Acum cateva luni, BenQ a lansat pe piata un monitor care imbina calitatea cu confortul. Pe langa facilitatile de Black eQualizer, Motion Blur Reduction si Flicker-free Technology, BenQ aduce in plus si o telecomanda S Switch care reprezinta cireasa de pe monitor.

Utilizatorii PC-ului nu au tendinta sa-si schimbe monitorul nici atunci cand tehnologia avanseaza foarte mult, din trei motive:

  • Sunt comozi si s-au obisnuit cu monitoarele de 17 inch si le e frica sa se adapteze la cele de 24 de inch.
  • Nu isi dau seama de diferenta imensa intre 144 si 60 Hz
  • Par a fi o investitie inutila si de asemenea costisitoare.

Eu ma incadrez in prima categorie de oameni, la fiecare LAN Party la care am fost am tinut jocul in Borderless Window pentru ca acasa neavand un monitor de 24 de inch nu aveam cum sa ma obisnuiesc in cateva minute cu un screen mult mai mare si foloseam functia Smart Scaling care desi pentru unii pare o functie inutila, pentru 70% dintre gamerii care acasa folosesc 17 inch este foarte folositoare. Insa atunci cand voi reusi sa-mi achizitionez un monitor de 24 de inch, rezolutia 1280×1024 si cei 75 Hz vor primi un mare au revoir din partea mea.

 

Specificatii si prezentare

Poate in MOBA-uri monitoarele de 144 Hz nu iti ofera un avantaj extraordinar de mare, dar in cazul FPS-urilor daca ai reactii de korean te asigur ca acolo chiar conteaza destul de tare si diferenta in-game este imensa. Chiar acum cateva zile m-am uitat peste cateva replay-uri ale unor meciuri jucate pe 75 Hz si peste cateva replay-uri de la un LAN unde am avut monitoare de 144 Hz si va pot spune ca reactiile cresc o data cu hertzi. Banuiesc ca vi se pare cam imposibil ceea ce am scris eu mai sus, insa eu consider ca daca la un LAN event, ba chiar si de acasa, daca aveti un monitor de 144 Hz si inamicul dumneavoastra are un monitor de 75/60 Hz acela va avea o reactie considerabil mai intarziata decat a dumneavoastra.

benq-2720-01Pe langa rata de improspatare ridicata, monitorul BenQ beneficiaza si de tehnologia de Black eQualizer, tehnologie care pana acum nu i-am descoperit sensul in MOBA-uri, insa in FPS-uri o sa va atasez 3 poze in care va veti da seama dumneavoastra daca reprezinta un avantaj „mic” sau nu. Tehnologia Smart Scaling, dupa cum spuneam este folositoare doar atunci cand inca nu esti adaptat pe deplin la diferentele de inch intre monitoare si deabea v-ati achizitionat monitorul si sa zicem aveti un meci foarte important in care trebuie sa aveti un randament de 100%. Insa, in opinia mea nu este neaparat o tehnologie „must have”, o data ce te-ai adaptat la diferenta de inch nu o vei mai folosi niciodata.

Chiar daca pare greu sa te adaptezi la diferentele de inch, iti trebuiesc aproximativ 4-5 zile sa te „inveti” cu monitorul, am vrut sa mentionez asta pentru ca la a doua citire mi s-a parut ca am fost putin dur la acest capitol.

De asemenea, dupa cum v-ati obisnuit, BenQ vine cu cateva setari prestabilite insirate in 3 profile mari si late, optimizate fiecare pentru cate un joc. Mie sincer, Gamer 3 mi se pare cea mai potrivita alegere pentru Movie+Desktop users, Gamer2 fiind optimizata pentru jucatorii de FPS-uri, iar Gamer 1 pentru cei de MOBA-uri si RTS-uri. Evident Black eQualizer-ul nu trebuie sa lipseasca pentru jucatorii de FPS-uri fie singleplayer, fie multiplayer.

Ce va mai pot spune despre 144 Hz este ca ofera un efect de relaxare chiar si atunci cand scrii, daramite atunci cand te joci si totul pare sa se miste atat de lin si atat de relaxant. Poate daca toti jucatorii de LoL are avea acasa monitoare de 144 de Hz nu ar mai face flame la fiecare joc Ranked la care parca sunt obligati sa faca „trashtalk sau sa faca flame injurand”. Evident, nu va fi niciodata cazul, insa poate pe viitor ar putea sa ajute jucatorii la acest aspect :)).

Noua facilitate de la BenQ este o telecomanda cu care poti naviga la setarile monitorului fara sa mai fi nevoit sa dibui pe ce buton trebuie sa apesi, este vorba de un S Switch care pe langa rotita foarte folositoare atunci cand vrei sa schimbi cate ceva la setarile monitorului, mai are si 3 butoane care pot fi programate in functie de preferintele utilizatorului. Cu acest mini-device customizarea monitorului devind din ce in ce mai facila si confortabila, cred ca oricine care are butoane laterale pe monitor a apasat macar de cateva ori gresit pe Exit inainte sa-si salveze modificarile.

Dat fiind ca aceste monitoare sunt facute pentru gaming, BenQ a adaugat un maner monitorului care asigura un transport MULT mai confortabil si un spatiu de pus castile atunci cand sesiunea de gaming/muzica/filme s-a incheiat. De asemenea, pe partea din stanga a aparut un hub cu 2 USB-uri 2.0 si un jack de 3.5 mm pentru casti.

