Dispozitivul despre care am decis sa va povestesc este, la prima vedere, foarte plictisitor si aparent inutil. Insa, bazandu-ma pe experienta proprie s-ar putea sa va fac sa ciuliti urechile catusi de putin si sa ajungeti la aceeasi concluzie ca mine.

Daca fan controller-ul digital NZXT GRID+ V2 este util sau nu ramane de vazut in cele ce urmeaza. Eu am cautat asa ceva strict din cauza insuficientelor placii de baza. Mai exact, a lipsei de optiuni inteligibile si inteligente in BIOS. Pe scurt, PC-ul meu era galagios si ajunsesem in punctul in care nu aveam ce sa ii fac.

E un moment trist, insa poti ajunge si acolo. Veti vedea imediat cum.

 

Specificatii

Dupa cum spuneam, NZXT GRID+ V2 este un fan controller digital. Numarul de conectori pe care il pune la dispozitie este 6, un numar OK chiar si pentru carcasele mari care au multe lacase pentru ventilatoare.

01 gridv2

Puterea maxima combinata a ventilatoarelor nu poate depasi 30W, dar e suficient mai ales daca sunt folosite ventilatoare cu putine rotatii pe minut.

Alimentarea lui se face cu un Molex, iar configurarea lui se face prin intermediul cablului micro USB care poate fi conectat direct la un header USB 2.0 pe placa de baza. Daca cumva ai Asus Maximus VIII Impact, nu il vei putea utiliza si poti afla de din roundup-ul nostru de ce.

Alimentarea nu se face direct cu un Molex, ci folosind un adaptor. Pare o idee ciudata din partea producatorului, insa vei decoperi ca e mai simplu sa ai Molex-ul ascuns undeva in spatele placii de baza si inspre fata sa vina doar acel cablu subtire. Veti vedea intr-o poza la ce ma refer.

Model Number AC-GRDP2-M1
Dimensions 73mm x 18mm x 73mm
Material Plastic
Fan Control Controlled via CAM Software
Included Accessories 5 x Zipties
2 x 3-Pin Female to 4-Pin/3-Pin Y extension cables
1 x Molex to phone jack connector
1 x Micro-USB cable
Product Weight 94.2g
UPC 815671012593
EAN 5060301692880
Fan Connector Quantity 6
Maximum Combined Wattage 30
Mounting 3M Dual Lock
Input Connector 12V with Molex 4-Pin connector
Warranty 2 Years

 

Galerie foto

 

De ce

Pentru ca incet-incet am ajuns sa vreau mai multe ventilatoare la un rpm cat mai mic. Initial aveam 4 ventilatoare in carcasa mea Fractal Design Define S. Dar ghici ce?! Asa cum le setasem eu pe silent nu miscau suficient de mult aer. Pe procesor foloseam un Noctua NH-D9L si adesea vedeam procesorul cum se incalzea prea tare. Mi-am spus ca e vremea pentru montarea a inca doua ventilatoarea. Zis si facut.

Si de acolo au inceput sa apara problemele si nervii. Principala problema a aparut din cauza faptului ca nu toate ventilatoarele erau la fel. Mi-ar fi placut sa le am pe toate identice, insa e o munca prea costisitoare.

Ultimele doua pe care le-am achizitionat m-au si facut, de fapt, sa caut o alta sursa de alimentare decat conectorii placii de baza pentru ventilatoare.

Asadar, setup-ul meu are in componenta urmatoarele ventilatoare:

Partea proasta este ca am in PC instalate si doua bare cu LED-uri rosii si aceste doua bare ocupa fiecare cate un conector de ventilator de pe placa de baza. Fiind una amplasata pe partea de sus a carcasei si una pe partea de jos, fiecare a trebuit conectata intr-un conector al ei. Nu puteam folosi cabluri Y pentru a combina cu un ventilator deoarece trebuia setata putere maxima pe acel conector pentru a lumina corespunzator LED-urile. Daca puneam o bara de LED-uri pe un cablu Y impreuna cu un ventilator si setam din BIOS sa ruleze silent, atunci bara de LED-uri abia se aprindea.

Asadar, a fost nevoie de cate un port pentru fiecare bara deoarece erau indepartate si nu le puteam apropia cat sa le conectez la acelasi cablu Y.

Facand asta, am ramas cu doar 3 conectori liberi pe placa de baza. 1 era rezervat pentru ventilatorul de langa I/O shield, deoarece era amplasat mid-board si nu puteam trage alte cabluri, decat cel al ventilatorului din imediata vecinatate. Si, intr-un final, am ramas cu 2 conectori pentru 4 ventilatoare. Nu e mare lucru. Insa cand ventilatoarele sunt diferite, este imposibil sa le faci sa mearga bine.

De fapt, cea mai mare problema era cauzata de cele doua ventilatoare Phanteks care nu porneau deloc cand profilul era silent din BIOS.

As fi putut scapa mai ieftin montand prelungitoare si alte cabluri Y, insa as fi ajuns sa am un manunchi de cabluri si prelungitoare in spatele placii de baza si chiar urasc asta. Drept urmare am inceput sa caut alternative si mi-a atras atentia exact acest NZXT GRID+ V2. Am vazut cateva screenshot-uri cu software-ul de configurare insa nu se puteau vedea foarte multe detalii si m-am gandit ca ar trebui sa fie exact ce caut.

Am riscat, intrucat nu gaseam niciun review mai de doamne-ajuta care sa imi arate ce stie sa faca.

Si rezultatul este multumitor.

