Sunt deja câțiva ani de când tot studiez comportamentul soarecilor de gaming, iar acest comparativ este rodul unui grind destul de indelungat.

Dar care la final vă va arăta de ce câte un mouse e mai bun decât altul și de ce anumiți producători încă trebuie evitați.

Ca să vă faceți o idee, pentru un mouse wireless folosesc 88 eșantioane slowmotion. 44 wireless și 44 wired (dacă are USB). Iar în acest articol regăsiți datele de la 25 dintre cei 130 de șoareci de gaming testați în total.

Deși am testat 25 de șoareci de gaming wireless, doar 10 sunt importanți. De la 10 până la 25 sunt doar context. Fie au wireless lent și lag mic doar cu fir, fie au sleep. Oricare dintre aceste variante dă un rezultat roșu. Și roșu no bueno. Dar vedeți voi în graficul cu teste la ce mă refer.

O dată la câțiva ani când una dintre companiile mari voia să împingă ceva wireless, apela același slogan stupid și mincinos „la fel de rapid ca pe fir”. Dar niciun pro player nu trecea la acești șoareci minune.

Asta până când Logitech au venit pe piață cu G Pro Wireless. Atunci s-a schimbat totul. Cumva tehnologia lor wireless chiar valida acel slogan tâmpit.

Și asta s-a văzut în anii ce au urmat. Tot mai mulți pro playeri au făcut trecerea la GPW pentru că wireless e mai mișto. Li se și potrivea forma. Iar cei cărora nu le-a venit bine în mână GPW, au rămas la fir.

Asta până anul acesta când și Razer au introdus o tehnologie wireless suficient de matură și o construcție super bună a șoarecilor ușori (Viper V2 Pro și DA V3 Pro). Practic, au adus varietate în lumea asta a șoarecilor wireless buni pentru pro playeri.

Dar doar pentru că sunt buni pentru pro playeri nu înseamnă că nu pot fi utilizați și acasă. Eu prefer astfel de șoareci. Sunt mult mai confortabili și chiar îmi place să nimeresc uneltele aplicațiilor cu mouse-ul atunci când lucrez și nu folosesc hotkey-uri.

 

Ce comparăm?

Pe orice parte am întoarce situația, autonomia este un punct extrem de important pentru mouse-urile wireless. Asta dictează cât de des îl încarci. În lista de mai jos am trecut autonomia modelelor pe care le-am testat.

De asemenea, lângă autonomie am trecut și modelul de senzor folosit pentru acel mouse. Nu toți șoarecii sunt la fel și nu toți ajung la 100 ore de funcționare în același fel. Unii au un power management atât de agresiv încât intră în sleep imediat, iar reacțiile tale sunt întârziate doar de dragul autonomiei. Veți vedea în tabelul cu performanța la ce mă refer. Sunt anumite modele care intră în sleep foarte repede.

Totul depinde de mentalitatea celui care a compilat firmware-ul pentru fiecare mouse în parte.

Input lag wireless mice 2022
Un fel de crema cremelor

Autonomie

Razer: Viper V2 Pro (80h, Focus Pro 30K), Deathadder V3 Pro (90h, Focus Pro 30K), Orochi V2 (425h, Pixart 3359)

Logitech: G Pro Wireless (60h, Hero 25K), Pro X Superlight (70h, Hero 25K), G303 Shroud Edition (145h, Hero 25K), Logitech G502 X Lightspeed Plus (140h, Hero 25K)

Steelseries: Aerox 5 Wireless (180h, Truemove Air)

HyperX: Pulsefire Dart (50h, PMW3389), Pulsefire Haste (100h, PAW3335)

Asus: Gladius III Wireless (55h, PAW3370), Keris Wireless (78h, PAW3335)

Xtrfy: M4 Wireless (75h, PAW3370)

Aqirys: T.G.A. Alpha (44h, PAW3370), Polaris (40h, PAW3335)

Corsair: Sabre RGB Pro Wireless (90h, MARKSMAN 26K, 2000 Hz, multi device)

Glorious: Model O Wireless (71h, PAW3370)

În ceea ce privește autonomia, există o relație foarte strânsă între parametrii aleși (sau ignorați) de către producător și dimensiunea acumulatorului. În cele mai multe cazuri, prima măsură pe care o alege un producător fără experiență în gaming este să stingă iluminarea infraroșu după un timp de la oprirea mișcării. Bineînțeles că se va pierde tracking-ul, iar cu iluminarea intermitentă sau stinsă total, detecția mișcării se va face cu întârziere.

