Intr-o lume plina de mineri si vise la reflexii mai apare si cate o placa video normala ce merita sa o luam la puricat.

Desi multi ar crede ca odata cu venirea seriei RX 6000, seria 5000 ar trebui sa dispara. Ei bine, noi suntem de parere ca acum a venit cu adevarat si momentul lor.

De ce? Pentru ca este perfect capabila sa ruleze cele mai noi jocuri. Si poate ca ar trebui sa te simti ca si cum ai avea un stupid proof shield. Ca n-ai cum sa activezi RT (sa scazi performanta la jumate) din greseala. Ca n-are.

Iar daca ar avea, tot degeaba ar fi. Tot pentru cele cateva titluri incluse in campaniile de marketing ar conta. Si cum nu este inca momentul RAY TRACING, hai sa vedem ce stie placa asta video fara ray tracing.

Aduceti-va aminte ca RX 5700 XT este o placa video la fel ca oricare alta si ray tracing este doar o caracteristica ce unora le este utila, iar altora nu. La fel cum si HBAO+ este accelerat de GPU-urile Nvidia, nu si de cele AMD. Dar banuiesc ca nu ti-a pasat asa tare de Ambient Occlusion. Dar am vesti proaste pentru tine, Ambient Occlusion o sa fie cea mai intalnita caracteristica adusa de ray tracing.

 

Ce este RX 5700 XT Triple Dissipation?

Este o placa video construita de catre XFX, partener exclusiv AMD. Mai pe romaneste construieste placi video doar cu GPU-uri AMD. Pe vremuri construia cu Nvidia. Nu conteaza prea tare deciziile de business atata vreme cat isi onoreaza garantiile, adica isi respecta clientii, si sunt bune.

In trecut ne-am mai jucat cu 3 modele din seria RX 5000 de la XFX. Dar varianta care a sosit astazi in teste este mult mai sleek decat 5700 XT THICC II pe care o stiam.

XFX au destul de multe variante pentru fiecare GPU. Iar in ceea ce il priveste pe 5700 XT, observam ca XFX au disponibil atat double dissipation, cat si triple dissipation. Cam la fel cum se intampla si cu THICC II si THICC III.

Si care e faza cu triple dissipaton? Pai este sistemul de racire entry level pe care il propun pentru un 5700 XT.

De ce ar trebui sa iti pese? Pentru ca este o placa video dual slot in primul rand. Si asta inseamna ca vei putea sa iti instalezi bine merci placile de sunet si cele de captura sau cele pentru SSD-urile M.2.

Intelegi unde bat. Inca e nevoie de placi video mai subtirele.

Si desi este relativ subtire placa video, sistemul de racire este echipat cu 4 heatpipe-uri lungi ce strabat doua grupuri de lamele de aluminiu.

Partea misto este ca desi vine echipata cu 3 ventilatoare, acestea se opresc automat atunci cand GPU-ul sta degeaba.

Rezultatul este un nivel de zgomot mult mai scazut al PC-ului atunci cand nu este folosit intens. Sau mai simplu spus te poti uita linistit la un film seara cand nu dai boxele tare.

La capitolul specificatii XFX RX 5700 XT Triple Dissipation nu se indeparteaza prea tare de modelul de referinta. Frecventa de baza a GPU-ului folosit de XFX este de 1605 MHz, exact la fel ca modelul de referinta. Veti vedea si la sectiunea teste ca aceasta de fapt urca mult mai sus in mod automat. Si asta are legatura strict cu sistemul de racire. Cu cat este mai performant, cu atat frecventa creste automat.

Frecventa memoriei este si ea tot la fel, adica 1750 MHz.

La capitolul iesiri video sta excelent. Avem disponibile 3 port-uri DisplayPort 1.4 si un port HDMI 2.0b.

 

Galerie foto

 

Platforma de test si metodologie

Componente

Ne intereseaza sa monitorizam temperatura si frecventele. Asadar am utilizat cea mai recenta versiune de MSI Afterburner si Unigine Heaven. Temperaturile le regasiti ins creenshot-urile aferente fiecarui capitol. Toate valorile le regasiti in grafice pe partea dreapta. Iar in partea stanga se pot vizualiza valorile maxime si minime ce au fost inregistrate in timpul sesiunii.

 

 

Temperaturi

Profil auto rpm

Acest profil reprezinta mereu viziunea producatorului. Daca acesta alege sa scoata pe piata un produs silentios, se va observa asta in temperatura inregistrata atunci cand ruleaza un joc. Daca producatorul considera ca e nevoie de o temperatura a componentelor ceva mai mica, va gandi produsul in acest sens.

Adevarul se observa cand sistemul de racire ruleaza la putere maxima.

77°C este o valoare buna pentru cat de silentioasa este in modul auto.

100% fans

Si profilul asta chiar m-a distrat. Aici a intrat in efect „XFX Zero DB Auto Load Sensing Fans” desi eu setasem ventilatoarele la putere maxima. Nu ma asteptam sa treaca peste alegerea mea cu privire la comportamentul ventilatoarelor. Dar pentru PC-ul de acasa am sa consider asta ca fiind un plus. Nu vrei extra zgomot degeaba. Niciodata.

Nu m-am putut abtine si am crescut si power limit in acelasi timp cu modificarea puterii ventilatoarelor si rezultatul a fost o crestere a frecventei de ~100 MHz. De la 1928 MHz la 2055 MHz.

Temperatura a scazut la 68°C si cu siguranta ar fi fost si mai mica daca nu cresteam power limit.

 

Overclocking

Desi a urcat la 2104 MHz frecventa GPU-ului, intr-un final s-a stabilizat tot la 2055 MHz. Asa ca am putea spune ca mare overclocking nu prea ai ce sa-i faci asa out of the box. Totusi, e bine ca poti creste frecventa memoriilor. Eu m-am oprit la 1900 MHz.

 

Verdict

Stiu ca pare ca nu castigi nimic overclockand aceasta placa video. Dar am rulat un Time Spy atat pe XFX RX 5700 XT Triple Dissipation cat si pe modelul de referinta. La frecvente implicite am obtinut 9469 puncte cu modelul XFX si 9378 cu modelul de referinta. Iar cand am crescut frecventele scorul a sarit la 10400 puncte.

Eu unul ma declar multumit de castigul de performanta. In timp ce nu a fost nevoie sa fac nimic pentru asta. Singurul lucru care se modifica crescand power limit-ul, pe langa frecvente si framerate, a fost consumul.

Asa ca daca nu te deranjeaza niste W in plus, doar creste power limit-ul.

In ceea ce priveste comportamentul modelului Triple Dissipation as putea spune ca e un 5700 XT reusit. Singurul lucru la care trebuie sa ai grija este sa iti incapa in carcasa. Este destul de lunga.

XFX RX 5700 XT Triple Dissipation o sa fie disponibila in Romania prin partenerii Asbis (Emag, PC Garage etc)

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.