Cuvântul APU nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Odată cu primele procesoare cu arhitectură Llano, AMD a introdus un concept nou în mintea utilizatorilor, anume cel de grafică integrată capabilă.

S-ar putea spune că înainte de Llano, grafica integrată reprezenta alegerea ideală pentru sistemele office, în general pentru utilizatorii care nu aveau nevoie de mai mult de la o placă grafică decât capabilitatea de a afişa imaginea pe ecran. Gamerii râdeau numai când se gândeau la noţiunea că grafica integrată ar putea să fie folosită vreodată pentru rularea celor mai noi jocuri, şi asta pe bună dreptate. Poate că unii dintre dumneavoastră se vor grăbi să mă corecteze, argumentând faptul că Intel aveau procesoare cu grafică integrată începând cu Clarkdale. Ei bine, da, Intel au fost primii care au livrat procesoare cu GPU integrat, însă AMD au fost primii care au integrat în procesoare un GPU cu adevărat capabil, cu suport DX11 şi acompaniat de un set de drivere funcţionale.

Urmaşul lui Llano, numit Trinity, a introdus o serie de schimbări majore. În primul rând, nucleele de procesare cu arhitectură K10.5 (folosită pentru procesoarele Athlon II şi Phenom II) au fost înlocuite cu module bazate pe mai noua arhitectură Vishera/Piledriver, prezentă în linia de procesoare AMD FX din seriile 43×0, 63×0 şi 83×0. APU-urile Trinity folosesc unul sau două module Vishera/Piledriver, iar fiecare dintre aceste module include două nuclee de procesare, pentru obţinerea unor modele dual core sau quad core. Frecvenţele de lucru pentru nucleele de procesare ale versiunilor desktop sunt cuprinse între 3.2GHz şi 3.8Ghz.

Cea de-a doua schimbare majoră a fost efectuată asupra nucleului grafic integrat în pastila procesorului. În timp ce GPU-ul din Llano era alcătuit din 400 shadere bazate pe arhitectura VLIW5, Trinity a introdus un GPU complet nou, cu 384 shadere, bazat pe arhitectura VLIW4 (folosită de plăcile video Radeon HD 6900). Cum ar putea să fie un GPU cu mai puţine shadere mai eficient? Foarte simplu. VLIW4 practic înlocuieşte grupurile de 4+1 shadere din VLIW5 cu grupuri de 4 shadere, performanţa fiind mentinută la acelaşi nivel prin creşterea complexităţii shaderelor.

Urmând acest şir logic şi referindu-mă strict la shadere, cele 384 shadere VLIW4 incluse în Trinity sunt echivalente cu aproximativ 480 shadere VLIW5 precum cele din Llano. Dacă sporul teoretic de performanţă adus de trecerea la noua arhitectură este de 20%, ar mai fi de menţionat faptul că frecvenţa de lucru a noului GPU a crescut cu aproximativ 33%, de la 600MHz in cazul A8-3870K (vârful de gamă Llano) până la 800MHz pentru A10-5800K (nava amiral a arhitecturii Trinity).

Un alt detaliu important ar fi că AMD au introdus un nou socket odată cu Trinity, numit FM2, alături de chipset-ul AMD A85X.

Iată că la aproximativ şase luni de la lansarea Trinity, AMD lansează o serie nouă de APU-uri. Denumite Richland, noile APU-uri au fost lansate de AMD ca răspuns pentru Intel Haswell.

 

AMD Richland – caracteristici si specificatii

Probabil că vă întrebaţi de ce introducerea articolului a fost atât de lungă. Ei bine, pentru că Richland nu se deosebeşte de Trinity cu absolut nimic din punct de vedere arhitectural. Tot două module Vishera/Piledriver, tot un total de 4MB cache L2, tot un GPU cu 384 shadere VLIW4, acelaşi controller de memorie DDR3 dual channel, acelaşi proces de fabricaţie pe 32nm SOI HKMG şi cu siguranţă acelaşi socket FM2. Instrucţiunile noi introduse odată cu Trinity (aici mă refer la FMA3, FMA4, AVX, AES şi XOP) sunt suportate şi de Richland, fără adiţia vreunui set nou.

