În ultima vreme SteelSeries a început să fie tot mai prezent ba cu periferice pe la lansări, ba cu tot felul de anunţuri, ba cu concursuri, ba cu chestionare în care întreabă gamerii cum să arate următorul lor maus. Anul trecut, dacă îmi aduc bine aminte, a circulat pe Facebook un link către un chesitonar-concurs al lor.

Nu îmi mai aduc aminte ce premiu ofereau, însă mouse-ul ales de către public avea să intre în producţie. Practic, design-ul folosit pentru Kana a fost ales de către noi, gamerii/utilizatorii.

kana-002Sincer vă spun că mi se pare o metodă bună de promovare pentru că laşi impresia oamenilor că ei aleg design-ul. În realitate, era destul de logic care design va fi ales pentru că majoritatea variantelor erau hidoase.

Anyway, Kana a fost lansat fără mare zarvă şi iată că într-un final vă scriu despre el. Motivul pentru care a durat atât să publicăm acest articol are strictă legătură cu lipsa fiabilităţii de care a dat dovadă Kinzu.

După câteva experienţe neplăcute cu prima variantă de Kinzu, am vrut să mă conving dacă Kana oferă aceeaşi „fiabilitate”. Având în vedere că are click-urile absolut identice cu cele ale lui Kinzu, acest lucru primează pentru că ambii Kinzu pe care i-am deţinut au încetat să mai facă ceva la apăsarea click-urilor.

Concurenţii principali ai acestui mouse ar fi NZXT Avatar S, Microsoft SideWinder X3, SteelSeries Kinzu V2 Pro, Roccat Kova+ şi Zowie AM

Hai să vedem câteva detalii despre acest mouse precum şi despre principalii concurenţi, adică cei cu preţ similar.

 

Specificatii

Steelseries Kana Steelseries Kinzu V2 Pro Zowie AM
Dimensiuni (mm) 64*124*37 64*117*36 60*125*39
Greutate fără cablu (g) 72 77 88
Lungime cablu (m) 2 2 2
Senzor PixArt PAW3305DK-H PixArt PAW3305DK Avago ADNS-A3090
Rezoluţie (DPI) 3200 3200 2300
Polling rate (Hz) 1000 1000 1000
Viteză maximă (IPS) 130 65 60
Acceleraţie maximă (G) 30 30
Preţ 184,99 172,66 Lei 269 Lei

 

Kova+ nu se află în tabel pentru că este un maus mult prea scump pentru a putea compara corect cei doi mauşi, iar Microsoft SideWinder X3 este un maus prea slab pentru a-l putea considera un adversar real al vreunui maus de gaming.

Deşi nu sunt diferenţe majore între Kinzu V2 Pro şi Kana, v-aş sugera să nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe. Deşi specificaţiile sunt similare şi favoritul ar fi Kana pentru faptul că are butoane laterale, aflaţi că stă foarte prost în ceea ce priveşte fiabilitatea click-urilor. Acestea sunt exact aceleaşi pe care Steelseries le-a folosit pentru Kinzu şi dacă nu vă deranjează să trimiteţi mausul la garanţie, atunci este clar ce veţi alege între Kana şi Kinzu V2 Pro.

 

Galerie foto

 

În ceea ce priveşte aspectul, Kana a primit un upgrade în sensul că rotiţa se luminează în funcţie de profilul ales, adică fie este pornită lumina fie este oprită. Butonul portocaliu din spatele rotiţiei este folosit tocmai pentur a selecta profilul dorit.

Acele adâncituri pe care le vedeţi lângă butoanele laterale au rolul de a permite utilizatorului să identifice mai uşor poziţia butoanelor pentru a le putea apăsa cu certitudine. Din păcate, forma butoanelor precum şi rezistenţa lor scăzut fac ca apăsarea acceidentală a lor atunci când se îndreaptă mâna către maus să fie un lucru normal. Atunci când mâna este aşezată pe maus, butoanele laterale nu prea pot fi apăsate din greşeală deoarece priza se face în aşa fel încât degetele să fie poziţionate sub butoane.

Mi-a placut foarte mult faptul că în pachet se găseşte un set de skates de rezervă şi astfel cei ce joacă apăsând ceva mai tare vor avea patine de schimb fără să mai aştepte până ajung la un magazin.

