Despre sistemul de răcire am discutat deja alături de poze, iar acum a venit momentul să vedem şi cum se comportă în practică. Cu alte cuvinte, să vedem ce temperaturi de funcţionare poate asigura. Şi cu această ocazie vom discuta şi despre overclocking, deoarece ştim cu toţii că temperatura ridicată e inamicul natural al supratactării.

Atât pentru monitorizarea temperaturii cât şi pentru supratactarea procesorului grafic şi a memoriilor am folosit MSI Afterburner v1.5.1, iar pentru stresarea plăcii video şi testarea stabilităţii am folosit FurMark 1.8.2. Pe parcursul testelor am lăsat ventilatorul în regim „Auto”, pentru a vedea în ce măsură acesta poate asigura o temperatură decentă, fără intervenţia uitlizatorului.

 

Temperaturi – Default

 

Regim Idle

Observăm că în regim Idle, temperatura este de 42ᵒC, iar ventilatorul funcţionează la doar 40% din viteza maximă de rotaţie. Tot în acest screenshot putem observa şi frecvenţele de lucru în regim Idle, respectiv 157MHz pentru GPU şi 300MHz pentru memorie.

Regim Load


În momentul încărcării plăcii video, temperatura se stabilizează în jurul valorii de 77ᵒC, iar ventilatorul nu urcă mai sus de 68% din viteza maximă de rotaţie.

 

Temperaturi – Overclocking

 

 

Frecvenţele finale la care am ajuns au fost 950MHz pentru GPU, o creştere de 75MHz faţă de valoarea implicită, şi 1400MHz pentru memorii, o creştere semnificativă de 175MHz. Comparativ cu modelul de referinţă HD5770 testat de noi în Octombrie, frecvenţele obţinute sunt mai mari, însă nu cu mult. Pe vremea respectivă atinsesem 930MHz pentru GPU şi 1312MHz pentru memorii.

În regim Idle, frecvenţele de funcţionare se păstrează, însă observăm o creştere uşoară a temperaturii nucleului grafic, precum şi o creştere cu 6% a vitezei de rotaţie a ventilatorului. Însă partea interesantă apare în regim Load. Comparativ cu valorile implicite, observăm o creştere de doar 2ᵒC a temperaturii şi o creştere cu 2 procente a vitezei ventilatorului.

În graficul de mai jos am trecut temperaturile obţinute în ambele condiţii, cât şi temperaturile obţinute de modelul de referinţă, pentru a le diferenţia mai uşor.

 

 

Comparativ cu modelul de referinţă, temperaturile sunt mai bune, în special în regim Idle. Iar ca o apreciere subiectivă a nivelului de zgomot, pot să vă spun că ventilatorul de 92mm e foarte silenţios în utilizarea zilnică. Abia când e setat la 100% devine zgomotos şi deranjant.

În privinţa sistemului de răcire, rezultatele sunt cele aşteptate: temperaturi de funcţionare mai bune şi nivel de zgomot mai redus.

 

 

Pages ( 5 of 7 ): « Previous1 ... 34 5 67Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.