MSI 1080 Gaming X 8GB a fost foarte interesant inca de cand a fost doar aratat. Acum ca am testat si un alt model custom de GTX 1080, comparatia intre cele doua ar trebui sa fie foarte interesanta. Nici Gaming X 8GB si nici Strix nu sunt varfurile de gama ale celor doi producatori, deci comparatia o sa fie fair and square. 

Varianta de la MSI are si ea o serie de caracteristici specifice producatorului astfel incat sa se incadreze in peisaj la fix.

Da, in caz ca te intrebi, si MSI 1080 Gaming X 8GB are LED-uri RGB.

Cred ca cea mai buna intrebare in acest an ar fi „ce nu are?”. Si la prima vedere devine din ce in ce mai greu sa iti dai seama. Dar nu-i nimic. Pentru asta sunt eu aici. Sa va elucidez orice mister legat de aceasta varianta de GTX 1080.

Hai sa ne afundam in specificatii, caracteristici si chestiile geeky specifice.

01 msi 1080

 

Specificatii

La fel ca in cazul lui Asus 1080 Strix, specificatiile difera fata de Founders Edition doar la nivelul frecventelor. Frecventa GPU-ului este mai mare decat in cazul variantei FE, insa mai mica decat cea a placii video Asus despre care am vorbit aici.

Frecventa memoriilor este si ea crescuta, insa cu prea putin ca sa conteze. 100 MHz chiar nu aduc mare beneficiu.

Totusi, memoriile de pe aceasta placa reusesc sa atinga o frecventa foarte mare si asta chiar aduce un beneficiu, insa in cazurile in care este folosita o rezolutie de afisare mare. La Full HD cel mai mare beneficiu il ai crescand frecventa GPU-ului.

Dupa cum se poate observa din tabelul de mai sus, beneficiezi de toate tehnologiile aduse de Nvidia pentru Pascal. E logic.

 

Constructie si caracteristici

In ceea ce priveste constructia, MSI au facut o treaba excelenta cu 1080 Gaming X. PCB-ul are 10 straturi, iar VRM-ul este super potent chiar si comparativ cu cel folosit de Asus pe modelul Strix. Vorbim de VRM-uri in 10 faze, dar veti vedea ca cel de pe MSI 1080 Gaming X are un nivel de incarcare mai mic decat cel al placii Strix, atat la frecvente implicite cat si overclocked.

 

Caracteristici MSI

Cooler-ul legendar de la MSI a ajuns la cea de a 6-a iteratie, Twin Frozr VI. De data aceasta aduce cateva imbunatatiri ce ofera intr-un final o utilizare mai placuta. Adica nu produce zgomot mult si tine placa rece. Cea mai importanta modificare au adus-o la nivelul heatpipe-urilor. Acestea au forma patrata la contact cu GPU-ul pentru a asigura un transfer termic cat mai bun.

Ventilatoarele sunt TORX 2.0 si asta inseamna ca disipa ceva mai bine aerul catre radiator.  Rulmentii motoarelor ventilatoarelor sunt cu doua randuri de bile si asta inseamna ca vibratiile ventilatoarelor sunt ceva mai mici decat in cazul unui motor normal, cu rulmenti cu un singur rand de bile. Acest lucru are efect direct asupra zgomotului produs de invartirea ventilatoarelor.

Ca tot veni vorba de invartitul ventilatoarelor, GTX 1080 Gaming X beneficiaza de caracteristica Zero Frozr. Adica ventilatoarele stau oprite pana in momentul in care temperatura GPU-ului trece de 60°C. Este o caracteristica foarte utila deoarece poti lasa PC-ul pornit si poti dormi in aceeasi camera cu el.

LED-urile RGB nu puteau sa lipseasca. Pana la urma, aceasta este caracteristica anului 2016. Si intrucat incepe sa ni se acreasca de aceasta caracteristica, am decis sa lasam LED-urile in culorile implicite, adica rosu. Oricum asa se asorteaza cel mai bine cu placa video care are cooler-ul colorat in rosu si negru.