Richland-die

Cei care spun că Richland nu e cu nimic mai mult decât un Trinity rafinat, o revizie, nu se înşeală deloc. Însă ca şi în cazul oricărei revizii, există diferenţe. În cazul de faţă, APU-urile cu arhitectură Richland folosesc frecvenţe de lucru mai mari decât modelele echivalente cu arhitectură Trinity. În cazul modelelor de top, A10-6800K funcţionează la o frecvenţă de 4.1GHz, respectiv 4.4GHz în mod Turbo, pentru nucleele de procesare, în timp ce nucleul grafic este tactat la 844MHz. A10-5800K atinge o frecvenţă de bază de 3.8GHz pentru nucleele de procesare, respectiv 4.2GHz în mod Turbo, iar nucleul grafic integrat funcţionează la 800MHz.

Mai sus, vă spuneam că procesoarele cu arhitectură Trinity pentru desktop-uri sunt oferite la frecvenţe cuprinse între 3.2GHz şi 3.8GHz. În cazul modelelor motorizate de Richland, gama de frecvenţe este cuprinsă între 3.5GHz şi 4.1GHz. Ar mai fi de menţionat şi faptul că modelele ale căror denumiri se termină în „K” dispun de multiplicatoare deblocate pentru facilitarea overclocking-ului, la fel ca în cazul procesoarelor Intel. Mai jos aveţi un tabel cu toate specificaţiile care vă interesează:

Ei bine, acum că am trecut peste explicatul specificaţiilor, ce aduce Richland în plus faţă de Trinity, cu excepţia frecvenţelor mai mari?

În primul rând, nava amiral A10-6800K este singurul APU AMD care oferă suport nativ pentru memoriile DDR3-2133. Ţinând cont că atât nucleele de procesare, cât şi nucleul grafic trebuie să se mulţumească cu lăţimea de bandă pusă la dispoziţie de o magistală DDR3 dual-channel (128 biţi), frecvenţa ridicată a memoriei RAM va ajuta la obţinerea unor performanţe cât mai bune.

Cea de-a doua diferenţă faţă de Trinity este reprezentată de îmbunătăţirea algoritmilor pentru tehnologia AMD Turbo Core. APU-urile Richland beneficiază de mai multe nivele de ajustare a frecvenţelor de lucru şi a tensiunilor de alimentare pentru nucleele de procesare x86 în funcţie de temperatura inregistrată. Astfel sunt evitate situaţiile în care părţi ale APU-ului se supraîncălzesc, fapt ce permite obţinerea unor frecvenţe de lucru mai mari fără a depăşi limitele impuse de TDP. De asemenea, noii algoritmi permit o detectare mai eficientă a nivelului de încărcare a nucleelor de procesare şi creşterea frecvenţei de funcţionare în funcţie de necesităţi.

Tehnologia Eyefinity permite conectarea a până la patru monitoare şi este prezent suportul pentru conectori Display Port 1.2. Tehnologia AMD Memory Profile (AMP) este oferită în paralel cu kit-uri de memorie RAM dedicate pentru asigurarea celor mai bune performanţe. Dacă doriţi, puteţi să realizaţi şi configuraţii CrossFireX hibride între nucleul grafic integrat în APU şi plăci grafice AMD Radeon HD 6450, HD 6570 şi HD 6670. Deşi teoria sună bine, diferenţa de preţ între un Radeon HD 6670 1GB GDDR5 şi un Radeon HD 7750 1GB GDDR5 este de aproximativ 100 Lei. Performanţele oferite de placa grafică AMD din seria Radeon HD 7000 sunt superioare configuraţiei CrossFireX hibridă şi nu are nevoie de profile dedicate în drivere. Per total, dacă intenţionaţi să folosiţi o placă grafică dedicată, v-aş recomanda să vă orientaţi către alte procesoare decât APU-urile AMD.

