GTX 1050 Ti chiar mi-a facut o parere foarte buna. Atat de buna incat chiar voiam neaparat sa testez si o alta implementare. Ca fapt divers, am ales sa testez un alt 1050 Ti inainte de a testa GTX 1050 simplu. Este pur si simplu mult mai interesant acest cip.Ceea ce ma atrage foarte mult la acest cip este versatilitatea lui. In implementarea pe care am testat-o in primul review am avut de-a face cu un model ce nu necesita alimentare externa, iar sistemul de racire era foarte minimalist. Adica era compus dintr-un radiator din aluminiu si un ventilator.

Modelul MSI GTX 1050 Ti Gaming X este o placa video mult mai complexa. Nu numai ca toata placa este mai mare, dar are nevoie si de alimentare externa si pe langa asta sistemul de racire are heatpipe-uri si doua ventilatoare.

Oare astfel de dotari vor face un GTX 1050 Ti sa zboare si mai tare?

Sper ca da.

MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X

Oricum, voi incepe prin a overclock-a aceasta placa video. Daca reuseste sa atinga frecvente impresionante, mult mai mari decat cele ale placii testate in review-ul de lansare al lui GTX 1050 Ti, atunci voi rula si testele de performanta. Insa, daca frecventa va ramane tot intr-o zona similara, nu le voi rula pentru ca e super simplu sa iti dai seama ca beneficiul e minim.

 

Specificatii

La capitolul specificatii nu sta foarte diferit de placa testata de noi anterior. De fapt am sa va invit sa cititi si despre ea inainte sa continuati lectura despre acest model. Review-ul il gasiti la acest link.

Dupa cum spuneam, nu exista mari schimbri. Singurele lucruri vizibile sunt frecventele crescute. In cazul modelului de fata avem de-a face cu memorii ce ruleaza la frecvente mai mari si acesta este un lucru foarte bun pentru ca latimea de banda a memoriei era oricum destul de mica.

Iar GPU-ul are si el frecventele crescute, insa nu cu foarte mult.

La fel ca in cazul oricarui GeForce GTX cu Pascal, frecventa reala la care ruleaza GPU-ul este mult mai mare decat cea specificata. In tabel vedem o frecventa de baza de 1379 MHz, insa, atunci cand placa este in load, frecventa urca la o incredibila frecventa de 1785 MHz.

De ce urca frecventa asa mult? Pentru ca GPU-urile Pascal beneficiaza de GPU Boost 2.0. Adica GPU-ul isi creste frecventa singur cand stie ca are unde. Aceasta tehnologie tine cont de temperatura GPU-ului precum si de nivelul de incarcare al VRM-ului. Acum poate va dati seama de ce o placa ieftina cu un sistem de racire slab din punct de vedere al performantei nu va creste frecventa GPU-ului la fel de mult ca o implementare mai scumpa.

 

Galerie foto

 

Platforma de test si metodologie

Pentru testarea noii placi video am folosit urmatoarele componente:

  • Placa de baza: Asus Z170 Deluxe
  • Procesor: Intel Core i7 6700K @4,5 GHz
  • Cooler: Noctua NH-D15
  • RAM: 4x4GB Corsair Vengance @ 3200 MHz
  • Stocare: mSATA 240 GB Kingston + Kingston HyperX Savage 480 GB
  • Sursa: Seasonic 520W
  • Display: Asus PG27AQ

 

Jocurile folosite pentru testele placilor video sunt:

  • Bioshock Infinite
  • Thief
  • Dragon Age Inquisition
  • DiRT Rally
  • GTA V
  • Middle-Earth: Shadow of Mordor
  • Rainbow 6 Siege
  • FarCry Primal
  • The Division
  • Ashes of the Singularity
  • HITMAN 2016
  • Rise of the Tomb Raider

Intrucat aceste placi video nu sunt cele mai puternice de pe planeta, am decis sa rulam testele doar la rezolutia Full HD. Si acolo se cam impiedica GPU-urile si desi am rulat testele cu AntiAliasing, nu le vom include in acest articol. Rezultatele sunt prea slabe ca sa tinem cont de ele.

Singurul test sintetic pe care il rulam este 3D Mark in modul Firestrike Extreme. In Extreme avem o colectie frumoasa de rezultate obtinute de-a lungul timpului. Mai exact de cand am schimbat platforma de test, adica la lansarea lui Skylake.