O solutie foarte practica, iti poti conecta castile, tastatura si mausul direct in monitor, evident in cazul in care nu vrei sa folosesti un microfon si tastatura ta nu are 2 porturi USB. Nu mi-am imaginat niciodata un monitor care ma scuteste de introducerea si scoaterea, de absolut fiecare data cand ma duc la LAN Party-uri, perifericelor din spatele calculatorului. Mai nasol este cu headset-ul, pentru ca eu folosesc si microfonul, dar cine stie poate pe viitor BenQ se va gandi si la acest aspect. Pe langa aceste noi facilitati, monitorul vine si cu o husa pentru transport/protectie.

Tehnologia Low Blue Light practic inlocuieste ochelarii GUNNAR Optiks, care aveau pretul in jurul sumei de 100 de euro, evident in cazul in care trebuia sa ii comanzi din afara. Acum cu aceasta tehnologie implementata si la XL2720Z poti sta cu ochii in calculator cu orele fara sa te mai usture ochii. Banuiesc ca toata lumea a auzit o vorba din partea parintilor care suna cam asa „Inchide calculatorul ca iti strici ochii, peste cativa ani o sa porti ochelari si o sa te intrebi de ce” unii intr-adevar au inceput sa poarte ochelari adica GUNNAR Optiks, iar altii si-au cumparat monitoare BenQ cu Low Blue Light, evident mamele sau tatii care au spus chestia asta nu se asteptau la un asemenea raspuns.

 

Experienta in timpul utilizarii

Prima oara cand am vazut monitorul am crezut ca este un monitor ca oricare altul de 144/120 Hz, insa dupa ce am intrat in meniul monitorului si mi-am activat Blur Reduction-ul si am activat si Black eQualizer-ul am simtit ceva diferit la acest monitor.
Am inceput cu un simplu meci de CS:GO, diferenta nu era chiar sesizabila, insa dupa cateva meciuri mi-am dat seama de potentialul XL2720Z-ului. In FPS-uri chiar si o fractiune de secunda conteaza, asadar ganditi-va cum ar fi daca a-ti iesi din efectul de flash cu o fractiune de secunda inainte? Pai, se poate cu Blur Reduction care reduce efectul flash-ului. Pe langa asta, Black eQualizer-ul mareste vizibilitatea pe harta, iar profilul Gamer 2 cu Blur Reduction-ul activat pare perfect.
Nu va ingrijorati daca la inceput vi se pare ca taie un pic din brightness, dupa cateva minute cu Motion Blur Reduction-ul activat va obisnuiti si chiar o sa vi se para super relaxant sa stati cu ochii in monitor, asta si datorita tehnologiei Low Blue Light.

In cazul in care va intrebati cu ce ajuta Black eQualizer-ul asta asa mult, am atasat o poza care zic eu, vorbeste de la sine.

Dintre toate monitoarele de 144/120 Hz pe care le-am testat pana acum, BenQ XL2720Z reda cel mai precis culorile si desi nu poate fi comparat cu unul cu panou IPS, tot este un progres fata de alte monitoare cu panou TN.

Apoi au urmat cateva meciuri de LoL, insa Motion Blur Reduction-ul nu va ofera un „avantaj” atat de evident precum o face in FPS-uri, singurul avantaj pe care l-am descoperit a fost „focalizarea” mai rapida atunci cand misti camera si evident tot datorita tehnologie Low Blue Light confortul de a juca ore in sir.

Pentru a vedea diferenta evidenta dintre 144 Hz si 60 Hz intrati pe link-ul acesta si veti observa o mica demonstratie din League of Legends.

 

Concluzii

Este foarte greu sa expui in cuvinte diferenta majora intre 144 Hz si 75 Hz, cel mai usor este sa ai doua monitoare in fata, unul de 144 Hz si unul de 75 Hz pentru a-ti da seama de diferenta majora in-game. Noi cand am fost la LSE LAN Party v10 am facut aceasta demonstratie si majoritatea curiosilor care au trecut pe la „standul” nostru au ramas uimiti.Banuiesc ca nu o sa credeti niciodata cat de mult va influenteaza monitorul atunci cand va jucati FPS-uri sau chiar MOBA-uri, evident pana nu jucati cu un monitor de 144 hz.

In orice caz, BenQ XL2720Z aduce un confort sporit prin intermediul telecomenzii precum si a hubului USB si a jack-ului de 3.5 mm pentru casti/boxe, precum si o transportabilitate mai facila prin intermediul manerului si a husei.

Investitia pentru achizitionarea acestui monitor este destul de mare, el fiind la un pret de 2.000 RON, asadar trebuie sa va ganditi la cateva aspecte. Vreti un monitor de gaming la care vreti sa va uitati la filme din pat? sau vreti un simplu monitor de gaming care sa nu aiba un pret foarte piperat (1.718 RON) adica varianta mai „mica” a monitorului BenQ, adica XL2420Z. Acum totul este up to you, daca vreti sau nu sa va uitati la filme, sincer 27 de inch pentru un monitor DOAR de gaming mi se pare un pic exagerat si „greu de manevrat cu privirea” in joc. Strict pentru gaming 24 de inch este optim, daca vreti si filme din pat atunci go for XL2720Z.

Plusuri si minusuri

+ Black eQualizer
+ Motion Blur Reduction
+ Low Blue Light

+ Telecomanda S Switch

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.