V-am promis în articolul în care am detaliat performanţele 3770K că vom reveni cu mai multe prezentări de plăci de bază pentru acest nou procesor. De data aceasta am ales o abordare mai specială şi în schimbul unui comparativ am realizat câte un review pentru fiecare în parte. Nu ar fi avut nicio logică să băgăm în aceeaşi oală o placă de bază de gaming cu una mini ITX, de exemplu.

Chiar dacă toate aceste 6 plăci de bază despre care vom discuta au în comun faptul că sunt mainstream sau high end, ele nu se aseamănă foarte mult. Totuşi, cele două mATX au un target comun, la fel cum şi Sabertooth are cam acelaşi public precum UD5H, aşa că aşteptaţi-vă la puncte comparative şi idei care vă vor ajuta să alegeţi placa de bază potrivită pentru nevoile voastre.

Înainte de a intra în subiectul articolului, ţin să fac câteva completări pentru articolul de Ivy Bridge pe care l-am pregătit la ridicarea NDA-ului. Ne-am fi dorit să aprofundăm testarea procesorului, însă timpul nu ne-a permis să detaliem mai nimic aşa cum ne-am dorit.

Între timp, testând destuld emulte plăci de bază am descoperit diferite simptome ciudate ale procesorului atunci când este overclock-at.

De exemplu, dacă voltajul este peste 1.3v temperatura procesorului o ia razna şi urcă foarte mult fiind foarte dificil de răcit.

Un alt aspect interesant şi tot odată neplăcut este acela că dacă Vtt-ul este setat mai mult decât implicit, intâmpinăm aceeaşi problemă, iar temperatura poate urca foarte mutl chiar şi la frecvenţa implicită.

Dacă vă întrebaţi de ce este nevoie de acest Vtt, ei bine, el este setat fie de către profilul XMP, fie manual, pentru a putea folosi memorii la frecvenţe mari de peste 2000 MHz.

Aşadar, cu Ninja 2, coolerul pe care l-am folosit la testare, temperatura procesorului ajungea la 4,8 GHz la 100°C foarte repede dacă setam 1,340v pentru Vcore şi 1,3v pentru Vtt.

 

Plăcile de bază pe care le-am testat sunt:

 

ASRock Fatal1ty Z77 Professional – 1005,98 Lei – review

ASUS Maximus V Gene – 876,05 Lei – review

ASUS Sabertooth Z77 – 943,10 Lei – review

ASUS P8Z77-i Delux – ~900 Lei – review

GIGABYTE G1.Sniper M3 – 700,49 Lei – review

GIGABYTE Z77X-UD5H WiFi – 999,48 Lei – review

 

Vă spuneam că logica articolului ne dictează comparaţia a două câte două. Ei bine, după ce vă uitaţi pe articolele fiecăreia, reveniţi aici pentru a înţelege cum văd eu lucrurile.

Primele pe care le vom lua la descusut sunt ASUS Maximus V Gene şi GIGABYTE G1.Sniper M3, deoarece sunt preferatele mele. Ambele încap la fix într-o carcasă mATX precum NZXT Vulcan şi ambele au dotări şi caracteristici foarte atrăgătoare.

Totuşi, GIGABYTE G1.Sniper M3 iese în faţă deoarece are cea mai bună soluţie a momentului pentru gaming. Nu v-am povestit prea multe despre sunet în articolul plăcii de bază întrucât voi aborda subiectul Creative Recon 3D într-un articol de sine stătător. Cert este că această placă de sunet are Clear Voice, o caracteristică esenţială pentru programele de voce atât de folosite de către gameri, dar şi Scout Mode, ce amplifică sunetul inamicilor aflaţi la distanţă şi, astfel, poţi să le descoşi strategiile cu mult înainte.

Clear Voice chiar funcţionează conform spuselor câtorva prieteni ce mi-au ascultat vocea suavă pe Team Speak în timpul testelor şi ca bonus beneficiezi şi de nişte efecte simpatice pentru voce.

În mod clar alegerea perfectă din punctul meu de vedere este GIGABYTE G1.Sniper M3 pentru situaţiile ce implică overclocking minor. Dacă totuşi overclocking-ul este necesar, deşi este ilogic într-o carcasă minusculă mATX, atunci ASUS Maximus V Gene este mai bună.

 

Atât ASUS Sabertooth Z77, cât şi GIGABYTE Z77X-UD5H WiFi sunt foarte solide şi, atunci când vine vorba de overclocking, decizia este destul de dificilă. Până la urmă, totul se rezumă la gust. Adică, dacă îţi place aspectul uber cool al lui Sabertooth, alături de fiabilitate şi rezistenţă în medii anoste, sau dacă te atrage o placă de bază cam clasică, dar cu dotări excelente.

Pe partea de sunet, UD5H stă mai bine, însă, având în vedere că discutăm despre plăci de bază ATX, ce au multe slot-uri, instalarea ulterioară a unei plăci de sunet dedicate nu reprezintă decât o chestiune de bani, nu şi de spaţiu, precum în cazul celor mATX unde a avea o soluţie sonoră bună este crucial.

 

 

ASUS P8Z77-i Delux este o plăcuţă de bază extrem de drăguţă cu care mi-ar plăcea să contruiesc un mini PC al dracu’  de performant.

Din păcate, preţul ei este inimaginabil de mare. Am fost surprins când am văzut că, deşi este minusculă, este capabilă să ţină procesorul stabil la o frecvenţă crescută.

Consider această placă de bază o consider mai degrabă un moft din cauza preţului.

Dacă ar fi costat în jur de 650 Lei parcă am fi discutat despre altceva. Oricum, placa de bază este foarte bine construită şi abia aştept să văd şi alte soluţii mini ITX de la ASUS.

 

 

 

ASRock Fatal1ty Z77 Professional a fost fail-ul săptămânii. Iniţial, am fost tentat să nu îi mai dedic un articol. De fapt, prima şi prima dată am crezut că nu funcţionează deloc, însă după câteva schimbări de poziţie a memoriilor am reuşit să o pornesc cu memoriile funcţionând în single-channel. 

Chiar dacă ar fi funcţionat perfect, această placă de bază are nişte dotări ce îţi blochează mintea. Stau eu şi mă întreb dacă Fatal1ty foloseşte port-ul IDE. Neah, nu cred. Însă pe cel pentru floppy în mod clar îl foloseşte că doar trebuie să îşi salvezee profilele mauşilor:).

Cel mai tare m-a amuzat că în timpul testelor pentru această placă am şi primit un comunicat de presă de la ASRock în care oficialii companiei anunţau că e cea mai stabilă din lume pentru că a reuşit să obţină nu ştiu câte puncte într-un benchmark. Aşa o fi, însă nu cu exemplarul ajuns la mine.

 

Cam atât am avut să vă povestesc despre primul val de plăci de bază sosite în teste la noi. Unele au fost bune, altele excelente, iar una un fail total.

 

Pe mai târziu.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.