa-l dau peste cap, sa trag de mouse in toate zarile posibile n-am reusit sa-l fac sa sara. Bine, nu prea am reusit sa fac in ultimul timp senzori sa sara decat 3360-ul de pe Model O.

Skatez-urile desi nu par dintr-un material premium, aluneca foarte bine pe Qck Heavy. Insa sunt destul de sigur daca as utiliza mouse-ul pe un pad precum S&S intr-o luna ar trebui sa ma pun pe cautat skatez-uri noi prin magazine.

 

Butoane si scroll

Ca feeling, click-urile stanga si dreapta sunt destul de faine. Sunetul scos este oarecum mediu, nici sa te scoata din casa dar nici sa nu-ti dai seama cand dai click-uri. Ca idee, un soarec oarecum asemanator, anume Zowie FK2 are click-urile mult mai zgomotoase.

In software pot fi setate 5 trepte de DPI. Switch-urile intre ele se pot face si prin apasarea butonului ce se afla in spatele click-urilor,  iar cand actiunea a fost finalizata cu succes se aprinde un LED alb.

 

Software

Pentru customizarea mouse-ului se utilizeaza software-ul SteelSeries Engine 3. Aici se poate edita iluminarea,  butoanele, DPI, polling rate si altele.

N-am mai atins soft-ul asta de ceva ani, insa pare neschimbat. Nu stiu daca este un lucru bun sau rau. Macar partea de stabilitate este mentinuta.

 

Verdict

SteelSeries au vrut sa faca ca Logitech anul asta, anume sa scoata iar pe piata un mouse cu renume din portofoliu. Ceva la care aia batrani sa se bucure ca a fost scos mouse-ul lor preferat cu specificatii tehnice de top.

Logitech a scos MX 518 Legendary si n-au dat rateu cu el. Si asa au scos si cei de la SteelSeries pe Sensei Ten. Este un rateu mouse-l celor de la SteelSeries? Nu, dar nici nu este „bow to the master”, asa cum se lauda ei pe cutia produsului.

SteelSeries Sensei Ten este un mouse bun. Putea sa fie excelent, insa are cateva lacune pe care nu le pot trece cu privirea.

Cea mai importanta este evident, cablul. Sunt sigur ca efortul lor ar fi fost minim pentru a implementa un cablu paracord pe soarec, insa fie a fost dezinteres total, fie s-au bucat ca productia per bucata a fost mai ieftin cu 2 dolari.

Nu cred ca cei de la SteelSeries vor scoate un v2 in care imi vor satisface mie aceasta doleanta. Sau cel putin nu momentan.

Tot ce-mi doresc e ca daca se gandesc sa scoata si un nou Kinzu, sa-i arunce in cablu paracord. Instant mi-as cumpara minim 5 bucati, ca sa am si pentru anii ce vor urma.

In rest, Sensei Ten are un senzor foarte bun si precis. Greutatea mouse-ului nu reprezinta un impediment, 92g nu-s chiar moartea pasiunii. Probabil daca-l faceau mai usor, nu ar avea ce „feature” sa fie pe cutia lui Kinzu 🙂 .

Iar cand vine vorba de pret, 359.99 lei cat costa la PC Garage in momentul publicarii review-ului nu este unul foarte rau. Mai ales ca acum primesti cadou si un mousepad Qck+. Insa chiar daca n-ar fi cadoul, asta e SRP-ul mouse-ului si este unul oarecum ok. Nu extraordianar, dar nici ceva sa-ti dea peste cap cashflow-ul in luna respectiva daca te roade sa-ti iei Sensei Ten.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.