Overclocking

Întâi vom discuta despre overclocking pentru că este de departe primul lucru care ne trece prin cap când ne gândim la această placă video. Mai jos veţi vedea că voi vorbi despre overclocking din slider, banal, fără probe de voltaje sau ceva de genu’ iar apoi voi discuta de frecvenţa maximă pe care o recomand pentru ARES.

 

În screenshot-ul din stânga este frecvenţa maximă la care a putut ajunge exemplarul testat de noi fără să îi creştem voltajul.  De asemenea, pentru această frecvenţă nu a fost nevoie nici să creştem puterea ventilatorului. Cu alte cuvinte, 911MHz reprezintă frecvenţa perfectă pentru daily use, dacă cumva nu vă satisface ARES la frecvenţele implicite.

În cel din dreapta avem frevcenţa maximă pe care o recomand doar dacă se modifică turaţia ventilatorului. La aceea frecvenţă noi am crescut procentul utilizării ventilatorului la 100%, nu de alta dar nu doream să încălzim ciorba pe o plită cu numele ARES. Pentru 992 MHz a fost nevoie să creştem voltajul GPU-ului la 1,275v.

 

Printre teste şi jocuri am încercat să creştem frecvenţa şi mai sus de atât, însă scalarea cu voltajul nu este chiar atât de mulţumitoare, fenomen cunoscut de altfel pentru Cypress.

Pentru a fi stabil la 1010 MHz a fost nevoie să creştem şi mai mult voltajul, ajungând astfel la 1,35v. Cu siguranţă ar fi fost stabilă şi mai sus de atât însă am preferat să mă opresc aici, nu de alta dar o astfel de placă video mai rar vine în România chiar la lansare şi ar fi fost chiar jenant să o testez doar eu.

 

Temperaturi

Temperaturile le-am verificat în mai multe moduri de lucru. De asemenea, am să includ şi un screenshot de Afterburner în care GPU-ul se răceşte imediat după load pentru a observa eficienţa masivului sistem de răcire. Temperatura ambientală din momentul testării avea valori cuprinse între 27° şi 28° Celsius.

 

Idle

Stânga totul default în regim idle, în mijloc puteţi observa în ce manieră scade temperatura dacă ventilatorul este lăsat pe auto, iar în dreapta puteţi vedea ce înseamnă să dezlănţui morişca:).

 

Load

În screenshot-ul din stânga este temperatura maximă la care ajunge ARES când este stresat, în mijloc avem temperatura maximă atunci când abuzează de superputerea ventilatorului său de zeu, iar în dreapta avem poate cel mai interesant screenshot….temperatura atinsă cu ventilatorul pe auto în regim de overclocking daily (911MHz pentru GPU).

Voltajul lui ARES se poate modifica folosind aplicaţia SmartDoctor ce vine pe CD-ul pe care avem şi driverul 10.5

Atunci când funcţionează la parametrii impuşi de ASUS, ARES deeabia scoate vreun zgomot. Totuşi în rarele momente în care a urcat temperatura până la punctul de ambalare al ventilatorului, zgomotul produs de acesta devenea sesizabil, dar nicidecum nu m-a deranjat. Temperatura cheie este 70°C. De la acel punct în sus începe furtuna.

 

Acestea fiind spuse, putem trece la satisfacerea curiozităţilor legate de performanţă. Pentru acest aspect vom compara tancul de la ASUS cu un HIS 5970 (model de referinţă). De asemenea, la final, după ce vom trece prin toate jocurile veţi putea afla şi cum se descurcă atunci când toata ieşirile video sunt ocupate. Da, corect, am rulat teste şi în configuraţie Eyefinity, de altfel cam singura configuraţie în care parcă ARES s-ar integra perfect.

 

 

Pages ( 6 of 18 ): « Previous1 ... 45 6 78 ... 18Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.