 

Galerie foto

 

Platforma de test si metodologie

Pentru testarea noii placi video am folosit urmatoarele componente:

  • Placa de baza: Asus Z170 Deluxe
  • Procesor: Intel Core i7 6700K @4,5 GHz
  • Cooler: Noctua NH-D15
  • RAM: 4x4GB Corsair Vengance @ 3200 MHz
  • Stocare: mSATA 240 GB Kingston + Kingston HyperX Savage 480 GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W
  • Display: Asus PG27AQ

 

Jocurile folosite pentru testele placilor video sunt:

  • Bioshock Infinite
  • Thief
  • Dragon Age Inquisition
  • DiRT Rally
  • GTA V
  • Middle-Earth: Shadow of Mordor
  • Rainbow 6 Siege
  • FarCry Primal
  • The Division
  • Ashes of the Singularity
  • HITMAN 2016
  • Rise of the Tomb Raider

Bineinteles, pentru fiecare dintre jocuri am ales o serie de setari care vor ramane batute in cuie de acum incolo. In unele cazuri am avut in vedere si posibilitatea ca acele jocuri sa ramana in procedura noastra de test peste cativa ani si din acest motiv am ales sa rulam si folosind AntiAliasing la rezolutii mari precum 4K. Rezultatele pe care le veti vedea pot parea stupide. Sunt foarte mici. Dar, odata cu progresul tehnologic veti vedea si scalarea acestora.

Singurul test sintetic pe care il rulam este 3D Mark in modul Firestrike Extrem, dar si Ultra. Acest mod din urma l-am rulat doar pe cele mai noi placi, insa in Extreme avem o colectie frumoasa de rezultate obtinute de-a lungul timpului. Mai exact de cand am schimbat platforma de test, adica la lansarea lui Skylake.

Acelasi lucru este valabil si pentru temperatura si consum. Fiind aceeasi platforma de test, ne permitem sa va servim mult mai multe rezultate decat subiectii principali ai acestui articol

La capitolul jocuri ne vom rezuma la a testa urmatoarele placi video:

  • Nvidia GeForce GTX 1070 @ default clocks & Overclocked
  • Nvidia GeForce GTX 1080 @ default clocks & Overclocked
  • Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 @ OC mode & Overclocked
  • MSI GeForce GTX 1080 Gaming X @ default clocks & Overclocked

Pentru placile video Nvidia Founders Edition si Strix am folosit driverul 368.19. iar pentru MSI 1080 Gaming X am utilizat versiunea 368.39. Bineinteles, am verificat intai daca cumva driverul aduce vreo imbunatatire fata de versiunea precedenta ruland testele si pe versiunea 368.19. Da, e redundant, dar am vrut sa fiu sigur ca primiti niste rezultate pe care sa va puteti baza.

Sistemul de operare este Windows 10, deoarece o serie dintre jocuri sunt compatibile DirectX 12 si acest API este disponibil doar pentru Windows 10.

 

Temperatura si consum

Temperaturi

Load 100% cu ventilatorul setat pe auto

Atat modelul MSI GTX 1080 Gaming X cat si Asus Strix ating o temperatura de 70°C. Singura diferenta dintre cele doua modele o reprezinta turatia la care ruleaza ventilatoarele. Si, bineinteles, numarul ventilatoarelor.

Modelul MSI 1080 Gaming X este dotat cu daor doua ventilatoare si, fiind de dimensiuni mai mari, se invart si la o turatie mai mcia decat cele 3 folosite de Asus pe Strix.

 

Load 100% cu ventilatorul setat la putere maxima

Cand puterea ventilatoarelor este setata la maxim, GPU-ul atinge 58°C. Cu  2°C mai putin decat Strix. Totusi, diferenta o face nivelul de zgomot. Gaming X este mult mai silentioasa decat Strix atunci cand ventilatoarele ruleaza la putere maxima. De Foudners Edition nu are niciun rost sa discutam deoarece este de-a dreptul zgomotoasa.

Mai jos aveti lista cu modelele de referinta si cu turatia lor. Acestea nu pot fi comparate cu cele folosite de Asus pentru GTX 1080 Strix deoarece sunt turbine, iar pe Strix avem ventilatoare normale.

Dar poate sunteti curiosi de valori.

  • GTX 980 – 4200 rpm
  • GTX 980 Ti – 4800 rpm
  • Titan X – 4800 rpm
  • GTX 1080 – 4000 rpm
  • GTX 1070 – 4000 rpm
  • Asus GTX 1080 Strix – 3500 rpm
  • MSI GTX 1080 Gaming X – 2450 rpm

Consum

 

Overclocking

La capitolul overclocking apar diferentele cele mai importante intre cele doua placi, Strix si Gaming X. Daca Asus Strix 1080 atingea 2164 MHz si mai sarea uneori si la 2202 MHz, MSI Gaming X a atins 2088 MHz si a stat doar la acea frecventa. Totusi, modelului de la MSI am putut sa ii crestem mai mult frecventele memoriilor, atingand 5508 MHz, fata de 5322 MHz cat am reusit pe Strix.

