Nefiind un procesor din seria Black Edition, singura variantă posibilă pentru supratactare este creşterea bus-ului memoriei. Prima oară când am montat platforma, pe placa de bază aveam o variantă de BIOS veche, respectiv versiunea 0603. Când am încercat să supratactez procesorul, am întâmpinat o grămadă de probleme, iar sistemul avea probleme de stabilitate şi la 3.3-3.4GHz. Aşa că am intrat pe site-ul ASUS să caut o versiune mai nouă de BIOS. Spre bucuria mea, la ultima variantă existentă scria „improves stability in overclocking”. Aşa că, nerăbdător, am descărcat BIOS-ul, l-am copiat pe un stick USB, am pornit ASUS EZ Flash şi în câteva secunde am avut un BIOS nou.

Îmbunătăţirile au fost vizibile de la prima pornire: dacă înainte sistemul de operare nu se încărca nici la o frecvenţă a bus-ului de 250MHz, acum pornise fără nicio problemă la 262MHz, adică valoarea necesară pentru a atinge frecvenţa de bază a Phenom-ului II X4 965BE.

În final, m-am oprit la o frecvenţă a bus-ului de 300MHz, deci 3,90GHz pentru procesor. Aceasta a fost frecvenţa maximă la care pornea sistemul de operare şi la care am reuşit o validare de CPU-Z. Din păcate, această frecvenţă nu e stabilă nici în jocuri, nici în testele sintetice. Am observat o problemă destul de supărătoare: voltajul procesorului variază extrem de mult, chiar şi în idle. Asta nu afectează cu absolut nimic stabilitatea la frecvenţe stock. Însă în situaţie de overclocking, când se ajunge la voltaje de peste 1.600V pentru procesor, tensiunea variază în Idle chiar şi cu 0.060V, ceea ce e foarte mult.

Problema este cauzată de etajul de alimentare al plăcii de bază. Avem în BIOS opţiune de Load-Line Calibration care mai stabilizează tensiunea, însă nu poate elimina complet variaţiile. Deci problemele de instabilitate se păstrează la voltaje şi frecvenţe foarte mari.

Totuşi, la o frecvenţă de 3,4GHz sistemul este perfect stabil, şi în timpul testelor nu am întâmpinat nicio blocare sau resetare.

La momentul realizării testului, am reuşit să ating cea mai mare frecvenţă cu răcire pe aer de pe hwbot.org. Şi asta cu o placă de bază care costă doar 350 RON! În plus, overclocking-ul la frecvenţa de 3,40GHz este extrem de simplu, şi realizabil de orice om care ştie să intre în BIOS. Practic setaţi viteza bus-ului pe 262MHz şi lăsaţi orice altceva pe Auto. Placa de bază va seta toţi parametrii pentru voi, iar sistemul va fi perfect stabil. Se poate mai simplu de atât?

Frecvenţa maximă atinsă în jocuri a fost de 3.83 GHz (bus 295 MHz), aceasta fiind frecvenţa cu care am rulat toate jocurile fără nicio problemă de stabilitate. Însă în testele sintetice, sistemul nu a fost stabil la această frecvenţă, prin urmare a trebuit să o scad la 3.70GHz, frecvenţa finală utilizată în teste sintetice.

Să discutăm puţin şi de temperaturi. Eu am luat ca referinţă temperaturile raportate de Everest. Acesta raportează o temperatură cu aproximativ 5-6 grade mai mică decât cea afişată în BIOS.

După cum aţi văzut pe pagina cu sistemul de test, coolerul folosit pentru răcirea procesorului a fost Sunbeam Core-Contact Freezer (preţul e de aproximativ 160RON). Acesta e unul din cele mai bune coolere HDT (Heatpipe Direct Touch), şi a fost avantajat de faptul că IHS-ul Athlon-ului e destul de mare, astfel toate cele patru heatpipe-uri fac contact complet. Împreună cu ventilatorul Scythe Ultra Kaze rulat la 3000rpm (evident, zgomotul e insuportabil) şi pasta termică foarte performantă AC MX-2, am obţinut temperaturi foarte bune. La 1300rpm, unde ventilatorul abia se aude de la o distanţă de 1m, temperaturile iarăşi sunt excelente.

Mai jos aveţi un grafic cu temperaturile înregistrate pe parcursul testului. Înregistrările s-au realizat la o temperatură ambientală de 19˚C, cu o variaţie maximă de +/- 0.5˚C. Componentele au fost montate pe un stand, deci nu au fost instalate în carcasă. Temperatura ambiantă a fost monitorizată cu Scyte Kama Sensor. Pentru a stresa toate cele patru nuclee, s-au utilizat două instanţe de Orthos.

NOTĂ IMPORTANTĂ: Având în vedere faptul că nu putem fi 100% siguri de temperaturile raportate de software, nu luaţi aceste valori de bune, ci consideraţi-le orientative. În plus, testele s-au realizat cu un cooler aftermarket mediu ca şi performanţă. Coolerul box s-ar putea să nu permită overclocking aşa ridicat.

 

 

Cam atât cu overclocking-ul şi temperatura. Să trecem la testare. Pe pagina următoare veţi găsi testele sintetice.

Deci, click next, please.

 

Pages ( 5 of 8 ): « Previous1 ... 34 5 678Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.