Lumea plăcilor video este atât de handicapată în momentul ăsta încât pe cuvânt dacă aş şti ce să aleg pentru PC-ul meu. Am avut ocazia, atât datorită fost-ului job cât şi datorită WASD să pun gheara pe o sumedenie de plăci video de la categoria penibil la categoria okish, însă niciuna nu ar fi putut să mă mulţumească 100%.

Vă recunosc că absolut oricărei plăci video îi găseam într-un final ceva de reproşat.

Hai să luăm GTX 480, un super calorifer. Iese din discuţie din prima pentru calculatorul meu. Deşi se apropie iarna nu doresc o sursă de căldură căreia să nu îi pot controla precis debitul de aer cald suflat.

GTX 470? Alt calorifer dar care te şi enervează că are câţiva elemenţi lipsă.

GTX 465? Hell no! asta chiar e o placă video inutilă. Se încinge teribil de tare şi performanţa pe care o oferă este prea mică. Dacă nu are alt design decât cel de referinţă nici nu merită luată în calcul, adică există GTX460 care îi e superioară din toate punctele de vedere…a ba nu, GTX 465 permite 3Way SLI.

GTX 460? un GPU super bine balansat şi 460-ul cu 1GB reuşeşte, atunci când e overclock-at, să ajungă din urmă un GTX470 stock. Ăsta da value al unui produs, să reuşească cu un pic de efort să îl ajungă din urmă pe cel din clasa superioară. Din păcate e nevoie de un pic de gălăgie pentru a răci un 460 foarte overclock-at şi ajungem în acelaşi situaţie enervantă în care ne întrebăm: banane? sau portocale?

Să nu credeţi că dacă am luat plăcile NVIDIA în vârtej înseamnă cu cele AMD sunt mai breze.

Radeon 5970? uuuu….cea mai bună placă video, în benchmark-uri. Dacă trimitem unui geniu rezultatele din teste normal că va spune şi el că e cea mai bună, că doar are cele mai mari cifre. Well, problema cu plăcile video dual-GPU o cunoaşteţi de ceva vreme că doar vă tot bâzâi de o mie de ani. Ai performanţă în ceea ce priveşte cifrele, dar ca jucător performanţa ta e nulă. Să nu vă aud că îmi ziceţi că jucaţi Bioshock bine cu ea, sau Batman, sau un alt joc single-player.

Radeon 5870? uite GPU-ul ăsta e foarte bine balansat. Performanţa e okish şi temperaturile sunt şi ele bune. Păcat că nu e de ajuns. Comportamentul lui 5870 este excelent doar dacă este overclock-at până la scurgerea mierii. Vom reveni la acesta pentru că el este subiectul principal.

Radeon 5850? a fost best buy o perioadă, ca orice placă video AMD până la lansarea de GTX 460:) şi având în vedere că noua serie de plăci video AMD bate la uşă putem considera acest GPU ca fiind plictisitor şi „demn” de a fi ignorat.

Radeon 5830 părea în teorie o placă video bună pentru cât costa. Consumul electric însă ne face să ne gândim la ea ca fiind cea mai dubioasă alegere posibilă. Avem căldură şi consum mai mari decât ale lui 5850, dar totuşi, performanţa este sesizabil mai mică. WTF is that?

Radeon 5770? nişte plăci video destul de bune datorită poziţiei în care se află. Până la GTS 450 erau singurele variante la banii ăia, normal că erau interesante. Din păcate însă nu puteau ajunge din urmă un 5830, deci preţul era prea mare dacă mă întrebaţi pe mine.

Radeon 5750? o alegere foarte bună pentru cât costă, poate foarte uşor să întreacă ca performanţă un 5770 care e cu destul de mult mai scump.

 

Deci ce dracu să alegem din găleata cu potroace? Habar n-am. Mie dintre toate, 5870 mi s-a părut cel mai aproape de titulatura okish. Cel puţin implementarea MATRIX de la ASUS chiar mi-a dat sentimentul că se mai poate stoarce nişte performanţă. E drept că e mai scumpă decât un GTX 480, dar cantitatea de căldură degajată pentru fiecare fps calculat este cu de mult mai mică decât a unui 480.

Să nu credeţi că vă vorbeşte un fanboy AMD acum, ci un personaj ce apreciază un balans între performanţă şi temperatură. Logic că dacă nu vă deranjează gălăgia produsă de o ventilare corespunzătoare atunci singura cale corectă este GTX480, dar să revein la ceva bine balansat.

De când tot testez plăcile video din noile generaţii au fost doar două modele care au adus ceva şi chiar mi-au plăcut, însă aşa cum am mai zis, nu sunt perfecte. Partea excelentă a problemei, deşi e cam anormal ca o problemă să conţină ceva pozitiv în ea, e că cele două modele despre care voi abera în continuare ar putea să se completeze unul pe celalalt. One has the brain, the other one comes with the weapons.

Şi motivul pentru care vă scriu aceste rânduri cu aberaţii este de fapt o curiozitate de a mea. Vă mai aduceţi aminte că se zvonea că GIGABYTE s-ar combina cu ASUS acum câţiva ani? Ei, poate dacă s-ar fi combinat ar fi ieşit pe piaţă ceea ce urmează să testez.

 

 

Chiar sunt curios dacă e ceva de capul acestei combinaţii. Practic este cel mai scump Radeon 5870 de pe planetă:) ar trebui să şi depăşească nivelul aşteptărilor.

În următoarea pagină sunt pozele cu struţul şi cămila iar în a 3-a pagină vom trece testele struţocămilei.

 

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.