 

 

Chipset-ul A85X

Platforma AMD FM2 nu reprezintă o noutate. Introdusă odată cu lansarea primelor procesoare AMD Trinity, aceasta include chipset-urile AMD A55, A75 şi mai noul A85X. Procesoarele Richland nu au adus cu sine şi chipset-uri noi. Din punct de vedere practic, diferenţele dintre chipset-urile A55 şi A75 se rezumă la prezenţa a patru conectori USB 3.0 nativi (faţă de niciunul), şase conectori SATA 6Gb/s (comparativ cu şase conectori SATA 3Gb/s) şi a funcţiei FIS-Based Switching pentru porturi eSATA. A85X aduce şi suport pentru configuraţii CrossFireX cu două plăci grafice în mod x8 + x8 şi un total de opt conectori SATA 6Gb/s. Mai jos aveţi un tabel care detaliază ce oferă fiecare chipset în parte:

 

Platforma de test

Pentru realizarea testelor cu noile APU-uri Richland am primit un kit 4x4GB AMD Radeon Gaming Memory DDR3-2133 CAS10, însă am decis să folosim numai două module din totalul de patru. Majoritatea sistemelor nu folosesc mai mult de minimul necesar, în cazul de faţă două module de memorie pentru asigurarea condiţiilor magistralei dual channel.

Procesoare: AMD A10-6800K, A10-6700 şi A10-5800K
Placă de bază: GIGABYTE F2A85X-UP4
Cooler: Deepcool Neptwin DP-NEPTWIN cu cele două ventilatoare livrate în pachet
Memorii: 2x4GB AMD Radeon Gaming Memory @ DDR3-2133 10-11-11-30 sau DDR3-1866 9-10-10-27
Stocare: 320GB Western Digital Caviar Blue WD3200AAKS
Sursă: Corsair VX400w
Sistem de operare: Windows 7 64-Bit Ultimate
Display: Philips 227E3L

 

Teste de performanta 

Efectul frecvenţei memoriei RAM asupra performanţei

După cum am menţionat mai sus, lăţimea de bandă a oricărui APU este împărţită frăţeşte de nucleele de procesare x86 şi nucleul grafic integrat. Din această cauză, folosirea unor memorii RAM cât mai rapide este esenţială pentru obţinerea maximului de performanţă. Conform rezultatelor obţinute în teste, alegerea unor memorii tactate la 1600MHz cu latenţele 9-9-9-24 oferă cel mai bun raport performanţă/preţ. V-aş recomanda să evitaţi memoriile tactate la doar 1333MHz împreună cu APU-urile AMD, deoarece performanţa scade vizibil comparativ cu 1600MHz, iar preţul de achiziţie este aproape acelaşi. Folosirea unor memorii tactate la 2133MHz, chiar şi cu latenţele 10-11-11-30, rezultă în obţinerea celor mai bune performanţe, diferenţa comparativ cu cele la 1333MHz fiind de 20% în medie în jocuri şi de aproximativ 12% în WinRAR.

 

Teste de performanţă x86

Performanţa modelului A10-6700 este aproximativ identică cu cea a mai vechiului A10-5800K la frecvenţe stock. Ambele APU-uri au rulat memoria RAM la 1866MHz cu latenţele 9-10-10-27 1T, în timp ce A10-5800K a beneficiat de două avantaje, anume o frecvenţă de bază mai mare cu 100MHz şi controller-ul de memorie cu 200MHz mai rapid (mai exact, 1800MHz). Se pare că noii algoritmi pentru modul Turbo i-au permis lui A10-6700 să obţină performanţe cu foarte putin mai mari. A10-5800K este alegerea mai bună însă, datorită multiplicatorilor deblocaţi şi implicit faptului că poate să fie overclockat. A10-6800K este in mod clar mai performant decât A10-5800K, însă diferenţele sunt minore la frecvenţe stock şi devin infime odată ce ambele procesoare sunt supratactate. Este de menţionat faptul că sporul de performanţă oferit de A10-6800K la frecvenţe stock este justificat de o frecvenţă a nucleelor de procesare x86 cu 300MHz mai mare şi controller-ul de memorie tactat la aceeaşi frecvenţă ca şi cel al lui A10-5800K, anume 1800MHz.

