Dupa cum mentionam si in review-ul la Radeon R9 290X, generatia aceasta ma asteptam ca AMD sa nu lanseze nicio placa grafica dual-GPU datorita consumului enorm. Iata ca excelentul GeForce GTX 780 Ti i-a facut pe AMD sa forteze limitele tehnologiilor actuale si sa lanseze o noua nava amiral, sub forma lui Radeon R9 295X2.

Consumul ridicat al lui Radeon R9 290X si implicit cantitatea enorma de caldura degajata reprezinta obstacole serioase catre realizarea unui model dual-GPU. In consecinta, nu ma asteptam sa vad un asemenea model aceasta generatie. Cand AMD au inceput campania 2betterthan1 insa, era clar ce urmeaza. Primele zvonuri indicau un TDP de aproximativ 375W pentru aceasta placa, nici pe departe indeajuns pentru doua nuclee grafice Hawaii tactate la 1GHz.

radeon-295x2-0010 

In momentul in care o servieta metalica cu sigla AMD si imaginea campaniei 2betterthan1 pe laterale si-a facut aparitia in fata redactiei WASD, am stiut ca vremea pentru zvonuri s-a terminat. Acum ca am primit la teste noua nava amiral a AMD, putem sa va impartasim toate detaliile pe care ati dorit sa le aflati.

 

Specificatii

Stiu ca sunteti nerabdatori sa aflati totul despre Radeon R9 295X2, asa ca mai jos aveti tabelul cu specificatii:

 

Dupa cum puteti foarte usor sa observati, avem de-a face cu doua nuclee grafice Hawaii perfect functionale. Fiecare dintre acestea are toate shaderele activate, deci vorbim practic de 5632 shadere, 352 unitati de texturare si 128 ROP-uri. Dublu fata de radeon R9 290X din acest punct de vedere, dupa cum puteti cu usurinta sa va imaginati.

Ceea ce surprinde este frecventa la care lucreaza cele doua nuclee grafice. Mai exact, este vorba de 1018MHz, cu putin mai mult decat frecventa nucleului grafic de pe Radeon R9 290X. Din acest motiv, puterea de procesare a lui Radeon R9 295X2 atinge un impresionant 11.5 TFLOPS comparativ cu numai 5.6 TFLOPS in cazul Radeon R9 290X.

 

Pe partea de memorie avem o cantitate totala de 8GB GDDR5 accesata prin intermediul a doua magistrale de 512 biti. Cipurile de memorie grafica sunt tactate la 5GHz frecventa efectiva, la fel ca in cazul lui Radeon R9 290X. Si ca tot a venit vorba de cipurile de memorie, acestea sunt produse de SK Hynix, mai exact modelul BFR-T2C garantat pentru functionarea la 5GHz.

Acum ca stiti ce se ascunde sub sistemul de racire, nu ar trebui sa va surprinda ca TDP-ul declarat de AMD este de 500W. De doua ori mai mult decat Radeon R9 290X, mai exact. Nucleele grafice nu au shadere blocate, frecventele de lucru sunt ridicate, TDP-ul pur si simplu nu avea cum sa fie mai mic de atat. Daca intentionati sa achizitionati o asemenea placa, asigurati-va ca sursa de alimentare poate sa hraneasca un asemenea monstru. In functie de restul sistemului, va recomand o sursa buna de minim 750W single rail ca sa nu va bateti capul cu felul in care sunt alocate rail-urile.

Probabil ca va formati in cap imaginea unui monstru de placa grafica, fierbinte si zgomotoasa. Nimeni nu cred ca ar putea sa va invinuiasca, o placa grafica cu un TDP de 500W nu prea ar avea cum sa fie altfel. Din fericire, AMD au tinut cont de acest aspect si au creat un sistem de racire unic printre design-urile de referinta pentru placi grafice. Acesta foloseste un circuit cu apa de tip all-in-one proiectat si produs de Asetek pentru racirea celor doua nuclee grafice, impreuna cu un ansamblu de radiatoare din aluminiu si cupru pentru racirea cipurilor de memorie si respectiv a VRM-urilor. Ventilatoarele nu puteau sa lipseasca, mai exact unul de 90mm cu LED-uri rosii montat pe placa deasupra radiatorului din cupru de pe VRM-uri si unul de 120mm pe radiatorul sistemului de racire cu apa.