La capitolul jocuri ne vom rezuma la a testa urmatoarele placi video:

  • AMD Radeon RX 470 @ default clocks
  • Nvidia GeForce GTX 950 @ default clocks & Overclocked
  • Nvidia GeForce GTX 960 @ default clocks
  • Nvidia GeForce GTX 1050 Ti @ default clocks & Overclocked
  • MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4G @  Overclocked

Sistemul de operare este Windows 10, deoarece o serie dintre jocuri sunt compatibile DirectX 12 si acest API este disponibil doar pentru Windows 10.

 

Temperatura si consum

Avand in vedere ca modelul Gaming X are o racire mult mai serioasa decat cea pe care am intalnit-o pe prima implementare testata de noi, ne asteptam savedem si niste temperaturi mai bune.

Regim load cu ventilatorul setat pe auto

Temperatura in load cu ventilatorul pe auto este aproximativ la fel ca cea pe care o ofera implementarea ieftina. Bine, diferenta o face nivelul de zgomot pe care il genereaza sistemele de racire. In cazul implementarii Gaming X, avem parte de ceva mai multa liniste.

 

Regim load cu ventilatorul setat la putere maxima

Aici se observa de fapt cea mai mare diferenta. Daca inainte aveam de-a face cu 58°C la putere maxima, cu Gaming X observam cum temperatura scade pana la 45°C.

Stiu ca nu o sa foloseasca nimeni placa video cu ventilatoarele la putere maxima intr-un scenariu daily, insa daca vrei sa overclock-ezi GPU-ul e important sa stii cat te poti baza pe sistemul de racire.

 

Consum

 

Overclocking

Cand am inceput sa testez Gaming X aveam in minte doar acest capitol. Are o racire mult mai buna decat modelul ieftin prezentat in acest review si ar trebui sa ofere si frecvente mai mari pe langa temperatura buna.

Well, mai jos vezi cam cat poate fi overclock-at acest model.

Modelul de GTX 1050 Ti despre care am tot amintit si cu care am comparat aceasta placa video a reusit sa atinga un maxim de 1772 MHz, iar Gaming X a ajuns la 1911 MHz. Dayum! Son! Evident, vom rula si testele de performanta ca sa ne facem o ideee si despre diferenta de pret al celor doua placi video.

 

Teste de performanta

 

Concluzii

Este un singur motiv pentru care nu am testat MSI GTX 1050 Ti Gaming X la frecventele implicite: rezultatele sunt aceleasi cu ale modelului overclock-at care exista deja in grafice. Cu alte cuvinte, aceasta implementare de GTX 1050 Ti este la default echivalenta cu cealalta implementare in regim overclocked.

E bine? E rau? Depinde foarte mult de ceea ce vrei. Fiecare dintre implementari aduce dupa sine avantaje si dezavantaje. Pretul ambelor implementari pare a fi corect, insa Gaming X, care costa 874 Lei pare usor prea umflat. Ideea e super simpla, daca mai strangi aproape 100 Lei poti cumpara un GTX 1060 cu 3GB care nu are niciun fel de termen de comparatie. Stiu ca primul gand te-ar fi dus ca pretul lui Gaming X este apropiat de pretul scazut de catre AMD pentru RX 470, insa GPU-urile AMD nu s-au ieftinit inca.

Din punctul meu de vedere implementari precum Gaming X nu ar trebui sa existe. MSI au investit prea mult si produsul final desi este misto, nu ofera un avantaj super mare fata de varianta basic. Intr-un final, cipul de la Nvidia nu scaleaza asa bine cu cresterea frecventei. Intr-un fel e normal, e entry level.

Asadar, mie imi place mai mult varianta de GTX 1050 Ti fara alimentare si cu un pret mult mai mic.

  • Varianta simpla de GTX 1050 Ti de la MSI o poti cumpara de la PC Garage la pretul de 774 Lei.
  • Varianta Gaming X de GTX 1050 Ti o poti cumpara de la PC Garage la pretul de 874 Lei.
Review overview
Summary MSI GTX 1050 Ti Gaming X este o implementare interesanta, insa, se abate foarte mult de la conceptul GTX 1050 Ti, adica de placa video mica, rece si fara alimentare. Gaming X e doar rece.
4
Tagged

Similar Articles

One thought on “MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.