 

Teste de performanţă IGP

Acesta este capitolul la care APU-urile AMD strălucesc. Diferenţa de performanţă dintre Richland şi Trinity este minoră, practic sub 10% în toate situaţiile din test. Potenţialul de overclocking al IGP-ului este identic, atât Richland, cât şi Trinity atingând 1013MHz în condiţii de stabilitate perfectă pentru uz zilnic folosind o tensiune de alimentare pentru northbridge-ul integrat în APU de 1.375V. În cazul lui A10-6700, potenţialul de overclocking este infim datorită lipsei multiplicatorilor deblocaţi şi a faptului că frecvenţa magistralei de sistem este direct legată de cea a magistralei PCI-Express. Per total, APU-urile AMD din seria A10 sunt capabile să ruleze fără probleme jocuri DX11 noi folosind un nivel de detaliu mediu sau chiar mai bun de atât la 1080p, sau 720p în cel mai rău caz. Ar fi de menţionat faptul că benchmark-ul pentru Total War: Shogun 2 la 1080p cu detaliile pe High a refuzat sa ruleze. Ramane de văzut dacă acest fapt se datorează driverelor sau jocului în sine.

 

Temperatura

Răcirea procesoarelor în timpul testului a fost asigurată de un Deepcool Neptwin echipat cu ambele ventilatoare cu care vine în pachet. Deşi acest model este de tip dual-tower, lamelele de aluminiu nu sunt cositorite de heatpipe-uri (cum este cazul, de exemplu, la cooler-ele Noctua). În consecinţă, nu vă speriaţi, ar trebui să obţineţi performanţe similare sau chiar mai bune cu un Thermalright TRUE Spirit 120/140 sau cu modelul Noctua NH-U12S pe care-l foloseste Fulger în mod normal pentru teste. Screenshot-urile au fost făcute în momentul în care procesorul a atins temperatura maximă, indiferent de perioada de timp necesară atingerii acesteia rulând Prime95 Blend.

Opţiunile de reducere a frecvenţei de lucru şi a tensiunii de alimentare au fost dezactivate pentru overclocking deoarece platforma de test nu era stabilă altfel.

AMD A10-6800K @ default + 2x4GB @ 2133 MHz Idle/Load – 26°C/46°C

AMD A10-6800K @ 4,4 GHz @ 1,42v + 2x4GB @ 2133 Mhz Idle/Load – 31°C/55°C

AMD A10-6700 @ default + 2x4GB @ 1866 MHz Idle/Load – 28°C/41°C

AMD A10-5800K @ default + 2x4GB @ 1866 MHz Idle/Load – 29°C/41°C

AMD A10-5800K @ 4,2 GHz @ 1,428v + 2x4GB @ 1866 Mhz Idle/Load – 23°C/49°C

 

Consum

Performanţa brută nu mai reprezintă de mult factorul decisiv în privinţa succesului sau eşecului unui produs. Consumul, sau mai degrabă un raport performanţă per watt cât mai bun, reprezintă cheia succesului la ora actuală. Eficienţa energetică a unui procesor (şi a platformei, în ansamblu) aduce cu sine economii semnificative uneori când vine vorba de plata facturii de curent. Rezultatele de mai jos reprezintă consumul întregii platforme de test, măsurat în timpul rulării testului Blend din Prime95.

AMD A10-6800K @ default + 2x4GB @ 2133 MHz Idle/Load – 46W/126W

AMD A10-6800K @ 4,4 GHz @ 1,42v + 2x4GB @ 2133 Mhz Idle/Load – 62W/168W

AMD A10-6700 @ default + 2x4GB @ 1866 MHz Idle/Load – 45W/118W

AMD A10-5800K @ default + 2x4GB @ 1866 MHz Idle/Load – 48W/132W

AMD A10-5800K @ 4,2 GHz @ 1,428v + 2x4GB @ 1866 Mhz Idle/Load – 58W/172W

 

 

Concluzii 

Richland nu este un procesor pentru entuziaşti. Potenţialul de overclocking este în cel mai bun caz slab pentru nucleele de procesare x86 şi oferă un spor de performanţă minor, chiar neglijabil, deşi poate că exemplarele pe care le-am primit pentru teste sunt mai slabe decât media din acest punct de vedere. În cazul nucleului grafic integrat, lucrurile stau puţin altfel. Saltul de la 844MHz la 1013MHz este unul ceva mai sănătos şi oferă un spor mediu de performanţă de 12% în jocuri.