 

 

Circuitul cu apa de tip all-in-one se aseamana foarte mult cu sistemul de racire cu apa livrat cu unele procesoare AMD FX. Nu este de mirare, ambele sunt produse de Asetek. Practic, a fost introdus in circuit un al doilea waterblock, conectat cu primul prin intermediul unui al treilea furtun, radiatorul de 120mm este ceva mai subtire si foloseste un singur ventilator in loc de doua. Logo-ul AMD Radeon este prezent pe ventilatorul de 120mm, insa waterblock-urile poarta sigla Asetek. Atat pompele, cat si ventilatoarele, sunt alimentate direct de pe placa grafica. Este de apreciat ca AMD si-au dat interesul si au folosit aceasta abordare deoarece nu mai este nevoie sa va bateti capul cu alimentarea ventilatorului de 120mm de pe placa de baza sau cu aranjarea cablului astfel incat sa nu se incurce in ventilatorul cooler-ului de pe procesor.

 Cipurile de memorie grafica si doua dintre stagiile de alimentare sunt acoperite de un radiator imens din aluminiu vopsit in negru. Acesta prezinta pe intreaga sa suprafata lamele, deci caldura degajata de componentele racite este disipata fara probleme. Radiatorul din cupru de sub ventilatorul de 90mm cu LED-uri acopera VRM-urile responsabile cu alimentarea celor doua nuclee grafice si jumate dintre cipurile de memorie. Ar mai fi de mentionat faptul ca radiatorul din cupru este prins direct de radiatorul din aluminiu cu ajutorul a patru suruburi si nu de PCB.

 

Cum eficienta nu mai este singurul aspect care conteaza in ziua de azi atunci cand vine vorba de sistemul de racire al varfului de gama al unei intregi generatii de placi grafice, AMD au decis sa ii ofere si un design deosebit. Traditionala rama de plastic a fost inlocuita de una realizata in intregime din metal. Daca va place sau nu cum arata design-ul ramei depinde numai de voi, insa materialele sunt de calitate. Tacamul nu putea sa fie complet fara un backplate metalic, iar rolul acestuia nu este pur estetic. Jumatate dintre cipurile de memorie sunt montate pe spatele PCB-ului, iar backplate-ul asigura racirea lor corespunzatoare.

 

PCB-ul negru adaposteste cele doua nuclee grafice Hawaii, nu mai putin de 32 cipuri de memorie, un controller PCI-Express produs de PLX, comutatorul pentru cele doua BIOS-uri, cei doi conectori de alimentare PCI-Express cu opt pini si componentele VRM-urilor digitale de inalta calitate. Curentul livrat fiecaruia dintre cele doua nuclee grafice este filtrat de cate un VRM cu patru stagii pentru shadere si unul pentru controller-ul de memorie. Cipurile de memorie sunt impartite in grupuri de cate 16 si fiecare dintre acestea beneficiaza de aportul unui VRM digital cu un singur stagiu. Pana si pentru controller-ul PCI-Express produs de PLX este folosit un VRM digital cu un singur stagiu.

Configuratiile CrossFire se realizeaza, la fel ca si in cazul celorlalte placi grafice cu nucleu Hawaii, direct prin intermediul magistralei PCI-Express. La revedere, panglici de CrossFire. Pentru alimentarea placii sunt necesari doi conectori PCI-Express cu opt pini. Comutatorul pentru cele doua BIOS-uri prezente pe placa este pozitionat fix langa locul unde v-ati astepta sa intalniti conectorul CrossFire. Cele doua BIOS-uri sunt absolut identice din ce am putut sa-mi dau seama.

 

Galerie de poze

{gallery}/2014/03-hardware/radeon-r9-295×2/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de teste

Odata cu acest articol a debutat si noua noastra platforma de teste pentru placi grafice, compusa din urmatoarele componente:

  • Placa de baza: GIGABYTE G1.Sniper 5
  • Procesor: Intel Core i7 4770K @ default
  • Cooler: Thermalright True Spirit 120 + Noctua F-12 PWM
  • Memorii: 2x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-2400
  • Stocare: SSD Intel 730 240GB
  • Sursa: Enermax Revolution 85+ 1050W
  • Carcasa: Gigabyte testbench
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: Dell UP2414Q
  • Drivere: Nvidia Forceware 335.23 / AMD Catalyst 14.4 Beta

