A trecut ceva vreme de la ultima noastră incursiune pe plaiurile segmentului value al procesoarelor AMD. De atunci nu s-au schimbat foarte multe lucruri în această zonă. Procesorul pe care îl avem sub observaţie astăzi face parte din acest segment şi practic aduce arhitectura Athlon II către zona cea mai de jos familiei Phenom II fără a beneficia totuşi de cache-ul Level 3.

Practic avem un Athlon II 640 boostat cu 100Mhz, cu un cache de 512Kb Level 1 plus alţi 512Kb atribuiţi fiecărui nucleu însumând 2MB cache Level 2. Cu alte cuvinte, quad-core de buget.

Deşi s-a speculat la un moment dat că aceste procesoare vin cu Cache Level 3 blocat şi că X4 840 se poate transforma din cenuşăreasa în prinţesa X6 1405T, acest lucru este valabil doar pentru acele procesoare folosite de către HP pe anumite staţii de lucru. Phenom II X4 840T a fost construit pe nucleul „Zosma”, fiind comercializat doar în Asia.

Modelul nostru este varianta „tray” şi are numele de cod „Propus”, ca şi Athlon II. Deci Athlon II deghizat în Phenom II sau nu, să vedem de ce este capabil. Dar mai întâi să observăm specificaţiile tehnice:

 

Model & Frecvenţă: X4 840 / 3.2GHz

L1 Cache: 512KB total L1 per CPU

L2 Cache : 2MB total L2 per CPU

Memory Controller : integrat, magistrală de 128bit, Dual Dynamic Power Management

Socket: AM3 938-pin organic micro pin grid array (micro-PGA)

Tehnologie de fabricaţie: 45nm DSL SOI (silicon-on-insulator)

Dimensiunea pastilei de siliciu: 169 mm2

Număr de tranzistori: ~300 milioane

TDP: 95 Watts

AMD Codename: „Propus”

 

 

Avantajul major al acestui procesor este controller-ul de memorie. X4 840 poate funcţiona şi pe plăcile de bază AM2+ echipate cu DDR2 datorită AMD Memory Optimizer Technology, în cazul în care nu vă ajung banii pentru upgrade. Acest lucru este un avantaj faţă de plăcile bază Intel care lansează procesorul şi cipsetul concomitent sau după caz, procesorul şi cipsetul cu probleme.

Pentru testarea acestui procesor ne-am îndreptat privirile către plăcile de bază GIGABYTE şi am ales o GA-890FXA-UD5, o placă de bază echipată cu cipsetul 890FX. Evident, alegerea s-a bazat pe faptul că nu vom folosi o placă de bază care ar limita în vreun fel procesorul. Prin urmare specificaţiile şi preţul acestei plăci de bază au fost motivele principale. Detalii legate de cipsetul 890FX a scris Octavian aici.

Fără alte cuvinte de prisos, hai să vedem cum se prezintă termic Phenom II X4 840 şi cât de bine se overclockează.

 

 

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.