02 gridv2

Initial nu am vrut sa instalez software-ul pentru ca ventilatoarele functionau in modul silent, desi nu ii facusem nimic, ci doar conectasem ventilatoarele. Dar m-am gandit ca ar fi o idee sa va vorbesc si voua despre acest produs deoarece este destul de usor sa il ignori avand in vedere ca pretul lui este mai mare decat al unui cooler de procesor.

Insa, daca nu iti place sa te complici in mod inutil, fan controller-ul digital de la NZXT s-ar putea sa fie ce cauti.

Mai jos aveti o serie de screenshot-uri cu software-ul si va voi povesti acolo despre cum se configureaza fiecare ventilator in parte.

 

Software

Toate screenshot-urile de mai jos au fost realizate in timp ce rula in background Unigine Heaven Benchmark. Motivul este cat se poate de simplu: voiam sa setez puterea ventilatoarelor la turatie maxima astfel incat sa nu adauge mai mult zgomot decat ce produs de catre placa video.

Monitorizare

Software-ul este destul de intuitiv. Singura parte negativa a lui este ca necesita un username si o parola si, am aflat pe pielea mea, ca Facebook login functioneaza tare prost. Bine, asta se intampla pentru ca foloseste Internet Explorer pentru login. Dar trecand peste dificultatea cu care Internet Explorer retine parolele, crearea unui cont pentru folosirea software-ului inseamna ca toate setarile sunt salvate in cloud. De asemenea, si log-urile sunt salvate tot in cloud.

Practic, poti monitoriza absolut totul legat de PC-ul tau. Cel mai interesant este sa vezi log-uri pe perioade mai indelungate legate de load-ul procesorului sau al placii video. Daca te joci frecvent, vei vedea adesea load pe GPU. Insa, daca ai perioade indelungate in care nu pornesti niciun joc, cum mi s-a intamplat mie saptamana trecuta, poti vedea destul de multe lucruri interesante printre aplicatiile care mananca resurse.

De exemplu, mie cele mai multe resurse mi le mananca Outlook. In conditiile in care in ultima saptamana nu m-am atins de PC-ul respectiv. Cred ca daca l-as fi butonat as fi vazut Chrome pe primul loc la RAM si la CPU.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory wp-content/uploads/photo-gallery/2016/hardware-reviews/nzxt-gridpv2/monit.

 

Ajustare ventilatoare

Acesta este si motivul pentru care m-a interesat GRID+ V2. Voiam sa setez ventilatoarele dupa bunul plac. Ma asteptam sa le pot seta individual. Se poate face foarte simplu asta. Insa, nu ma asteptam sa pot seta individual si dependenta. Adica sa setez curba de turatii in functie de procesor sau de GPU.

Avand posibilitatea sa setezi fiecare ventilator individual, reusesti sa creezi cupluri de ventilatoare care vor sufla aer doar in anumite conditii. De exemplu, daca se incalzeste procesorul nu vei avea nevoie sa sufle tare toate ventilatoarele din carcasa. E suficient sa le lasi pe toate de Intake la turatie mica, si unul de exhaust sa functioneze la un rpm o idee mai mare.

Sau atunci cand se incalzeste GPU-ul sa se invarta mai tare ventilatorul care sufla aer spre placa video.

Jongland in acest fel cu comportamentul lor, poti evita situatiile in care pornesc toate ventilatoarele la putere maxima doar pentru ca a crescut temperatura procesorului cu cateva grade pentru ca incearca Outlook sa downloadeze mai multe e-mail-uri.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory wp-content/uploads/photo-gallery/2016/hardware-reviews/nzxt-gridpv2/config.

Dupa cum spuneam, fiecare ventilator poate fi setat sa functioneze intr-un anumit fel si sa depinda fie de CPU, fie de GPU. Astfel, ventilatorul din mijloc fata l-am setat sa sufle aer in functie de temperatura procesorului. Intrucat folosesc un cooler de procesor foarte puternic si silentios (Be Quiet! Dark Rock 3), nu a fost nevoie sa setez o turatie prea mare. Bine, am pus putere maxima pentru cel mai extrem scenariu in care procesorul ar ajunge la 80°C. Daca cumva s-ar defecta ventilatorul montat pe cooler-ul procesorului.

Ventilatoarele de pe partea de sus a carcasei le-am setat sa functioneze in functie de GPU deoarece GTX 980Ti degaja foarte multa caldura in load chiar in carcasa. E o bestie care se incinge cu totul.

Oricum, mi-a luat aproximativ 10 minute sa fac toate setarile pentru ventilatoare si acum ma bucur in sfarsit de liniste.

build

 

Concluzii

Stiu ca poti cumpara o groaza de chestii cu 208 Lei, asa ca nu e nevoie sa ne reamintesti ce cooler sau ce ventilatoare ti-ai cumpara tu cu aceasta suma de bani. Stim povestea. Totusi, trecand de bariera pretului, NZXT GRID+ V2 este chiar misto. Este ceea la ce ma asteptam si un pic in plus.

Plusul e dat de acele log-uri foarte detaliate care iti pot indica foarte rapid daca ceva nu este in regula cu PC-ul tau.

Aspectul lui este perfect pentru a deveni invizibil intr-o carcasa si daca nu vrei sa il instalezi cum am facut-o eu, il poti instala in spatele placii de baza undeva in zona din mijloc. Astfel, toate cablurile de la ventilatoare se vor intalni in acelasi loc.

Vi-l recomand. E un produs chiar bine gandit, ce livreaza conform asteptarilor.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.