 

 

Teste de performanta 1080p

3DMark Firestrike Extreme

 

 

Batman: Arkham Origins

 

 

BioShock Infinite

 

 

DiRT Showdown

 

 

GRiD 2

 

 

Hitman Absolution

 

 

Metro: Last Light

 

 

Sleeping Dogs

 

 

Thief

 

 

Tomb Raider

 

 

Total War: Rome II

 

 

Teste de performanta 4K

Batman: Arkham Origins

 

 

BioShock Infinite

 

 

DiRT Showdown

 

 

GRiD 2

 

 

Hitman Absolution

 

 

Metro: Last Light

 

 

Sleeping Dogs

 

 

Thief

 

 

Tomb Raider

 

 

Total War: Rome II

 

 

Overclocking si temperaturi

Din pacate, la ora redactarii acestui articol, functia OverDrive nu era disponibila in driver-ul Beta care ne-a fost pus la dispozitie de catre AMD. Dupa cum am mentionat mai sus, cele doua BIOS-uri ale placii sunt absolut identice si nu au niciun rol in privinta imbunatatirii potentialului de overclocking. Folosind MSI Afterburner 3.0.0 Beta 19, am reusit sa obtin in conditii de stabilitate o frecventa maxima de 1050MHz pentru GPU-uri, insa un asemenea overclocking abia daca merita mentionat. Ramane sa vedem pe viitor daca AMD decid sa ofere suport pentru Radeon R9 295X2 in ceea ce priveste overclocking-ul, insa la ora actuala rezultatele sunt dezamagitoare.

Ca sa putem sa monitorizam temperaturile si frecventele de lucru ale GPU-urilor, am folosit MSI Afterburner 3.0.0 Beta 19. Pentru obtinerea temperaturilor, am lasat placa sa ruleze timp de trei ore benchmark-ul de Metro: Last Light si am notat cea mai mare valoare inregistrata. Screenshot-ul il aveti mai jos:

Temperaturile obtinute sunt absolut excelente. Sistemul de racire cu apa Asetek a obtinut rezultate neasteptat de bune tinand cont ca este folosit un singur radiator de 120mm, semnificativ mai bune chiar si decat sistemul de racire TriX de la Sapphire pe care vi l-am prezentat in review-ul anterior. Practic, temperatura pe nucleele grafice nu a trecut de 64 grade Celsius in load. Vestea si mai buna este ca zgomotul produs de cele doua ventilatoare ale lui Radeon R9 295X2 e scazut in load. Odata montat intr-o carcasa, nici cei mai pretentiosi utilizatori nu vor avea probleme. In idle chiar nu are rost sa va faceti griji in privinta zgomotului.

  

Concluzii

Radeon R9 295X2 reprezinta o surpriza placuta. Chiar daca noua nava amiral a AMD consuma extrem de mult si ar trebui sa se incalzeaasca pe masura, sistemul de racire cu apa reuseste sa-si faca datoria cu brio din toate punctele de vedere. Temperaturile inregistrate sunt mai mici decat ma asteptam, iar zgomotul produs este departe de a fi deranjant. In plus, noul sistem de racire are si un design nou si renunta la plastic in favoarea metalului pentru rama cooler-ului. Chiar daca aspectul noului sistem de racire nu va fi pe placul tuturor, sunt folosite numai materiale de calitate. Aveti nevoie de o sursa buna ca sa alimentati noul colos de la AMD corespunzator si ar fi bine sa luati in calcul acest factor inainte sa achizitionati o asemenea placa.

