Refresh-ul de 144Hz este fara doar si poate un etalon in materie de viteza de reactie. Un monitor cu 144Hz este singura unealta capabila sa imbunatateasca felul in care percepi un joc in care ai deja o experienta vasta.

Stiu ca pare greu de crezut ca un monitor poate schimba atat de multe. Am fost si eu in pozitia voastra de cititor si culmea, desi imi povestea Fulger despre 120Hz, nu credeam. Dar asta s-a intamplat pana in momentul in care am participat la un eveniment si am avut ocazia sa ma joc pe un monitor cu refresh mare.

AOC g2770Pqu review

Toate ideile mele preconcepute despre refresh rate mare pe LCD-uri au fost demontate. Da, am crezut chiar ca este doar marketing in spatele acestor Hz. Insa m-am convins singur ca nu este asa. Tehnologia este tehnologie si nu daca la TV-uri acei 500Hz sunt de fapt doar cadre generate de procesorul de imagine al TV-ului, la monitoare este afisat ceea ce randeaza GPU-ul.

 

Specificatii si prezentare

Primul lucru pe care l-am vazut la AOC G2770Pqu este ca nu are maner, asadar transportabilitatea este una un pic redusa fata de BenQ. Oricum aceasta caracteristica specifica BenQ nu este un factor atat de important pentru ca poate majoritatea utilizatorilor isi cumpara un monitor care va sta pe masa timp de 5 ani si nu se va misca de acolo niciodata. E logic sa nu fie mutat sau transportat la un LAN Party un monitor asa mare mai ales daca tinem cont de greutatea lui destul de mare.

Am trecut peste manerul care nu exista 🙁 si am observat ca are un USB Fast Charge. Nu am stat mult pe ganduri si mi-am si pus la incarcat al meu iPhone 4S a carui husa este si baterie de 2700 mAh. 57 de minute a durat incarcarea fata de cele 120 de minute in USB-ul meu de pe placa de baza care este tot „Fast Charge”. Ma declar pe deplin multumit de aceasta facilitate, atat pentru faptul ca ofera un timp de incarcare redus, dar si pentru ca este direct pe birou si pot utiliza telefonul in timp ce se incarca.

Hai sa aruncam o privire pe specificatiile monitorului AOC.

Daca luam la puricat ofertele magazinelor din Romania observam ca pe piata exista alternative cu cateva plusuri la preturi relativ mai mari, care ofera acelasi timp de raspuns, un maxim tot de 144 de herti si aceeasi rezolutie.

Am putea spune ca monitorul este ideal in special pentru RTS-uri, MOBA-uri insa si pentru FPS-uri, avand un timp de raspuns de 1ms si rata de refresh de 144 Hz.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/aoc-q2770pqu/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Experienta in timpul utilizarii

Nu puteam sa nu observ faptul ca ecranul se poate roti. Evident ca mi-a starnit curiozitatea si m-am gandit „ce ar fi daca” si am pornit cateva jocuri care s-au dovedit a fi…de nejucat in acest mod. League of Legends habar nu are sa lucreze cu astfel de rezolutii, iar DotA 2 nici nu mi-a permis sa intru intr-un meci.

Pentru a atinge potentialul maxim al acestui monitor trebuie sa stai ceva timp prin meniu. Mi-ar fi placut sa il pot utiliza cu setarile default, insa a fost nevoie de ceva tweaking.

Neavand cel mai bun calculator acasa, nu am putut sa-mi tin de fiecare data frame-urile pe secunda peste 144 (asa cum este ideal pentur un monitor la 144 Hz) in Counter-Strike: Global Offensive, cel putin nu in smoke cand scadeau undeva pe la 80-90.

Pentru majoritatea jucatorilor 80-90 reprezinta un numar de frame-uri pe secunde ideal, insa daca ai monitorul pus la 144 Hz si iti scad frame-urile atat de jos o sa observi ca ai un input lag destul de sesizabil. Cu ce te dezavantajeaza acest input lag? Pai e simplu, perifericele tale incep sa aiba „lag”. De aici apare inconstanta in acuratete atunci cand incerci sa manevrezi mouse-ul in „lag” sau pur si simplu tastatura nu mai la fel de prompta.

Nu demult am testat si Benq XL2720z un alt monitor de 144 Hz, unde tot la fel aveam drop-uri de cadre pe secunda caci am testat pe acelasi PC, nefiind prea mari diferente.

 

Concluzie

Singura problema pe care am intampinat-o la acest monitor a fost faptul ca el nu beneficiaza de Motion Blur Reduction, insa dupa acel tweak de culori pot spune ca ofera o acuratete mai buna la poze decat monitorul BenQ XL2770Z care sa nu uitam, este la un pret mai ridicat decat cel al AOC-ului.

Evident, pentru gameri nu prea conteaza asa mult acuratetea culorilor doar daca sa zicem, in timpul liber lucreaza ca web designeri/photo editing/etc insa gamerii apreciaza foarte mult timpul de raspuns si refresh rate-ul. Daca e sa ne uitam la acest aspect, 144 Hz si 1 ms sunt specificatiile care sar in ochi unui gamer adevarat, daca pretul este unul bun inseamna ca este alegerea perfecta pentru ei.

Chiar daca majoritatea jucatorilor profesionisti prefera monitoarele de 27 de inch sunt sigur ca nu daca ar avea de ales intre un monitor de 27 de inch cu aproape aceleasi caracteristici cu AOC g2770Pqu ar alege AOC-ul datorita pretului, evident in cazul in care jucatorul respectiv isi achizitioneaza singur monitorul.

Asadar, daca puteti sa traiti fara G-Sync si Motion Blur Reduction, g2770Pqu este cea mai buna alegere pentru gamerii cu buget redus. E cel mai ieftin monitor de 144 Hz 27-inch de pe piata la rezolutie Full HD.

 

Plusuri si minusuri

+ Contrast static (1000:1) rar intalnit la TN-uri
+ Fast charge
+ Calitate imagine
+ Pret

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.