Performanță

Metodologie

Primul lucru pe care îl fac este să actualizez firmware-ul sau firmware-urile în cazul în care este vorba de un mouse wireless. Căci și dongle-uri au așa ceva. Apoi verific dacă are sleep sau nu ca să știu la ce mă aștept. Testarea unui mouse cu sleep este infinit mai lungă. Uneori nici nu se trezește din sleep. Dar asta se întâmplă de obicei cu chinezării.

Pentru a măsura ceea ce eu numesc motion delay folosesc întotdeauna CS:GO la 400 fps la rezoluția 1920×1080. Unitățile de măsură din grafice sunt milisecunde și reprezintă timpul scurs din momentul în care mouse-ul și-a început mișcarea pe mousepad și această mișcare apare pe monitor.

Indicatorul vizual pentru a semnaliza începutului mișcării mouse-ului este un LED albastru. Totul este înregistrat la 1000 fps folosind o camera Sony RX100 Va.

Mai multe detalii despre metodologie găsiți  aici și aici.

Rezultatul arată așa pentru un sample de 10 milisecunde:

Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

 

Componente și periferice

Monitorul folosit de noi pentru asta este Aorus KD25F la 240 Hz. Este cel mai rapid monitor căruia i-am măsurat input lag-ul dintre toate monitoarele pe care le-am testat.

Configurația PC-ului este mereu neschimbată și este bazată pe Ryzen 9 5950X, 32GB Corsair Dominator RGB, Corsair MP600 2 TB și Gigabyte Radeon RX 6900 XT.

 

Rezultate teste input lag

Lucrurile sunt cât se poate de simple. Verde bun, galben ok, roșu câh. Puteam să vă pun câte un mouse per pagină și să grinduiesc pageviews, dar am ales să le arunc pe toate în ceea ce numesc eu a better picture asupra felului în care funcționează mouse-urile wireless.

Eșantioanele de mai jos sunt pentru fiecare model conectat wireless la PC-ul pe care s-au efectuat testele. Însă pentru a menține cât de cât curată imaginea de mai jos, am ales să nu includ eșantioanele pentru scenariile cu fir. Ci să includ doar valoarea medie.

Cu rezultatele de mai sus putem formula deja un TOP10.

 

TOP 10 wireless gaming mice 2022

Locul 10 – Deși Logitech G305 are un rezultat o idee mai bun decât Razer Orochi V2, aceștia vor ocupa împreună poziția 10 întrucât sunt extrem de similari. Bine, personal prefer algoritmul de tracking folosit de Razer. Se simte o idee mai smooth. Dar altfel, șoareci foarte similari aceștia 2. Nu îi recomand pentru pro gaming. Ci pentru casual gaming.

 

Locul 9 – Razer Viper Ultimate este doar Viper V2 Pro mai greu și mai puțin confortabil. Și al cărei performanță wireless nu oferă o experiență la fel de plăcută precum cu V2 Pro. Din când în când are lag.

 

Locul 8 – Razer Viper V2 Pro este primul mouse pe care Razer l-au lansat cu această platformă (Focus 30K + MCU Nordic 52840) și care chiar impresionează. Dimensiunile mai mici decât ale lui Superlight de la Logitech îl fac să aibă loc pe piața șoarecilor de pro gaming.

 

Locul 7 – Razer Deathadder V3 Pro wireless este unul dintre favoriții mei. Rezultatul final îl definește ca pe un mouse nu la fel de snappy precum un Superlight, dar muuuuuuuult mai smooth.