Performantele oferite de Radeon R9 295X2 sunt per total identice cu ale unei configuratii CrossFire formata din doua Radeon R9 290X. Nu este surprinzator, tinand cont de specificatiile celor doua modele de la AMD. Gaming-ul la rezolutie 1080p cu toate detaliile la maxim nu reprezinta o problema pentru Radeon R9 295X2, indiferent de jocul pe care l-ati ales veti obtine un numar extrem de mare de cadre pe secunda. Singurele rezultate dezamagitoare au fost obtinute in Thief si in Total War: Rome 2, dar acest lucru este valabil pentru toate configuratiile CrossFire din test. Pur si simplu este nevoie de un driver nou, optimizat pentru aceste jocuri, deoarece rezultatele obtinute sunt mai mult sau mai putin identice cu cele obtinute cu o singura placa grafica. Cazurile in care configuratia SLI formata din doua GeForce GTX 780 Ti s-au dovedit semnificativ mai rapide sunt mai putine decat cele in care rezultatele au fost mai mult sau mai putin identice sau au favorizat solutia AMD. Singura victorie cu adevarat importanta a solutiei Nvidia a fost in Tomb Raider, deoarece Batman: Arkham Origins favorizeaza cele doua GeForce GTX 780 Ti, iar Thief si Total War: Rome 2 pur si simplu sunt optimizate execrabil sau deloc pentru CrossFire.

Dupa cum ati observat deja, am decis sa rulam testele si la rezolutie 4K. Gaming-ul la aceasta rezolutie reprezinta o provocare chiar si pentru cele mai puternice placi grafice disponibile la ora actuala, dupa cum se poate observa in Metro: Last Light, Thief si Total War: Rome 2 si nu numai. Activarea functiei antialiasing duce la o scadere dramatica a numarului de cadre pe secunda. Daca mai adaugam si disponibilitatea jalnica a monitoarelor 4K, este clar de ce mai avem de asteptat pana ca aceasta tehnologie sa devina fiabila pentru majoritatea utilizatorilor. Chiar si asa, daca va dau banii afara din casa, Radeon R9 295X2 s-a comportat excelent la aceasta rezolutie, in special in momentul in care am activat antialiasing. Batman: Arkham Origins, Thief si Total War: Rome 2 raman in continuare bastioane ale Nvidia, insa unele teste au inregistrat schimbari semnificative. Cele mai bune exemple ar fi Tomb Raider, unde Radeon R9 295X2 aproape a reusit sa egaleze configuratia SLI de doua GeForce GTX 780 Ti, respectiv DiRT Showdown si GRiD 2, unde solutia AMD a reusit sa se distanteze semnificativ.

In mare, performantele inregistrate de Radeon R9 295X2 sunt egale cu ale unei configuratii CrossFire de doua Radeon R9 290X si ceva mai mici decat ale unui SLI de GeForce GTX 780 Ti-uri. Restul configuratiilor multi-GPU nu au putut sa concureze cu noua nava amiral de la AMD, iar de acum vechiul Radeon HD 7990 s-a dovedit complet depasit, asa cum era de asteptat. Din nefericire, driver-ul Beta pus la dispozitie de AMD a facut overclocking-ul aproape imposibil. Rezultatele obtinute nici nu merita mentionate, insa versiuni mai noi de driver vor rezolva aceasta problema cu putin noroc.

Pretul anuntat de AMD pentru Radeon R9 295X2 este 1499$, deci raportul performanta/pret nu este tocmai stralucit. Doua Radeon R9 290X si componentele necesare pentru racirea acestora cu apa ar costa cam tot atat sau chiar mai mult, deci Radeon R9 295X2 reprezinta o alternativa de luat in calcul daca CrossFire-ul si sistemul de racire cu apa va tenteaza. O configuratie SLI de doua GeForce GTX 780 Ti este categoric mai scumpa si in cazul in care achizitionati modele cu sistemul de racire de referinta, si mult mai zgomotoasa. Din punct de vedere al pretului de achizitie si al performantelor, singurul concurent serios pentru Radeon R9 295X2 la ora actuala este o configuratie CrossFire formata din doua Radeon R9 290 supratactate.

Per total, AMD au reusit sa surprinda in mod placut cu Radeon R9 295X2 multumita sistemului de racire cu apa. Driverele mai au de evoluat, mai ales in ceea ce priveste overclocking-ul, insa situatia s-a imbunatatit semnificativ fata de lansarea lui Radeon R9 290X.

 

Lista preturi:

  • AMD Radeon R9 295X2: 1499$ fara TVA
  • Sapphire Radeon R9 290X OC Tri-X: 2680 RON
  • Sapphire Radeon R9 290 OC Tri-X: 2000 RON
  • Cel mai ieftin GeForce GTX 780 Ti de referinta: 2928 RON
  • Cel mai ieftin GeForce GTX 780 de referinta: 2148 RON
  • Display 24 inci 4K Dell UP2414Q: 4400 RON

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.