Generatii noi, next-gen, cipuri grafice, console, GPU-uri, computere. Toate aceste cuvinte cheie care intr-o vreme erau utilizate doar pentru SEO pe paginile WEB din domeniu IT si-au croit drumu in viata tuturor si toata populatia discuta de cele mai noi aparitii hardware. Astazi, Nvidia isi completeaza seria GTX 700 cu un piticot si toata lumea cunoaste acest lucru.

Insa, ceea ce nu stiu foarte multi este faptul ca Nvidia a adus o noua arhitectura in loc sa faca un rebranding. Poate ca este un lucru bun, poate ca nu. Eu unul am incetat sa mai dau doi bani pe strategiile producatorilor si doar recomand daca e cazul un produs sau vi-l prezint ca fiind groaznic daca face parte din categoria din urma.

La prima vedere GTX 750Ti mi-a starnit amuzamentul. Am vazut placi de retea wireless cu racire mai serioasa decat a acestei placi video. Sa nu va mai spun ca exista chiar si placi de sunet cu un aspect mai serios. Dar pana la urma, conteaza cum arata? Depinde de fiecare. Pana la urma cine poate sa judece un utilizator care sta tot timpul cu ochii atintiti spre carcasa PC-ului? Sau pe altul pe care nu il intereseaza aspectul componentelor, ci doar performanta lor.

In urma testelor efectuate pe GTX 750 Ti vom afla care este sporul de performanta adus fara de generatia precedenta 650 Ti, dar si cum se comporta comparativ cu produsele competitorului: Radeon R7 260 si 260X

 

Specificatii si caracteristici

Intrucat numarul inovatiilor in acest segment este adesea insesizabil si eu voi tine cat mai succinta aceasta trecere in revista. Maxwell nu aduce nimic nou in afara de paralelism la nivel arhitectural. Asta inseamna ca nu veti vedea capabilitati mai noi decat G-Sync sau ShadowPlay.

Aruncati un ochi pe diagrama de mai jos si apoi va povestesc cam ce poate insemna aceasta schimbare.

 650ti-diagram

Singura similaritate cu GTX 650Ti este reprezentata de cele doua controller-e de memorie. In rest, cele doua arhitecturi sunt total diferite. Primul lucru care sare in ochi il reprezinta complexitatea crescuta a fiecarui GPC. De fapt, GTX 750Ti are un singur GPC, in vreme ce predecesorul sau, GTX 650Ti, are doua. Partea amuzanta, intre ghilimele, este numarul de shadere. GTX 650Ti are in componenta sa un numar de 768, iar GTX 750Ti un total de 640. Aparent ceva nu iese la socoteala, dar stiu ei ceva mai multa inginerie decat noi si veti vedea in sectiunea de teste care sunt diferentele reale intre cele doua modele.

Asadar, lista cu produse din acest segment de la Nvidia arata cam asa:

  • GeForce GTX 650 – 384 CUDA cores (GK107)
  • GeForce GTX 650 Ti – 768 CUDA cores (GK106)
  • GeForce GTX 750 – 512 CUDA cores (GM107)
  • GeForce GTX 750 Ti – 640 CUDA cores (GM107)
  • GeForce GTX 660 – 960 CUDA cores (GK106)

De fapt, GTX 750 este cam la acelasi nivel cu GTX 650Ti, insa acesta din urma va disparea din ofertele magazinelor, fiind inlocuita de doua produse. Specificatiile celor doua 750-uri nu sunt foarte indepartate, insa, evident, Ti-ul iese in evidenta cu un numar mai mare de shadere.

V-am spus cu cine se ia la tranta acest pitic numit si GTX 750 Ti? Nu, nu v-am spus. Ei bine, Nvidia l-au aruncat direct la gatul lui Radeon R7 260X. Pana acum pare totul normal caci asa s-a intamplat mereu. Fiecare dintre cei doi producatori isi pozitioneaza produsele foarte atent tinand cont de line-up-ul concurentului. 