Comparativ cu Trinity, sporul de performanţă oferit de Richland este realmente infim. Nu are niciun rost să faceţi upgrade de la un procesor bazat pe arhitectura Trinity la unul cu arhitectura Richland, decât dacă faceţi trecerea de la un A6 la un A8 sau de la un A8 la un A10. În schimb, dacă aveţi un procesor cu arhitectură Llano sau un procesor mai slab de atât, recomandarea mea este să alegeţi un Richland a cărui denumire se termină cu litera „K” (deci un model cu multiplicator deblocat).

Nu cred că exista la ora actuală pe piaţa desktop vreun procesor mai bun pentru sisteme office, multimedia şi gaming entry-level. Dacă vă interesează doar să rulaţi cele mai noi jocuri la un nivel mediu de calitate şi nu cu totul la High, nucleul grafic integrat pe care-l oferă Richland/Trinity este realmente cel mai bun şi beneficiază şi de aportul unor drivere stabile şi ca să fiu sincer, bune. Pentru performanţă mai bună în jocuri ar fi necesar să investiţi între 200 şi 300 Lei în plus (estimativ, pentru un Phenom II X4 965 Black Edition şi un Radeon HD 7750 1GB GDDR5) comparativ cu un A10-6800K. Ca să vă uşurez alegerea, aş putea să spun că dacă vreţi să achiziţionaţi şi o placă grafică dedicată, nu are niciun rost să daţi bani în plus pe grafica integrată în procesor. Într-un asemenea caz, mai bine vă îndreptaţi atenţia către un Phenom II X4, un FX sau dacă vă permite bugetul, un procesor Intel cu multiplicator deblocat.

În rest, sunt multe lucruri bune de zis despre Richland. Plăcile de bază cu socket FM2 actuale sunt compatibile cu noile procesoare (verificaţi site-ul producătorului mai intâi, suportul va fi adăugat prin intermediul unui update de BIOS). Consumul redus al întregii platforme înseamnă că orice sursă de calitate de 350-400W este mai mult decât suficientă. De asemenea, potenţialul redus de overclocking înseamnă că nu aveţi nevoie de un VRM puternic şi că şi cele mai ieftine plăci de bază ar trebui să se descurce fără probleme.

La finalul acestui articol, pot să spun că Richland oferă cel mai bun nucleu grafic integrat la ora actuală, însă altfel nu este altceva decât un Trinity puţin mai bun. Menirea noilor APU-uri este să menţină AMD în poziţia de lider când vine vorba de grafică integrată până la lansarea lui Kaveri în cea de-a doua jumătate a lui 2013. Despre acesta din urma se ştie că va folosi nuclee de procesare x86 bazate pe arhitectura Steamroller, un nucleu grafic integrat care foloseşte arhitectura Graphics Core Next (prezentă pe plăcile grafice dedicate din seria Radeon HD 7000) şi chiar şi unul sau mai multe nuclee de procesare cu arhitectură ARM. În cazul în care vă gândiţi să luaţi acum un Richland şi o placă de bază socket FM2 şi să faceţi upgrade la Kaveri odată ce acesta va fi lansat, ar trebui să ştiti că viitoarele procesoare urmează să folosească asa-zisul socket FM2+ şi compatibilitatea cu plăcile de bază actuale nu este garantată, în consecinţă.

În loc de PS, pot să vă mai spun că vă pregătim o comparaţie Richland versus Haswell pe partea de grafică integrată.

 

  • Procesorul AMD A10-6800K poate fi cumpărat de aici
  • Procesorul AMD A10-6700 poate fi cumpărat de aici
  • Cooler-ul Deepcool Neptwin DP-NEPTWIN poate fi cumpărat de aici

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.