Partea şi mai bună este că aceste skate-uri de rezervă sunt din teflon şi frecarea este redusă. Dacă vă maia duceţi aminte şi Kinzu avea aceeaşi problemă, skate-uri default foarte proaste .

 

Software

Hai să facem un exerciţiu. Imaginaţi-vă cel mai simplist software posibil al unui maus. Gata? Hai să vă araăt de ce v-aţi imaginat ceea ce trebuie.

Pentru că software-ul folosit pentru Kana este într-adevăr un utilitar de care poţi uita fără griji pentur că nu te va ajuta decât o singură dată în viaţă, autnci când instalezi pentru prima oară mausul.

Eu unul am creat doua profile pentru cele mai des întâlnite necesităţi ale mele în mai puţin de 5 minute. Nu am nevoie decât de 400 DPI şi 800 DPI pentru simplul motiv că sunt leneş şi nu îmi place să modific sensibilitatea din joc.

Probabil vă întrebaţi de ce nu există setări pentru acceleraţie, sau alte chestii de genu. Ei bine, este logic că cei interesaţi de dezactivarea acceleraţiei ştiu să o facă direct din Windows şi, iată, că astfel este eliminată o opţiune redundantă.

 

Experienta in timpul utilizarii

Unitatea de măsură pentru tabelul de mai jos sunt CD-urile. A devenit un standard pe internet ca lift-off-ul să fie măsurat folosind CD-uri şi iată că şi noi procedăm la fel pentu a fi mai uşor de înţeles pentru toată lumea. Un CD are gorsimea de 1,2 mm, deci calculele le faceţi singuri.

 

Razer ExactMat EVO-G Cyber Killer SS QCK+ SS QCK+ NAVI Genius GX-Speed CM Storm FPS Tactics DC
Steelseries Kana 1 3 2 3 2 3
Logitech G400 1 2 2 1 2 2
Steelseries Kinzu 1 1 1 1 1 1
Logitech G300 2 3 2 3 2 2
Razer Abyssus 1 3 2 2 2 3
Roccat Pyra 1 2 2 2 1 2

 

Vă spun foarte sincer că trăgeam mari speranţe în ceea ce priveşte lift-off-ul pe mousepad-urile Steelseries. Din păcate, iată că cel mai mic lift-off l-am înregistrat pe un mousepad dur, de la Razer. V-a surprins Kinzu? şi pe mine şi abia aştept să testez şi Kinzu v2 Pro să vedem dacă lift-off-ul se menţine la fel de mic.

 

Teste de acurateţe sau jitter nu am mai rulat pentru că senzorul nu are prediction şi la cele două rezoluţii la care l-am folosit, 800 şi 400 DPI nu am observat niciun fel de comportament ciudat, adică apariţia de jitter sau skip.

 

Concluzii

Kana este un maus foarte atractiv mai ales pentur cei ce folosesc şi altceva decât jocuri. Butoanele laterale sunt foarte utile mai ales pentur surfing pe internet, însă poziţia lor nu mă mulţumeşte pe deplin deoarece după câteva cuvinte scrise cu ambele mâini pe tastatură, există şanse ca mâna dreapta să apese butonul lateral de pe partea stângă a mausului atunci când se încearcă apucarea acestuia. Se poate întâmpla acest lucru şi datorită faptului că dimensiunile butoanelor sunt foarte mari comparativ cu ceea ce am văzut implementat pe alţi mauşi.

Oricum, aspectul este cool, funcţionalitatea mausului este ireproşabilă şi preţul este foarte bun. Singura mea problemă în ceea ce priveşte Kana este legată de lift-off-ul relativ mare şi de faptul că nu au fost folosite click-uri Omron. Dar având în vedere că a rezistat destul de mult, aş putea să îl recomand fără niciun fel de problemă.

Ţinând cont de faptul că are un lift-off destul de mare, încercaţi să alegeţi acest maus doar dacă jucaţi mid-sens, deoarece la un astfel de stil de joacă mausul nu pre apărăseşte suprafaţa pad-ului şi drept urmare nu prea contează aşa mult lift-off-ul.

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.