 

Locul 6 – Logitech G303 Shroud Edition este un mouse aparte. Are o forma unică ce se potrivește multor tipuri de oameni, deși nu pare. Senzorul folosit de Logitech este același Hero 25K, iar wireless-ul este tot Nordic Semiconductor. Performanța și autonomia sunt excelente.

 

Locul 5 – Logitech G502 X Lightspeed este cel mai recent mouse lansat de către Logitech. Este construit în jurul aceleiași platforme precum G303. G502 X este genul de mouse bun la toate pentru absolut oricine. Greutatea nu este tocmai în top, dar forma și caracteristicile îl fac să fie un mouse extrem de dorit. Mă așteptam să văd performanță similară cu a lui G303.

 

Locul 4 – Asus ROG Keris Wireless Aimpoint este surpriza comparativului. Mă așteptam să văd progrese de la Asus după ce am observat îmbunătățiri de performanță de la un firmware la altul când am testat Gladius III. Dar nu mă așteptam să vină cu un mouse atât de „în regulă”. Și Asus au mers tot pe un MCU de la Nordic. Și tot 52840.

 

Locul 3 – Logitech G Pro Wireless. Primul. Aici au început să existe șoareci wireless buni. Și s-a văzut asta în rata de adopție din scena pro de CS:GO. Absolut fabulos ca după atâția ani să fie în continuare excelent. Îmbătrânește bine. E genul de mouse colecționabil.

 

Locul 2 – Corsair Sabre RGB Pro Wireless Champion este o adevărată surpriză. Corsair întotdeauna au avut ceva modificat la senzor, dar acum în combinație cu wireless-ul performant, probabil de la Nordic Semiconductor, au reușit ceva ce SteelSeries doar visează: să concureze cu Superlight. Este singurul mouse cu input lag în zona 8 milisecunde, la fel ca Superlight.

 

Locul 1 – Logitech G Pro X Superlight este de departe cel mai bun mouse wireless pentru pro gaming. Dacă ți se și potrivește în mână. Evident. Rezultatele acestui mouse sunt mai bune decât ale multor modele cu fir chiar și de la branduri mari.

 

Verdict

Pentru office user, oricare mouse dintre cei testați este bun. Deși un deadline pe care îl ratezi pentru că dai click-uri ca prostu’ pe lângă submit whatever e ceva mai brutal decât lag-ul într-un joc. În general, te descurci și cu input lag mai mare.

Însă când vine vorba de gaming și dorință de a îmbunătăți ceva, atunci trebuie să acorzi atenție și părții de țintit a unui mouse. Nu doar nenumăratelor butoane ce oricum se programează prost.

Cred că acolo trage fiecare utilizator de pointing device. Între țintit și apăsat de butoane. 10% aim și 90% features este un scenariu foarte MMORPG. Unde la Call of Duty e 95% aim și 5% features, că poate vrei să pui cuțitu’ pe mouse. Balanța asta o are fiecare în parte în mintea lui și în prezentul lui. Ceea ce îți place azi, s-ar putea peste 5 ani să nu mai fie în top preferințe. Și s-ar putea să nu fie o idee bună să faci stoc de șoareci de gaming acasă.

Plus că tehnologia avansează. Algoritmii de tracking sunt și ei optimizați din când în când și în general e bine să mergi pe latest stuff. Cel mai recent mouse Corsair e în top, cel mai recent mouse Asus e în top. Alte modele vechi de la aceste două companii ce nu sunt bazate pe tehnologie nouă nu reușesc astfel de performanțe.

Așadar, Top 3 recomandări WASD arată în felul următor:

Recomandarea #1: Logitech G Pro X Superlight
Recomandarea #2: Logitech G303 Shroud, Corsair Sabre Wireless Pro RGB, Logitech G Pro Wireless, Asus ROG Keriss Wireless Aimpoint
Recomandarea #3: Razer Viper V2 Pro, Razer DeathAdder V3 Pro

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.