Iaca încă o placă video de la NVIDIA. Toţi cei ce au aşteptat după un GTX 660 vor primi în sfârşit unul, însă nu este tocmai la ceea ce se aşteptau pentru că NVIDIA le-a pregătit o surpriză atât în ceea ce priveşte preţul cât şi performanţa.

Dacă vă va mulţumi cerinţele veţi afla mai târziu, după ce veţi vedea rezultatele testelor pentru că deocamdată vom discuta strict despre produsul pe care îl analizăm.

ASUS GeForce GTX 660 DirectCU II Top este vârful de lance al familiei de plăci video cu GTX 660 de la ASUS şi aşa cum am observat până acum, variantele TOP au frecvenţele modificate.

Nu cred că v-aţi prins până acum, dar atitudinea mea cu privire la overclocking-ul pe plăcile video noi de la NVIDIA este pur şi simplu execrabil (îţi trebuie foarte multă răbdare) şi drept urmare orice model ce vine cu o frecvenţă crescută este numai bun la casa omului.

Deşi sunt adeptul produselor mai ieftine ce pot oferi performanţe mai bune prin diferite metode ca overclocking-ul, seria 600 de la NVIDIA m-a făcut să privesc mai altfel lucrurile şi am început să apreciez foarte mult produsele ce vin direct din fabrică cu frecvenţele ridicate. Totuşi, pentru a fi cât mai interesant, un astfel de produs trebuie să coste cam cât unul normal, nu cu 25% cum se întâmplă de obicei cu plăcile video ASUS.

Anyway, asta se întâmplă şi pentru că producătorul le plasează în piaţă ca fiind produse superioare celor aduse de către alţi producători. Până la urmă nu le poţi spune celor de la Mercedes să îşi vândă autovehiculele la preţurile la care le vinde Renault.

 

Dacă nu vă mai aduceţi aminte ce specificaţii are GTX 660 Ti, vă voi reaminti eu. Are un număr mai mare de shadere, adică 1344, iar frecvenţa GPU-ului este şi ea mai mare. Avem 980 MHz pentru base clock şi 1033 MHz cu Boost faţă de 915 MHz şi 980 MHz.

Practic, GTX 660 este un GPU mai şchiop cu câteva shadere şi cu frecvenţa un pic mai mare.  În ceea ce priveşte memoria, ambele 660-uri vin cu aceaşi magistrală de memorie şi aceaşi frecvenţă.

 

Tot astăzi, NVIDIA a mai lansat şi GTX 650, varianta mainstream a GPU-ului Kepler, însă despre acest GPU vom discuta în momentul în care îl vom testa.

Ca să vă faceţi o idee despre cât de neinteresant este GTX 650 şi de ce mai aşteptăm până să publicăm articolul, v-am ataşat mai jos diagramele celor două GPU-uri lansate astăzi de NVIDIA.

 

Revenind la produsul despre care discutăm astăzi, în speţă ASUS GeForce GTX 660 DirectCU II TOP, vedem din poze că şia cesta vine echipat cu acelaşi sistemd e răcire ce l-am întâlnit la toate plăcile video noi de la acest producător. Ceea ce m-a bucurat cel mai tare să observ a fost faptul că şi pentru acest model au folosit acelaşi număr de heatpipe-uri, deşi consumul este mai mic şi implicit şi nevoia unui sistem de răcire performant este şi ea mai mică.

În concluzie, temperaturile ar trebui să fie mai mici comparativ cu cele ale lui GTX 660 Ti TOP despre care am discutat acum ceva vreme.

Atuurile acestui model sunt, în afarăd e frecvenţa crescută, silenţiozitatea, fiabilitatea oferită de componentele de calitate folosite şi temperatura mai mică. Evident, asta se întâmplă dacă comparăm cu un produs de referinţă, căci cu siguranţă exită pe piaţă produse ce se pot lua la întrecere foarte uşor cu această placă video în toate caracteristicile pe care le-am enumerat mai sus.

VRM-ul, din cate am observat în poze este destul de solid pentru cât de consumator este acest GPU. În prezentarea ASUS a produsului am primit o comparaţie interesantă, 6 faze digitale vs 4 analogice. Ceea ce mă intrigă pe mine cel mai mult este acel model de referinţă. Nu înţeleg de unde a apărut având în vede că NVIDIA ne-a spus în conferinţă că nu va exista un design de referinţă şi că producătorii au libertate în ceea ce priveşte implementarea.

 

 

Galerie foto

{gallery}/2012/03-hardware/asus-gtx-660/galerie:150:100:0:1{/gallery}

 

Temperatură şi overclocking

După cum vă spuneam, era de aşteptat ca temperatura la default în regim load să fie mai mică decât cea a lui GTX 660 Ti de la ASUS. iată că avem 62° C vs 75° C.

 

În ceea ce priveşte overclocking-ul să ştiţi că nu am depus mare efort pentru această etapă a testării pentru simplul motiv că niciodată nu ştii la ce să te aştepţi de la plăcile din seria 600. Frecvenţa pe care o vedeţi în screenshot-ul de mai sus este cea mai ridicată şis tabilă pentru toate testele pe care le rulăm. În rest, cu alte setări am observat doar cum frevcenţa varia în funcţie de joc…aşa cum ne-am obişnuit până acum.

 

Platforma de test

  • MB:  GIGABYTE G1.Sniper M3
  • CPU: Intel Core i7 2600K @ 4.6 GHz, Scythe Ninja 2
  • RAM: 2 x 4 GB Exceleram @ 1600 CL9
  • Video: ASUS GeForce GTX 660Ti Direct CU II
  • SSD: Kingston HyperX SSD 240GB
  • PSU: Sapphire Pure 950W
  • Monitor: ASUS VG236H
  • OS: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Drivere: NVIDIA Forceware 306.23 / AMD Catalyst 12.8

 

Teste de performanţă

{gallery}/2012/03-hardware/asus-gtx-660/teste:150:100:0:1{/gallery}

 

 

Concluzii

Deşi specificaţiile sunt mult mai slabe decât cele ale lui GTX 660 Ti, GTX 660 reuşeşte să ofere o performanţă mai avantoajoasă. Preţul recomandat de NVIDIA pentru GTX 660 este de 999 Lei ceea ce nu este rău absolut deloc. Totuşi dacă luăm în considerare faptul că GTX 660 Ti a ajuns să coste şi 1350 Lei, atunci va trebui să vă sugerez să aşteptaţi să apară modele mai ieftine şi ale acestui nou GPU, sau să mai puneţi nişte bani şi să achiziţionaţi acele 660 Ti ale căror preţuri sunt chiar foarte bune.

Despre la GTX 650, pot să vă spun doar că NVIDIA mi-a comunicat preţul de 499 Lei, ceea ce pentru acel segment este pur şi simplu perfect.

Revenind la GTX 660 de la ASUS, cu părere de rău vă spun că preţul ei acceptabil. La 1250 Lei cât au comunicat ASUS că este preţul pentru ţara noastră, GTX 660 TOP se luptă direct cu RADEON HD 7870 TOP tot de la ASUS. Un lucru este clar, dacă preţurile sunt acestea, atunci e clar că 660 TOP este o alegere mai bună.

Cât despre un eventual upgrade la GTX 580, puteţi să luaţi în calcul această variantă pentru că deşi nu aţi avea de câştigat sau de pierdut în termenid e performanţă, aţi avea de câştigat datorită facturilor de curent electric cu valoare mai mică.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASUS GeForce GTX 660 DirectCU II Top

+ Sistem de răcire
+ Design
+ Performanţă

– Preţ

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.