Diferenta dintre cele doua placi si mai ales a constructiei lor se vede la nivelul de incarcare al etajului de alimentare. Daca placa MSI ajunge pe la 90% cand GPU-ul este overlcocked, Asus Strix atingea 110%.

In conditii normale, adica out of the box, lucrurile se vad altfel pentru ca MSI 1080 Gaming X are VRM-ul incarcat la 70%, iar Asus 1080 Strix la aproximativ 90%.

Potentialul de overclocking exista. Adica placa MSI esteconstruita oferind un headroom mare pe partea de alimentare, insa, din cate se observa, degeaba. GPU-urile Pascal nu prea vor sa atinga frecvente foarte mari.

In ceea ce priveste voltajul observam o limitare similara, la 1,093v. Poate cu alte BIOS-uri o sa mearga mai sus. Poate.

 

Teste de performanta – detaliat

3D Mark Firestrike

 

Teste FHD – 1080P

 

Teste QHD – 1440P

 

Teste UHD – 2160P

 

Teste de performanta – simplificat

Inainte de a va uita pe graficele de mai jos, trebuie sa tineti minte ca nu sunt aceleasi culori precum in graficele detaliate. De asemenea, sortarea placilor este si ea diferita, fiind facuta dupa cea mai performanta din graficul ce include valorile overall.

Din media de mai jos ne vom apuca sa il spargem in mai multe medii interesante care au ajutat la acest prim grafic. Vom imparti in primul rand pe rezolutii pentru ca majoritatea oamenilor au ecrane Full HD si cativa QHD si poate s-a trezit cineva intre timp sa isi ia si un 4K. Evident, vom sparge mediile si in teste fara AntiAliasing. Eu unul nu folosesc niciodata AntiAliasing si majoritatea gamerilor care prefera un numar mare de cadre pe secunda stiu despre ce vorbesc si despre impactul asupra performantei pe care il are.

Overall Average

 

Media pe rezolutii cu tot cu AntiAliasing

 

Media pe rezolutii fara AntiAliasing

 

Concluzii

Despre pret am sa discut cat mai putin posibil deoarece placile cu GTX 1080 nu prea sunt disponibile si distribuitorii speculeaza asa cum vor. MSI GTX 1080 Gaming X este listata la 4086 Lei la PC Garage. Si se vede si in istoricul de pret ca a fost 3800 Lei acum cateva zile. Imi si daduse un cititor un mesaj sa imi spuna ca si-a cumparat-o pe singura disponibila la acel moment. 3800 Lei e oricum o suma foarte mare. peste 4000 Lei deja suna a filme horror. Imi sta pe limba o injuratura in momentul asta, dar ma abtin. Nu e prima oara cand vedem lucruri de genu, asa ca trebuie sa ne pastram calmul si sa asteptam sa ajunga preturile unde trebuie.

In ceea ce priveste placa in sine, e misto. Nu se overclock-eaza la fel de mult ca varianta Asus Strix in ceea ce priveste frecventa GPU-ului, insa ajunge foarte aproape de ea deoarece memoria se overclock-eaza mai bine pe Gaming X.

De asemenea, si sistemul de racire folosit de catre MSI este ceva mai bun. Nu ma refer strict la temperaturi care oricum sunt mai mici in cazul MSI, ci la nivelul de zgomot atunci cand ventilatorul este setat la putere maxima. MSI 1080 Gaming X atinge 58°C, iar Asus 1080 Strix atinge 60°C. Diferenta minuscula in ceea ce priveste temperatura, insa foarte mare la nivel de zgomot.

Bineinteles, acest lucru se intampla doar cu ventilatorul setat la maxim. Daca le comparam cu ventilatorul pe auto, ambele produc cam acelasi nivel de zgomot. Cel putin asta au sesizat urechile mele.

Asadar, daca nu te agiti dupa 50 MHz in plus, MSI GeForce GTX 1080 s-ar putea sa fie o optiune mai interesanta decat Asus GeForce GTX 1080 Strix. Oricum, ambele sunt muuuuult mai bune decat Founders Edition.

+ Performanta out of the box
+ Temperaturi
+ Nivel zgomot
+ Etaj alimentare

Similar Articles

2 thoughts on “MSI GeForce GTX 1080 Gaming X review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.