Concluzii

In opinia mea Nvidia au facut un singur lucru, au eliminat orice dubiu ca Radeon VII ar fi mai rapid in vreun context aparte atunci cand e comparat cu ceea ce ofera ei la bani similari. Dar AMD si-au ucis Radeon-ul VII si pare ca Nvidia iar sunt singuri pe ogor.

Oricum, bataia adevarata pentru cota de piata se da in segmentul 2060 Super si 2070 Super. Acolo se vand majoritatea placilor performante, nu de la RTX 2080 in sus.

Majoritatea oamenilor achizitioneaza 60-uri si 70-uri cu eforturi destul de mari, asa ca nu va faceti iluzii daca vedeti cativa prieteni pe Facebook ca se lauda ca si-au cumparat un 2080 Super. Asta nu inseamna ca 80-urile se vor vinde mai bine decat cele mai ieftine.

Dar trecand peste posibilitatile oamenilor si peste prioritatile lor, graficele de mai jos arata o realitate foarte trista: din 20 de placi prezenta in grafice, doar 6 sunt AMD. Aceasta este oferta lor.

Si din aceste 6 placi, doar 2 merita luate in considerare: 5700, 5700XT. In vreme ce dintre GPU-urile Nvidia ai ce alege indiferent ce buget ai avea si cat de ocazional te-ai juca.

Si stiti de ce situatia este atat de proasta? Nu pentru ca AMD habar n-au sa produca GPU-uri capabile. Dar nu sunt in stare sa isi definitiveze o strategie de piata logica. Si asta puteti sa vedeti si in nomenclatorul lor. Totul este aleator. Ba Vega, ba RX590, ba VII, ba 5700. Nu se gandesc sa vina cu variatiuni multiple in jurul aceleiasi arhitecturi. Au intins GCN-ul ala pe 100 de generatii de placi. Si intr-un final in piata este o varza cand vine vorba de GPU-uri AMD.

 

Procente toate testele

Graficele de deasupra arata interesant, insa, daca eliminam CS:GO din ecuatie (pentru ca favorizeaza GPU-urile AMD foarte mult la average fps), rezultatele arata un pic mai trist.

 

Procente fara CS:GO

Puteti sa spuneti ce vreti despre Nvidia. Ca fac si ca dreg si ca ii intereseaza doar banii si asa mai departe, dar intr-un final aduc in industrie o familie completa de produse. Au GPU-uri pentru toate bugetele, in ciuda cresterii preturilor cu lansarea RTX.

Si asta in vreme ce AMD au doar doua GPU-uri excelente, 5700 si 5700XT.

Si daca cumva nu vin mai repede si cu vreun 5600 sau 5800 nu ii vad pe AMD intr-o situatie prea placuta.

Tot continui sa spun despre AMD pentru ca de fiecare data cand au venit cu produse competitive, noi, utilizatorii, am avut de castigat. Daca nu anuntau NAVI (5700 si 5700XT) Nvidia nu miscau un deget. Si parca vad ca ne-am fi trezit cu o generatie noua in care Quadro-ul ar fi fost 2180 Ti si 2080 Ti ar fi devenit 2180 si asa mai departe.

Si ca sa incheiem, RTX 2080 Super imi trezeste sentimente contradictorii. Performanta e misto. E ce trebuie. Are memorie foarte buna. Dar pretul. Doamne. Pretul ala m-a imbolnavit de nervi inca de la aparitia seriei RTX. Este inuman. In Romania este vorba de salariu minim pe economie al unei familii. E mult.

Costa exact cat a costat RTX 2080 simplu.

Partea buna e ca veti putea cumpara RTX 2080 simplu la preturi din ce in ce mai bune. Pana cand probabil ca va disparea de tot de pe piata.

Dar priveste partea buna a lucrurilor, macar o parte din investitia intr-un RTX 2080 Super o recuperezi sub forma a doua jocuri: Wolfenstein Youngblood & Control.

Pages ( 11 of 11 ): « Previous1 ... 910 11

4 thoughts on “Review: Nvidia GeForce RTX 2080 Super

  1. Deci e misto dar sincer prefer sa imi iau un 2060 S acu si sa il schimb cu inca un **60, ce o fi el, in vreo 2 3 ani. Cred ca ies in aceiasi bani ca un 2080 S.

    E cam overkill placa, si mult prea scumpa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.