Ceea ce atrage atentia de la prima privire pe specificatii este TDP-ul. GTX 750 Ti are un TDP aproape la jumatate decat al lui Radeon R7 260X. A da, acesta din urma are un TDP specificat de catre AMD de 115W, adica aproape dublu fata de cel al lui 750 Ti.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/gtx750ti/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Componentele utilizate pentru testarea placilor video sunt urmatoarele:

  • Placa de baza: GIGABYTE G1.Assassin 2
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Cooler: Noctua NH-U12S
  • Memorii: 4x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
  • Stocare: SSD Kingston HyperX 3K 240GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W
  • Carcasa: Enermax Fulmo
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: BenQ XL2720T

 

Temperaturi si overclocking

Regim full load

 

Overclocking

Desi Afterburner este limitat in ceea ce priveste posibilitatile de supratactare a GPU-ului din GTX 750Ti, putem sa fim siguri ca frecventa acestuia poate fi crescuta mai sus de +135 MHz. In ceea ce priveste overclocking-ul memoriilor, exemplarul nostru sta excelent. Frecventa efectiva maxima atinsa este de 6228 MHz. Temperaturile GPU-ului sunt foarte bune atat in overclocking, cat si la frecventa standard.

 

Teste

Batman: Arkham Origins

 

Bioshock Infinite

 

GRID 2

 

DiRT Showdown

 

Hitman: Absolution

 

Sleeping Dogs

 

Tomb Raider

 

Concluzii

GeForce GTX 750 Ti este un adevarat hit al iernii. Inca nu ma pot obisnui cu ideea ca Nvidia au reusit sa scoata un cip grafic atat de eficient fata de generatia precedenta. Pretul recomandat pentru GTX 750 Ti este de 639 RON si 509 RON pentru modelul GTX 750. Se poate spune ca sunt mari comparativ cu R7 260 si 260X, insa beneficiul este clar. Performanta este similara, iar TDP-ul este aproape la jumatate. Totusi, in majoritatea testelor se poate observa ca GTX 750 Ti ofera scoruri mai mari decat rivalul R7 260X. Singurul test in care GPU-ul Nvidia ramane in urma fiind clasicul DiRT Showdown care, asa cum ne-am obisnuit, ruleaza mai bine pe GPU-urile AMD.

Si ca sa fie totul si mai neclar pentru voi, AMD au anuntat ca urmeaza sa lanseze Radeon R7 265. In teorie, acesta ar trebui sa ii fie superior lui GTX 750 Ti. Consumul de curent electric va fi similar cu al lui R7 260X cu siguranta, asa ca nu va entuziasmati prea tare.

Este clar ca Nvidia au reusit sa faca un salt imens in fata in ceea ce priveste consumul. GeForce GTX 650 Ti consuma aproape dublu comparativ cu GeForce GTX 750 Ti, mai exact 110W fata de 60W. Tinand cont ca procesul de fabricatie este acelasi (28nm la TSMC) si ca numarul de shadere este de 640 (GTX 750 Ti) comparativ cu 768 (GTX 650 Ti), nimeni nu poate nega faptul ca Nvidia au reusit sa creeze cea mai eficienta arhitectura de pana acum in ceea ce priveste raportul performanta/consum.

De asemenea, temperaturile acestui cip grafic sunt foarte scazute si daca or sa apara si variante single-slot, atunci avem candidatul perfect pentru PC-urile de mici dimensiuni. Sa speram ca producatorii de placi video vor scoate si modele SFF (Small Form Factor), astfel incat cei ce doresc un PC super compact si destul de performant sa aiba din ce sa aleaga.

La nivel arhitectural, Maxwell este o combinatie intre punctele forte ale inaintasilor sai. Kepler a reprezentat pentru Nvidia trecerea de la putine shadere foarte complexe la un numar mult mai mare de shadere mai simple, o abordare mult mai apropiata de cea folosita de AMD. Maxwell aduce in plus fata de Kepler shadere vizibil mai puternice, insa in acelasi timp si mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Felul in care evolueaza arhitecturile Nvidia scot in evidenta lectiile invatate de companie atat din esecul Fermi, cat mai ales din proiectarea de cipuri cu arhitectura ARM pentru dispozitive mobile.

Thumbs up pentru Maxwell, caci este o arhitectura foarte interesanta. Asteptam cipurile high-end!

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.